Change font size

Welcome
Τώρα που μας βρήκες θα ανακαλύψεις την Αλήθεια που μας κρύβουν επιμελώς
Tα θέματα πονάνε κάποιους που επιθυμούν να επιβάλουν την νέα τάξη και να συντηρούν τον κόσμο σε μια διαρκείς ύπνωση και ένα βαθύ σκοτάδι, προκειμένου να μην αντιδράσει στις προθέσεις τους και στο διεστραμμένο σχέδιό τους.

Πολλά συμβαίνουν γύρο μας, ακόμα και οι ποιο δύσπιστοι αντιλαμβάνονται οτι κάθε μέρα γίνονται αλλαγές και πολλές φορές ακατανόητες απο κοινούς ανθρώπους.

Κάτι δεν πάει καλά.

Κάποια θέματα θα σας προβληματίσουν, αν δεν έχετε προβληματιστεί ακόμα.

Κάποια τα έχετε απλώς ακούσει αλλά δεν δώσατε σημασία ή σας τα πέρασαν με μαεστρία ώστε να μην αντιδράσετε.

Εμείς προσπαθούμε να Εμβαθύνουμε στα θέματα αυτά.
Πιστεύουμε οτι μας αφορούν όλους και οτι δεν μας ρωτάνε όταν παίζουν με το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Η γνώση είναι προς όλους και όχι μόνο για τον εαυτό μας.

Τα συμπεράσματα τα αφήνουμε σε εσάς μιας και όλα τα συμπεράσματα είναι υποκειμενικά.

Επιθυμούμε να μας βοηθήσετε στην προσπάθεια να μεγαλώσουμε την θεματολογία μας και να συμβάλετε με τους προβληματισμούς σας, με την γνώση σας και τη γνώμη σας στην ελεύθερη έκφραση των ιδεών.

Γίνε μέλος στο φόρουμ και βοήθησε να διαδοθούν και οι δικές σου αλήθειες, γνώσεις και εμπειρίες!


Forum lockedPost a reply Page 1 of 15   [ 290 posts ]
Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Next
Author Message
 Post subject: ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
Unread postPosted: 08 May 2012, 02:53 
Forum Master
Forum Master
User avatar

Joined: 23 Jun 2011, 13:30
Posts: 1796
Has thanked: 458 time
Have thanks: 313 time
Καλημέρα,

μετά και από τον "Κώδικα Ντα Βίντσι",δεν μπορώ,παρά να αναρωτηθώ,αν έχει ο Χριστός απογόνους.Το βιβλίο μοιάζει τόσο αξιόπιστο.Μύθος λοιπόν ή ιστορική πραγματικότητα;ποιά η άποψη σας.Έχει αφήσει ο Χριστός απογόνους;


:hii:

_________________
"Όποιος δεν ξέρει και δεν ξέρει πως δεν ξέρει, είναι τρελός, απόφυγε τον.
Όποιος δεν ξέρει και ξέρει πως δεν ξέρει, είναι παιδί, μόρφωσέ το.
Όποιος ξέρει και δεν ξέρει πως ξέρει, κοιμάται, ξύπνα τον.
Όποιος ξέρει και ξέρει πως ξέρει, είναι σοφός, ακολούθησε τον.Χαλίλ Γκιμπράν ''


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
Unread postPosted: 08 May 2012, 02:57 
Forum Master
Forum Master
User avatar

Joined: 23 Jun 2011, 13:30
Posts: 1796
Has thanked: 458 time
Have thanks: 313 time
Αυτή είναι η ερευνητική βιβλιογραφία,πάνω στην οποία βασίστηκε ο Dan Brown,για τη συγγραφή του έργου του.Partial Bibliography for The Da Vinci Code

The History of the Knights Templars --Charles G. Addison

Rosslyn: Guardians of the Secret of the Holy Grail --Tim Wallace-Murphy & Marilyn Hopkins

The Woman With The Alabaster Jar: Mary Magdalene and the Holy Grail --Margaret Starbird

The Templar Revelation: Secret Guardians of the True Identity of Christ --Lynn Picknett & Clive Prince

The Goddess in the Gospels: Reclaiming the Sacred Feminine --Margaret Starbird

Holy Blood, Holy Grail. --Michael Baigent, Richard Leigh, Henry Lincoln

The Search for the Holy Grail and the Precious Blood --Deike Begg

The Messianic Legacy --Michael Baigent

The Knights Templar and their Myth --Peter Partner

The Dead Sea Bible. The Oldest Known Bible --Martin G. Abegg

The Dead Sea Deception --Michael Baigent, Richard Leigh

The Nag Hammadi Library in English --James M. Robinson

Jesus and the Lost Goddess: The Secret Teachings of the Original Christians --Timothy Freke, Peter Gandy

When God was a Woman --Merlin Stone

The Chalice and the Blade. Our History, our Future --Riane Eisler

Born in Blood --John J. Robinson

The Malleus Maleficarum --Heinrich Kramer & James Sprenger

The Notebooks of Leonardo da Vinci --Leonardo da Vinci

Prophecies --Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci: Scientist, Inventor, Artist --Otto Letze

Leonardo: The Artist and the Man --Serge Bramly, Sian Reynolds

Their Kingdom Come: Inside the secret world of Opus Dei --Robert A. Hutchison

Beyond the Threshold: A Life in Opus Dei --Maria Del Carmen Tapia

The Pope's Armada: Unlocking the Secrets of Mysterious and Powerful New Sects in the Church --Gordon Urguhart

Opus Dei: An Investigation into the Secret Society Struggling for Power Within the Roman Catholic Church --Michael Walsh

I. M. Pei: A Profile in American Architecture --Carter Wiseman

Conversations With I. M. Pei: Light Is the Key --Gero Von Boehm


http://www.danbrown.com/


:tsiou:

_________________
"Όποιος δεν ξέρει και δεν ξέρει πως δεν ξέρει, είναι τρελός, απόφυγε τον.
Όποιος δεν ξέρει και ξέρει πως δεν ξέρει, είναι παιδί, μόρφωσέ το.
Όποιος ξέρει και δεν ξέρει πως ξέρει, κοιμάται, ξύπνα τον.
Όποιος ξέρει και ξέρει πως ξέρει, είναι σοφός, ακολούθησε τον.Χαλίλ Γκιμπράν ''


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
Unread postPosted: 08 May 2012, 03:04 
Forum Master
Forum Master
User avatar

Joined: 23 Jun 2011, 13:30
Posts: 1796
Has thanked: 458 time
Have thanks: 313 time
Το Άγιο Δισκοπότηρο,κατά τη γνωστή έννοια.


""Το Άγιο Δισκοπότηρο, ή ιερό Γκράαλ ήταν ένα σκεύος που χρησιμοποιήθηκε κατά τον μύθο από τον Χριστό στο τελευταίο δείπνο και δόθηκε στον Ιωσήφ της Αριμαθείας. Εκεί συγκεντρώθηκε κατά τον ίδιο μύθο το αίμα και ο ιδρώτας του Ιησού, την ώρα που τον κατέβαζε ο Ιωσήφ από τον Σταυρό.Μετά από τον θάνατο του Χριστού, ο Ιωσήφ φυλακίστηκε προφανώς σε έναν τύμβο, όμοιο με εκείνον που χρησιμοποίησε για το σώμα του Ιησού. Αφημένος εκεί για να λιμοκτονήσει, επί αρκετά χρόνια τρεφόταν από την μαγική δύναμη του γκράαλ που του παρείχε τροφή και νερό κάθε πρωί με θαυματουργό τρόπο. Αργότερα - και σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή του μύθου - ο Ιωσήφ ταξίδεψε στην Μεγάλη Βρετανία με την οικογένειά του και διάφορους συντρόφους του. Εγκαταστάθηκε στο Ύνυς Βίτριν (Γκλάστονμπερι), αλλά το δισκοπότηρο πήγε στο Κορμπένικ και στεγάστηκε σε ένα θαυματουργό κάστρο, που φυλασσόταν πάντα από τους Βασιλείς του Δισκοπότηρου, απόγονους της κόρης του Ιωσήφ Άννας ή Ενυγκέους και του συζύγου της Μπρονς.

Αιώνες αργότερα, η τοποθεσία του Μεγάλου Κάστρου του Κορμπένικ ξεχάστηκε. Στην αυλή του βασιλιά Αρθούρου, όμως, υπήρχε η προφητεία ότι το Δισκοπότηρο θα ανακάλυπτε και πάλι ένας απόγονος του Αγίου Ιωσήφ. Αυτός ο συγκεκριμένος απόγονος ήταν και ο μόνος που θα μπορούσε να καθίσει στην Επικίνδυνη Θέση, στην Στρογγυλή Τράπεζα. Όταν ένα τέτοιο άτομο έφτασε με την μορφή του Γκάλαχαντ, του γιου του Λάνσελοτ, μαζί με ένα θαυμαστό, αν και σύντομο όραμα του ίδιου του δισκοπότηρου, άρχισε μια αναζήτηση για να βρεθεί το ιερότερο των λειψάνων. Μετά από πολλές περιπέτειες και πολλά χρόνια, οι ιππότες της Στρογγυλής Τράπεζας διέσχισαν την Μεγάλη Βρετανία από το ένα άκρο στο άλλο. Ο Πέρσιβαλ (Πέρεντυρ), ανάμεσά τους, ήταν εκείνος που ανακάλυψε το κάστρο σε μια περιοχή τόσο άρρωστη όσο και ο πληγωμένος βασιλιάς της. Όταν φιλοξενήθηκε από αυτόν τον «Ψαρά» ή «Βασιλιά του Δισκοπότηρου» απέτυχε να ρωτήσει για το γκράαλ και έφυγε με άδεια χέρια. Ο Λάνσελοτ ήταν ο επόμενος που πλησίασε το Κορμπένικ, αλλά του απαγορεύτηκε η είσοδος γιατί ήταν μοιχός. Τελικά, κατέφτασε ο Γκάλαχαντ που του επιτράπηκε να εισέλθει στο παρεκκλήσι και να ατενίσει το Δισκοπότηρο. Την ίδια στιγμή, η ζωή του ολοκληρώθηκε, έφτασε στο μυστικό της τέλος και ο ίδιος μαζί με το δισκοπότηρο υψώθηκαν στον ουρανό.

Το Άγιο Δισκοπότηρο ονομάζεται αρχικά απλό κύπελλο στα έργα του Κρετιέν ντε Τρουά. Η λέξη προέρχεται πιθανώς από την αρχαία γαλλική λέξη γκραάλ που σημαίνει «πλατύ και ευρύχωρο πιάτο ή δίσκος». Αν και συνήθως σκεφτόμαστε το δικοπότηρο ως κύπελλο, στις διαφορετικές εκδοχές του μύθου ή και σε διαφορετικούς μύθους περιγράφεται ως δίσκος, κέρας της Αμάλθειας, κέρας της αφθονίας, ή ακόμα και βιβλίο, ή λίθος.Η αναζήτηση κάποιου θείου σκεύους ήταν δημοφιλές θέμα στον αρθουριανό μύθο, πολύ πριν εισάγουν οι μεσαιωνικοί συγγραφείς το ιερό γκράαλ στην βρετανική μυθολογία. Εμφανίζεται στον μύθο του Μπαμπινόγκιον, του Κούλχουτς και του Όλγουεν, αλλά ιδιαίτερα γνωστή είναι η ιστορία του Πρεντέου Άνουφν ή «Λείες του Αλλόκοσμου», όπως τις αφηγήθηκε ο Ταλιέσιν. Ο Αρθούρος και οι πολεμιστές του έπλευσαν για τον κελτικό Αλλόκοσμο για να πάρουν το πετροστόλιστο Καλντρόν (χύτρα) του Άνουφν. Όπως και το δισκοπότηρο, το καλντρόν ήταν δωρητής της αφθονίας, αλλά και μαντικό μέσο της προφητείας. Ανακαλύφθηκε επιτέλους στο Καέρ-Σίντι ή Γουϊντίρ, ένα κρυστάλινο κάστρο-νησί και φυλασσόταν από εννέα νεράιδες. Όμως οι κίνδυνοι ήταν μεγάλοι ακόμα και για τους άντρες του Αρθούρου. Η αποστολή εγκαταλείφθηκε και μόνο επτά επέστρεψαν σπίτι τους.

Τα κελτικά καλντρόν χρησιμοποιούνταν για τελετουργικούς σκοπούς ήδη από την ύστερη Εποχή του Χαλκού. Σε τελετουργικές θέσεις στο Λλυν Φάουρ (Γκλάμοργκαν) βρέθηκαν τέτοια σκεύη, αν και το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το το Καλντρόν του Γκούντερστραπ, που βρέθηκε στα έλη τύρφης της Γιουτλάνδης (Δανία). Ιδιαίτερα διακοσμημένο με πορτρέτα πολλών κελτικών θεοτήτων, τούτο το σκεύος χωρούσε άλλοτε πάνω από 60 λίτρα υγρού. Το μαγικό σκεύος του Αλλόκοσμου ήταν το καλντρόν της Κέριντβεν, της κελτικής θεάς της Έμπνευσης. Σήμερα την θυμόμαστε σαν γριά μάγισσα που ανακατεύει το τσουκάλι της, αλλά στους αρχαίους χρόνους μαγείρευε στη μαγική της χύτρα ένα ποτό που παρείχε σοφία και γνώση.

Αυτή είναι και η ουσία του άγιου δισκοπότηρου, που μεταφέρει τις ποιότητες της χριστικής φύσης μέσω της θείας κοινωνίας. Μέσω του μύθου για το άγιο δισκοπότηρο, εισέβαλε στον Χριστιανισμό ένα πανάρχαιο έθιμο διά της γνωστικής παράδοσης. Το άγιο δισκοπότηρο υπήρξε το κεντρικό σύμβολο της δύναμης και της ουσίας της τράπεζας του Κάμελοτ. Η συνεκτική του δύναμη υπήρξε σύμβολο ενότητας για μια χώρα που σπαρασσόταν από την βρετανο-σαξονική διαμάχη επί αιώνες. Η ιστορική αλήθεια, όμως, απέχει πολύ από τον μύθο, που εξυπηρετεί τις ανάγκες του ανθρώπου για ολοκλήρωση. Στον μύθο του δισκοπότηρου κρύβεται η ανάγκη του ατόμου να ολοκληρώσει και να ενοποιήσει τα κομμάτια της ύπαρξής του κατευθυνόμενο στην εξατομίκευση που επαγγέλεται η γιουνγκιανή ψυχανάλυση. Στον μύθο του δισκοπότηρου, επίσης, κρύβεται η ανάγκη ενός ολόκληρου έθνους για ειρήνη, ενοποίηση και ολοκλήρωση και από αυτή την άποψη - είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν οι ερευνητές της ιστορίας - ο αρθουριανός κύκλος είναι ένας ζωντανός μύθος της ενοποίησης και της μετουσίωσης."""Διονύσιος Πλατανιάς , Οι μυθολογίες του κόσμου,Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2004
Geoffrey Ashe, A Guidebook to Arthurian Britain, (1980).
Peter C. Bartrum, A Welsh Classical Dictionary, (1993).
Ronan Coghlan, The Encyclopaedia of Arthurian Legends, (1991).
:fyi:

_________________
"Όποιος δεν ξέρει και δεν ξέρει πως δεν ξέρει, είναι τρελός, απόφυγε τον.
Όποιος δεν ξέρει και ξέρει πως δεν ξέρει, είναι παιδί, μόρφωσέ το.
Όποιος ξέρει και δεν ξέρει πως ξέρει, κοιμάται, ξύπνα τον.
Όποιος ξέρει και ξέρει πως ξέρει, είναι σοφός, ακολούθησε τον.Χαλίλ Γκιμπράν ''


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
Unread postPosted: 08 May 2012, 03:10 
Forum Master
Forum Master
User avatar

Joined: 23 Jun 2011, 13:30
Posts: 1796
Has thanked: 458 time
Have thanks: 313 time
« ...Ο σύντροφος του Σωτήρα είναι η Μαρία Μαγδαληνή. Ο Χριστός την
αγαπούσε περισσότερο από όλους τους μαθητές του και συνήθιζε να
τη φιλάει στο [στόμα]. Οι υπόλοιποι μαθητές ενοχλήθηκαν (...) Του
είπαν: "Γιατί την αγαπάς περισσότερο από εμάς,"...»


Ευαγγέλιο του Φιλίππου, Γνωστικά Ευαγγέλια, Πάπυροι της Ναγκ Χαμαντί


"""Υποθέτω ότι όλοι, ή σχεδόν όλοι, θα έχετε διαβάσει ή ακούσει για το περίφημο «μυθιστόρημα» του Νταν Μπράουν “Κώδικας Da Vinci”.

Με αφορμή κάποια πράγματα, που διάβασα στο εν λόγω βιβλίο, έκανα μια μικρή έρευνα, για να μάθω περισσότερα γι’ αυτό το θέμα.


Δεδομένου ότι έχουν γραφεί εκατοντάδες τόμοι με αναλύσεις, απόψεις, θεωρίες, αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, μυθιστορήματα, επιστημονικές μελέτες (αφορά βλέπετε στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη) και χωρίς να είμαι Ιστορικός ή Θεολόγος, θα παραθέσω τη σύνοψη όσων διάβασα και κατάφερα να συγκεντρώσω από διάφορες πηγές (αξιόπιστες ή αναξιόπιστες, κατά κρίση).
Στη Γη κυριαρχούν βασικά, οι μονοθεϊστικές θρησκείες, στις πλέον προηγμένες και αναπτυγμένες περιοχές επικρατεί ο Χριστιανισμός, ενώ στις ακόμη αναπτυσσόμενες ο Μωαμεθανισμός.

Έως τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, σε αρκετά μεγάλο μέρος του Πλανήτη είχε επικρατήσει ο αθεϊσμός λόγω της εφαρμογής της υλιστικής ιδεολογίας του Κομουνισμού.

Η ιδεολογία αυτή πρέσβευε το ίδιο μήνυμα περί ισότητας των ανθρώπων, που διακήρυξαν κατά την εμφάνισή τους και οι δύο προαναφερόμενες θρησκείες, αλλά μη αποδεχόμενη μια υπερανθρώπινη αρχή και εξουσία αντιμετωπίστηκε από τις άλλες δύο σα μέγιστος εχθρός.

Υπό το βάρος οικονομικού, θρησκευτικού και κατά περιοχές στρατιωτικού πολέμου, τα καθεστώτα που την εφάρμοζαν μετατράπηκαν σε εσωστρεφείς δικτατορίες και τελικά κατέρρευσαν.


Σήμερα, το θρησκευτικό τοπίο είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένο. Στις μη αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες περιοχές η πολιτική ιδεολογία έχει δώσει τη θέση της στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, με επιστροφή στον «αγνότερο» Μωαμεθανισμό και στη Θεοκρατία.


Στις αναπτυγμένες χώρες, η εκκλησιαστική εξουσία των δογμάτων του Χριστιανισμού αμφισβητείται έντονα και οι άνθρωποι αναζητούν την αλήθεια, είτε στον Μυστικισμό είτε σε «αποκλεισμένα από την επίσημη Εκκλησία διδάγματα».


Η αναζήτηση αυτή είναι κοινή σε αναπτυγμένες και μη χώρες, αλλά εκδηλώνεται διαφορετικά. Στις αναπτυγμένες χώρες – όπου η ελευθερία έκφρασης και αναζήτησης πηγών το επιτρέπει – το φαινόμενο έχει πιο πολύπλευρες επιδράσεις, καθώς υποβοηθείται από τα τεχνολογικά μέσα.Θέματα που αναφύονται από την αναζήτηση, παρουσιάζονται σα μυθιστορήματα, Ιστορικά διηγήματα, πολιτιστικά δρώμενα, έργα τέχνης ή κινηματογραφικές ταινίες, με πολύ μεγάλο αντίκτυπο.Εκ πρώτης όψεως, δε φαίνεται να δείχνουν ότι σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους, όμως όλα είτε αναπολούν ένα ξεθωριασμένο από τον χρόνο – αλλά και από την επίσημη εξουσία – μακρινό παρελθόν ή μελλοντολογούν ανασύροντας αρχέγονα πρότυπα.Βιβλία και κινηματογραφικές ταινίες, όπως τα σχετικά με την αναζήτηση της χαμένης Ατλαντίδας, τη σειρά του Πολέμου των Άστρων, του Χάρι Πότερ, την τριλογία Άρχοντας των Δακτυλιδιών ή ο Κώδικας Da Vinci, κάνουν αυτήν ακριβώς τη δουλειά και μέσα από το εξωγήινο, το παγανιστικό, το ιστορικό και θρησκευτικό παρελθόν, προσπαθούν να βρουν τα ψήγματα εκείνα, που θα συνθέσουν μια νέα ιδεολογική πλατφόρμα για το μέλλον.

Κάποιοι από αυτούς που πρωτοστατούν σε αυτήν την αναζήτηση, έχουν συστήσει μια ομάδα που λέγεται «Νέα Εποχή» (New Age).

Πολλοί τους κατηγορούν, ότι ουσιαστικά συνωμοτούν και εργάζονται κρυφά για την επίσημη έλευση στην εξουσία του πλανήτη μιας συγκεκριμένης ομάδας Ανθρώπων (συνήθως αναφέρονται στους Τέκτονες!).


Ίσως το μεγαλύτερο θέμα προς συζήτηση και αναζήτηση παρέχει η ιστορία του Χριστιανισμού. Το σίγουρο είναι, ότι αυτή η αναταραχή και αναζήτηση επεκτείνεται σε όλο και μεγαλύτερα στρώματα πληθυσμού, πράγμα που κλονίζει τις καθεστώσες εκκλησιαστικές εξουσίες.


Φαίνεται, ότι σε μια πολύ αρχαία περίοδο, μερικοί στοχαστές παρατηρώντας τη Φύση, κατόρθωσαν να ανακαλύψουν κάποια πράγματα και κάποιους ηθικούς κανόνες για τη συμπεριφορά της ανθρωπότητας.Οι επιστήμες μέσω των οποίων οι στοχαστές προχωρούσαν αυτή τους την παρατήρηση, ήταν αρχικά η αστρονομία και αργότερα η αρχιτεκτονική. Όμως η αστρονομία, η θεολογία και η μυθολογία ήταν άρρηκτα δεμένες, γιατί η μυθολογία παρέδιδε με αλληγορική μορφή στη φιλοσοφία τα συμπεράσματα της αστρονομίας από τη γνώση του σύμπαντος και τις σχέσεις των ουρανίων σωμάτων.


Κατά συνέπεια, η μυθολογική φιλοσοφία ήταν το αποτέλεσμα, που είχε σαν υπόβαθρο την κοσμογονική και θεολογική σημασία και ερμηνεία.


Επομένως, ήταν λογικό, η εσωτερική μυθολογία, η θεολογία και η αστρονομία να αποτελούν προνομιακές γνώσεις των σοφών και των μυημένων, που μεταδίδονταν μέσω των Μυστηρίων.


Έτσι, αρχίζει ο ρόλος της αρχιτεκτονικής να γίνεται προφανής, αφού έπρεπε να κατασκευαστούν τα κατάλληλα κτίσματα, που προορίζονταν για τις μυητικές τελετές.
Στην προκειμένη περίπτωση, εκτός από την γνώση της τέχνης ήταν απαραίτητη βαθιά και πλήρης γνώση του μυθολογικού και συμβολικού συστήματος, ώστε ολόκληρη η κατασκευή να δηλώνει αυτό για το οποίο ήταν προορισμένη.Ιδρύθηκε λοιπόν, μια μυστική ομάδα τεκτόνων, κάτι σα Συντεχνία, "οι Διονυσιακοί Τεχνίτες", που ειδικευόταν στις ανεγέρσεις και στις εξειδικευμένες κατασκευές Ναών, Ιερών, βωμών, Θυσιαστηρίων, Θεάτρων, Μνημείων κλπ. και που μέσω αυτών των κατασκευών της τέχνης, παρέδιδαν τη δομή της γνώσης, την επιστήμη της μυθολογικής παράδοσης, των εορτών, του θεάτρου και της ηθικής.Αναφέρονται στη διδασκαλία και την ιερουργία του Διονύσου, γιατί ο Διόνυσος είναι ο μόνος θεός, ο δέκατος τρίτος θεός στο πάνθεον της Αρχαίας Ελλάδος, ο οποίος είναι εξαιρετικά παλαιός – ίσως πιο παλαιός από την τελική μορφή του δωδεκαθέου – μόνο που δεν είχε το ίδιο πάντοτε όνομα και ταυτόχρονα είναι και καινούριος. Είναι δηλαδή, μια σκέψη και μια ιδέα η οποία προηγείται, αλλά και έπεται της θεολογίας των Αρχαίων Ελλήνων.

Ο Διόνυσος είναι, όπως ξέρουμε πολύ καλά, ο σύνδεσμος μεταξύ του ανθρώπινου και του ουράνιου κόσμου.

Είναι η μοναδική θεότητα που δίνει τη δυνατότητα μιας συνολικής τοποθέτησης και παρουσίασης της γνώσης, γιατί ο Διονυσιακός μύθος αρχίζει από την κοσμογονία, εξιστορεί συμβολικά τη γένεση, τη διαμόρφωση του σύμπαντος και τη δημιουργία του γήινου κόσμου, φτάνοντας μέχρι την ιστορία του Ελλαδικού χώρου.


Ο Διόνυσος είναι η ζωογόνος και εμψυχωτική πνοή της Δημιουργίας, της Φύσης, αλλά και του ανθρώπου.

Οι Διονυσιακοί τεχνίτες ξεκίνησαν από τη Μινωική Κρήτη, από τις πρώτες Ελληνικές φυλές που είχαν κατοικήσει τότε στη Μεσόγειο και μετακινήθηκαν στις γύρω περιοχές.

Η αρχή της εξάπλωσής τους εντοπίζεται πενήντα περίπου χρόνια πριν από την κατασκευή του Ναού του Σολομώντα, γύρω στο 950 π.Χ., όταν ένα μέρος του πληθυσμού της κυρίως Ελλάδας μετανάστευσε στη Μικρά Ασία και της έδωσε το όνομα «Ιωνία».

Οι Ίωνες διατήρησαν την πολιτιστική και θρησκευτική τους παράδοση, προόδευσαν, καλλιέργησαν τις τέχνες και τις επιστήμες και διατήρησαν την παράδοση των πανάρχαιων Μυστηρίων.

Ικανότατοι τέκτονες και αρχιτέκτονες δημιούργησαν τον Ιωνικό ρυθμό. Μια από τις γνωστότερες πόλεις τους ήταν η Βύβλος.

Αργότερα, συναντάμε τους Διονυσιακούς Τεχνίτες στη Συρία, την Περσία και την Ινδία. Αποφασιστική σημασία είχε το πέρασμα των Διονυσιακών Τεχνιτών στην Ιουδαία.

Ο Σολομών, όταν κτιζόταν ο Ναός της Ιερουσαλήμ, είχε ικανότατους τεχνίτες, μεταξύ των οποίων υπήρξαν αρκετοί από την πόλη Γκέμπελ. Αυτή ήταν η αρχαία Ιωνική πόλη Βύβλος. Έτσι, οι τελετουργίες της Ελευσίνας πέρασαν στην Ιουδαία. Μάλιστα, στο βιβλίο των Βασιλειών, ο Σολομών κατηγορείται από τους συμπατριώτες του, ότι επέστρεψε στην ειδωλολατρεία – γιατί πρώτα ο ίδιος πίστεψε σε αυτή – μετά από μελέτη των επιστημονικών δεδομένων της κατασκευής του Ναού.

Βέβαια, το έδαφος του θρησκευτικού κατεστημένου ήταν πολύ εχθρικό, για να κατορθώσουν να εισάγουν τις τελετές τους και τα σύμβολά τους στους θρησκευόμενους Εβραίους.

Επομένως, τους παρουσίασαν, ότι το κυρίαρχο σύμβολο (ο Διόνυσος) σήμαινε απλά τον Ήλιο, με την αρχική σημασία των Μυστηρίων, και οι κινήσεις των ουρανίων σωμάτων ήταν ένας οδηγός για τον καθορισμό των εποχών και στη συνέχεια, αποτελούσαν αναπαραστάσεις για την αθανασία της ψυχής.

Επειδή όμως, ο συμβολικός θάνατος και η ανάσταση ήταν θεμελιώδες στοιχείο της δομής της αλληγορίας, έπρεπε τα σύμβολα να αντικατασταθούν με κάποια άλλα, όπως π.χ με την ιστορία του θανάτου και της ανάστασης κάποιου άλλου ατόμου, με άλλο όνομα, που να εκφράζουν την αλληγορία των Ελευσινίων.

Έτσι, διατηρήθηκαν τα σύμβολα και δομήθηκε ο Ναός, οι ονομασίες όμως, επικαλύφθηκαν με εβραϊκές λέξεις, που να σημαίνουν το ίδιο πράγμα, που σήμαιναν και στον παραδοσιακό Διονυσιακό Ναό.

Πριν από 2,000 χρόνια λοιπόν, στην Ιουδαία, μια απόλυτα «φεουδαρχική κοινωνία» με ένα και μόνο θεό, όπου οι γυναίκες δεν είχαν καμμία εκπροσώπηση, εμφανίστηκε ένα αναρχικό κήρυγμα περί ισότητας όλων, χωρίς αφέντες και δούλους και πάλι μόνο με έναν θεό, στον οποίο λογοδοτείς για τις πράξεις σου μετά θάνατον.

Το κίνημα αποκηρύχθηκε από το εκκλησιαστικό κατεστημένο και ο αρχηγός τους ο Χριστός, σταυρώθηκε από την πολιτική και στρατιωτική εξουσία, τους Ρωμαίους.

Οι περισσότεροι συμπατριώτες του τον θεώρησαν επικίνδυνο τρελό, που νόμισε ότι ήταν ο θεόσταλτος «Μεσσίας», που κατά τις προφητείες θα τους απελευθέρωνε.

Όμως, ο Χριστός μίλησε για αγάπη, αδελφότητα όλων των ανθρώπων, διαμοίραση αγαθών και ειρήνη.

Μετά το θάνατό του, οι οπαδοί του διώχθηκαν και τελικά, υποχρεώθηκαν οι περισσότεροι να μεταναστεύσουν στο νότιο Λίβανο και αργότερα, στην Αίγυπτο.

Εκεί επέμεναν, ότι ο Χριστός ήταν ο πραγματικός «Μεσσίας», ότι αναστήθηκε και ότι θα ξαναέρθει φέρνοντας μαζί του τη «Βασιλεία των Ουρανών».

Μέχρις αυτό το σημείο της ιστορίας, τα πράγματα μοιάζουν σα μια συνηθισμένη εξέγερση υπό έναν εμπνευσμένο ηγέτη.

Όμως, στη διάρκεια των επόμενων τριών αιώνων επιτελέστηκε η συγκλονιστικότερη μεταστροφή της ανθρώπινης ιστορίας.

Η καταδιωγμένη Ιουδαϊκή μικροαίρεση καθιερώθηκε σαν η μοναδική αποδεκτή θρησκεία της απέραντης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και εξαφάνισε θρησκείες και ιερά λαών, που είχαν χτίσει τον μέχρι τότε πολιτισμό, των Αιγυπτίων, των Ελλήνων, των Ρωμαίων.

Ιδιαίτερα φρόντισε για τη φίμωση των φιλοσοφικών σχολών των Ελλήνων, που είχαν τη μοναδική ελευθερία και ικανότητα, να συζητούν και να φιλοσοφούν για τα πάντα, περί θεών, περί ανθρώπων, κοσμογονίας, εξουσίας, παιδείας, επιστημών.

Μια ελευθερία που είχε ανακοπεί με την καταδίκη του Σωκράτη, αλλά είχε ξανακερδηθεί στα μεταλεξανδριανά και Ρωμαϊκά χρόνια.

Τώρα, η νέα και μόνη θρησκεία διακηρύσσει, ότι οι εξουσίες είναι μόνο δύο και διακριτές: του Θεού στον Ουρανό και του Αυτοκράτορα (ή Βασιλιά) στη Γη.

Του πρώτου, ο μοναδικός εκπρόσωπος είναι ο Πατριάρχης (ή ο Πάπας) και του δεύτερου ο κληρονομικώ δικαίω Βασιλεύων.

Οι πιστοί υπήκοοι και όταν ακόμα υποφέρουν εξαιτίας τους, πρέπει να υπομένουν τα βάρη ως δοκιμασίες και τιμωρίες και να προσδοκούν δικαίωση στη μετά θάνατον κρίση και ιδίως, εκείνη της Δευτέρας Παρουσίας του Μεσσία στη Γη.

Πώς όμως έγινε δυνατή μια τέτοια μεταστροφή;

Κατά την επίσημη ιστορία του νικητή, όλα ήταν απόρροια θαυμάτων και ειδικά του μηνύματος της αγάπης του Χριστιανισμού.

Κατά τους ιστορικούς όμως, των ηττημένων, κάτι άλλο είχε συμβεί.

Κάτι, που σβήστηκε από τη συλλογική μνήμη, φυλάχτηκε στα άδυτα των αδύτων της νέας θρησκευτικής εξουσίας και τώρα πια, κανείς δεν μπορεί να ξαναβρεί τα ίχνη του. Κανείς;

Το καλά κρυμμένο μυστικό λένε, ότι το ανακάλυψαν εννέα Σταυροφόροι.

Ήταν ο Γάλλος ιππότης Ούγκο ντε Παγιέν και οκτώ σύντροφοί του, που έφθασαν στο ναό του Σολομώντα το 1118 μ.Χ., κατά την Α΄ Σταυροφορία. Οι εννέα αυτοί ιππότες έδωσαν όρκους πενίας και πίστης στον Χριστό, συστήνοντας ουσιαστικά το πρώτο ιπποτικό-μοναστικό τάγμα, με την επωνυμία «Φτωχοί ιππότες του Χριστού και του Ναού» (Ναΐτες Ιππότες).

Οι φήμες λένε, ότι στα θεμέλια του Ναού βρήκαν το θησαυρό του Σολομώντα, ίσως και την ίδια την Κιβωτό της Διαθήκης, το Άγιο Δισκοπότηρο και άλλα πολλά μυστικά.

Η συνέχεια πάντως είναι, ότι για δύο ακόμα αιώνες οι Ναΐτες μεγαλούργησαν.

Το τέλος των Ιπποτών ήρθε στις 13 Οκτωβρίου του 1307, ημέρα Παρασκευή (εξ ου και το «Παρασκευή και 13»), όταν με διαταγή του βασιλιά Φίλιππου του Ωραίου της Γαλλίας συνελήφθησαν όλοι, κατηγορήθηκαν ως αιρετικοί, ειδωλολάτρες και παραδόθηκαν στους ανακριτές της Ιεράς Εξέτασης.

Ο Πάπας, μολονότι στην αρχή αντέδρασε για την παρέμβαση της κοσμικής εξουσίας, στη συνέχεια επέκτεινε τις ανακρίσεις σε όλες τις χώρες όπου υπήρχαν Ιππότες και στις 22 Μαρτίου του 1312 αποφάσισε τη διάλυση του τάγματος, χωρίς την επίσημη καταδίκη τους. Στις 19 Μαρτίου του 1414, οι αρχηγοί των Ιπποτών κάηκαν στην πυρά, ως αμετανόητοι αιρετικοί.

Η άνοδος και η πτώση των Ναϊτών έδωσε τροφή για πολλές θεωρίες.

Η εκδοχή που προβάλλεται ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία από την ομάδα «Νέα εποχή», είναι ότι: το μεγάλο μυστικό των Ιπποτών ήταν η καθαρά ανθρώπινη φύση του Χριστού και η διαδοχή της γραμμής αίματός του. Ότι δηλαδή, το πραγματικό Άγιο Δισκοπότηρο ήταν η... μήτρα της Μαρίας της Μαγδαληνής, η οποία ήταν όχι μόνο η δεύτερη τη τάξει στο κίνημα του Ιησού, αλλά και σύζυγος του και... μητέρα του παιδιού του! Ότι μετά τη σταύρωση του Χριστού η Μαγδαληνή ταξείδεψε έγκυος στη Μασσαλία, γέννησε τη Σάρα και έζησε στη νότια Γαλλία. Ότι από τη Σάρα προήλθε αργότερα ο Μεροβίγγειος Βασιλικός Οίκος της Γαλλίας, που κυριάρχησε από τον 5ο έως τον 8ο αιώνα. Ότι ο ιππότης της Καμπανίας Ούγκο ντε Παγιέν μόνο τυχαία δεν πήγε στο Ναό του Σολομώντος και μόνο τυχαία δεν ίδρυσε το εν λόγω τάγμα, καθόσον σκόπευε να πάρει στα χέρια του όλες τις αποδείξεις, όπως και τον όποιο άλλο θησαυρό. Και τέλος, ότι στο διωγμό του τάγματος προέβησαν αφενός ο Φίλιππος, που δεν ήθελε διεκδικητή στον θρόνο του και αφετέρου ο πάπας, που δεν ήθελε να κλονιστεί το όλο θρησκευτικό οικοδόμημα από αποκαλύψεις!

Οι συνταρακτικές αυτές αιτιάσεις δεν είναι ακριβώς πρωτόγνωρες, αλλά για πρώτη φορά αποκτούν τέτοια σοβαροφάνεια.. Ας μη ξεχνάμε το σάλο που είχαν προκαλέσει πριν από μισό αιώνα τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» και «Τελευταίος Πειρασμός» και η απειλή του αφορισμού του συγγραφέα τους...

Όλα αυτά ίσως, δε θα είχαν ποτέ ειπωθεί ή γραφτεί, αν ένας καμηλιέρης δεν αποφάσιζε να ψάξει στο λόφο με τις σπηλιές στο Ζάμπαλ-αλ-Ταρίφ κοντά στην πόλη Ναγκ Χαμαντί, της Άνω Αιγύπτου, το Δεκέμβριο του 1945. Σκάβοντας γύρω από ένα τεράστιο βράχο για να βγάλει «σαμπάκ», ένα απαλό χώμα που χρησιμοποιούσαν για λίπασμα, η αξίνα του Muhammad-ali-al-Samman χτύπησε ένα σφραγισμένο κόκκινο πήλινο δοχείο, σχεδόν ένα μέτρο ύψος, χωμένο στην άμμο. Η καρδιά του καμηλιέρη χτύπησε τρελά στην προσδοκία θησαυρού, αλλά και στην πιθανότητα το δοχείο να έκρυβε κάποιο κακό Τζίνι.

Το άνοιξε όμως, και βρήκε μέσα δεκατρία δερματόδετα βιβλία με σελίδες από πάπυρο. "Τι είναι αυτά τα άχρηστα χαρτιά;" μονολόγησε. Μόνο οι αρχαιολόγοι θα ήξεραν.

Αφού η μητέρα του, η Ουμ-Αχμάντ, χρησιμοποίησε αρκετές σελίδες για να... δυναμώσει τη φωτιά στο φούρνο της, ο Μοχάματ έδωσε τα βιβλία να του τα πουλήσουν στη λαϊκή αγορά του Καΐρου, στους ξένους που περιδιάβαιναν στην Αίγυπτο ψάχνοντας για αρχαία. Τα κατάσχεσε όμως, η αστυνομία και κατέληξαν στο Κοπτικό Μουσείο. Έπειτα από πολλές περιπέτειες, τα ανακάλυψε εκεί, το 1955, ένας μελετητής που είχε μάθει γι' αυτά, ο διακεκριμένος καθηγητής ιστορίας των θρησκειών στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, Ζιλ Κισπέλ.
Ανοίγοντας την πρώτη σελίδα, διάβασε έκπληκτος: «Αυτά είναι τα μυστικά λόγια, που είπε ο Ιησούς εν ζωή και τα οποία ο δίδυμος αδελφός Ιούδας Θωμάς κατέγραψε». Ήταν το χαμένο «Ευαγγέλιο του Θωμά», από το οποίο μερικά μόνο αποσπάσματα στα ελληνικά είχαν βρεθεί το 1898 στην Οξύρρυγχο!

Οι πάπυροι της Οξυρρύγχου ήταν στην ουσία μέρος της βιβλιοθήκης της πάλαι ποτέ ανθούσας ελληνιστικής πόλης, καθώς και των μεταγενέστερων κατοίκων της επί Ρωμαίων. Εκτός από πολύτιμα θεωρήματα, ποιήματα και τραγωδίες των αρχαίων Ελλήνων, εμπεριέχουν και μια σειρά θρησκευτικών κειμένων, από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Ανάμεσα σε αυτά, υπήρχαν κομμάτια από το «Ευαγγέλιο του Θωμά», αλλά και άλλα που διαβάζονται με πολύ κόπο, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής δε σεβάστηκαν την αξία αυτών των εγγράφων. Μολονότι ο όγκος των κειμένων της Οξυρρύγχου είναι πολλαπλάσιος και κάθε νέα αποκρυπτογράφηση τους συνεχίζει να μας επιφυλάσσει εκπλήξεις, η συλλογή της Ναγκ Χαμαντί υπήρξε ακόμη πιο άμεσα καταλυτική. Μια συλλογή 52 καλοδιατηρημένων θρησκευτικών κειμένων για τα πρώτα εκατό χρόνια μετά τον Χριστό, σε μια ξεχασμένη από τον κόσμο κωμόπολη. Βέβαια, η Ναγκ Χαμαντί δεν ήταν κάποτε, αυτή που είναι σήμερα. Υπήρξε μητρόπολη των «γνωστικών», μιας χριστιανικής ομάδας που είχε συνδέσει τα κηρύγματα του Ιησού με τη φιλοσοφία του Σωκράτη και αποζητούσε τη λύτρωση μέσω της προσωπικής επικοινωνίας του καθενός με το θείο και τη διαρκή αναζήτηση της γνώσης.

Στους παπύρους αυτούς, με το όνομα τα «Γνωστικά Ευαγγέλια», περιλαμβάνονται κείμενα από τους πρώτους αιώνες της χριστιανικής περιόδου, έργα των πρώτων διδασκάλων του χριστιανισμού, στα οποία συγκαταλέγονται τα «Ευαγγέλια» του Ιακώβου, του Θωμά ,του Φιλίππου, το «Ευαγγέλιο της Μαρίας», το «Ευαγγέλιο της Αλήθειας», το «Ευαγγέλιο της Αιγύπτου», το οποίο ορίζει τον εαυτό του σαν το «Ιερό βιβλίο του Σπουδαίου Αοράτου Πνεύματος», όπως και το «Απόκρυφο Ευαγγέλιο του Ιωάννη», την «Αποκάλυψη του Πέτρου», την «Αποκάλυψη του Παύλου» και επιστολή του Πέτρου προς τον Φίλιππο. Ήταν μεταφράσεις στην κοπτική, του 4ου αιώνα, πρωτοτύπων γραμμένων στην ελληνική από το 30 μ.Χ. έως το 120 μ.Χ.. Όμως, η δράση των γνωστικών έμελλε να θεωρηθεί αίρεση από το 180 μ.Χ. – με κύριο πολέμιο τους τον επίσκοπο Ειρηναίο – έτσι, τον 3ο και τον 4ο αιώνα διώχτηκαν και αυτοί και τα κείμενά τους.

Κάποιοι όμως, πρόλαβαν, πριν πέσουν στα χέρια των διωκτών τους, να θάψουν το πήλινο δοχείο με τα «αιρετικά» κείμενα στα περίχωρα της πόλης, όπου ξεχάστηκε για 18 αιώνες.

Τώρα, οι πάπυροι των δύο πόλεων ξαναδιαβάζονται υπομονετικά και διηγούνται τα ανομολόγητα.

Συνδυάζοντας όσα έχουν διαβαστεί στους παπύρους με τις αρχαίες ιστορικές πηγές που οδήγησαν και τον Καζαντζάκη στην «ανθρώπινη προσέγγιση» του Χριστού, κάποιοι φτάνουν σε ένα περίπλοκο σενάριο.

Ας δούμε μια ίσως, πιο «λογική» - αλλά οπωσδήποτε μυθιστορηματικής πλοκής - εξήγηση της επικράτησης του χριστιανισμού.

Ο Ιησούς Χριστός - κατά τα πρότυπα της παράδοσης των Διονυσιακών Τεχνιτών - ήταν ένας χαρισματικός επαναστάτης, που ηγήθηκε αρχικά των... αδερφών του.

Όπως προκύπτει από επίσημα και ανεπίσημα ευαγγέλια, τουλάχιστον πέντε από τους μαθητές του Χριστού ήταν αδέρφια του και μάλιστα όχι από άλλη μητέρα, αλλά από την Παρθένο Μαρία, καθόσον ο πατέρας του, ο Ιωσήφ, είχε κάνει στη γέννηση του τη χαρακτηριστική «θυσία του πρωτότοκου». Αρχικά, το κήρυγμα του ασπάστηκαν οι συμπατριώτες του Ιουδαίοι, που είδαν στο πρόσωπο του τον αναμενόμενο απελευθερωτή Μεσσία. Όμως γρήγορα, ο Ιησούς τους απογοήτευσε, καθώς το μήνυμα του ήταν ολοένα και πιο κοινωνικό, θρησκευτικό, ειρηνιστικό και πανανθρώπινο.

Η δυσφορία τους αποκορυφώθηκε, όταν είδαν ότι όσοι ανήκαν στα κοινωνικά στρώματα από όπου περίμεναν να στρατολογήσουν επαναστάτες, δηλαδή οι φτωχοί, μετατρέπονταν σε αγαθοεργούς αμνούς του θεού με ποιμένα τον Ιησού.
Συνεργάστηκαν λοιπόν, με το ιερατείο – που απεχθανόταν κάθε σφετεριστή της εξουσίας – και κατέδωσαν τον Ιησού στους Ρωμαίους ως αναρχικό.

Με την σταύρωση του Ιησού έληξε η πρώτη περίοδος της ιστορίας και την σκυτάλη της διαδοχής του παρέλαβε ο αδερφός του Ιάκωβος, ο οποίος κράτησε τον χριστιανισμό εσωστρεφή, ως καθαρά ιουδαϊκή υπόθεση, που προσδοκούσε τη μελλοντική λύτρωση μόνο των Εβραίων. Όμως ο Παύλος, ο νεοφώτιστος που είχε μεγαλώσει στην Ταρσό της Κιλικίας με τα διδάγματα του βασιλιά Ήλιου (Μίθρα), είχε διαφορετική ιδέα για τον Χριστιανισμό. Ήθελε να διαδώσει τη νέα θρησκεία στα πέρατα του κόσμου.

Για να γίνει αυτό, χρειάζονταν ριζικές αλλαγές και φυσικά, η σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του κινήματος. Ο Ιάκωβος αντέδρασε και... βρέθηκε μαχαιρωμένος. Η Μαγδαληνή, η Ηγερία του Ιησού και μητέρα του παιδιού του, πρόλαβε να φύγει στη Γαλατία. Από εκεί και μετά, ο Παύλος ανέλαβε την αρχηγεία του κινήματος.
Έστειλε τον Πέτρο στη Ρώμη και αυτός όργωσε την Ανατολή.

Όμως, ξεκίνησε όλη αυτή την εκστρατεία μόνος του ή «είχε κάποια βοήθεια»;

Κατά τις θεωρίες της «Νέας Εποχής», μια ομάδα Ρωμαίων συγκλητικών συνέλαβε το σχέδιο της ανάδειξης μιας ενιαίας και «ανώδυνης» θρησκείας σε εργαλείο ομογενοποίησης και παγκοσμιοποίησης της αυτοκρατορίας.
Εμπνευστής του σχεδίου ήταν ο Σενέκας και «εκτελεστές» η οικογένεια των Πεισώνων, μετέπειτα Αντωνίνων. Στα κτήματα της οικογένειας αυτής στη Γαλατία, είχε καταφύγει η Μαρία Μαγδαληνή μετά τη φυγή της από την Ιουδαία.
Η κεφαλή της οικογένειας, ο Λούκιος Καλπούρνιος Πείσων, είχε παντρευτεί τη δισέγγονη του βασιλιά Ηρώδη. Με αφορμή αυτά τα γεγονότα ξεκίνησε μια διεργασία, που το πρώτο μέρος περιελάμβανε το σταδιακό ξαναγράψιμο των ευαγγελίων, έτσι ώστε από το εβραιοκεντρικό και ανθρωποκεντρικό Ευαγγέλιο του Μάρκου να φτάσουμε τελικά, στο πανανθρώπινο και μεταφυσικό του Ιωάννη.
Επίσης, η προσχώρηση του Παύλου στο χριστιανισμό έγινε κατ' εντολήν τους, με στόχο τη θεοποίηση του Ιησού και τη διεθνοποίηση του χριστιανισμού μέσω της ανάμιξής του με τη λατρεία του Μίθρα. Σε αυτήν την «επίδραση» οφείλεται και η υποταγή της γυναίκας μπροστά στον αφέντη – άντρα.

Ήταν η αντιγραφή του μισογυνισμού, που πρέσβευε η λατρεία των ανατολικών θεών, του ζωροαστρισμού και του βραχμανισμού, που θα έφερνε τη συντριβή της Αθηνάς, της 'Ηρας, της Δήμητρας, της Αρτέμιδος, της Αφροδίτης. Ωστόσο, το σχέδιο τους συνάντησε την αντίδραση του Νέρωνα, που διείδε την καταστροφή του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού. Του έστησαν λοιπόν, παγίδα με την πυρπόληση της Ρώμης από χριστιανούς - όργανά τους, αλλά εκείνος συνέλαβε το Σενέκα και τον Λούκιο Καλπούρνιο και τους εκτέλεσε, όπως και τους Πέτρο και Παύλο.
Η εκδίκηση για την οικογένεια ήρθε στο δεύτερο μέρος του σχεδίου, που ξεκίνησε με τη δολοφονία του Νέρωνα από δολοφόνους όργανα της οικογένειας και την ανάδειξη σε αυτοκράτορα, του συνεργάτη τους Βεσπασιανού, το 69 μ.Χ.. Ένα χρόνο μετά, οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν την Ιερουσαλήμ και διέλυσαν το Ναό του Σολομώντος ψάχνοντας για θησαυρούς και την Κιβωτό. Το 74 μ.Χ. έγινε η δεύτερη εξέγερση των Εβραίων, που κατέληξε στην ήττα των Ζηλωτών στον οχυρό λόφο των Εσσαίων, Μασάντα, στη Νεκρά θάλασσα. Τότε ήταν, που οι Εβραίοι διασκορπίστηκαν και πολλοί από αυτούς κατέφυγαν στην Αίγυπτο. Εκεί εκτυλίχθηκε ο «εμφύλιος του χριστιανισμού» μεταξύ των διεθνιστών - θεοκρατιστών (οπαδών του Παύλου) και των παραδοσιακών - μονοφυσιτών (οπαδών του Άρειου). Οι δεύτεροι είχαν επικεφαλής τους τον επίσκοπο Αλεξανδρείας Άρειο, που σίγουρα, είχε επηρεαστεί από τις αντιλήψείς των γνωστικών. Η σύγκρουση έλαβε τέτοια έκταση, που έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. ο χριστιανισμός παρέπαιε χωρίς ενιαία γραμμή. Την επίλυση του θέματος ανέλαβε ο νέος αρχηγός της οικογένειας, ο Κωνσταντίνος.

Ο μελλοντικός ιδρυτής της Κωνσταντινούπολης ήταν ένας σκληρός στρατηγός, που πολέμησε ανελέητα για την εξουσία της Ρώμης σκοτώνοντας όχι μόνο τους αντιπάλους του, αλλά και τα παιδιά τους. Καθοριστική μάχη για την ανάδειξη του σε αυτοκράτορα ήταν εκείνη έξω από τη Ρώμη το 312 μ.Χ. στη Μιλβία Γέφυρα, όπου έβαλε στο λάβαρο τον σταυρό με το «Εν Τούτω Νίκα» και κέρδισε, με την αυτοθυσία των χριστιανών στρατιωτών του. Από εκεί και μετά, ο ρους της ιστορίας άλλαξε για πάντα. Μολονότι ο Κωνσταντίνος συνέχισε να τιμά ως θεό τον Μίθρα, άνοιξε τον δρόμο στον χριστιανισμό διακηρύσσοντας την ανεξιθρησκία με το Διάταγμα των Μεδιολάνων. Το 325 μ.Χ. συγκάλεσε στη Νίκαια της Μικράς Ασίας σύνοδο 318 επισκόπων, για να θέσει οριστικά τέρμα στη διένεξη Παυλικανών – Αρειανών. Έδωσε τη λύση μεταφυτεύοντας και πάλι ένα πιστεύω της Ανατολής [το τριαδικό σχήμα "Νεμρώδ – Ταμούζ – Σεμίραμις" στο πιστεύω του χριστιανισμού (Πατήρ – Υιός – Άγιο Πνεύμα)].

Το έργο του ολοκλήρωσε λίγο αργότερα, ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος, που όρισε τον χριστιανισμό ως τη μοναδική θρησκεία και εξόντωσε, με όσα μέσα είχαν χρησιμοποιηθεί προ αιώνων κατά των χριστιανών, τους επιμένοντες στις πατροπαράδοτες θρησκείες – ακόμη και φιλοσοφίες.

Η συνέχεια ήταν προδιαγεγραμμένη. Η διττή εξουσία θεός - βασιλιάς, όπου τα παράπονα για τον δεύτερο παραπέμπονταν στον πρώτο μετά θάνατον και ουδείς μπορούσε να μιλήσει, οδήγησε στο μεσαίωνα του πολιτισμού. Στην Αναγέννηση πλέον, άτομα όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Γαλιλαίος και άλλοι (κάτοχοι υποτίθεται του μυστικού) ξανάνοιξαν τις πόρτες της γνώσης και αμφισβήτησης. Χαρακτηριστικό είναι, ότι σε όλους εκείνους τους αιώνες οι γυναίκες όχι μόνο θεωρούνταν ανάξιες για το ιερατικό αξίωμα, αλλά και απαγορευόταν ακόμη και να μιλήσουν μέσα στους ναούς.

Μόλις το 1545 μ.Χ., δηλαδή πριν 460 χρόνια, στη Σύνοδο του Τρέντο η Καθολική Εκκλησία αποδέχτηκε, ότι και οι γυναίκες έχουν ψυχή, με τη συγκλονιστική πλειοψηφία των τριών μόλις ψήφων!

Πώς ακολούθησε η Αναγέννηση και πώς φτάσαμε στην αμφισβήτηση του σήμερα, ενώ το τρίτο μέρος του σχεδίου είχε εδραιώσει με απόλυτη επιτυχία το νέο σχήμα διακυβέρνησης του κόσμου;

Μια εμπλοκή συνέβη τον 11ο αιώνα. Οι Ιππότες του Ναού που πήραν στα χέρια τους το μυστικό για την ανθρώπινη φύση του Ιησού και την ύπαρξη απογόνων, ήρθαν σε επαφή με τους γνωστικούς και έμαθαν από αυτούς τις δοξασίες της «αίρεσής τους». Αλλά έμαθαν και άλλα απόκρυφα, όπως ότι ο Ιησούς ήταν ο τελευταίος μιας μυστικής αλυσίδας γνώσης, που μεταβιβάστηκε από τους ιερείς του Φαραώ και τους αρχιτέκτονες των πυραμίδων στον Αβραάμ, έφτασε στον Δαβίδ και μετά στον Ιωάννη τον Πρόδρομο, ο οποίος υπήρξε ο μέντορας του Ιησού. Οι Ναΐτες μελέτησαν αυτόν τον αποκρυφισμό και έφτιαξαν αντίστοιχα το δικό τους πνευματικό οικοδόμημα, που τροφοδότησε με τις αρχαίες γνώσεις τους κατοπινούς προσήλυτους. Αυτό το οικοδόμημα συντηρήθηκε - λένε - στους επόμενους αιώνες, κρυμμένο στις ανώτερες τάξεις των τεκτόνων.

Εν κατακλείδι, μολονότι η εν λόγω εμπλοκή επιδιώχτηκε να επιλυθεί με την σφαγή των Ιπποτών, το 1307, οι επίγονοι τους «κατόρθωσαν» να πάρουν την εκδίκηση τους ψιθυρίζοντας μυστικά και σύμβολα μιας «άλλης ιστορίας» μέσα από τις σελίδες του «Κώδικα Da Vinci» και πολλών άλλων και σημαντικών έργων, γνωστών μελετητών και συγγραφέων. Δεν γνωρίζουμε τι θα πράξει στο μέλλον ο νέος Πάπας για να τους «σιωπήσει», αλλά για την ώρα «το κουτί της Πανδώρας είναι ανοιχτό».

Φυσικά, μετά απ’ όλα αυτά που ανέφερα, τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά.

Υπάρχει κάποια αλήθεια σ’ αυτές τις ιστορίες ή στα υποθετικά σενάρια;

Αν υπάρχει (!!!!) τότε προκύπτουν κάποια πολύ – πολύ σημαντικά ερωτήματα:

Αν εκείνοι, και εννοώ τους ηγέτες της εκκλησίας, κατέπνιξαν, απέκρυψαν και εξαφάνισαν ένα τόσο μεγάλο μέρος του πρώιμου χριστιανισμού, τι άλλο παραμένει άγνωστο; Τι άλλο υπάρχει για να μάθουμε;

Θεωρώ, ότι είναι πραγματικά, πολύ σημαντικά ερωτήματα, γιατί η απάντηση τους σημαίνει πολλά !!! """"


:hmm:
Βιβλιογραφία

Κώδικας Da Vinci - Νταν Μπράουν
Γνώσις - Το βιβλίο των Απόκρυφων Ευαγγελίων – Werner Hormann
Τα Απόκρυφα του Κώδικα Da Vinci – Νταν Μπέρσταϊν
Σπάζοντας τον Κώδικα Da Vinci – Simon Cox
Το πολιτικό πλαίσιο της δράσης του Ιησού – Άρθρο του Νίκου Παύλου (Θεολόγος – Καθηγητής Δ. Ε
)http://www.mystica.gr/brown.htm:hmm:

_________________
"Όποιος δεν ξέρει και δεν ξέρει πως δεν ξέρει, είναι τρελός, απόφυγε τον.
Όποιος δεν ξέρει και ξέρει πως δεν ξέρει, είναι παιδί, μόρφωσέ το.
Όποιος ξέρει και δεν ξέρει πως ξέρει, κοιμάται, ξύπνα τον.
Όποιος ξέρει και ξέρει πως ξέρει, είναι σοφός, ακολούθησε τον.Χαλίλ Γκιμπράν ''
stars has been thanked by:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
Unread postPosted: 08 May 2012, 09:22 
Forum Legend
Forum Legend
User avatar

Joined: 29 Mar 2012, 10:41
Posts: 1359
Location: ΡΟΔΟΣ
Has thanked: 290 time
Have thanks: 181 time
Highscores: 7
Δεν διάβασα φίλη μου το άρθρο αυτό και δεν το έχω ψάξει ποτέ. Είναι αμαστία να σκάλίζουμε τέτοια ερωτήματα. Ακόμα και οι άθεοι δεν μπαίνουν σε τόσο βαθιά μονοπάτια, γιατί να το κάνουμε εμείς; Λένε ότι αυτή την αδυναμία που είχε στη Μαρία τη Μαγδαληνή ότι ήταν έρωτας. Ένας μονομερήμς έρωτας από την πλευρά της Μαγδαληνής και άλλοι αναφέρουν ότι ο Χριστός είχε κρυφή ζωή μαζί της. Εσύ πιστεύεις δηλαδή ότι αλήθεύουν αυτά; Εγώ δεν το πιστεύω. Όλος ο κώδικας Ντα βίντσι είναι μια διαστρέβλωση της αλήθειας, όπως την βλέπουν με τα δικά τους μάτια και όχι όπως πραγματικά είναι. Αν ο Χριστός είχε ανθρώπινες αδυναμίες, γιατί να λέγεται έτσι, γιατί να περάσει τα όσα πέρασε; Ποιος ο λόγος να σταυρωθεί, να χλευαστεί, να ταπεινωθεί; Όχι φίλη μου μη σε παραπλανούν. Ο Χριστός μας έχει απογόνους όλους εμάς που είμαστε από την ίδια σάρκα πλασμένοι. Μην αναζητάς όπως οι φαρισαίοι και οι αιρετικοί μ΄ αυτόν τον τρόπο την αλήθεια. Δεν θα την βρεις εκεί, διότι για μένα και ας με συγχωρήσουν οι φίλοι που δεν συμφωνούν, ο κώδικας ντα βίντσι είναι μια κίτρινη φυλλάδα που περιέχει ψεύδη και αοριστολογίες.

_________________
ΓΗΡΑΣΚΩ ΑΕΙ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΗ

Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
Unread postPosted: 08 May 2012, 11:35 
Forum Master
Forum Master
User avatar

Joined: 23 Jun 2011, 13:30
Posts: 1796
Has thanked: 458 time
Have thanks: 313 time
mystery wrote:
Δεν διάβασα φίλη μου το άρθρο αυτό και δεν το έχω ψάξει ποτέ. Είναι αμαστία να σκάλίζουμε τέτοια ερωτήματα. Ακόμα και οι άθεοι
δεν μπαίνουν σε τόσο βαθιά μονοπάτια, γιατί να το κάνουμε εμείς; Λένε ότι αυτή την αδυναμία που είχε στη Μαρία τη Μαγδαληνή ότι ήταν έρωτας. Ένας μονομερήμς έρωτας από την πλευρά της Μαγδαληνής και άλλοι αναφέρουν ότι ο Χριστός είχε κρυφή ζωή μαζί της. Εσύ πιστεύεις δηλαδή ότι αλήθεύουν αυτά; Εγώ δεν το πιστεύω. Όλος ο κώδικας Ντα βίντσι είναι μια διαστρέβλωση της αλήθειας, όπως την βλέπουν με τα δικά τους μάτια και όχι όπως πραγματικά είναι. Αν ο Χριστός είχε ανθρώπινες αδυναμίες, γιατί να λέγεται έτσι, γιατί να περάσει τα όσα πέρασε; Ποιος ο λόγος να σταυρωθεί, να χλευαστεί, να ταπεινωθεί; Όχι φίλη μου μη σε παραπλανούν. Ο Χριστός μας έχει απογόνους όλους εμάς που είμαστε από την ίδια σάρκα πλασμένοι. Μην αναζητάς όπως οι φαρισαίοι και οι αιρετικοί μ΄ αυτόν τον τρόπο την αλήθεια. Δεν θα την βρεις εκεί, διότι για μένα και ας με συγχωρήσουν οι φίλοι που δεν συμφωνούν, ο κώδικας ντα βίντσι είναι μια κίτρινη φυλλάδα που περιέχει ψεύδη και αοριστολογίες.

:fyi: mystery,πρέπει να το διαβάσεις το άρθρο,δεν έχει σχέση με πιστούς και άθεους,έχει σχέση μόνο με την έρευνα! ΧΔεν υπάρχει άθεος , ακόμα και αυτοί που λένε ότι είναι άθεοι,αυτοί είναι που πιστεύουν πραγματικά! Οσο και αν είναι λίγο περίεργο αυτό που λέω,όμως αυτή είναι η αλήθεια!!! Ασφαλώς και δεν είναι αμαρτία να "σκαλίζεις τέτοια ερωτήματα"!!! Εχουμε κάνει τη λέξη αμαρτία ψωμοτύρι!!! Η πραγματική αμαρτία είναι το να κάνεις κακό και όχι αυτό που θα φάς ή θα πιείς!!!! Δεν υπάρχουν "βαθιά μονοπάτια", ο ορισμός αυτός δημιουργήθηκε απο ανθρώπους που είτε δεν έχουν την γνώση ή που δεν τους συμφέρει να βγούν κάποια πράγματα στην επιφάνεια!!! Στόν κώδικα Ντά Βίντσι δεν υπάρχει διαστρέβλωση της αλήθειας,παρά μόνο στοιχεία!!! Ας βγάλουμε τίς παρώπιδες πιά!!! Μην ξεχνάς mystery,ότι ο Χριστός ήταν θεάνθρωπος,είχε και ο ίδιος τις αδυναμίες του! Ποιός σου είπε εσένα ότι ο Θεός ή οι Θεοί κατ'άλλους δεν έχουν αδυναμίες; Να σου δώσω ένα παράδειγμα, η αδυναμία του θεού είμαστε όλοι εμείς!!! mystery,δεν είμαστε "πλασμένοι" απο την ίδια σάρκα με το Χριστό και ούτε είμαστε απόγονοί του!! Εδώ κάπου κάνεις κάποιο σημαντικό λάθος!!! Και ακόμα ένα σημαντικό λάθος είναι να πιστεύεις ότι ενδιέφερε τους Φαρισαίους ,η αλήθεια!! Όσο για τους αιρετικούς δεν έχει σχέση! Σε ενημερώνω,ότι πολύ δύσκολα μπορεί "κάποιος",να με παραπλανήσει!!!!!Κάνε τον κόπο και διάβασε το άρθρο,δεν θα χάσεις αντίθετα θα κερδίσεις!!!! :razz:

_________________
"Όποιος δεν ξέρει και δεν ξέρει πως δεν ξέρει, είναι τρελός, απόφυγε τον.
Όποιος δεν ξέρει και ξέρει πως δεν ξέρει, είναι παιδί, μόρφωσέ το.
Όποιος ξέρει και δεν ξέρει πως ξέρει, κοιμάται, ξύπνα τον.
Όποιος ξέρει και ξέρει πως ξέρει, είναι σοφός, ακολούθησε τον.Χαλίλ Γκιμπράν ''
stars has been thanked by:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
Unread postPosted: 08 May 2012, 12:21 
Editor
Editor
User avatar

Joined: 05 Sep 2011, 16:45
Posts: 2246
Location: Αθηνα
Has thanked: 255 time
Have thanks: 396 time
Παρα πολυ καλο αρθρο, χωρις βεβαια κανενας να μπορει να το επιβεβαιωσει η να το αρνηθει. Τα κειμενα της Οξυρρυγχου και η συλλογη της Ναγκ Χαμαντι ομως ειναι αδιαψευστα και δειχνουν - εστω και σαν αιρετικα - τις αντιληψεις μεγαλου μερους του πληθυσμου.

Οσο για το οτι ειναι "αμαρτία να σκαλιζουμε τετοια ερωτηματα" το βρισκω ακρως χριστιανικο, υπο την εννοια οτι αποφευγουμε την ερευνα για την αληθεια, οπως ο διαολος το λιβανι.

_________________

Ο χρόνος φέρνει στο φως την αλήθεια - Μένανδρος.
Alphabet has been thanked by:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
Unread postPosted: 08 May 2012, 13:23 
Editor
Editor
User avatar

Joined: 20 Aug 2011, 22:16
Posts: 1438
Location: Κιλκίς
Has thanked: 456 time
Have thanks: 593 time
Όταν πρόκειται για άλλες θρησκείες μια χαρά τα σκαλίζουμε!

_________________
Ξυπνήσετε, Ἐγερθῆτε. Καὶ Ἐπαναστατήσετε κατὰ τοῦ Ἑαυτοῦ Σας. Καὶ Ἀναβαπτισθεῖτε εἰς τὸ Θεῖον Φῶς τῆς Γῆς Σας καὶ εἰς τὰ Παραδείσεια Ἑλληνικὰ Νερά. Θὰ ἐξέλθετε: ΖΩΝΤΑΝΟΙ. Καὶ θὰ ἐξέλθετε: ΕΛΛΗΝΕΣ.
EL-SENTAI has been thanked by:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
Unread postPosted: 08 May 2012, 13:28 
Moderator
Moderator
User avatar

Joined: 28 Apr 2008, 12:20
Posts: 1493
Has thanked: 302 time
Have thanks: 167 time
Σας εχει παρει και σας εχει σηκωσει ο διαολος για τα καλα!!!

Μαζευτειτε γιατι ενω κυκλοφορειτε μεσα στην πληροφορια και την Αληθεια καθεστε και αφιονιζεστε με τα ιλουμινατοτεχνασματα και καμαρωνετε κιολα; που σας κοροιδευουν οι δαιμονες.

Μπειτε και ψαξτε τα καλα αυτα που παπαγαλιζετε και ο Ιησους Χριστος να σας βοηθησει εστω και την τελευταια στιγμη να ξεστραβωθειτε και να μην βουλιαξετε μεσα στην πλανη...........
vestromas has been thanked by:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
Unread postPosted: 08 May 2012, 13:55 
Forum Master
Forum Master
User avatar

Joined: 23 Jun 2011, 13:30
Posts: 1796
Has thanked: 458 time
Have thanks: 313 time
vestromas wrote:
Σας εχει παρει και σας εχει σηκωσει ο διαολος για τα καλα!!!

Μαζευτειτε γιατι ενω κυκλοφορειτε μεσα στην πληροφορια και την Αληθεια καθεστε και αφιονιζεστε με τα ιλουμινατοτεχνασματα και καμαρωνετε κιολα; που σας κοροιδευουν οι δαιμονες.

Μπειτε και ψαξτε τα καλα αυτα που παπαγαλιζετε και ο Ιησους Χριστος να σας βοηθησει εστω και την τελευταια στιγμη να ξεστραβωθειτε και να μην βουλιαξετε μεσα στην πλανη...........
Για την ανάλυση μιας ταινίας και ενός βιβλίου, μιλάμε vestromas και αν αυτή η συζήτηση δεν γίνει στο forum αυτό,δεν ξέρω σε ποιό άλλο θα μπορούσε να γίνει.Ανταλλαγή πληροφοριών και διάλογο κάνουμε για ένα από τα πιο επιτυχημένα βιβλία παγκοσμίως.Σε διαβεβαιώ,ότι ο φόβος δεν υπήρξε ποτέ σύμβουλος της γνώσης και όσο για αυτό που λες ότι "μας κοροιδεύουν οι δαίμονες"εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν.Αν εσύ ξέρεις,θα εκτιμούσα την ενημέρωση σου επί του θέματος!!!!


:hii:

_________________
"Όποιος δεν ξέρει και δεν ξέρει πως δεν ξέρει, είναι τρελός, απόφυγε τον.
Όποιος δεν ξέρει και ξέρει πως δεν ξέρει, είναι παιδί, μόρφωσέ το.
Όποιος ξέρει και δεν ξέρει πως ξέρει, κοιμάται, ξύπνα τον.
Όποιος ξέρει και ξέρει πως ξέρει, είναι σοφός, ακολούθησε τον.Χαλίλ Γκιμπράν ''


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
Unread postPosted: 08 May 2012, 14:04 
Editor
Editor
User avatar

Joined: 05 Sep 2011, 16:45
Posts: 2246
Location: Αθηνα
Has thanked: 255 time
Have thanks: 396 time
Υπαρχει βεβαια και η περιπτωση ο Ιησους να μας βοηθαει στην ερευνα για την αληθεια και οι δαιμονες του Παυλου να κοροιδευουν τους "πιστους".

Αποκαλυψη 2:1-2 "Τῼ ἀγγέλῳ τῆς ἐν ᾿Εφέσῳ ἐκκλησίας γράψον· τάδε λέγει ὁ κρατῶν τοὺς ἑπτὰ ἀστέρας ἐν τῇ δεξιᾷ αὐτοῦ, ὁ περιπατῶν ἐν μέσῳ τῶν ἑπτὰ λυχνιῶν τῶν χρυσῶν· 2 οἶδα τὰ ἔργα σου καὶ τὸν κόπον σου καὶ τὴν ὑπομονήν σου, καὶ ὅτι οὐ δύνῃ βαστάσαι κακούς, καὶ ἐπείρασας τοὺς λέγοντας ἑαυτοὺς ἀποστόλους εἶναι, καὶ οὐκ εἰσί, καὶ εὗρες αὐτοὺς ψευδεῖς·"

_________________

Ο χρόνος φέρνει στο φως την αλήθεια - Μένανδρος.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
Unread postPosted: 08 May 2012, 14:56 
Forum Master
Forum Master
User avatar

Joined: 23 Jun 2011, 13:30
Posts: 1796
Has thanked: 458 time
Have thanks: 313 time
"""Η Μαρία η Μαγδαληνή, ο Ιησούς και τα ευαγγέλια των Γνωστικών


Μιχαήλ Χούλη Θεολόγου
Η Μαρία η Μαγδαληνή, όπως και το όνομα της άλλωστε επισημαίνει, καταγόταν από τα Μάγδαλα, μια κωμόπολη γνωστή και με το ελληνικό όνομα ‘Ταριχαία’ (εξαιτίας του εμπορίου των ταριχευμένων ψαριών που διεξήγαγε), κείμενη στα δυτικά της λίμνης Γεννησαρέτ (βλ. www.jerusalem-patriarchate.info/gr/magdala.htm και www.el.wikipedia.org/wiki/ ). Δεν υπάρχει καμία πληροφορία ότι ήταν παντρεμένη (ή εν χηρεία) και δεν πρέπει να ήταν, αφού οι παντρεμένες τότε γυναίκες έφεραν ως διακριτικό το όνομα του συζύγου τους, όπως π.χ.: Ιωάννα του Χουζά, Μαρία του Ιακώβου, Μαρία του Κλωπά κ.λπ. Γνωρίζουμε πως ακολουθούσε τον Ιησού μαζί με αρκετές άλλες γυναίκες, που είχαν θεραπευτεί από ασθένειες και βάσανα και πνεύματα πονηρά, και οι οποίες τον υπηρετούσαν από τα υπάρχοντά τους (Λουκ. 8,1-3). Εδώ φαίνεται εξάλλου η ισοτιμία που εφάρμοζε ο Ιησούς μεταξύ ανδρών και γυναικών, την οποία και ο Παύλος βεβαιώνει, όταν γράφει πως «δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Ιουδαίων και Ελλήνων (Εθνικών), δούλων και ελεύθερων, ανδρών και γυναικών, διότι εν Χριστώ είμαστε όλοι ένα» (Γαλ. 3,28).Στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο εμφανίζεται μαζί με άλλες γυναίκες να κατευθύνονται, βαθειά χαράματα Κυριακής, στον τάφο του Ιησού για να μυρώσουν το ένδοξο νεκρό σώμα, αλλά άγγελος Κυρίου τις συναντά και μετέπειτα ο ίδιος ο αναστάς Κύριος, που τις ορίζει ‘αποστόλους’ στους αποστόλους Του, δηλαδή πρώτες αγγελιοφόρους του μηνύματος της αναστάσεώς Του, ενώ εκείνες έπιασαν τα πόδια Του και τον προσκύνησαν (Ματθ. 28,5-10). Διασώζεται στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο και ο διάλογος του αναστημένου Χριστού ειδικά με τη Μαρία τη Μαγδαληνή, την οποία ο Θεάνθρωπος σταματάει όταν εκείνη επιχειρεί να τον αγγίξει, με τα λόγια: «Μη μου άπτου» [Δηλαδή, ‘μη με αγγίζεις’, διότι όλοι από εδώ και πέρα θα πρέπει να συνηθίσετε να με νοιώθετε κοντά σας με την πίστη στην Θεότητά μου, αφού μετά την ανάληψή μου δεν θα με έχετε σωματικά μαζί σας (βλ. Ιω. 20,16-17)].Στο κατά Μάρκον Ευαγγέλιο, όταν αναστήθηκε ο Ιησούς το πρωί της Κυριακής, φάνηκε πρώτα στη Μαρία τη Μαγδαληνή, από την οποία είχε βγάλει επτά δαιμόνια (την είχε θεραπεύσει προφανώς από πολλά πάθη). Εκείνη πήγε και είπε το νέο στους μαθητές Του, που πενθούσαν και έκλαιγαν. Όταν εκείνοι άκουσαν ότι ζει και παρουσιάστηκε σ’ αυτήν, δεν την πίστεψαν (Μάρκ. 16,9-11). Κι άλλους μαθητές βέβαια δεν πίστεψαν, όταν οι μάρτυρες ανήγγειλαν τις εμφανίσεις του αναστάντος (ώστε δεν ήταν μωροπίστευτοι οι απόστολοι και ο κύκλος των πρώτων χριστιανών!), αλλά οι εμφανίσεις σιγά - σιγά πλήθαιναν, και ο Χριστός κατέκρινε την ολιγοπιστία και τη σκληρότητά τους προς αυτόν τον ίδιο, όταν εμφανίστηκε μπροστά στους αποστόλους Του (Μάρκ. 16,11-14). μέχρις ότου τους έστειλε να κηρύξουν το Ευαγγέλιο σ’ όλη την πλάση (με συνοδεία θαυμάτων, για να γίνει αρχικά πιο πιστευτός και διαδοθεί ευκολότερα ο λόγος τους) και να βαπτίζουν τους πιστούς στο όνομα της Αγίας Τριάδος.Ήταν ακόμη η Μαγδαληνή παρούσα κατά τη Σταύρωση του Κυρίου, πάλι μαζί με άλλες γυναίκες, ως μαθήτρια πάντοτε εκλαμβανόμενη στα ιερά κείμενα, και δεν φαίνεται σε κάποιο σημείο να ξεχωρίζει ως ιδιαίτερη παρουσία στη συντροφιά του Ιησού. Αυτές είναι οι πληροφορίες που παρέχουν τα Ευαγγέλια της Εκκλησίας για τη Μαρία τη Μαγδαληνή και πέραν αυτών καμία άλλη μαρτυρία αγιογραφική δεν υπάρχει για το πρόσωπό της. Η Παράδοση όμως της Εκκλησίας διασώζει ότι υπήρξε και έμεινε στη ζωή της παρθένος, ότι έδρασε ως κήρυκας και μάρτυρας του Χριστού στη Ρώμη, την Παλαιστίνη, τη Μασσαλία, την Αίγυπτο, τη Συρία, τη Φοινίκη, και τελικά στην Έφεσο, πλάι στον Ευαγγελιστή Ιωάννη, όπου και κοιμήθηκε. Η υπόθεση ότι ήταν ιερόδουλη πέφτει στο κενό, διότι κανένα στοιχείο από τη ζωή της δεν υπονοεί κάτι τέτοιο. Η παρεξήγηση ξεκίνησε όταν ταυτίστηκε στο παρελθόν, από λάθος ερμηνεία στη Δύση, η μοιχαλίδα ίσως γυναίκα που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού στην οικία του Σίμωνα του Φαρισαίου, με τη Μαρία τη Μαγδαληνή (Λουκ. 7,36-50). Στα Ευαγγέλια όμως δεν φαίνεται πουθενά μια τέτοια σύνδεση.Στον ‘Κώδικα Ντα Βίντσι’ παρουσιάζεται ως γνωστόν ο Ιησούς όχι μόνο να είναι ζευγάρι με τη Μαγδαληνή, αλλά να έχουν μαζί και παιδιά και όλοι να έχουν φυγαδευτεί στη Γαλλία, όπου απόγονοί τους υπάρχουν υποτίθεται μέχρι και σήμερα. Αυτή η αναφορά εφευρέθηκε για να στηριχθούν και αναδειχθούν περισσότερο οι γαλαζοαίματοι κύκλοι της Ευρώπης, αφού παρουσιάζονται οι αριστοκράτες να διαθέτουν και αίμα θεϊκό, όπως είναι το αίμα του Ιησού. Τι ισχύει όμως πραγματικά; Ήταν ο Ιησούς έγγαμος; Σίγουρο είναι ότι δεν ήταν! Δεν υπάρχει κάποιο ιστορικό στοιχείο και πηγή (εκτός από απόκρυφα κείμενα) που να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Αντίθετα, αν και η παρθενία ήταν εξαίρεση στους Ιουδαίους, πολλοί παρέμεναν κατά Θεόν άγαμοι για να ασχοληθούν με θεολογικές σπουδές, οι Εσσαίοι και Θεραπευτές ήσαν άγαμοι, διάφοροι προφήτες στην έρημο ήσαν άγαμοι, όπως αναφέρει και ο ιστορικός Ιώσηπος, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής παρέμεινε όλη του τη ζωή ανύπαντρος, αλλά και ο απόστολος Παύλος το ίδιο αφιερωμένος. Δεν στηρίζεται επομένως η κοινωνική αναγκαιότητα, όπως γράφει ο Brown, για έγγαμη ζωή όλων των Ιουδαίων.Εάν ο Χριστός ήταν παντρεμένος, δεν υπήρχε λόγος να το αποκρύψουν οι ευαγγελιστές και ο απ. Παύλος, διότι ούτε σχέδιο υπήρχε απόκρυψης στοιχείων και λεπτομερειών της ζωής του Χριστού (αφού άλλωστε κήρυττε πάντα ανοιχτά και δημόσια), ούτε απαγορευόταν στην πρωτοχριστιανική Εκκλησία να παντρεύονται οι ιερείς και προφήτες. Ακόμη, κάτω από τον σταυρό του Κυρίου, λίγο πριν να ξεψυχήσει, είχαν μαζευτεί πολλές πιστές ακόλουθες του Θεανθρώπου μαζί με την μητέρα Του και τον μαθητή της αγάπης. Για άλλη μια φορά δεν γίνεται λόγος για σύζυγο, αφού εξάλλου ο αρχηγός της ζωής, λίγο πριν παραδώσει το πνεύμα Του, ανέθεσε την φροντίδα της μητέρας του στον ευαγγελιστή Ιωάννη. Άλλωστε, ενώ σε διάφορα αποσπάσματα της Καινής Διαθήκης αναφέρονται τα μέλη της οικογένειας του Ιησού (η μητέρα του, οι αδελφοί και αδελφές του), πουθενά δεν αναφέρεται σύζυγος, ούτε φυσικά αναφέρεται πιθανή κατάσταση χηρείας Του. Ακόμη, το ότι ο Παύλος προτρέπει σε αγαμία τους πιστούς (Α’ Κορ. 7) ως χαρισματική κατάσταση χάριν της βασιλείας των ουρανών (χωρίς να θεωρεί αμάρτημα το γάμο), το ότι οι κοινότητες του Κουμράν αποτελούντο από άγαμα μέλη με έντονες ασκητικές τάσεις και τέλος το ότι ο ίδιος ο Χριστός κηρύττει ως ιδεώδη τρόπο χριστιανικής ζωής έναν ηθελημένο ‘ευνουχισμό’ (εννοείται καρδιακό και ασκητικό) για την είσοδο στην Βασιλεία των Ουρανών (Ματθ. 19,10-12), οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο ίδιος υπήρξε άγαμος (βλ. Darrell L. Bock, «Κώδικας Ντα Βίντσι – Λογοτεχνική Φαντασία και χριστιανική θρησκεία», εκδ. Περίπλους, Αθ. 2004 & «Η αλήθεια για τον Κώδικα ντα Βίντσι», Μιχαήλ Χούλη, περιοδ. ‘διάλογος’, τ. 42, Αθ. 2005).Λίγα λόγια παρακάτω για τα γνωστικά κείμενα (κακώς ονομάζονται ‘ευαγγέλια’, αφού είναι ένα σύνολο από νεφελώδεις στιχομυθίες και ακατανόητες πολύ συχνά ρήσεις), από τα οποία πολλές αντίχριστες σημερινές προσπάθειες αντλούν για να αποδείξουν τα ιστορικώς αναπόδεικτα:Ο Γνωστικισμός εκπροσωπούσε πολύ μετά τα χρόνια των αποστόλων διάφορες μορφές εναλλακτικού χριστιανισμού, συγκρουόμενος με την Ορθόδοξη αντίληψη περί Θεού, κόσμου, πίστης, σωτηρίας κ.λπ. Προωθούσε ένα πολυθεϊστικό μοντέλο θεοτήτων με ποιοτική διαβάθμιση μεταξύ τους και έντυσε με χριστιανικά ονόματα και έννοιες τις δικές του θέσεις για να γίνει πιστευτός. Δε δίστασε μάλιστα να χρησιμοποιήσει και ονόματα των αποστόλων ως δήθεν συγγραφέων των αποκρυφιστικών βιβλίων τους [Το γεγονός επισημαίνεται από τον απόστολο των εθνών στην Β΄ προς Θεσσαλονικείς επιστολή του (2,1 κ.ε.), αλλά και από τον απόστολο Πέτρο (Β΄ Πέτρου 3,16)]. Οι γνωστικοί δίδασκαν ότι υπάρχει ο κατώτερος Θεός Δημιουργός, που είναι ο κακός γι’ αυτούς Θεός της Π.Δ., και δημιούργησε τον κόσμο δι’ απορροής από την ουσία του. Έτσι η ύλη εκλαμβάνεται ως κακό φύραμα και δεν έχει μέλλον. Ως εκ τούτου, το σώμα του Χριστού –που και ο ίδιος πίστευαν πως είναι ένας από τις θεότητες, με ειδική αποστολή- δεν μπορεί παρά να είναι πνευματικό και όχι υλικό. Γι’ αυτούς λοιπόν, ο Σωτήρας φαινομενικά σαρκώθηκε, φαινομενικά σταυρώθηκε και φαινομενικά (κατά δόκηση) αναλήφθηκε. Για άλλες γνωστικές ομάδες, ο Χριστός προσωρινά κατοίκησε στον άνθρωπο Ιησού, τον οποίον και εγκατέλειψε πάνω στον Σταυρό, ενώ ο κόσμος παρέμεινε δήθεν στην πλάνη ότι υπέφερε ο ίδιος ο Θεός. Εννοείται ότι ψυχοσωματική ανάσταση, παράδεισος και αιώνια ζωή, για τους γνωστικούς δεν ισχύουν, αλλά θεωρούν ότι είναι πλάνη των Ορθοδόξων χριστιανών. Και σήμερα πάντως υπάρχουν, παγκοσμίως και στην Ελλάδα, πολλές νεογνωστικές παραθρησκευτικές ομάδες, που διαδίδουν και προπαγανδίζουν παρεμφερείς απόψεις. Γι’ αυτό και η Εκκλησία, στον Κανόνα των γνησίων βιβλίων της Καινής Διαθήκης που ενέκρινε, απέρριψε τα βιβλία εκείνα, τις επιστολές και τα ευαγγέλια που δεν πληρούσαν το κριτήριο της γνήσιας και ξεκάθαρης αλήθειας, όπως την δέχονταν η εκκλησιαστική Παράδοση (η συνείδηση δηλαδή της Εκκλησίας) και οι κατά τόπους Εκκλησίες, σε συμφωνία με το Πνεύμα του Χριστού και των αποστόλων, διότι δεν περιείχαν Ο,ΤΙ ΠΑΝΤΟΤΕ, ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΠΙΣΤΕΥΤΟ.Σε αντίθεση με τα εκκλησιαστικά Ευαγγέλια, η γνωστική φιλολογική παραγωγή δεν εστιάζεται σε ιστορικές γνώσεις και γεωγραφικές λεπτομέρειες, τοπωνύμια, ονόματα προσώπων της εποχής, πρωταγωνιστών και παραγόντων στα χρόνια του Ιησού, αλλά σε μυθολογικούς και φιλοσοφικούς ακροβατισμούς που έχουν την αρχή τους πολλά χρόνια μετά την σταύρωση και ανάσταση του Χριστού. Πώς όμως ο ευαγγελιστής, γιατρός και ιστορικός της πρώτης Εκκλησίας, Λουκάς, έγραψε Ευαγγέλιο; Χρησιμοποίησε, όπως ο ίδιος αναφέρει, βέβαιες πηγές, αυτόπτες μάρτυρες και υπηρέτες του Λόγου, συνεργάστηκε με τον Μάρκο, τον απ. Παύλο κ.λπ., πατώντας σε καθαρά ιστορικό έδαφος. Τα περισσότερα αντιθέτως γνωστικά κείμενα ανήκουν στον 3ο και 4ο αιώνα, ενώ τα αρχαιότερα έχουν γραφτεί από τα μισά του β΄ αιώνα κ.ε. Αυτό που πρέπει πάντως εδώ να τονίσουμε είναι ότι την Κ.Δ. ενδιαφέρει όχι μόνο η διδασκαλία του Κυρίου Ιησού, αλλά και η σχέση με αυτόν τον ίδιο τον Θεάνθρωπο και το τι αυτός αντιπροσωπεύει για την ανθρωπότητα: Ο Χριστός είναι η ενσαρκωμένη αλήθεια, η δε σύνδεση μαζί του εξασφαλίζει τη σωτηρία. Η ένωση με τον συγκεκριμένο και ιστορικό Ιησού σώζει. σε αντιδιαστολή με τις γνωστικές πραγματείες που αρέσκονται να διδάσκουν ανεδαφικές και μυθιστοριογραφικές πληροφορίες περί σωτηρίας, πολυθεϊστικές ιδεολογίες, μυστικισμό και γνώση-εποπτεία (βλ. και Erwin W. Lutzer, ‘Da Vinci, Η Εξαπάτηση’, εκδ. Πέργαμος, Αθ. 2005, σελ. 40-60).Να επισημάνουμε ακόμη εδώ την αναληθή και ανιστόρητη πληροφορία που διαδίδουν ορισμένοι, ότι δηλαδή οι χριστιανοί έκαιγαν κείμενα που τα θεωρούσαν αιρετικά ή που ήθελαν να αποκρύψουν. Πρόκειται για παραπληροφόρηση που σήμερα ακούγεται για να δυσφημήσει τον Χριστιανισμό (βλ. Wilson N.G./ Reynolds L.D., ‘Αντιγραφείς και φιλόλογοι’, εκδ. ‘Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ)’, Νοέμβριος 2004). Απόδειξη του σεβασμού των εκκλησιαστικών ανδρών προς όλα τα κείμενα είναι ότι όχι μόνο πολλά απόκρυφα διαβάζονταν αρχικά ως ευσεβείς διηγήσεις σε πολλές κατά τόπους Εκκλησίες (βλ. π.χ. Bart D. Ehrman, Χαμένες μορφές του Χριστιανισμού, εκδ. Ενάλιος, 2008, σελ. 63), αλλά και ότι οι βυζαντινοί στη συνέχεια αντιγραφείς (καλόγηροι μάλιστα) διέσωσαν με επιμέλεια κοσμικά, θύραθεν κείμενα, ακόμη και του Αριστοφάνη, που θα τα είχε ξεχάσει διαφορετικά η ιστορία. Μάλιστα ο Μέγας Φώτιος διέσωσε πολλά έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων στην πατριαρχική βιβλιοθήκη του (βλ. και Ανδρέα Κεφαλληνιάδη, ‘Μια τάξη γεμάτη απορίες’, εκδ. ‘Φωτοδότες’, σελ. 45, 88, 91).Ο Dan Brown αντλεί επίσης από το απόκρυφο ‘ευαγγέλιο του Φιλίππου’, όπου παρουσιάζεται ο Ιησούς να έχει «σύντροφο» τη Μαρία τη Μαγδαληνή και μάλιστα να τη φιλά συχνά (όπως όλους άλλωστε, όπως αναφέρει, τους μαθητές) στο […….……] (στο σημείο αυτό έχει καταστραφεί το πρωτότυπο κείμενο). Έχουμε να παρατηρήσουμε εδώ, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών ερευνητών και όχι με την παραφιλολογία των σύγχρονων ρομάντζων, ότι: (α) η ελληνική λέξη ‘σύντροφος’ (στο πολύ μεταγενέστερα πάντως από τα εκκλησιαστικά Ευαγγέλια συνταχθέν ευαγγέλιο του Φιλίππου) δεν σημαίνει ‘σύζυγος’, αλλά έχει κοινωνικό και πολιτικό ακόμη περιεχόμενο, φανερώνει ομάδα, σχέση κοντινή κ.α., (β) η αποκρυφιστική και λογοτεχνική φαντασία εύκολα γέμισε το κενό αυτό των λέξεων με τις λέξεις ‘στόμα’, ‘χείλη’ κ.α. Στην Άπω Ανατολή όμως οι δάσκαλοι και οι πνευματικοί καθοδηγητές συνήθιζαν να φιλάνε τους μαθητές τους στο μάγουλο ή στο μέτωπο ή στο κεφάλι και ήταν η συνήθεια διαδεδομένη. Εξάλλου και τους υπόλοιπους μαθητές φιλούσε ο Χριστός, όπως φαίνεται στο κείμενο, και ως εκ τούτου το πνευματικό φίλημα δινόταν μάλλον στο μέτωπο ή το κεφάλι, και (γ) είναι γνωστό στους ειδήμονες πως δεν αποκλείεται το κείμενο εδώ να μιλάει για το ‘γνωστικό φίλημα’ με το οποίο θεωρούσαν ότι μεταδιδόταν η χάρη του ενός προς τον άλλον και που συνήθιζαν, ως λειτουργική συνήθεια μαζί με εναγκαλισμό, οι γνωστικοί κύκλοι. Μια τέτοια συνήθεια, με συνοδεία ιερής τροφής, διασώζεται και στην «Προσευχή των Ευχαριστιών» των Ερμητικών κοινοτήτων. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως το ευαγγέλιο αυτό γράφτηκε τον 3ο αιώνα και όχι στα χρόνια των αποστόλων, όχι φυσικά από τον απόστολο Φίλιππο, και δεν απηχεί αληθινά περιστατικά και αυθεντικούς διαλόγους μεταξύ των προσώπων που αναφέρει (βλ. και Σάββα Αγουρίδη, ‘Χριστιανικός Γνωστικισμός’, εκδ. Άρτος Ζωής, Αθ. 2004).Ο συγγραφέας του Κώδικα παρουσιάζει την Μαγδαληνή πως ήταν δήθεν το Ιερό Θηλυκό, που οι άντρες ιερείς και η ίδια η Εκκλησία απομάκρυνε από τα πράγματα, λόγω εξουσίας, και στη θέση του τοποθέτησε υποτίθεται τον απόστολο Πέτρο ως πρωτοκορυφαίο απόστολο. Αν διαβάσουμε όμως προσεκτικά τα γνωστικά κείμενα στα οποία βασίζεται ο Brown, εκεί η θέση της γυναίκας είναι πολύ κατώτερη του άντρα, ενώ στην Εκκλησία η γυναίκα παρέμεινε ισότιμη στο γάμο της με τον σύζυγό της, ονομάζεται και έγινε «κυρία» και δεν παρέμεινε «θηλυκό», όπως σε πολυθεϊστικές κοινωνίες που είχε το ρόλο ‘θείας ιερόδουλης’, για χάρη και πάλι των ανδρών. Έτσι, στο γνωστικό «ευαγγέλιο του Θωμά» τα φύλα πρέπει να εξισωθούν και να καταργηθούν για να εισέλθουν οι άνθρωποι στη βασιλεία του Θεού. Διότι λέγει: «όταν κάνετε τα δύο ένα …… και το αρσενικό και το θηλυκό τα κάνετε ένα, ώστε το αρσενικό να μην είναι αρσενικό και το θηλυκό να μην είναι θηλυκό …. τότε θα εισέλθετε (στη βασιλεία)» (Απόκρ. Χριστ. Κείμ. Α΄, σελ. 309). Το πνεύμα εκεί βρίσκεται σε έχθρα προς την ύλη και υπάρχει μεταφυσική αντίθεση μεταξύ πνεύματος και σώματος. Ο κόσμος και τα υλικά χαρακτηρίζονται ως ‘πτώματα’ και διακρίνονται οι εσωτερικοί χριστιανοί (μύστες) από τους επιφανειακούς (πλατειές μάζες). Υπάρχει και η αντιφεμινιστική διδασκαλία, σύμφωνα με την οποία ΜΟΝΟ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΤΡΕΣ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (βλ. ‘Απόκρυφα χριστιανικά κείμενα Α΄, Απόκρυφα Ευαγγέλια’, Ιωάννη Καραβιδόπουλου, εκδ. Πουρναρά, Θεσσαλ. 2006).Τέλος, στο γνωστικό «ευαγγέλιο της Μαρίας», όταν η Μαρία η Μαγδαληνή πήρε το λόγο, μετά τη μεγάλη διστακτικότητα των μαθητών Του να κηρύξουν στα έθνη, τους τόνισε το φρόνημα και ζήτησε να έχουν ελπίδα στη χάρη Του. ‘ΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΓΕΝΝΑΙΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ’ κατέληξε η Μαρία, συμπεριλαμβάνοντας προφανώς σ’ αυτό και τον εαυτόν της, σύμφωνα με τη γνωστική αντίληψη ότι η γυναίκα πρέπει να γίνει άντρας για να εισέλθει στη βασιλεία του Θεού. Αυτό γιατί στην αρχαιότητα ουδείς είχε την αντίληψη ότι ο άντρας και η γυναίκα είναι τα δύο ισότιμα φύλα που αποτελούν την έννοια άνθρωπος (όπως δεχόμαστε σήμερα και όπως δέχεται και η Εκκλησία), αλλά πίστευαν πως ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΉΣΑΝ ΑΤΕΛΕΙΣ ΑΝΔΡΕΣ, ΠΟΥ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΩΡΙΜΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ. Γιατί όμως; Η απάντηση είναι ότι τα πάντα οι πρόγονοί μας τα έβλεπαν μέσα από μια πνευματική διαβάθμιση και άνοδο από τα κατώτερα πνευματικά προς τα ανώτερα, στην οποία αυτή κλίμακα τα φυτά ήταν απαραίτητο να βαδίσουν προς τα ζώα, τα παιδιά προς τους ενήλικες, οι γυναίκες προς τους άνδρες και οι άνδρες τέλος να ενωθούν με τους θεούς, που ήταν το ζητούμενο. Η πνευματική αυτή ωρίμανση αφορούσε ακόμη και στη σωματική κατασκευή. Όταν λοιπόν οι γυναίκες γίνουν άνδρες, σύμφωνα με το κείμενο, αλλά και το απόκρυφο «Ευαγγέλιο του Θωμά», τότε θα κερδίσουν την αιώνια ζωή (βλ. και Bart D. Ehrman, «Πέτρος, Παύλος & Μαρία Μαγδαληνή - Η αλήθεια πίσω από το μύθο», εκδ. Μοντέρνοι Καιροί, Αθ. 2008, σελ. 362-364).Φαίνονται λοιπόν πιο ρεαλιστικά τα γνωστικά κείμενα από τη λογική, την υπευθυνότητα και τις σωστές κοινωνικές σχέσεις που διδάσκει και προωθεί η εκκλησιαστική ζωή; Η απάντηση αφήνεται στους αναγνώστες. Κλείνοντας, ας αναφέρουμε μόνο ότι το άφθαρτο (με τη χάρη του Θεού) χέρι της Μαρίας της Μαγδαληνής φυλάσσεται στο Άγιο Όρος, στη Μονή της Σιμωνόπετρας, ότι ευωδιάζει και διατηρείται ακέραιο στους αιώνες. Το γεγονός, όχι μόνο δεν παύει να είναι μια θαυματουργική απόδειξη για την αγιότητα της Μαγδαληνής, αλλά πιστοποιεί και την ανάσταση των νεκρών που θα συμβεί στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, όπως και τα διατηρηθέντα, χάριτι θεία, άφθορα ολόκληρα σώματα πολλών αγίων, από την αρχή των χριστιανικών χρόνων, προμηνύουν. Η εκκλησία μας, τέλος, τιμά την Μαρία τη Μαγδαληνή ως ισαπόστολο και Μυροφόρο και γιορτάζει τη μνήμη της στις 22 Ιουλίου και στις 4 Μαΐου, ημέρα ανακομιδής (δηλ. μεταφοράς) των λειψάνων της. Επίσης την συνεορτάζει μαζί με τις άλλες Μυροφόρες Άγιες Γυναίκες, την τρίτη Κυρια­κή μετά το Πάσχα, που ονομάζεται Κυριακή των Μυροφόρων.ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ:


--------------------------------------------------------------------------------

1. aktines.blogspot.com/2010/04/blog-post_8541.html ‘Στέργιος Σάκκος, Μαρία Μαγδαληνή, Το αληθινό της πρόσωπο’

2. Ανδρέα Κεφαλληνιάδη, «Μια τάξη γεμάτη απορίες», εκδ. Φωτοδότες

3. Bart D. Ehrman, «Πέτρος, Παύλος & Μαρία Μαγδαληνή - Η αλήθεια πίσω από το μύθο», εκδ. Μοντέρνοι Καιροί, Αθ. 2008

4. Βικιπαίδεια, ‘Μαρία Μαγδαληνή’

5. Darrell L. Bock, «Κώδικας Ντα Βίντσι – Λογοτεχνική Φαντασία και χριστιανική θρησκεία», εκδ. Περίπλους, Αθ. 2004

6. Erwin W. Lutzer, «Da Vinci, Η Εξαπάτηση», εκδ. Πέργαμος, Αθ. 2005

7. Θεόδωρου Ρηγινιώτη, «Τα απόκρυφα ευαγγέλια και ο σχηματισμός της Κ.Δ.», Εκδ. Πύρρα

8. Ιστότοπος για την εικόνα: http://www.saint.gr/734/saint.aspx

9. Ιωάννη Καραβιδόπουλου, «Απόκρυφα χριστιανικά κείμενα Α΄, Απόκρυφα Ευαγγέλια», εκδ. Πουρναρά, Θεσσαλ. 2006

10. Μιχαήλ Χούλη, «Η αλήθεια για τον Κώδικα ντα Βίντσι», περιοδικό Διάλογος, τ. 42, Αθ. 2005

11. Μιχαήλ Χούλη, «Ιησούς, ο Χριστός», Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, εκδ. Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, 2006

12. www. jerusalem-patriarchate.info/ gr/ magdala. Htm

13. Wilson N.G./ Reynolds L.D., «Αντιγραφείς και φιλόλογοι», εκδ. ‘Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ)’, Νοέμβριος 2004

14. Σάββα Αγουρίδη, «Χριστιανικός Γνωστικισμός», β΄ έκδ., Άρτος Ζωής, Αθ. 2004"""


http://www.oodegr.com/oode/grafi/kritik ... lini_1.htm


:hii:

_________________
"Όποιος δεν ξέρει και δεν ξέρει πως δεν ξέρει, είναι τρελός, απόφυγε τον.
Όποιος δεν ξέρει και ξέρει πως δεν ξέρει, είναι παιδί, μόρφωσέ το.
Όποιος ξέρει και δεν ξέρει πως ξέρει, κοιμάται, ξύπνα τον.
Όποιος ξέρει και ξέρει πως ξέρει, είναι σοφός, ακολούθησε τον.Χαλίλ Γκιμπράν ''


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
Unread postPosted: 08 May 2012, 14:59 
Forum Master
Forum Master
User avatar

Joined: 23 Jun 2011, 13:30
Posts: 1796
Has thanked: 458 time
Have thanks: 313 time
Ο "Κώδικας ντα Βίντσι" και το παρεκκλήσι του Ρόσλιν."""')">Το διάσημο παρεκκλήσι που ιδρύθηκε το 1446 και βρίσκεται δίπλα στο μικρό χωριό Midlothian στο Ρόσλιν της Σκοτίας, φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό έχει γίνει ακόμα πιο διάσημο, καθώς η προσέλευση των τουριστών για να ξεναγηθούν στους χώρους του έχει αυξηθεί σημαντικά. Και υπεύθυνος για αυτό είναι ο... Dan Brown. Αξίζει να σημειωθεί και η παράλληλη αύξηση προσέλευσης στο μουσείο του Λούβρου, τον τόπο που ξεκινάει η δραματική πλοκή του «Κώδικα Ντα Βίντσι».


Οι επισκέπτες στο Ρόσλιν ξεπέρασαν τους 100.000 μέσα στο 2005, σε έναν χώρο που έτσι κι αλλιώς ήταν πόλος έλξης για χιλιάδες κόσμου. Δεν είναι μόνο ο καταπληκτικός διάκοσμος του παρεκκλησιού, αλλά και η ιστορία του που έλκουν τον κόσμο. Και σε όλα αυτά προστέθηκε και η πλοκή του «Κώδικα ντα Βίντσι» που αποδίδει στο παρεκκλήσι δεσμούς με μυστηριώδεις αδελφότητες, απόκρυφη γνώση, σύμβολα και δολοπλοκίες.

Όσο για τους υπεύθυνους του παρεκκλησίου του Ρόσλιν... αυτοί δεν ξέρουν αν θα πρέπει να χαίρονται ή να ανησυχούν. Από τη μία φοβούνται ότι η μαζική και άνευ προηγουμένου προσέλευση του κόσμου θα προκαλέσει φθορές στον - σπάνιας ομορφιάς - ιερό χώρο, καθώς θα αυξηθεί η υγρασία σε έναν χώρο που έχει ήδη υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις από την υγρασία, καθώς ήταν κλειστός για 140 χρόνια την εποχή της Μεταρρύθμισης. Από την άλλη η αυξημένη προσέλευση συνεπάγεται και αύξηση των εσόδων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη συντήρηση του χώρου (που έτσι κι αλλιώς έχει καθυστερήσει).Οι υπεύθυνοι του παρεκκλησιού δεν ξεχνούν πάντως να υπενθυμίζουν ότι οι λόγοι για τους οποίους πολλοί επισκέπτονται τον χώρο, δεν ανταποκρίνονται σε καμία πραγματικότητα, καθώς αποτελούν μέρος της «λογοτεχνικής φαντασίας» του Dan Brown. Κλασικό παράδειγμα το αστέρι που υποτίθεται ότι βρίσκεται στο πάτωμα του παρεκκλησιού και το οποίο βρίσκεται μόνο στην φαντασία του αμερικανού συγγραφέα.Όμως δεν είναι ψέμα ότι ο χώρος είναι γεμάτος σύμβολα και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που παραπέμπουν σε παγανιστική λατρεία, απόκρυφη γνώση και δεσμούς με μυστικές αδελφότητες. Για παράδειγμα, αίσθηση προκαλεί ο διάκοσμος που περιλαμβάνει 100 «Πράσινους Ανθρώπους» απομεινάρια παγανιστικής λατρείας, αλλά και ο κίονας με τους 8 δράκους - φύλακες που πολλοί ταυτίζουν με την Ιερή Φλαμουριά Υγκρασίλ της νορβηγικής μυθολογίας, εικόνας του «Δέντρου της Ζωής» που συνδέει τον ουρανό, τη γη και τον κάτω κόσμο και την οποία προστατεύουν 8 δράκοντες. Πλήθος άλλων συμβόλων παραπέμπουν σε επιρροές απ' τον μεσαιωνικό Τεκτονισμό, ενώ άλλες συμβολικές προεκτάσεις συνδέουν τον χώρο με την αναζήτηση του Γκράαλ, του Ιερού Δισκοπότηρου.


Σε αυτόν τον μυστηριώδη χώρο, ο Dan Brown έδωσε τις δικές του προεκτάσεις για να γίνει η σύνδεση με έναν άλλο θρύλο, αυτόν που θέλει τον Ιησού να σχετίζεται με τη Μαρία Μαγδαληνή και αυτή τη σχέση να αφήνει απογόνους που μέσω μιας «ιερής γραμμής αίματος» φτάνει ως τις μέρες μας (και ως το μυθιστόρημα του Dan Brown). Και επιπλέον αυτή την απόκρυφη αλήθεια συγκαλύπτει εδώ και αιώνες η Εκκλησία.Όλα αυτά βέβαια, σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία, ανήκουν στον χώρο της φαντασίας και δεν ανταποκρίνονται σε καμία ιστορική πραγματικότητα. Αλλά ο θρύλος είναι πλέον... ζωντανός και υπεύθυνος είναι ο αμερικανός συγγραφέας αν και δεν ήταν αυτός που τον διέδωσε για πρώτη φορά στις μέρες μας.Έτσι, σύμφωνα πάντα με τους υπεύθυνους του παρεκκλησιού, πολλοί επισκέπτες απογοητεύονται επειδή δεν βρίσκουν όλα όσα περιγράφονται στον «Κώδικα ντα Βίντσι» και τα οποία αυτοί είχαν αντιληφθεί ως πραγματικότητα. Από την άλλη όμως όλοι μαγεύονται από τους χώρους, την αρχιτεκτονική, τη μεγαλοπρέπεια αλλά και το μυστικιστικό συναίσθημα που αποπνέει ο χώρος, όντας ένα μοναδικό μνημείο υψηλής αρχιτεκτονικής και θρησκευτικότητας. Το παρεκκλήσι έτσι κι αλλιώς μαγεύει και για αυτό υπεύθυνοι είναι οι κατασκευαστές του!


Απλά, τη «μαγεία» ενισχύει ο «Κώδικας ντα Βίντσι», όπως έχει ενισχύσει και τα έσοδα του συγγραφέα του. Οι φήμες λένε ότι, έχουν τυπωθεί παγκοσμίως πάνω από 25.000.000 εκατομμύρια του βιβλίου, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 44 γλώσσες, ενώ τα έσοδα του Dan Brown (μόνο από το βιβλίο) ανέρχονται σε 200.000.000 δολάρια!""""http://www.nea-acropoli-thes.gr/index.p ... &Itemid=21

:hii:

_________________
"Όποιος δεν ξέρει και δεν ξέρει πως δεν ξέρει, είναι τρελός, απόφυγε τον.
Όποιος δεν ξέρει και ξέρει πως δεν ξέρει, είναι παιδί, μόρφωσέ το.
Όποιος ξέρει και δεν ξέρει πως ξέρει, κοιμάται, ξύπνα τον.
Όποιος ξέρει και ξέρει πως ξέρει, είναι σοφός, ακολούθησε τον.Χαλίλ Γκιμπράν ''


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
Unread postPosted: 08 May 2012, 15:02 
Forum Master
Forum Master
User avatar

Joined: 23 Jun 2011, 13:30
Posts: 1796
Has thanked: 458 time
Have thanks: 313 time
Η Εκκλησία απαντά σε ερωτήματα που προκύπτουν από τον “Κώδικα Da Vinci


'''1. Πώς παρουσιάζεται το πρόσωπο του Χριστού στο μυθιστόρημα του Dan Brown "Κώδικας Da Vinci";

Απ.: Παρουσιάζεται κατά τρόπο ανιστόρητο, μυθοπλαστικό βλάσφημο και κακόβουλο. Ο συγγραφέας αρνείται σαφώς την θεότητα του Χριστού. Π.χ., ο Χριστός χαρακτηρίζεται απλά ως «ένας σπουδαίος και ισχυρός άνθρωπος φυσικά, αλλά άνθρωπος θνητός». Η Εκκλησία μας πιστεύει τον Κύριο Ιησού Χριστό ως τέλειο Θεό και τέλειο άνθρωπο, χωρίς αμαρτία.

2. Μπορείτε να αναφέρετε ένα παράδειγμα ανιστόρητης προσέγγισης του προσώπου του Χριστού στον "Κώδικα Da Vinci";

Απ.: Σαφώς. Κλασικό παράδειγμα-απόδειξη αποτελεί στο εν λόγω έργο η θέση ότι για πρώτη φορά θεωρήθηκε ως Θεός στην Α' Οικουμενική Σύνοδο και μάλιστα η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα ψηφοφορίας. Αντιθέτως είναι γνωστό ότι από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα της Καινής Διαθήκης, όπως και στην Παλαιά, διακηρύττεται και ομολογείται η Θεότητα του Κυρίου.

3. Επιστεύετο ο Χριστός ως Θεός προ της Α' Οικουμενικής Συνόδου;

Απ.: Ασφαλώς, ναι! Ο Απόστολος Πέτρος το ομολογεί "Συ ει ο Χριστός ο Υιός του Θεού του ζώντος". Και ο Κύριος συναινεί. Ο Απόστολος Θωμάς το διακηρύττει: "Ο Κύριός μου και ο Θεός μου". Ο εκατόνταρχος στο Σταυρό τον αναγνωρίζει: "Αληθώς, Θεού Υιός ην ούτος". Ο Απόστολος Παύλος λέγει "του μεγάλου Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού". Και η τεράστια πλειονότητα των χριστιανών και προ της Α' Οικουμενικής Συνόδου αναγνώριζε την θεϊκή του φύση.

4. Μπορούσε ο Χριστός να αμαρτήσει;

Απ.: Ποτέ. Η αναμαρτησία του Χριστού είναι απόλυτη, οντολογική. Δεν είναι αναμαρτησία ηθικού απλώς χαρακτήρα που επιτεύχθηκε ύστερα από προσωπικό αγώνα. Την απόλυτη αναμαρτησία του Χριστού μας συνοψίζει πολύ όμορφα ένας ύμνος της εορτής των Θεοφανείων λέγοντας για τον Χριστό μας ότι είναι "ο πάσης επέκεινα καθαρότητος".

5. Υπάρχουν άλλοι ανιστόρητοι ισχυρισμοί μέσα στο έργο;

Απ.: Βεβαίως. Μία ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο ισχυρισμός του συγγραφέα ότι η σημερινή Καινή Διαθήκη είναι αυτή που δημιούργησε ο Μέγας Κωνσταντίνος. Επιπλέον ανιστόρητος και βλάσφημος είναι και ο ισχυρισμός ότι δήθεν η Εκκλησία απέκρυψε ότι ο Χριστός είχε παντρευτεί την Μαρία την Μαγδαληνή. Εδώ έχουμε έναν ισχυρισμό που ενώ είναι μύθευμα παρουσιάζεται ως γεγονός.

6. Παρήγγειλε ο Μέγας Κωνσταντίνος και χρηματοδότησε μία νέα Βίβλο που θα παρέλειπε τα ευαγγέλια με αναφορές στα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του Χριστού;

Απ.: Ασφαλώς όχι! Κατ’ αρχάς δεν ανέθεσε σε κανένα τη συγγραφή νέας Βίβλου. Επίσης, τα Ευαγγέλια, που ήδη συμπεριλαμβάνονταν στον Κανόνα της Καινής Διαθήκης, ήδη από το 2ο αιώνα, ήταν γεμάτα από αναφορές στα ανθρώπινα –μη διαβλητό- χαρακτηριστικά του Χριστού: πεινά, διψά, κουράζεται, οργίζεται, θλίβεται, ματώνει, πονά, λυπείται, κλαίει.

7. Τί ισχυρίζεται ο συγγραφέας για την Καινή Διαθήκη;

Απ.: Χαρακτηρίζει την Καινή Διαθήκη ως ένα σύνολο από ψευδείς μαρτυρίες που στηρίζεται σε μυθεύματα και κατασκευασμένα στοιχεία. Ο ισχυρισμός αυτός είναι αποκαλυπτικός βεβαίως και από τα κίνητρα του συγγραφέα. Οι μαρτυρίες των Ευαγγελίων έχουν ελεγχθεί και αποδειχθεί επιστημονικά, όσο καμιά άλλη μαρτυρία για κανένα άλλο βιβλίο στον κόσμο.

8. Ποιές άλλες αντιχριστιανικές τοποθετήσεις συναντά κάποιος στο έργο;

Απ.: Συναντά κάποιος στο εν λόγω έργο αναφορές σε αποκρυφιστικές τελετές όπως τις κάρτες Ταρώ, την αριθμολογία και επιπλέον νεοπαγανιστικές απόψεις.


9. Ποιές είναι αυτές οι νεοπαγανιστικές απόψεις;

Απ.: Βλέπουμε αναφορά στο «ιερό θηλυκό» και στη «μεγάλη Θεά» αντιλήψεις που αποτελούν νεοπαγανιστικές τοποθετήσεις. Επιπλέον γίνεται αναφορά στη Γουίκα που είναι μία σύγχρονη μορφή σύζευξης νεοπαγανισμού και αποκρυφισμού.

10. Τί είναι το άγιο Δισκοπότηρο με το οποίο συσχετίζεται το όλο έργο;

Απ.: Τό λεγόμενο "άγιο δισκοπότηρο" είναι ένα μεσαιωνικό μύθευμα διαφόρων εκδοχών. Αυτό το μύθευμα έχει αποκρυφιστική προέλευση και το συναντά και σήμερα κανείς σε διάφορους αποκρυφιστικούς χώρους. Μάλιστα, η αρχική αναφορά των θρύλων στο Δισκοπότηρο δεν αφορούσε στο Ποτήριο του Μυστικού Δείπνου αλλά στην κύλικα μέσα στην οποία ο Ιωσήφ Αριμαθαίας συνέλεξε το αίμα του Χριστού.

11. Γενικά τί συναντά κάποιος χριστιανός σ' αυτό το βιβλίο;

Απ.: Συναντά ένα πλήθος αποκρυφιστικών, νεοπαγανιστικών και νεογνωστικών στοιχείων θεμελιωμένα σε μυθεύματα που έχουν βλάσφημο χαρακτήρα.

12. Τα χειρόγραφα της Νεκράς Θαλάσσης ανήκουν στα "παλαιότερα χριστιανικά αρχεία";

Απ.: Τα χειρόγραφα της Νεκράς Θαλάσσης, που ανακαλύφθηκαν το 1947, και όχι "τη δεκαετία του 50" όπως γράφει ο Dan Brown, είναι ιουδαϊκά και δεν έχουν κάτι χριστιανικό. Η σημασία τους έγκειται στο ότι μας παρουσιάζουν μία εικόνα του περιβάλλοντος από το οποίο προήλθε ο Χριστός. Ωστόσο, δεν αναφέρουν πουθενά το όνομα του Ιησού, πόσω δε μάλλον στοιχεία για την υπόστασή του.

13. Υποστηρίζεται ότι ο Ιησούς ως ραββίνος έπρεπε να ήταν νυμφευμένος. Είναι ορθόν;

Απ.: Όχι. Ο ραββινικός ιουδαϊσμός είναι μεταγενέστερος της εποχής του Ιησού, όταν υφίσταντο ακόμη πολυάριθμες και ποικίλες μορφές. Ομάδες όπως οι Εσσαίοι, που έχουν ορισμένα κοινά σημεία με τον Ιησού, διήγον μονήρη βίον.

14. Κύρια πηγή της ιστορικής πραγματικότητος για το πρόσωπο του Ιησού Χριστού είναι η Καινή Διαθήκη. Έχουμε επιστημονικά την δυνατότητα να αποδεχθούμε την αξιοπιστία της Καινής Διαθήκης;

Απ. Η αξιοπιστία της Καινής Διαθήκης αποδεικνύεται επιστημονικά από:
α' Τόν αριθμό των κωδίκων στους οποίους διασώζεται το κείμενο της Καινής Διαθήκης (περίπου 25.000) και είναι μεγαλύτερος σε ασύγκριτο βαθμό από τον αριθμό των κωδίκων όλων των σωζομένων αρχαίων βιβλίων. Για την Ιλιάδα του Ομήρου σώζονται 643 κώδικες, για την Ιστορία του Θουκυδίδη μόνο 8 και για τα έργα του Ορατίου 500.
β' Τήν αρχαιότητα των κωδίκων που μας σώζουν το κείμενο της Καινής Διαθήκης και υπερτερεί εκείνης των άλλων αρχαίων κειμένων. Οι αρχαιότεροι κώδικες που μας σώζουν το κείμενο της Καινής Διαθήκης (Σιναϊτικός, Αλεξανδρινός, Βατικανός) εγγράφησαν γύρω στο 250 μ.Χ., δηλαδή απέχουν από τον χρόνο συγγραφής του κειμένου αυτού (50-70 μ.Χ.), λιγότερο από δύο αιώνες, ενώ υπάρχει και ο «Πάπυρος 52», που περιέχει τμήμα του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου και χρονολογείται λίγες δεκάδες χρόνια μετά την συγγραφή του. Αντίθετα οι κώδικες της Ιστορίας του Θουκυδίδη, γραμμένης τον 4ο αιώνα π.Χ., χρονολογούνται τον 10ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή σώζονται χειρόγραφα μεταγενέστερα αυτής της Ιστορίας κατά δεκατέσσερεις αιώνες.
Εφ' όσον, λοιπόν, κανένας δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία και εγκυρότητα των προαναφερθέντων αρχαίων κειμένων, πώς είναι δυνατόν να αμφισβητήσει την Καινή Διαθήκη όταν οι επιστημονικές μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι είναι "το πιο αξιόπιστο βιβλίο σε όλο τον κόσμο" (Greenlee J.H., Introduction to the New Testament Textual - Criticism, Grand Rapids 1964, p. 16);

15. Τί γνωρίζετε για τα Ευαγγέλια των Γνωστικών;

Απ.: Τά λεγόμενα "Ευαγγέλια" της αίρεσης των Γνωστικών είναι μεταγενέστερα χρονικά των τεσσάρων Ευαγγελίων της Καινής Διαθήκης. Ορισμένα από αυτά καθιστούν σημαντική την Μαρία την Μαγδαληνή αλλά πουθενά δεν αναφέρουν ότι είχε συνάψει γάμο με το Χριστό. Επίσης, εναντιούνται περισσότερο στην ανθρώπινη φύση του Χριστού από όσο η Καινή Διαθήκη.

16. Είναι ορθός ο ισχυρισμός ότι η Εκκλησία κατέστειλε ηθελημένα αυτά τα βιβλία;

Απ.: Είναι λάθος να λέμε ότι η Εκκλησία κατέστειλε βιβλία ή ο,τιδήποτε άλλο με το οποίο διαφωνούσε η συνείδηση της πλειοψηφίας των μελών της ως σώμα. Η Εκκλησία, ως σώμα ιστορικό και μυστηριακό του ίδιου του Ιησού Χριστού, δεν συμπεριέλαβε στον κανόνα της Αγίας Γραφής τα βιβλία εκείνα που δεν εξέφραζαν την συνείδηση του τρόπου ζωής και του βιώματος των μελών της, έτσι όπως απέρρεε από την πίστη στο πρόσωπο και το έργο του ιδρυτή της.
Ό,τι δεν βοηθούσε αλλά μάλλον δυσχέραινε την από εδώ κοινωνία με τον Χριστό και τα μέλη της Εκκλησίας του (εν προκειμένω τους Αγίους Του), ό,τι ήταν αντίθετο από αυτό που βίωναν οι ίδιοι οι πιστοί που κοινωνούσαν μυστηριακά μαζί Του, απλώς δεν συμπεριελήφθη στον επίσημο Κανόνα και σχολιάστηκε αρνητικά από τους πατέρες και διδασκάλους των κατά τόπους εκκλησιών, ως όφειλαν φυσικά να κάνουν, προς ενημέρωση του ποιμνίου που τους εμπιστεύθηκε ο Κύριος και οι Απόστολοι. Φυσικά και μπορεί ο καθένας να διατυπώνει ελεύθερα και την διαφορετική του άποψη, αλλά και η ποιμένουσα Εκκλησία έχει χρέος να προειδοποιεί τα παιδιά της για το διαφορετικό στην διατύπωση κειμένων, που δεν εκφράζουν αυτό που η ίδια (Η Εκκλησία ως σώμα Χριστού) ζει και βιώνει δύο χιλιάδες χρόνια τώρα.

17. Ποιές είναι οι «πηγές» από τις οποίες αντλεί τα ανιστόρητα μυθεύματά του ο Dan Brown;

Απ.: Ο Dan Brown, όπως ανακάλυψε η δημοσιογράφος Μαρί Ετσεγκουάν, έχει συλλέξει τις πηγές του από μία ακραία οργάνωση με μεγαλεπήβολα σχέδια που συστάθηκε ως αστική εταιρεία το 1956 με την ονομασία «Ηγουμενείον της Σιών». Η πλαστότητα των πηγών της οργάνωσης αποκαλύφθηκε σε γαλλικό δικαστήριο στην δεκαετία του 1990. Η οργάνωση αυτή κατασκεύασε και προώθησε σειρά εγγράφων που «αποδείκνυαν» δήθεν τον γάμο του Ιησού Χριστού με την Αγία Μαρία την Μαγδαληνή. Είναι βέβαιο ότι χρησιμοποίησαν στοιχεία της διδασκαλίας των Γνωστικών, των Σταυροφόρων, των Ναϊτών, των Καθαρών και άλλων αιρετικών.


18. Τό «Ηγουμενείο της Σιών» ήταν πραγματική οργάνωση;

Απ.: Τό «Ηγουμενείο της Σιών» ήταν πραγματική οργάνωση, καταχωρηθείσα στα Αρχεία από τον Pierre Plantard, ο οποίος υποστήριζε ότι ήταν βασιλικός Μεροβίγγιος απόγονος. Ωστόσο η ιστορική υπόστασή του δεν είναι αξιόπιστη προ του έτους 1956. Ο ίδιος ο Plantard παραδέχθηκε, κατά την διάρκεια δίκης το έτος 1993, ότι τα έγγραφα στην Βιβλιοθήκη των Παρισίων ήταν πλαστά.

19. Τί κρύβεται ιδεολογικά πίσω από τα αναφερόμενα στον “Κώδικα Da Vinci”;

Απ.: Τα ανιστόρητα μυθεύματα του έργου αυτού επιδιώκουν να προβάλουν την ακραία αντίληψη ότι η σωτηρία επιτυγχάνεται μέσω της αριστοκρατικής, βιολογικής η συγγενικής σχέσης του ανθρώπου με το Χριστό η τους υποτιθεμένους γενεαλογικούς απογόνους του. Πρόκειται, δηλαδή, για ρατσιστική προσπάθεια των αποκρυφιστικών κύκλων της Ευρώπης να επιβάλουν μία δήθεν θρησκευτική και εξ αίματος, απευθείας από τον Ιησού Χριστό, αριστοκρατία. Μία τέτοια αντίληψη είναι επικίνδυνη και για την κοινωνία, γιατί εισάγει ακραία και ρατσιστικά στοιχεία, γι’ αυτό πρέπει όσοι αντιτίθενται στον ρατσισμό, να την καταδικάσουν.

20. Υπήρχε δίπλα στο Θεό η λατρεία μιας θηλυκής θεότητας, η οποία στο μυθιστόρημα αντιπροσωπεύεται από την Μαρία την Μαγδαληνή;

Απ.: Ο Θεός δεν έχει εκ φύσεως φύλο, δεν είναι ούτε άνδρας, ούτε γυναίκα, αλλά πνεύμα. Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για αιώνιο θηλυκό η για θηλυκή θεότητα διότι τέτοιες αντιλήψεις είναι τελείως ανθρωποπαθείς και πηγάζουν από την προϊστορική και ειδωλολατρική αρχαιότητα και την μυθοπλαστική διάθεση του συγγραφέα.

21. Μπορούμε, αναφερόμενοι στο Θεό, να κάνουμε λόγο γιά τό «φύλο» Του;

Απ.: Η διατύπωση του «Θεού» στις γλώσσες των ανθρώπων, είναι καθαρά συμβατική γλωσσική ανθρώπινη δραστηριότητα και δεν έχει καμία σχέση με τις ιδιότητες του Θεού. Στις αρχαίες ανδροκρατούμενες κοινωνίες, φυσικό ήταν, οι περισσότερες διατυπώσεις του γραπτού και προφορικού λόγου να έχουν άρρενα εκφορά και γραμματικό γένος. Ίσως το ορθότερο θα ήταν η εκφορά ως ουδετέρου γένους, δηλαδή ως το «Θείον», αποφεύγοντας το άρρεν «Θεός» ή το γελοίο ίσως στη διατύπωση φεμινιστικό «Θεά», εφόσον κιόλας, «πνεύμα (εστίν) ο Θεός». Στην χριστιανική μας όμως εποχή, πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι ο Θεός δεν είναι πλέον μόνον πνεύμα, με την έννοια, ότι σαρκώθηκε και φανερώθηκε σ' εμάς ως άνθρωπος, έχοντας κατ' άνθρωπον και συγκεκριμένο φύλο (Ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε ως άρρεν). Βέβαια ο Ιησούς Χριστός προσέλαβε ολόκληρη την ανθρώπινη φύση (άρρεν και θήλυ), αυτήν δηλ. του Αδάμ, πριν τους χωρίσει ο Θεός σε άνδρα και γυναίκα στον παράδεισο. Φαινομενικά, όμως, ο ιστορικός Χριστός ήταν άνδρας. Και εμείς που νιώθουμε το θείον πλέον, όχι γενικά και αόριστα, όπως οι ανατολικές θρησκείες, αλλά ως Θεό προσωπικό, φανερωθέντα εν ημιν και ως οικείο πρόσωπο, το γένος της γλώσσας και η ανθρώπινη σχετικότητα μας οδηγούν στην γλωσσική διατύπωση της άρρενος εκφοράς της ιδιότητος του Θείου.

22. Είναι ορθός ο ισχυρισμός ότι η Εκκλησία υποτιμά τη γυναίκα;

Απ.: Ασφαλώς όχι! Η γυναίκα είναι ισότιμη με τον άνδρα μέσα στην Εκκλησία, αλλά βεβαίως όχι ίδια με τον άνδρα. Όπως και ο άνδρας δεν είναι ίδιος, αλλά διαφορετικός από την γυναίκα! Δεν τίθεται δηλαδή θέμα καλύτερου και χειρότερου, ανώτερου και κατώτερου. Απλώς, κατά την διάρκεια των αιώνων η Εκκλησία κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία κατάσταση όπου η γυναίκα αλλά και το παιδί αντιμετωπίζονταν ως res στην ρωμαϊκή κοινωνία των πρώτων χριστιανικών αιώνων. Η Εκκλησία πάλεψε από τον πρώτο καιρό να το αλλάξει αυτό, αλλά όπως όλα τα κατεστημένα πράγματα και απόψεις μέσα στις ανθρώπινες κοινωνίες αλλάζουν με σχετικά αργούς ρυθμούς, έτσι κι αυτό. Πού αλλού όμως, εκτός από τις διδαχές της Εκκλησίας, οφείλεται σήμερα η τεράστια πρόοδος που έχει συντελεστεί, τουλάχιστον στην χριστιανική Δύση, σ' αυτόν τον τομέα των δικαιωμάτων της γυναίκας, του παιδιού και γενικά των ανθρώπων; Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός τίμησε την γυναίκα πρώτον ως μητέρα Του, δεύτερον ως μαθήτριά του, τρίτον ως βοηθό και διάκονό Του στην αποστολή Του. Ο δε Απόστολος Παύλος την εξύψωσε στις επιστολές Του και την τίμησε στο πρόσωπο αρκετών συνεργάτιδών του. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ιεροσύνης των γυναικών στην Ορθόδοξη, την Καθολική και τις προχαλκηδόνιες Εκκλησίες, είναι ξεκάθαρο, ότι δεν τίθεται ως θέμα κατωτερότητος ή υποτίμησης της γυναίκας, αλλά ως θέμα και ζήτημα διαφορετικής διακονίας και ταλάντου! Η γυναίκα διακονεί μέσα στην Εκκλησία από θέσεις εξίσου σημαντικές, ενώ έχει από την φύση και το Θεό το ύψιστο προνόμιο και υπούργημα να γίνεται μητέρα Κληρικών και να τους ανατρέφει εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου!

23. Η «αλήθεια» αυτή εκδιώχθηκε από τα ευαγγέλια αργότερα από τον Άγιο Κωνσταντίνο, σε συνεργασία με τους άνδρες ιερείς και με τους νόμους του κράτους επιβλήθηκε ο Χριστός ως Θεός;

Απ.: Οι αλήθειες που περιγράφουν και διδάσκουν τα Ευαγγέλια δεν είναι εφεύρεση του Αγίου Κωνσταντίνου, ο οποίος άλλωστε, παράλληλα με την εύνοιά του προς τον Χριστιανισμό, είναι τεκμηριωμένο ότι δεν καταπολέμησε την ειδωλολατρική θρησκεία. Στην εποχή του Αγίου Κωνσταντίνου η Εκκλησία είχε σχεδόν διαμορφώσει την δογματική της διδασκαλία για τον Τριαδικό Θεό, το πρόσωπο και την θεανθρώπινη φύση του Κυρίου κ.λπ. Εκατομμύρια άνθρωποι ήσαν χριστιανοί η είχαν ήδη πεθάνει βασανιζόμενοι στα αμφιθέατρα και τις ρωμαϊκές αρένες και σε διάφορα μήκη και πλάτη της γης, γιατί πίστευαν στον Χριστό ως Θεό.

24. Ποιά είναι η πραγματικότητα γύρω από το πρόσωπο της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής;

Απ.: Η Μαρία η Μαγδαληνή νομίζω ότι είναι μία εκ των βασικών αποστόλων στην Ιερά Γραφή. Δυστυχώς, η μορφή της αμαυρώθηκε στη Δύση λόγω της εσφαλμένης της συνδέσεως από τον Πάπα Γρηγόριο το Μέγα (591) προς εκείνη της πόρνης που άλειψε τον Κύριο με μύρα, θέση την οποία, παρεμπιπτόντως η Καθολική Εκκλησία απέρριψε το έτος 1969 στη Β΄ Βατικανή Σύνοδο. Η Μαρία είναι μία εκ των πολλών αγίων γυναικών, οι οποίες θα ήταν πραγματικά καλό να προβάλλονται ως λίαν αναγκαία πρότυπα ρόλων. Η ίδια η Αγία Γραφή αλλά και η παράδοση της Εκκλησίας, μας διδάσκει ότι η Μαρία η Μαγδαληνή, ευεργετηθείσα από τον Κύριο, αφού την θεράπευσε από σοβαρότατη δαιμονική προσβολή (επτά δαιμόνια εξέβαλε αυτής) έγινε η πιο πιστή μαθήτριά Του. Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή, υπήρξε πιστή κατά πάντα, έως το τέλος στον διδάσκαλο και ευεργέτη της, έχοντας την τόλμη και το θάρρος να μεταβεί ως μυροφόρα στο μνημείο, να αξιωθεί να δει πρώτη τον αναστημένο Κύριο, να μεταδώσει πρώτη το μήνυμα της Αναστάσεως στους άλλους μαθητές, να αναλάβει Ιεραποστολή έως την Ρώμη, να κηρύξει πρώτη τον Χριστό στό Ρωμαίο Αυτοκράτορα και να μαρτυρήσει έως θανάτου για την αλήθεια του Ευαγγελικού μηνύματος, της οποίας υπήρξε αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς, έτσι ώστε να έχει την τιμή στην συνείδηση της Εκκλησίας να παραμένει ως Ισαπόστολος και μεγάλη Αγία. Έτσι μόνον και καθόλου διαφορετικά δεν πρέπει, δεν μπορούμε, και δεν μας δίδεται το δικαίωμα από καμία ιστορική η Εκκλησιαστική πηγή, να δούμε και να θεωρήσουμε την Μαγδαληνή.

25. Μιά τελική επισήμανση;

Απ.: Είναι χρήσιμο να επαναλάβουμε τους λόγους του Αποστόλου Παύλου «Ως ουν παρελάβετε τον Χριστόν Ιησούν τον Κύριον, εν αυτώ περιπατείτε, ερριζωμένοι και επικοδομούμενοι εν αυτώ και βεβαιούμενοι εν τη πίστει καθώς εδιδάχθητε, περισσεύοντες, εν αυτή εν ευχαριστία. Βλέπετε μη τι υμάς έσται ο συλαγωγών δια της φιλοσοφίας και κενής απάτης, κατά την παράδοσιν των ανθρώπων, κατά τα στοιχεία του κόσμου και ου κατά Χριστόν». (Κολ. 2, 6-8).""
http://www.discussion.gr/mazi/txt4.html
:fyi:

_________________
"Όποιος δεν ξέρει και δεν ξέρει πως δεν ξέρει, είναι τρελός, απόφυγε τον.
Όποιος δεν ξέρει και ξέρει πως δεν ξέρει, είναι παιδί, μόρφωσέ το.
Όποιος ξέρει και δεν ξέρει πως ξέρει, κοιμάται, ξύπνα τον.
Όποιος ξέρει και ξέρει πως ξέρει, είναι σοφός, ακολούθησε τον.Χαλίλ Γκιμπράν ''


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
Unread postPosted: 08 May 2012, 15:07 
Forum Master
Forum Master
User avatar

Joined: 23 Jun 2011, 13:30
Posts: 1796
Has thanked: 458 time
Have thanks: 313 time
Dan Brown: «Ο Χριστός ήταν άνθρωπος!»
στον Γιάννη Μούτσο και το περιοδικό «Επίκαιρα» – www.m-epikaira.gr""Ο Νταν Μπράουν, ο συγγραφέας των 81 εκατομμυρίων πωλήσεων, σοκάρει και πάλι χαρακτηρίζοντας, χωρίς δισταγμό, άνθρωπο τον Χριστό! Σε μια συνέντευξη-ποταμό, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, με τίτλο Το Χαμένο Σύμβολο (εκδόσεις Λιβάνη), ο μετρ του μυστηρίου και της συνωμοσιολογίας, για να εξηγήσει τα θαύματα του Χριστού, υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να είναι ενεργειακός θεραπευτής, κάτι που αποδέχεται η επιστήμη. Αυτό είναι πιο κατανοητό, προσθέτει, από το να δημιουργήσεις μια περίεργη ιστορία για μια παρθένα που την άγγιξε ο Θεός και έμεινε έγκυος, έκανε ένα παιδί που στα 33 του σταυρώθηκε και αναστήθηκε… Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο Ιησούς ήταν ένας ιδιαίτερα εξελιγμένος άνθρωπος, παρ’ όλα αυτά, άνθρωπος».

Αλλά ο Νταν Μπράουν δεν σταματά εδώ. Αφού αρνείται ότι είναι μασόνος, αναφέρει πως στην έρευνά του για τη μασονία, βασικό θέμα του βιβλίου Το Χαμένο Σύμβολο, ανακάλυψε «μια ομάδα βαθιά πνευματικών φωτισμένων ανθρώπων από όλο τον κόσμο, που επιχειρούσαν να ασκήσουν μια παγκόσμια πνευματικότητα».


«Το θέμα με τη νοητική επιστήμη και τη δύναμη να χρησιμοποιείς τον ανθρώπινο εγκέφαλο για καλό σκοπό είναι να αναρωτηθούμε: “Η ηθική μας ανάπτυξη θα ξεπεραστεί από την τεχνολογική μας ανάπτυξη;”»

Ο συγγραφέας πιστεύει ότι θρησκεία και επιστήμη είναι δύο διαφορετικές γλώσσες, που επιχειρούν να αφηγηθούν την ίδια ιστορία, επισημαίνοντας, όμως, ότι όταν η μοντέρνα νοητική επιστήμη εξηγήσει «από πού ήρθαμε», «γιατί είμαστε εδώ», «τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε», πολλοί θεοί από διάφορες θρησκείες θα αρχίσουν να «χάνονται».

Επίσης, δηλώνει λάτρης του Ομήρου και οπαδός της ελληνικής μυθολογίας και αρχιτεκτονικής, ενώ θεωρεί πιθανό ένα από τα επόμενα βιβλία του να πραγματεύεται μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας.
•Κύριε Μπράουν, κάθε βιβλίο σας γίνεται αμέσως μπεστ σέλερ. Πού αποδίδετε την επιτυχία αυτή και τι αποκαλύπτει αυτό το γεγονός για τα εκατομμύρια των αναγνωστών σας;

Πολύ απλά δείχνει πως οι αναγνώστες μου διψούν για μάθηση. Τα βιβλία μου περιέχουν πολλές πραγματικές πληροφορίες για την Τέχνη, την αρχιτεκτονική, τα μυστικά, τις θρησκείες, την Ιστορία. Το ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν τα βιβλία μου αποδεικνύει πως έχουν περιέργεια και τους αρέσει να μαθαίνουν.
•Συχνά ερευνάτε τη σκοτεινή πλευρά της Ιστορίας. Τι ποσοστό καταλαμβάνει ο μύθος και τι ποσοστό η πραγματικότητα στα μυθιστορήματά σας;

Το ποσοστό είναι 97%-3% ακριβώς… (γέλια) Είναι αδύνατο να μετρηθεί… Ένα από τα σπουδαία στοιχεία του μυθιστορήματος είναι ότι μπορείς να αναμείξεις γεγονότα και μύθο. Νιώθω πάντα ότι είναι πολύ σημαντικό να περιλαμβάνω όσο περισσότερα αληθινά στοιχεία στα μυθιστορήματά μου. Για παράδειγμα, στο βιβλίο μου Το Χαμένο Σύμβολο η Τέχνη, η αρχιτεκτονική, η ιστορία των αρχαίων μυστηρίων, αλλά ιδιαίτερα η επιστήμη… όλα είναι αληθινά. Σαφώς οι χαρακτήρες είναι πλασματικοί. Δεν υπάρχει Ρόμπερτ Λάνγκντον ούτε ο κακός Μαλ’άχ. Υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ μύθου και πραγματικότητας.
•Υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά σε θέματα όπως ο κώδικας Ντα Βίντσι, τα χαμένα ευαγγέλια, το CERN, και, αν ναι, γιατί;

Σαφώς και υπάρχει! Κάθε ένα από τα ζητήματα αυτά που αφορά στην ανθρώπινη φύση έχει τη σκοτεινή του πλευρά. Κάθε άτομο πάνω στη γη βρίσκεται σε μια συνεχή μάχη μεταξύ φωτός και σκότους. Πολλές φορές αυτό εξαρτάται από τις συγκυρίες στη ζωή μας. Όταν λοιπόν κανείς ερευνά το Βατικανό ή την αμερικανική κυβέρνηση ή ακόμη και την ίδια την επιστήμη, πρέπει να έχει κατά νου ότι τα γεγονότα στους χώρους αυτούς συντελούνται από ανθρώπους. Ορισμένα από αυτά τα πρόσωπα είναι υπέροχοι άνθρωποι, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Υπάρχει, δηλαδή, μια γκρίζα ζώνη μεταξύ φωτός και σκότους.
•Υπάρχει όμως σκοτεινή πλευρά στο CERN, γι’ αυτό ακόμη και σήμερα το πείραμα δεν έχει πραγματοποιηθεί;

Όχι, δεν το πιστεύω. Στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρξε καμία επιστημονική εξέλιξη η οποία δεν χρησιμοποιήθηκε ως όπλο. Ανακαλύψαμε τη φωτιά. Ενθουσιαστήκαμε γιατί μπορούσαμε με αυτή να μαγειρεύουμε, να ζεσταίνουμε τα σπίτια μας, αλλά και να καίμε τα χωριά του εχθρού. Ανακαλύψαμε την πυρηνική ενέργεια –μια πολύ καθαρή πηγή ενέργειας–, ωστόσο τη χρησιμοποιούμε για την κατασκευή όπλων. Αν πρέπει να φοβόμαστε για κάτι στο CERN και το πείραμα της αντιύλης, αυτό θα πρέπει να είναι τα κίνητρα των επιστημόνων, αφού στο μέλλον μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα για δόλιους σκοπούς.
•Προτού γράψετε ένα βιβλίο, ερευνάτε δημοσιογραφικά το θέμα; Πόσο βαθιά προχωράτε στην έρευνά σας; Υπάρχει ενδεχόμενος προσωπικός κίνδυνος;


«Τα βιβλία μου περιέχουν πολλές πραγματικές πληροφορίες για την Τέχνη, την αρχιτεκτονική, τα μυστικά, τις θρησκείες, την Ιστορία».

Σαφώς. Αυτή είναι η ισορροπία στα βιβλία μου. Ένας από τους λόγους που το βιβλίο μου Το Χαμένο Σύμβολο απαίτησε τόσο πολύ χρόνο για να γραφτεί ήταν επειδή έπρεπε να κάνω πολύ διεξοδική έρευνα για τη νοητική επιστήμη, για τους μασόνους, τα αρχαία μυστήρια. Πιστεύω ότι η νοητική επιστήμη που αναφέρεται μέσα στο βιβλίο μου είναι το πιο συναρπαστικό πεδίο που μελέτησα ποτέ μου. Ωστόσο, έπρεπε να έχω κατά νου ότι σκοπός μου ήταν η αφήγηση μιας ιστορίας και δεν μπορούσα να προσθέσω πολλά στοιχεία γι’ αυτή την επιστήμη. Πρέπει να ισορροπώ την επιστήμη και τη μυθοπλασία.
•Από τους Ναΐτες ιππότες, τους Illuminati μέχρι τους Ελευθερομασόνους δίνετε την εντύπωση ενός ατόμου που πραγματικά γνωρίζει σε βάθος την αλήθεια. Πόσο καλά, άραγε, γνωρίζετε τη δράση των αδελφοτήτων;

Τη γνωρίζω σε βάθος. Ο όγκος έρευνας που περιλαμβάνουν αυτά τα βιβλία είναι εξαιρετικά μεγάλος. Είναι πολύ δύσκολο! Ο κόσμος με ρωτάει: «Είσαι μασόνος;». Προφανώς θα με ρωτήσετε κι εσείς… (γέλια). Η απάντηση είναι όχι. Σαφώς είμαι καλοδεχούμενος να γίνω μασόνος, αλλά για μένα είναι πολύ σημαντικό να μπορώ να μιλάω ελεύθερα για όσα βρίσκω, για τα σύμβολα, την Ιστορία. Αν λοιπόν γίνω μασόνος, τότε θα είμαι αναγκασμένος να πάρω όρκο σιωπής. Δεν θα προσέβαλλα ποτέ τους μασόνους, παίρνοντας έναν όρκο σιωπής αρχικά, σπάζοντάς τον στη συνέχεια. Κάνω μια πολύπλευρη έρευνα. Όταν άρχισα να ερευνώ για το βιβλίο μου Το Χαμένο Σύμβολο, δεν ήξερα τι θα ανακάλυπτα σχετικά με τους μασόνους. Αν είχα βρει μια σκοτεινή επικίνδυνη αδελφότητα που επιχειρούσε να κυβερνήσει τον κόσμο, αυτό θα είχα γράψει. Αλλά δεν ανακάλυψα αυτό το πράγμα! Αντίθετα, βρήκα μια ομάδα φωτισμένων, βαθιά πνευματικών ανθρώπων από όλο τον κόσμο, που επιχειρούσαν να ασκήσουν μια παγκόσμια πνευματικότητα.
•Με βάση το τελευταίο σας βιβλίο Το Χαμένο Σύμβολο, εκτιμάτε ότι υπάρχει μια παγκόσμια μυστική κυβέρνηση που επιχειρεί να κυβερνήσει στον κόσμο, όπως, για παράδειγμα, η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ή οι Illuminati;

Προσωπικά δεν πιστεύω κάτι τέτοιο. Είναι μια συνωμοσιολογική φαντασίωση. Συγχρόνως, όμως, πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλές οργανώσεις που ενεργούν στο παρασκήνιο – εγώ τις ονομάζω σκιώδεις εξουσίες. Πολλές χρησιμοποιούν και έχουν δύναμη που οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να διακρίνουμε, δεν μπορούμε να επηρεάσουμε. Υπό αυτό το οπτικό πρίσμα, ναι, πιστεύω ότι συμβαίνουν πολλά στο παρασκήνιο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε ή να διακρίνουμε.
•Τα επτασφράγιστα μυστικά, για τα οποία γράφετε στο βιβλίο σας σχετικά με το Βατικανό, εκτιμάτε ότι είναι μύθοι ή υπάρχει δόση αλήθειας σε αυτά;

Όταν μιλάει κανείς για θρησκείες, είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσει το μύθο από την πραγματικότητα. Όλες οι θρησκείες βασίζονται στην ίδια μυθολογία. Αυτό έμαθα μέσα από την πολύχρονη έρευνά μου: είτε μιλάς για το ισλάμ είτε για το χριστιανισμό είτε για τον ιουδαϊσμό –ό,τι κι αν είναι αυτό–, αν κάνεις μια αναδρομή και ερευνήσεις τα ίχνη, θα βρεις ότι βασίζονται στην ίδια μυθολογία. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο τρέφω ιδιαίτερο σεβασμό για τους μασόνους, γιατί ζούμε σε έναν κόσμο όπου όλοι αλληλοσκοτώνονται και διαφωνούν για το ποιος θεός είναι αληθινός. Οι μασόνοι όμως συγκεντρώνονται και λένε «όλες μας οι μυθολογίες είναι παρόμοιες, ας μην διαφωνούμε για τη σημειολογία, αλλά ας συμφωνήσουμε όλοι μας πως είμαστε στο ίδιο σημείο. Ας ονομάσουμε τον θεό, “Μεγάλο Αρχιτέκτονα του σύμπαντος” και ας στραφούμε σε μία και μοναδική κατεύθυνση».
•Η ερμηνεία για το Άγιο Δισκοπότηρο, σύμφωνα με όσα έχετε γράψει, και ο δεσμός της Μαρίας Μαγδαληνής με τον Ιησού Χριστό, προκάλεσαν αντιδράσεις στους κύκλους των χριστιανών. Αποτελεί κομμάτι της Ιστορίας αυτός ο ισχυρισμός ή πρόκειται για μυθοπλασία;

Σύμφωνα με τα πιστεύω μου, είναι κομμάτι της Ιστορίας. Για μένα, και για πολλά εκατομμύρια ανθρώπων, η ιστορία του Ιησού ως προφήτη, που ήταν πιθανόν παντρεμένος και είχε γραμμή αίματος, σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει τη σημασία και την ομορφιά του μηνύματός του. Ορισμένοι θεωρούν πως αμέσως μόλις ισχυριστείς ότι ήταν παντρεμένος έχεις καταστρέψει τα πάντα. Προσωπικά δεν ασπάζομαι τον ισχυρισμό αυτό. Το θέμα στο χριστιανισμό είναι ότι αυτό το ζήτημα διαιωνίζεται. Για πολλούς ο χριστιανισμός σημαίνει ότι ο Ιησούς υπήρξε, πως ήταν εξαιρετικός δάσκαλος, έζησε τη ζωή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σύμφωνα με τις αξίες του, ενώ για άλλους σημαίνει πως, αν δεν αποδεχτείς τον Ιησού σαν προσωπικό σου Σωτήρα, τότε θα καείς στην κόλαση και θα βρίσκεσαι εκεί στην αιωνιότητα.
•Με τον ισχυρισμό σας όμως αποδέχεστε ότι ο Ιησούς χάνει τη θεϊκή του φύση, χάνεται συνεπώς η ισορροπία μεταξύ του ανθρώπινου και του θείου;

Ναι. Σωστό σχόλιο. Για το λόγο αυτό έγραψα το βιβλίο Το Χαμένο Σύμβολο, ώστε να δείξω πως αυτή η γραμμή μεταξύ ανθρώπινης φύσης και θειότητας είναι από μόνη της θολή. Ότι το θεϊκό δεν σημαίνει απαραιτήτως έναν άλλο κόσμο. Το θείο έχει μέσα του το ανθρώπινο συστατικό.
•Φαίνεται πως έχετε ελληνικές επιρροές στα βιβλία σας, ιδιαίτερα η άποψή σας για τη Μαρία Μαγδαληνή μοιάζει με το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Ο Τελευταίος Πειρασμός, μια παρόμοια ιστορία με τη δική σας. Επιπλέον, ένας από τους βασικούς σας χαρακτήρες ο Μαλ’άχ –ο κατάδικος 37–, αμέσως μετά τη διαφυγή του από τη φυλακή πηγαίνει στη Σύρο και παίρνει ένα ελληνικό όνομα.

Ναι.
•Πηγάζει από κάπου αυτή η επιρροή ή είναι τυχαία;

Δεν είναι τυχαία. Αν σκεφτείτε τα σπουδαία αρχέτυπα της μυθολογίας, έρχεται στο μυαλό σας απευθείας η Ελλάδα, η ελληνική μυθολογία. Σε όλα μου τα βιβλία, αλλά ιδιαίτερα στο Χαμένο Σύμβολο, υπάρχουν αυτά τα σπουδαία κλασικά αρχέτυπα. Είμαι λάτρης του Ομήρου και της Οδύσσειας όπου υπάρχουν πολλά τέρατα – όλοι εκείνοι οι κακοί που είναι πλάσματα. Ο Μαλ’άχ είναι κυριολεκτικά ένα τέρας, δεν μοιάζει καν με άνθρωπο. Αποδίδοντάς του ένα ελληνικό όνομα, όμοιο με αυτό ενός πολεμιστή, αποτελεί υπενθύμιση στον αναγνώστη ότι πρόκειται για ένα μυθικό αρχέτυπο τέρατος. Είμαι οπαδός της ελληνικής μυθολογίας και της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Έχω βρεθεί στην Ελλάδα, όλα μου άρεσαν, εκτός από το ότι με τσίμπησε μια τσούχτρα (γέλια).
•Στην αρχαιότητα τα μυστήρια και ο αποκρυφισμός ήταν καθημερινότητα για τους Έλληνες. Τα Ελευσίνια Μυστήρια, το Μαντείο των Δελφών, η Πυθία, τα ιερά τρίγωνα όπως και οι ενεργειακά φορτισμένοι χώροι παραμένουν ανεξήγητα φαινόμενα ακόμη και σήμερα. Το επόμενο βιβλίο σας θα αφορά αυτά τα μυστήρια;

Τι όμορφη ιδέα… (γέλια) Ξέρω ακριβώς τι θα γράψω. Δεν ξέρω πότε θα αρχίσω. Ίσως να πάρει μερικά χρόνια, αλλά σαφώς η Ελλάδα έχει εκπληκτική ιστορία και τα μυστήρια δεν θα αποκλείονταν.
•Ποια είναι η σχέση σας με τον Θεό – είστε πιστός ή άθεος;


«Όταν κανείς μιλάει για θρησκείες είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσει το μύθο από την πραγματικότητα. Όλες οι θρησκείες βασίζονται στην ίδια μυθολογία».

Θεωρώ ότι η πνευματικότητά μου είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία. Ξεκίνησα ως πολύ θρησκευόμενος όταν ήμουν παιδί, ήμουν μέλος σε χορωδία, πήγαινα συνέχεια στην εκκλησία, διάβαζα τη Βίβλο… Όταν τελείωσα το σχολείο και άρχισα να κατανοώ την επιστήμη, έτεινα να ισορροπήσω μεταξύ επιστήμης και θρησκείας. Η Γένεση μου λέει ότι η γη και οι ουρανοί φτιάχτηκαν σε επτά ημέρες, αλλά η επιστήμη μιλάει για τη μεγάλη έκρηξη, το Μπιγκ Μπανγκ. Ήθελα να το ξεκαθαρίσω, κι έτσι απομακρύνθηκα από τη θρησκεία με κατεύθυνση προς την επιστήμη. Όσο περισσότερο μελετώ την επιστήμη τόσο περισσότερο φιλοσοφικά γίνονται τα ερωτήματα. Στράφηκα λοιπόν προς την επιστήμη και κινήθηκα κάπου μεταξύ επιστήμης και θρησκείας. Πιστεύω ότι θρησκεία και επιστήμη είναι δύο διαφορετικές γλώσσες που επιχειρούν να αφηγηθούν την ίδια ιστορία. Ελπίζω πραγματικά ότι η νοητική επιστήμη θα καταφέρει να γεφυρώσει αυτό το κενό μεταξύ θρησκείας και επιστήμης. Θα κατανοήσουμε πως πράγματι μπορούμε να πούμε την ίδια ιστορία με δύο διαφορετικές γλώσσες.
•Παρά το γεγονός ότι αυτό μπορεί να απαιτήσει πολλά πολλά χρόνια;

Δεν το νομίζω. Η ανθρώπινη ιστορία κάνει άλματα, πολύ μεγάλα, ξαφνικά άλματα. Υπήρχε μια εποχή που όλοι στον κόσμο πίστευαν ότι η γη είναι επίπεδη. Αν ήσουν αρκετά ανόητος ώστε να ισχυριστείς ότι η γη ήταν σφαιρική, τότε θα γελούσαν μαζί σου, θα σε περνούσαν για τρελό, γιατί πίστευαν πως το νερό θα χυνόταν έξω από τη γη. Τι είναι άραγε αυτή μυστική δύναμη, η βαρύτητα που κρατάει το νερό; Αμέσως όμως όταν οι άνθρωποι αποδέχτηκαν την ιδέα ότι η γη είναι σφαιρική –σχεδόν εν μία νυκτί–, θεωρήθηκε δεδομένο ότι πράγματι είναι σφαιρική. Εκτιμώ ότι, καθώς κινούμαστε πιο βαθιά στη νοητική επιστήμη, είμαστε τώρα σε ένα στάδιο της ιστορίας όπου αν πεις σε κάποιον ότι έχει τη δύναμη να επηρεάσει την ύλη με τη δύναμη του νου θα γελάσει. Θα πούνε ότι αυτό είναι τρελό. Εγώ πιστεύω ότι είναι αλήθεια! Το έχω δει και σαφώς τα πειράματα δεν λένε ψέματα. Έχουν γίνει πολλά πειράματα και είναι παντελώς αληθινά. Επιστήμονες στην Αμερική ερευνούν το θέμα αυτό. Είναι πραγματική επιστήμη. Αν η ανθρωπότητα –πείτε το συμπαντική συνείδηση– δεχτεί πως ο ανθρώπινος νους έχει τη δύναμη κυριολεκτικά να υλοποιηθεί, τότε όλα θα αλλάξουν.
•Είστε υποστηρικτής της άποψης ότι η επιστήμη μπορεί να γίνει το επόμενο βήμα του μέλλοντος στην προσπάθεια εξήγησης του κόσμου μας;

Πάντα. Πιστεύω ότι είμαστε στο στάδιο που θα διασχίσουμε μια «γέφυρα» και θα αλλάξει όλο το πλαίσιο.
•Αποδέχεστε την άποψη του Αϊνστάιν ότι πίσω από τα μυστικά της φύσης υπάρχει κάτι το ανεξήγητο;

Σαφώς. Μέχρι σήμερα παραμένει ανεξήγητο. Συμφωνώ απόλυτα. Ένα όμως κομμάτι μου πιστεύει ότι θα πρέπει να παραμείνει ανεξήγητο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το ανθρώπινο μυαλό πάντα θα επιχειρεί να κατανοήσει περισσότερα και κατά κάποιο τρόπο εδώ μπαίνει η θρησκεία. Η ιδέα ότι δεν το κατανοούμε, μας οδηγεί στο να εφεύρουμε κάτι ώστε να μας γίνει κατανοητό. Κοιτάξτε, για παράδειγμα, τους θεούς των Ελλήνων. Υπήρχε μια εποχή που οι αρχαίοι Έλληνες δεν κατανοούσαν τις παλίρροιες, τους κεραυνούς ή τις αστραπές. Τις εξηγούσαν μέσω των θεών. Υπήρχε ο ρόλος του θεού. Καθώς όμως η επιστήμη προχώρησε, είδαμε ότι η αστραπή προκαλείται από στατικό ηλεκτρισμό. Έτσι λοιπόν ο θεός αυτός εξαφανίστηκε. Όλοι οι θεοί –ένας προς έναν– εξαφανίστηκαν και χάθηκαν, δεν μας είναι απαραίτητοι για να κατανοήσουμε τη φύση μας. Οι θεοί που υπάρχουν σήμερα μας λένε από πού ήρθαμε, γιατί είμαστε εδώ, τι συμβαίνει όταν πεθάνουμε. Αυτά τα ερωτήματα είναι που η μοντέρνα νοητική επιστήμη επιχειρεί να εξηγήσει. Όταν αρχίσουμε να λαμβάνουμε απαντήσεις, πολλοί θεοί από διάφορες θρησκείες θα αρχίσουν να «χάνονται».
•Στο βιβλίο σας Κώδικας Da Vinci απομυθοποιείτε την ιδέα του θαυματουργού θεού, ενώ, συγχρόνως, η ηρωίδα σας, η Κάθριν, λέει πως τα θαύματά Του δεν ήταν τίποτα περισσότερο, από αυτά που καταφέρνουν σήμερα οι ενεργειακοί θεραπευτές, δηλαδή θεραπεία ανθρώπων χάρη στη ενέργεια. Ο υιός του Θεού –ο Ιησούς– εκτιμάτε ότι ήταν ένας επαναστάτης ή ένας μάγος, που εφάρμοζε ενεργειακές θεραπείες;

Είναι αδύνατο να γνωρίζω. Σαφώς είναι πιο κατανοητό –τουλάχιστον για μένα προσωπικά– ότι οι ιστορίες ενός ανθρώπου που θεράπευε ένα συνάνθρωπό του εξηγούνται πιο άμεσα, αποδεχόμενος την επιστήμη που υπάρχει σήμερα και πως υπάρχουν ενεργειακοί θεραπευτές που μπορούν να θεραπεύσουν άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι πιο κατανοητό, από το να δημιουργήσεις μια περίεργη ιστορία για μια παρθένα που την άγγιξε ο Θεός και έμεινε έγκυος, έκανε ένα παιδί που στα 33 του σταυρώθηκε και αναστήθηκε… Για μένα προσωπικά είναι πιο κατανοητό ότι ο Ιησούς ήταν ένας ιδιαίτερα εξελιγμένος άνθρωπος, παρ’ όλα αυτά, άνθρωπος.
•Άνθρωπος;

Άνθρωπος!
•Η αναφορά σας στο CERN ανάγκασε τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί να εκδώσουν δελτίο Τύπου για να υποστηρίξουν ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει συνωμοσία σε ό,τι έχει να κάνει με το CERN. Επίσης, προκάλεσε τους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτό τον τομέα ερευνών. Γιατί επιμένει το CERN να κάνει αυτό το πείραμα, ώστε να βρει το σωματίδιο Χιγκς;

Θεωρείται το σωματίδιο του Θεού. Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στην επιστήμη είναι η ιδέα της παράλληλης πραγματικότητας. Η ιδέα του πώς είναι δυνατό αυτό το σωματίδιο να είναι εδώ και την ίδια στιγμή να είναι και κάπου αλλού, ενώ πρόκειται για το ίδιο σωματίδιο. Αν βρούμε το σωματίδιο Χιγκς, θα αρχίσουν να απαντώνται μερικά από τα περίεργα ερωτήματα που έχουμε για το πώς μπορούν οι πραγματικότητες να είναι παράλληλες και πολλαπλές. Υπάρχει η φήμη ότι κάπου εκεί έξω, εγώ και εσείς κάνουμε την ίδια συζήτηση αλλά φοράμε λευκά σακάκια. Είναι πολύ δύσκολο να το κατανοήσουμε και χαίρομαι που το κάνουν οι φυσικοί σωματιδίων αντί για εμάς, αλλά δεν αντιμετωπίζω την αναζήτησή τους σαν κάτι άλλο από την επιθυμία του μυαλού για κατανόηση. Νομίζω ότι είναι τόσο απλό.
•Η αναφορά στο βιβλίο σας για το CERN προκάλεσε χάος και χρειάστηκε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ότι κάνουν κάτι πολύ θετικό για την ανθρωπότητα.

Πιστεύω ότι κάνουν κάτι θετικό, αλλά, όπως είπα, μπορεί να ξεκινήσεις κάτι με καλές προθέσεις. Κάποιος όμως από την επόμενη γενιά, που δεν είναι τόσο θετικός, μπορεί να πάρει αυτή την τεχνολογία και να τη χρησιμοποιήσει για δόλιο σκοπό.
•Ένα από τα πράγματα που διάβασα ειδικά στο τελευταίο σας βιβλίο ήταν η χρήση πολύ σύγχρονων άγνωστων μεθόδων από τη CIA και τις μυστικές υπηρεσίες. Αυτές οι μέθοδοι είναι διαθέσιμες και όντως υπάρχουν; Καταφέρατε να δείτε να γίνεται κάτι μέσα στη CIA;

Δεν μου επιτρέπεται να μιλήσω με λεπτομέρειες για την πηγή των πληροφοριών μου. Μπορώ να πω όμως ότι αυτές οι πρακτικές, όπως η υπεραισθητηριακή αντίληψη, όντως υπάρχουν και έχουν χρησιμοποιηθεί για πάρα πολύ καιρό χωρίς την υποχρεωτική ύπαρξη υψηλής τεχνολογίας. Είναι τόσο απλό, σαν να βάζεις κάποιον στην απομόνωση σε απόλυτο σκοτάδι, χωρίς να μπορεί να μιλήσει σε κανέναν. Είναι μία έντονη εμπειρία. Σχετικά με πράγματα όπως η εξ αποστάσεως διόραση, μπορώ να σας πω ότι οπωσδήποτε υπάρχει και είναι τεκμηριωμένη. Δεν προσποιούμαι ότι καταλαβαίνω πώς λειτουργεί, αλλά όντως συμβαίνει.
•Άρα, επικεντρώνεστε στο ότι συμβαίνει αλλά όχι στο πώς γίνεται.

Ούτε οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν πώς λειτουργούν αυτά τα πράγματα. Για μένα το πιο ενδιαφέρον ερώτημα δεν είναι γιατί λειτουργεί ή πώς λειτουργεί. Το πιο ενδιαφέρον ζήτημα είναι: «Εντάξει, λειτουργεί, τώρα τι κάνουμε με αυτό; Ποια φιλοσοφικά ερωτήματα εγείρει;». Και αυτό προσπαθούσα να κάνω με την αντιύλη. Είπα: «Ουάου, δημιουργήσαμε αντιύλη που έχει τη δυνατότητα να κάνει όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα, αλλά έχει και τη δυνατότητα να κάνει όλα αυτά τα φρικτά πράγματα». Το θέμα με τη νοητική επιστήμη και τη δύναμη να χρησιμοποιείς τον ανθρώπινο εγκέφαλο για καλό σκοπό, είναι να αναρωτηθούμε: «Η ηθική μας ανάπτυξη θα ξεπεραστεί από την τεχνολογική μας ανάπτυξη;» Αυτό σημαίνει: «Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτά που μαθαίνουμε ή είμαστε σαν μικρά παιδιά που παίζουμε με φλογοβόλα;».
•Αυτό επίσης συνδέεται και σχετίζεται με τη μασονία. Ποια είναι η άποψή σας για τη μασονία, που είναι και το βασικό θέμα στο τελευταίο σας βιβλίο;

Το βασικό θέμα με τους μασόνους είναι ότι έχουν μια βαθιά παγκόσμια πνευματικότητα. Μιλούν μία γλώσσα συμβόλων που είναι παγκόσμια. Εσείς κι εγώ μπορούμε να κοιτάζουμε το σύμβολο του σταυρού και γνωρίζουμε και οι δύο τι σημαίνει. Κατανοούν τη σημασία του τόσο στα αγγλικά και στα ελληνικά όσο και σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα στον κόσμο. Αυτή είναι η δύναμη των συμβόλων και αυτή είναι η γλώσσα των μασόνων. Και ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι για να συγκεντρώσουν μαζί πολλούς ανθρώπους, πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων, χρωμάτων, πεποιθήσεων και να μπορέσουν να έχουν έναν πνευματικό διάλογο μέσω των συμβόλων και να βρούνε κοινό έδαφος, αντί να παραπονιούνται «Δεν μου αρέσει το τελετουργικό σου, και δεν μου αρέσει το σύμβολό σου». Όλοι μοιράζονται αυτή την παγκόσμια γλώσσα.
•Στον πρόλογο του βιβλίου Το Χαμένο Σύμβολο υποστηρίζετε, σαν να πρόκειται για γεγονός, την ύπαρξη ενός εγγράφου, που είναι κλειδωμένο στο χρηματοκιβώτιο του διευθυντή της CIA, στο οποίο εμπεριέχεται η φράση «Είναι κρυμμένο εκεί έξω». Είναι ένα μυθιστόρημα που αναφέρει πραγματικά στοιχεία ή πρόκειται για κείμενο πραγματικότητας με λεπτομέρειες μυθοπλασίας;

Νομίζω ότι είναι περισσότερο η πραγματικότητα με στοιχεία μυθιστορήματος. Υπάρχει ένα έγγραφο στο χρηματοκιβώτιο του διευθυντή της CIA, που γράφει ότι «Είναι κρυμμένο κάπου εκεί έξω…». Κι όταν φτάσει κάποιος στο τέλος του μυθιστορήματος, καταλαβαίνει για τι ακριβώς πρόκειται. Αλλά πράγματι υπάρχει. Όλη η επιστήμη, που είναι μέσα στο βιβλίο, υπάρχει. Τα πειράματα είναι ακριβή και πραγματικά. Κι αυτό ήταν που με έκανε να θέλω να γράψω το βιβλίο. Κάθισα να γράψω ένα βιβλίο, που θα ήταν συναρπαστικό για όποιον το διάβαζε. Προσωπικά, μου αρέσει να μαθαίνω για αληθινά πράγματα.
'''


:pfff:http://www.online-greece.gr/2010/01/dan ... st-symbol/

_________________
"Όποιος δεν ξέρει και δεν ξέρει πως δεν ξέρει, είναι τρελός, απόφυγε τον.
Όποιος δεν ξέρει και ξέρει πως δεν ξέρει, είναι παιδί, μόρφωσέ το.
Όποιος ξέρει και δεν ξέρει πως ξέρει, κοιμάται, ξύπνα τον.
Όποιος ξέρει και ξέρει πως ξέρει, είναι σοφός, ακολούθησε τον.Χαλίλ Γκιμπράν ''


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
Unread postPosted: 08 May 2012, 19:25 
Moderator
Moderator
User avatar

Joined: 09 Nov 2008, 10:34
Posts: 1247
Location: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 135 time
Have thanks: 244 time
Δεχόμενοι ότι ο Ιησούς ήταν Ιουδαίος θα πρέπει να δεχτούμε ό,τι ίσχυε τότε για όλους τους Ιουδαίους.
Όπως, για να μπορεί να διδάξει κάποιος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών. Αυτό εξηγεί το γιατί η Θρησκευτική Ιστορία κρύβει τα 18 χαμένα χρόνια του Χριστού, γιατί δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.

Άλλη αλήθεια της εποχής είναι ότι ήταν εντελώς αδιανόητο να μη παντρεύονταν οι άνθρωποι στην ηλικία των 20 ετών με φυσικό επακόλουθο τη δημιουργία οικογένειας. Το να είναι κάποιος 33 ετών και ανύπαντρος ήταν αυστηρά ανεπίτρεπτο.

Από τη μια ως Εβραίος έπρεπε οπωσδήποτε να έχει αυτήν την εξέλιξη και από την άλλη η Χριστιανική Εκκλησία βιάστηκε να το αρνηθεί στις πρώτες Συνόδους, με αποτέλεσμα να διαιωνιστεί η εκδοχή αυτή.

Τώρα είναι αργά, η Μονοφυσιτική θεωρεία επικράτησε μη δεχόμενη ο,τιδήποτε θα άφηνε υπόνοιες για οικογένεια.

_________________
Κάθε φορά που αναρωτιόμαστε, φτάνουμε ένα βήμα πιό κοντά στην κατανόηση της αλήθειας.
Η απουσία απόδειξης δε σημαίνει υποχρεωτικά και απόδειξη απουσίας.

Ο Πίνδαρος αναφέρει για τους μυημένους στα Μυστήρια των Καβείρων:
Ευτυχής εκείνος ο οποίος αφού είδε αυτό το θέαμα, κατέρχεται στα βάθη της Γης. Γνωρίζει το τέλος της ζωής, γνωρίζει την Θεία πηγή.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
Unread postPosted: 08 May 2012, 21:34 
Editor
Editor
User avatar

Joined: 09 Feb 2011, 12:39
Posts: 4287
Has thanked: 114 time
Have thanks: 332 time
Αγαπητοί φίλοι,στην αποκάλυψη, αναφέρεται η αίρεση των Νικολαιτών, που είναι ατις επιστολές,
προς τις εκκλησίες...Αν διαβάσετε στην βικιπέδια, περι νικολαιτών, ή την αίρεση των, θα καταλάβετε,
ότι ειναι η βάση, όλων αυτών, που αναφέρει η φίλη stars, πιο πάνω, οι γνωστοί ...γνωστικιστές,
που απο τότε, μιλούσαν για ....κατάλοιπα άλλων θρησκειών, που θέλανε να περάσουν στον χριστιανισμό...
Τώρα, ζουμε την έξαρση των νικολαιτών, όπως αναφέρει η Αποκάλυψη...
Ζούμε τα έσχατα χρόνια...
Και όσο για το αν ο Χριστός είχε απογόνους, εγώ θα πω μόνο , ότι είναι μονογενής, Θεός και δεν υπαρχει
συνέχεια του, αλλά, ένας και μοναδικός...Απο που να αφήσει απογόνους;....Άλλο Αυτός και άλλο μια γυναίκα...
Και μην δώ κανέναν να αναφέρει την Παναγία, γιατί, ο Χριστός,κυοφορήθηκε,γεννήθηκε, δεν έγινε
σύλληψη του, με επαφή, αλλά, με εμφύτευση στη μήτρα της Παναγίας, που επληροφορήθηκε
την σύλληψη, απο άγγελο,ώστε να μην ξαφνιαστεί απο το θαύμα...
Δεν είχε αρχή και δεν θα μπορούσε να είχε συνέχεια ο Χριστός, λόγω της μοναδικότητας Του,επαναλαμβάνω...
Εύ-Άγγελος has been thanked by:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
Unread postPosted: 08 May 2012, 21:49 
Editor
Editor
User avatar

Joined: 05 Sep 2011, 16:45
Posts: 2246
Location: Αθηνα
Has thanked: 255 time
Have thanks: 396 time
Αγαπητε Ευαγγελε, χωρις να θελω να προσβαλλω τα πιστευω των χριστιανων, αν πιστεψουμε τις γραφες που λενε για το θαυμα της συλληψης, τοτε θα πρεπει να πιστεψουμε και παλι τις γραφες που λενε " Διεγερθεις δε ο Ιωσηφ απο του υπνου εποιησεν ως προσεταξεν αυτω ο αγγελος Κυριου και παρελαβε την γυναικα αυτου, 25 και ουκ εγινωσκεν αυτην εως ου ετεκεν τον υιον αυτης τον πρωτοτοκον, και εκαλεσε το ονομα αυτου Ιησουν".
Νομιζω οτι αυτο ειναι το δικαιο και οχι να διαλεγουμε και να παιρνουμε.

Υ.Γ. Το ειχαμε συζητησει παλιοτερα αν θυμασαι.

_________________

Ο χρόνος φέρνει στο φως την αλήθεια - Μένανδρος.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
Unread postPosted: 08 May 2012, 22:17 
Editor
Editor
User avatar

Joined: 05 Sep 2011, 16:45
Posts: 2246
Location: Αθηνα
Has thanked: 255 time
Have thanks: 396 time
Εύ-Άγγελος wrote:
Αγαπητοί φίλοι,στην αποκάλυψη, αναφέρεται η αίρεση των Νικολαιτών, που είναι ατις επιστολές,
προς τις εκκλησίες...Αν διαβάσετε στην βικιπέδια, περι νικολαιτών, ή την αίρεση των, θα καταλάβετε,
ότι ειναι η βάση, όλων αυτών, που αναφέρει η φίλη stars, πιο πάνω, οι γνωστοί ...γνωστικιστές,
που απο τότε, μιλούσαν για ....κατάλοιπα άλλων θρησκειών, που θέλανε να περάσουν στον χριστιανισμό...
Τώρα, ζουμε την έξαρση των νικολαιτών, όπως αναφέρει η Αποκάλυψη...
Ζούμε τα έσχατα χρόνια...

Αγαπητε Βαγγελη, σχετικα με τους Νικολαιτες, ο Αγιος Ιππολυτος Ρωμης γραφει στα "Φιλοσοφουμενα" του, οτι ο διακονος Νικολαος ηταν ο αρχηγος της αιρεσης των Νικολαιτων.

Το παραδοξο ομως ειναι οτι συμφωνα με τις Πραξεις των Αποστολων, ο Νικολαος εγινε διακονος απο το συνολο των Αποστολων, οι οποιοι ειχαν λαβει το Αγιο Πνευμα για αυτο τον σκοπο.

Χμμμ....παλι κατι δεν παει καλα.

_________________

Ο χρόνος φέρνει στο φως την αλήθεια - Μένανδρος.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
Unread postPosted: 09 May 2012, 00:18 
Poster
Poster

Joined: 17 Mar 2011, 14:03
Posts: 75
Has thanked: 1 time
Have thanks: 17 time
Να σας κάνω μια ερώτηση:
έχετε μπει ποτε στο κόπο να διαβάσετε πως ερμηνεύουν οι Άγιοι της Εκκλησίας τα συγκεκριμένα εδάφια;

Στην περίπτωση πάντως που είχε απογόνους ο Ιησούς, τότε αυτό θα σήμεναι ότι ο ίδιος ήταν απλά ένας άλλος Dalai Lama, ένας άλλος δηλαδή απλά καλός άνθρωπος, και τόσο ανόητος που για την καλοσύνη του σταυρώθηκε.

Τα τόσα θαύματα λοιπόν που κολλάνε; Και να σας πω κάτι άλλο: Οι πρώτοι που θα λέγανε ότι ο Ιησούς ήταν πλάνος θα ήταν οι ίδιοι οι ασκητές, οι μοναχοί. Μα πριν από αυτούς θα ήταν οι ίδιοι οι μαθητές του.

Πολύ σωστά λέει ιστορικά στην Αγία Γραφή: Αστους να συνεχίσουν τοέργο τους. Άμα είναι πλάνη, θα χαθεί γρήγορα από την επιφάνεια της της γης. Εάν όμως δεν είναι πλάνη τότε ....

Εγώ πάντος θεωρώ αυτά τα πράγματα παγίδες εκ του πονηρού. Ειδικά όταν αυτές προέρχονται από ανθρώπους οι οποίοι με τον έναν ή άλλον τρόπο έχουν ιστορικό με Μασόνους ή Εβραίους, όπως ο Dan Brown.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Forum lockedPost a reply Page 1 of 15   [ 290 posts ]
Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Next


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
suspicion-preferred