Change font size

Welcome
Τώρα που μας βρήκες θα ανακαλύψεις την Αλήθεια που μας κρύβουν επιμελώς
Tα θέματα πονάνε κάποιους που επιθυμούν να επιβάλουν την νέα τάξη και να συντηρούν τον κόσμο σε μια διαρκείς ύπνωση και ένα βαθύ σκοτάδι, προκειμένου να μην αντιδράσει στις προθέσεις τους και στο διεστραμμένο σχέδιό τους.

Πολλά συμβαίνουν γύρο μας, ακόμα και οι ποιο δύσπιστοι αντιλαμβάνονται οτι κάθε μέρα γίνονται αλλαγές και πολλές φορές ακατανόητες απο κοινούς ανθρώπους.

Κάτι δεν πάει καλά.

Κάποια θέματα θα σας προβληματίσουν, αν δεν έχετε προβληματιστεί ακόμα.

Κάποια τα έχετε απλώς ακούσει αλλά δεν δώσατε σημασία ή σας τα πέρασαν με μαεστρία ώστε να μην αντιδράσετε.

Εμείς προσπαθούμε να Εμβαθύνουμε στα θέματα αυτά.
Πιστεύουμε οτι μας αφορούν όλους και οτι δεν μας ρωτάνε όταν παίζουν με το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Η γνώση είναι προς όλους και όχι μόνο για τον εαυτό μας.

Τα συμπεράσματα τα αφήνουμε σε εσάς μιας και όλα τα συμπεράσματα είναι υποκειμενικά.

Επιθυμούμε να μας βοηθήσετε στην προσπάθεια να μεγαλώσουμε την θεματολογία μας και να συμβάλετε με τους προβληματισμούς σας, με την γνώση σας και τη γνώμη σας στην ελεύθερη έκφραση των ιδεών.

Γίνε μέλος στο φόρουμ και βοήθησε να διαδοθούν και οι δικές σου αλήθειες, γνώσεις και εμπειρίες!


Post a new topicPost a reply Page 1 of 1   [ 18 posts ]
Author Message
 Post subject:
Unread postPosted: 03 Jul 2008, 07:34 
Forum Legend
Forum Legend

Joined: 30 Oct 2007, 09:47
Posts: 1331
Location: Εδεσσα
Has thanked: 0 time
Have thanks: 5 time
Highscores: 19
ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Η αυτονόητη σημασία που έχει το νερό για την ίδια τη ζωή του ανθρώπου, φυσικό ήταν να δημιουργήσει πολλές δοξασίες και εθιμικές ενέργειες γύρω από αυτό, ιδίως στη σκέψη και τη φαντασία ομάδων που βρίσκονταν ακόμα σε ένα προεπιστημονικό στάδιο.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το αμίλητο (ή βουβό, άλαλο) νερό και το αθάνατο.
Αμίλητο είναι το νερό που μεταφέρεται από την πηγή του με απόλυτη σιγή, προφανώς για να μην ενοχληθεί το στοιχείο, το οποίο, όπως πιστεύεται, ενοικεί στην πηγή και έτσι να διατεθεί ευνοϊκά σε όποιον θα χρησιμοποιήσει το νερό. Την Πρωτοχρονιά ήταν παλιότερα διαδομένη η συνήθεια, ιδίως στον αγροτικό χώρο, να φέρνουν αμίλητο νερό νωρίς το πρωί στο σπίτι, αφού είχαν αφήσει προηγουμέ-νως στην πηγή ξερούς καρπούς και γλυκίσματα, ως προσφορά σε αυτήν. Στη συ-νέχεια έριχναν το νερό αυτό μέσα στο σπίτι με την ευχή «όπως τρέχει το νερό, να τρέχουν και τα καλά στο σπίτι».
Το αθάνατο νερό, που φέρνει την αθανασία σε όποιον το πιει, είναι συνηθι-σμένο στοιχείο στα λαϊκά παραμύθια και σε πολλές παραδόσεις. Βάση της αντίλη-ψης αυτής είναι η σημασία που έχει το νερό για τη ζωή και η μαγική γενικά δύναμη που αποδίδουν σ’ αυτό οι άνθρωποι.
Παράλληλη επίσης ιδέα στη λαϊκή παράδοση είναι τα ιαματικά νερά ή ο ιε-ρός χαρακτήρας που αποδίδεται σε διάφορες πηγές αφιερωμένες συνήθως στην αγία Παρασκευή, που θεωρείται θεραπεύτρια των παθήσεων των ματιών. Χαρα-κτηριστική είναι επίσης η επωνυμία της Παναγίας ως Ζωοδόχου Πηγής.
Σύμφωνα με μια παράδοση οι αδερφές του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήπιαν το αθάνατο νερό που προοριζόταν γι’ αυτόν και έγιναν αθάνατες. Στα παραμύθια η μεταφορά του αθάνατου νερού είναι συνηθισμένο στοίχημα ή άθλος του ήρωα.
Οι Νύμφες έχουν επιζήσει στη λαϊκή μας παράδοση μέχρι σήμερα· είναι οι γνωστές μας νεράιδες, που ζουν στα βουνά, στις νεραϊδοσπηλιές και τις νεραϊδό-βρυσες.
Λέγονται και Ανεράιδες ή Ανεράδες. Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας οι Νε-ράιδες γίνονται Ξωτικά, Αγερικά, Ανεμικές, Ξωνέρια, Κυράδες, Καλομοίρες, Κα-λούδες. Εμφανίζονται στα σπήλαια, στις πηγές, κοντά στα πηγάδια, στα ποτάμια αλλά και στους αγρούς και στα αλώνια. Διακρίνονται επίσης σε τοπικές και ξενικές. Οι τοπικές είναι καλές και προστατεύουν τους συντοπίτες τους, ενώ οι ξενικές είναι επικίνδυνες. Οι όμορφες Νεράιδες με μακριά μαλλιά και λευκά φορέματα είναι κα-λόγνωμες, αν και μπορούν να γίνουν επικίνδυνες. Οι άσχημες και μαυροντυμένες είναι πάντα κακές. Για τους Σαρακατσάνους οι λευκοντυμένες νεράιδες ζουν στις πηγές και τα ρέματα και το σούρουπο μπορεί κανείς να ακούσει τα γέλια τους. Οι μαυροφορεμένες κατοικούν στα σκοτεινά σημεία και τις χαράδρες των βουνών.
Θεωρείται πάντοτε επικίνδυνο να τις συναντήσει κανείς, αφού υπάρχουν ακόμη οι μύθοι για τους "νεραϊδοπαρμένους", όπως ήταν ο Ύλας στην αρχαιότητα. Μόνο οι σαββατογεννημένοι και "αλαφροΐσκιωτοι" μπορούν να τις αντιλαμβάνονται και να τις βλέπουν να χορεύουν.

12. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Είδαμε σε αυτή την αναδρομή στην Ελληνική Μυθολογία, Ελληνική Ιστορία και Λαϊκές παραδόσεις της χώρας μας (και επιγραμματικά και σε Μυθολογίες άλ-λων κρατών), πώς αντιλαμβάνονταν οι πρόγονοί μας την σύνδεση φυσικών φαι-νομένων, στοιχείων της φύσεως και καταστάσεων της φύσης, με πρόσωπα και μύθους.
Είδαμε επίσης, την σημασία αυτής της διαδικασίας (το να ονοματίζουν αν-θρώπους και μόνο) και το πλήθος των θεών, ημιθέων και επιφανών προσώπων που αφιέρωσαν σε αυτόν τον συσχετισμό.
Σταθήκαμε και επικεντρωθήκαμε στους σχετικά με το νερό και τις τρείς κα-ταστάσεις του, μύθους και προσωπικότητες και αναλύσαμε όπου και όσο ήταν δυ-νατόν αυτούς τους μύθους.
Είδαμε ποιοι επώνυμοι αρχαίοι έλληνες ασχολήθηκαν με την επιστήμη της Μετεωρολογίας και σταθήκαμε στον γνωστότερο από αυτούς, τον Αριστοτέλη.
Με την πεποίθηση ότι το θέμα «Νερό, μύθοι και πραγματικότητα», καλύφθηκε κατά τον βέλτιστο τρόπο και ότι ο γράφων, παρακίνησε, τροφοδότησε τον αναγνώστη, με γνώσεις αλλά και όρεξη για περαιτέρω μάθηση, ειδικά σε ότι αφορά την Ελληνική Ιστορία, τελειώνω την εργασία.

_________________
Ει Κύριος μεθ ημών, ουδείς καθ ημών

Ω ξήν, αγγέλεις Λακεδαιμονίοις, ότι τήδε κείμεθα, τοις κείνων ρήμασι (αεί) πειθόμενοι!


Top
 Profile  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 03 Jul 2008, 07:35 
Forum Legend
Forum Legend

Joined: 30 Oct 2007, 09:47
Posts: 1331
Location: Εδεσσα
Has thanked: 0 time
Have thanks: 5 time
Highscores: 19
Η ανωτερω παρατεθείσα εργασία, ειναι του γράγοντος και έχει υποβληθει στο Πανεπιστήμιο Βορείου Αιγαίου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Ομήρου Ιλιάδα
2. Ομήρου Οδύσσεια
3. Ησιόδου Θεογονία
4. Ησιόδου Έργα και Ημέραι
5. Ελληνική Μυθολογία Εκδοτικής Αθηνών
6. Βαρδίκος Κωνσταντίνος : «Εμείς οι Έλληνες».

_________________
Ει Κύριος μεθ ημών, ουδείς καθ ημών

Ω ξήν, αγγέλεις Λακεδαιμονίοις, ότι τήδε κείμεθα, τοις κείνων ρήμασι (αεί) πειθόμενοι!


Top
 Profile  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 03 Jul 2008, 11:17 
Administrator
Administrator
User avatar

Joined: 26 Oct 2007, 14:40
Posts: 2636
Location: Athens
Has thanked: 119 time
Have thanks: 232 time
Highscores: 9
+1
:shock: :shock: :shock: :shock:

_________________
Καί χορό τριγύρω σου θα στήσουν
Με βιολιά καί με ζουρνάδες
γύφτοι, Εβραίοι, αράπηδες, πασάδες
καί τα γόνατά τους θα λυγίσουν,
οι τρανοί σου
καί θα γίνουν των ραγιάδων
οι ραγιάδες...

Κωστής Παλαμάς
«Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου»


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post a new topicPost a reply Page 1 of 1   [ 18 posts ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
suspicion-preferred