Change font size

Welcome
Τώρα που μας βρήκες θα ανακαλύψεις την Αλήθεια που μας κρύβουν επιμελώς
Tα θέματα πονάνε κάποιους που επιθυμούν να επιβάλουν την νέα τάξη και να συντηρούν τον κόσμο σε μια διαρκείς ύπνωση και ένα βαθύ σκοτάδι, προκειμένου να μην αντιδράσει στις προθέσεις τους και στο διεστραμμένο σχέδιό τους.

Πολλά συμβαίνουν γύρο μας, ακόμα και οι ποιο δύσπιστοι αντιλαμβάνονται οτι κάθε μέρα γίνονται αλλαγές και πολλές φορές ακατανόητες απο κοινούς ανθρώπους.

Κάτι δεν πάει καλά.

Κάποια θέματα θα σας προβληματίσουν, αν δεν έχετε προβληματιστεί ακόμα.

Κάποια τα έχετε απλώς ακούσει αλλά δεν δώσατε σημασία ή σας τα πέρασαν με μαεστρία ώστε να μην αντιδράσετε.

Εμείς προσπαθούμε να Εμβαθύνουμε στα θέματα αυτά.
Πιστεύουμε οτι μας αφορούν όλους και οτι δεν μας ρωτάνε όταν παίζουν με το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Η γνώση είναι προς όλους και όχι μόνο για τον εαυτό μας.

Τα συμπεράσματα τα αφήνουμε σε εσάς μιας και όλα τα συμπεράσματα είναι υποκειμενικά.

Επιθυμούμε να μας βοηθήσετε στην προσπάθεια να μεγαλώσουμε την θεματολογία μας και να συμβάλετε με τους προβληματισμούς σας, με την γνώση σας και τη γνώμη σας στην ελεύθερη έκφραση των ιδεών.

Γίνε μέλος στο φόρουμ και βοήθησε να διαδοθούν και οι δικές σου αλήθειες, γνώσεις και εμπειρίες!


Post a new topicPost a reply Page 1 of 1   [ 20 posts ]
Author Message
 Post subject: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΔΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ
Unread postPosted: 12 Sep 2008, 13:28 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΔΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ


Από τα πανάρχαια χρόνια, γεννήθηκε και μεγαλούργησε, στην νοτιοανατολική γωνιά της Ευρώπης το Ελληνικό 'Εθνος.

Ο ζωτικός του χώρος ήταν η χερσόνησος του Αίμου, της Ιταλίας και της Μικράς Ασίας και οι δρόμοι επικοινωνίας κυρίως θαλάσσιοι.

Η ανεπανάληπτη πνευματική ανάπτυξη των Ελλήνων η οποία δημιούργησε τον Ελληνικό πολιτισμό και τα ανεπανάληπτα τεχνικά του δημιουργήματα ήταν η αιτία ζηλοφθονίας των βαρβάρων.

Για την υπεράσπιση και διατήρηση της ανεξαρτησίας του χώρου αυτού, το Ελληνικό 'Εθνος αναγκάσθηκε να αγωνίζεται επί σειρά αιώνων, αναπτύσσοντας στο έπακρο όλες του τις δυνάμεις και δυνατότητες, ώστε με θάρρος, ανδρεία, επιδεξιότητα και ανώτερο τεχνικά οπλισμό, λίγοι άνδρες να κατανικούν πολυπληθέστατους αντιπάλους τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα. Οι 'Ελληνες είναι οι πρώτοι διδάξαντες την θεωρία της πολεμικής τέχνης, τα βασικά στοιχεία της οποίας μένουν ακόμη αναλλοίωτα και πλήρως εφαρμόσιμα όπως εξάλλου και οι πνευματικές τους υποθήκες, παρά την εν τω μεταξύ διαφοροποίηση των υλικών μέσων και της τεχνολογίας.

Μ' αυτή την εργώδη επί χιλιετίες ζωή των Ελλήνων ήταν φυσικό να αναπτυχθούν οι κατά ξηρά κατά θάλασσα και αργότερα κατά αέρα, ένοπλες δυνάμεις ως εγγυήτριες της ελευθερίας και ανεξαρτησίας, ιδανικών διά τα οποία αγωνίσθηκαν γενεές Ελλήνων και χύθηκαν ποταμοί Ελληνικού αίματος.
[align=center]ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ[/align]

ImageΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Δικέφαλος αετός με το εθνόσημο (χωρίς τις δάφνες) να προβάλλεται στο μέσο του κορμού του. Ο δικέφαλος αετός, απεικονίζει τους δύο αετούς του Δία και χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά στην Ελλάδα, ως σύμβολο της στρατιωτικής και πνευματικής της δύναμης.

Στην αρχαία Ελλάδα ο δικέφαλος αετός υπήρξε σύμβολο της θεϊκής εξουσίας.

Στα βυζαντινά χρόνια, συμβόλιζε την άγρυπνη επιτήρηση, τη γενναιότητα και την ελευθερία, την επικυριαρχία σε Ανατολή και Δύση και την παγκοσμιότητα του Χριστιανισμού.

Σήμερα, ο δικέφαλος αετός συνεχίζει να συμβολίζει την αδούλωτη ελληνική ψυχή, την επαγρύπνηση και ετοιμότητα του Ελληνικού Στρατού, για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας από κάθε εξωτερική επιβουλή.

Επίσης, συμβολίζει τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, στοιχεία απαραίτητα για την εξασφάλιση της πολιτιστικής, πολιτισμικής και πνευματικής διάστασης του ελληνισμού.

ΡΗΤΟ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: Η ελευθερία στηρίζεται στη γενναιότητα.

ΣΧΟΛΙΟ: Από τον επιτάφιο λόγο, τον οποίο εκφώνησε ο Περικλής το χειμώνα του 431 π.Χ., κατά την ταφή των πεσόντων στον Πελοποννησιακό πόλεμο.


ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ (έως 776π.χ.)

ΤΡΩΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Ιστορικά στοιχεία - Γενικές πληροφορίες


Τον Τρωϊκό πόλεμο ως θέμα, εκτός από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου, είχαν και τα ονομασθέντα Κύκλια έπη, τα οποία συμπληρώνουν την ιστορική αφήγηση. Για πολλούς αιώνες, τα Ομηρικά και τα κύκλια έπη ήταν οι μεγάλες και ανεξάντλητες πηγές από τις οποίες αντλούσαν οι λυρικοί και οι δραματικοί ποιητές και οι μεγάλοι καλλιτέχνες εύρισκαν από εκεί τα πρότυπα των θεμάτων των έργων τους. Ήταν δε τα Κύκλια έπη:

Τα Κύπρια έπη.
Αναφέρονται στα προ της οργής του Αχιλλέως γεγονότα, ενώ η Ιλιάδα του Ομήρου επραγματεύετο τα κατά τη διάρκειά της συμβάντα, εξ ού και η αρχή του προοιμοίου της, "Μήνιν άειδε, θεά, Πηληιάδεω Αχιλήος".


Η Αιθιοπίς.
Αποδίδεται στον Μιλήσιο Αρκτίνο, ο οποίος ήκμασε στην αρχή των Ολυμπιάδων και λέγεται ότι ήταν μαθητής του Ομήρου. Η Αιθιοπίς άρχιζε, από το σημείο εκείνο στο οποίο έληγε η Ομηρική Ιλιάδα, δηλαδή την κηδεία του Έκτορα, η δε περισωθείσα αρχή του έπους ήταν, "Ως οι γ' αμφίεπον τάφον Έκτορος, ήλθε δ' Αμαζών, ʼρηος θυγατήρ μεγαλήτορος Ανδροφόνοιο". Το έπος αυτό είχε σκοπό να επεκτείνη την Ιλιάδα, και σύμφωνα μ' αυτό, μετά τον φόνο του Έκτορος εμφανίζονται οι Αμαζόνες με αρχηγό την Πενθεσίλεια, ως επίκουροι των Τρώων, αλλά η ηρωίδα αυτή σκοτώθηκε και οι Τρώες την κήδευσαν μεγαλοπρεπώς και την έθαψαν στο ίδιο το πεδίο της μάχης. Στη συνέχεια ο Θερσίτης διαβάλλει τον Αχιλλέα, ο οποίος και τον σκότωσε, αλλά αναγκάσθηκε μετά από εξέγερση των Αχαιών να φύγει στη Λέσβο προκειμένου να καθαρθή για τον φόνο αυτό. Στο μεταξύ εμφανίζεται ο Μέμνων, υιός της Ηούς και του Τιθωνού (αδελφού του Πριάμου) και αδελφός του Ημαθίωνος βασιλέα των Αιθιόπων, ο οποίος φέρει πανοπλία κατασκευασμένη από τον Ήφαιστο και ήλθε από την Αιθιοπία για να βοηθήσει τους Τρώες. Ο Μέμνων, ο οποίος ήταν και ο ωραιότερος των πολεμιστών, σκότωσε σε μία μάχη τον Αντίλοχο αλλά σκοτώθηκε και αυτός με τη σειρά του από τον Αχιλλέα. Τέλος και αυτός ο Αχιλλεύς καθώς κατεδίωκε τους Τρώες μέχρι τις πύλες φονεύεται από τον Πάρη και τον Απόλλωνα και ξεκινάει μια φονική μάχη γύρω από το πτώμα του. Κατά τη διάρκεια της μάχης ο Οδυσσεύς κατορθώνει να διώξη τους Τρώες και ο Αίας μεταφέρει το πτώμα του Αχιλλέως στον καταυλισμό των Αχαιών, οι οποίοι και τον κήδευσαν μεγαλοπρεπώς. Η μητέρα του θρηνώντας μαζί με τις Μούσες, πήρε το πτώμα του από την πυρά και το μετέφερε στη νήσο Λεύκη. Η Αιθιοπίς τελείωνε με την έριδα του Οδυσσέως και του Αίαντος για την πανοπλία του Αχιλλέα.


Η μικρά Ιλιάς.
Συνεγράφη υπό του Λεσβίου Λέσχου και αποτελείτο από τέσσερα βιβλία. Αυτή είχε ως υπόθεση τον Τρωϊκό πόλεμο από τον αγώνα για την πανοπλία του Αχιλλέα μέχρι την εισαγωγή του Δουρείου Ίππου στο Ίλιον, ή μάλλον μέχρι το τέλος του πολέμου. Η αρχή του προοιμίου του έπους αυτού ήταν, "Ίλιον αείδω και Δαρδανίην εύπωλον, ης πέρι πολλά πάθον Δαναοί, θεράποντες ʼρηος", έληγε δε αυτό με την γιορτή των Τρώων, οι οποίοι νομίζοντας ότι οι Αχαιοί εγκατέλειψαν τον πόλεμο και έφυγαν στην πατρίδα τους, γκρέμισαν μέρος των τειχών της πόλεως για να βάλουν μέσα τον Δούρειο Ίππο. Η μικρά Ιλιάς ετιμάτο από τους αρχαίους για την πληθώρα των γεγονότων, την ποικιλία των εικόνων, τον πλούτο των διαφόρων χαρακτήρων και το πάθος με το οποίο εκινείτο η υπόθεση.


Ιλίου πέρσις.
Σ' αυτό το έπος του Αρκτίνου οι Τρώες φοβηθέντες ότι θα συνέβαινε κακό εξαιτίας του Δουρείου Ίππου έκαναν συμβούλιο για ν' αποφασίσουν αν θα το ρίξουν στη θάλασσα ή θα το κάψουν ενώ άλλοι έλεγαν να το αφιερώσουν στη θεά Αθηνά. Τελικά επεκράτησε η άποψη των τελευταίων διότι εμφανίσθηκαν δύο φίδια τα οποία σκότωσαν τον Λαοκόωντα και τον ένα από τους δύο γιους του. Τότε ο Αινείας προβλέποντας το μέλλον έφυγε μαζί με τους συγγενείς του στην Ίδη, ενώ ο Αχαιός Σίνων, ο οποίος είχε μπει κρυφά στην πόλη ανήγγειλε στους Αχαιούς, οι οποίοι βρίσκονταν στην Τένεδο, την επιτυχία του σχεδίου τους. Οι Αχαιοί γύρισαν προσεκτικά στο Ίλιο και βοηθώντας αυτούς που βρίσκονταν μέσα στον δούρειο ίππο έδωσαν την τελευταία μάχη με την οποία κατόρθωσαν μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια να αλώσουν την πόλη του Πριάμου. Τότε ο Νεοπτόλεμος σκότωσε τον Πρίαμο δίπλα στον βωμό του Ερκείου Διός και ο Οδυσσεύς τον Αστυάνακτα, ο δε γιος του Αχιλλέως έλαβε σαν έπαθλο κατά την διανομή των λαφύρων την Ανδρομάχη και ο Μενέλαος σκοτώνοντας τον Διίφοβον οδήγησε την Ελένη στα πλοία. Ο Αίας, ο γιος του Οϊλέως, απέσπασε διά της βίας την Κασσάνδρα από το άγαλμα της Παλλάδος Αθηνάς, οι Θησείδαι Δημοφών και Ακάμας βρήκαν την Αίθρα, την οποία και πήραν μαζί τους. Οι Αχαιοί αφού θυσίασαν την Πολυξένη επάνω στον τάφο του Αχιλλέως, απέπλευσαν από την Τροία. Η Αθηνά απεφάσισε όμως να τους πνίξη στην θάλασσα και στο σημείο αυτό λήγει η Ιλίου πέρσις του ποιητού Αρκτίνου.


Οι Νόστοι.
Στην Ιλίου πέρσιν του Αρκτίνου, προσαρμόζονται οι ΝΟΣΤΟΙ του Τροιζηνίου Αγίου. Αυτό ξεκινούσε με τον απόπλου των Αχαιών από την Τροία, όταν η Αθηνά έβαλε έριδα ανάμεσα στον Αγαμέμνονα και στον Μενέλαο. Και ο μεν πρώτος παρέμεινε για ένα ακόμη χρόνο στην Τροία προκειμένου να εξευμενίση την Θεά, ο δε Μενέλαος απέπλευσε, αλλά μετά από καταιγίδα που κτύπησε το στόλο του σώθηκε αυτός με πέντε μόνο νέους στις ακτές της Αιγύπτου. Ο Νέστωρ και ο Διομήδης έφθασαν ομαλώς στην πατρίδα τους. Το έπος έληγε με τον φόνο του Αγαμέμνονα, την τμωρία του Ορέστου και του Πηλάδου και τον ξενιτεμό του Μενέλαο. Οι Νόστοι του Αγίου, είχαν μεγάλη ομοιότητα με την Οδύσσεια, μετά την οποία ακολουθεί η Τηλεγόνεια του Κυρηναίου Ευγάμμωνος, ο οποίος ανέφερε τα του Οδυσσέα εώς τον θάνατό του. Για πολλούς αιώνες, τα Ομηρικά και τα κύκλια έπη ήταν οι μεγάλες και ανεξάντλητες πηγές από τις οποίες αντλούσαν οι λυρικοί και οι δραματικοί ποιητές και οι μεγάλοι καλλιτέχνες εύρισκαν από εκεί τα πρότυπα των θεμάτων των έργων τους.


Top
  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 12 Sep 2008, 13:32 
ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ στα ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ


Ένα κορυφαίο παράδειγμα προηγμένης τεχνολογικής γνώσεως από τη σύγχρονη επιστήμη των υλικών, που είναι και το αντικείμενο του παρόντος, περιγράφεται στη ραψωδία Σ της Ιλιάδας, όπου ο ποιητής παρουσιάζει τη Θέτιδα να επισκέπτεται τον Ήφαιστο, για να του ζητήσει να κατασκευάσει μια πανοπλία για τον Αχιλλέα.
Ο χωλός θεός υπηρετείται από δύο χρυσά κορίτσια (στιχ. 416-420), που, κατά τον σύγχρονο συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμωφ, η περιγραφή τους αποτελεί την πρώτη αναφορά στα ρομπότ. Επίσης στο εργαστήρι του Ήφαιστου οι φυσητήρες των κλιβάνων λειτουργούν σαν μια τέλεια αυτοματισμένη σύγχρονη κατασκευή (στιχ. 468-473).
Όμως και η περιγραφή της ασπίδας που κατασκεύασε για τον Αχιλλέα ο Ήφαιστος, μαρτυρεί την ύπαρξη στοιχείων προηγμένης τεχνολογίας (στιχ. 474-481):

Σκληρόν χαλκόν, κασσίτερον, πολύτιμο χρυσάφι
και ασήμι, βάζει στη φωτιά, κατόπιν μέγ' αμόνι
εις τον κορμόν τοποθετεί και στο δεξί του χέρι
σφύραν αδράχνει δυνατήν και το διλάβην στ' άλλο.
Κι έπλασε πρώτα δυνατήν ασπίδα και μεγάλην
όλην με τέχνην και τριπλόν λαμπρόν τριγύρω κύκλον
με πέντε διπλές έγινε η ασπίδα και σ' εκείνην
λογιών εικόνες έπλαθε με την σοφήν του γνώσιν.Για τους μυημένους της Επιστήμης των Υλικών οι παραπάνω στίχοι περιγράφουν μια πολύστρωτη κατασκευή (sandwich) από πέντε επάλληλα στρώματα, των οποίων οι μηχανικές ιδιότητες διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, και παρουσιάζουν μέγιστη αντίσταση σε δυναμική διάτρηση. Η συμπεριφορά της ασπίδας περιγράφεται (Υ 259-272) στη μάχη του Αχιλλέα με τον Αινεία. Το δόρυ του τελευταίου αποδεικνύεται ανίκανο να διαπεράσει τη θεϊκή ασπίδα: Κατόρθωσε μόνο να τρυπήσει τα δύο πρώτα στρώματα, ενώ τα τρία που απέμεναν απέκρουσαν το δόρυ. Οι αντικρουστικές ιδιότητες της ασπίδας του Αχιλλέα επιβεβαιώνονται από την περιγραφή της μονομαχίας του με τον Αστεροπαίο (Φ 161-165) και επίσης της μονομαχίας του με τον Έκτορα (Χ 289-291).
Δεύτερο παράδειγμα αποτελεί η ασπίδα του Αίαντα, επίσης μια πολύστρωτη κατασκευή με επτά επάλληλα στρώματα από βόειο δέρμα και ένα εξωτερικό από σκληρό ορείχαλκο (Υ 273-283).
Και οι δύο κατασκευές εντάσσονται στην μεγάλη κατηγορία των λεγόμεων συνθέτων υλικών, που αποτελούν τη βάση των πλέον σύγχρονων κατασκευών υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι οι αεροδιαστημικές κατασκευές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ως παλαιότερη αναφορά σε σύνθετα υλικά εθεωρείτο η περιγραφή των παραπόνων των Εβραίων στον Φαραώ, ότι δεν τους χορηγούσε επαρκείς ποσότητες άχυρου, ώστε να φτιάχνουν πλίνθους από πηλό, που ήταν το κύριο τους έργο, όπως εμφανίζονται στο βιβλίο της Γένεσης.
Αριθμητική και πειραματική μελέτη των ασπίδων

Οι παραπάνω δύο αμυντικές διατάξεις μελετήθηκαν στο Εργαστήριο Τεχνικής Μελέτης με τη βοήθεια αριθμητικών μοντέλων, που αντιστοιχούσαν στους δύο διαφορετικούς μηχανισμούς απορροφήσεως ενέργειας του βλητικού στοιχείου. Για τη δερμάτινη ασπίδα έγινε επί πλέον εκτεταμένη πειραματική μελέτη, που θα περιγραφεί στη συνέχεια.
Και στις δύο διαδικασίες χρησιμοποιήθηκε ενέργεια βλήματος ίση προς την κινητική ενέργεια του ακοντίου ενός σύγχρονου ακοντιστή σε επίπεδο παγκοσμίου ρεκόρ, η οποία είναι ασφαλώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ενέργεια ακοντίου σε μάχη εκ του συστάδην. Επίσης προσδιορίστηκαν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και με βάση τις υπάρχουσες περιγραφές από τα ίδια τα Έπη και από την αρχαιολογική μαρτυρία, οι ιδιότητες των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Έγιναν επίσης παραδοχές ως προς το μέγεθος της ασπίδας και το πάχος των διαφόρων στρωμάτων, κύρια με γνώμονα το μέγιστο βάρος που μπορεί να σηκώσει ένας πολεμιστής, έστω και με σώμα εξαιρετικά ανεπτυγμένο και γυμνασμένο.
Το αριθμητικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τη θεωρητική μελέτη της πρόσκρουσης του δόρατος φαίνεται στο Σχέδιο 1 (μέθοδος πεπερασμένων στοιχείων).
Image
Του Σ.Α Παϊπέτη
Καθηγητού Πανεπιστημίου Πατρών
Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών
Τομεύς Εφαρμοσμένης Μηχανικής, Προηγμένων Υλικών και Εμβιομηχανικής
Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μηχανικής
paipetismech.upatras.gr


Ένα κορυφαίο παράδειγμα προηγμένης τεχνολογικής γνώσεως από τη σύγχρονη επιστήμη των υλικών, που είναι και το αντικείμενο του παρόντος, περιγράφεται στη ραψωδία Σ της Ιλιάδας, όπου ο ποιητής παρουσιάζει τη Θέτιδα να επισκέπτεται τον Ήφαιστο, για να του ζητήσει να κατασκευάσει μια πανοπλία για τον Αχιλλέα.
Ο χωλός θεός υπηρετείται από δύο χρυσά κορίτσια (στιχ. 416-420), που, κατά τον σύγχρονο συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμωφ, η περιγραφή τους αποτελεί την πρώτη αναφορά στα ρομπότ. Επίσης στο εργαστήρι του Ήφαιστου οι φυσητήρες των κλιβάνων λειτουργούν σαν μια τέλεια αυτοματισμένη σύγχρονη κατασκευή (στιχ. 468-473).
Όμως και η περιγραφή της ασπίδας που κατασκεύασε για τον Αχιλλέα ο Ήφαιστος, μαρτυρεί την ύπαρξη στοιχείων προηγμένης τεχνολογίας (στιχ. 474-481):

Σκληρόν χαλκόν, κασσίτερον, πολύτιμο χρυσάφι
και ασήμι, βάζει στη φωτιά, κατόπιν μέγ' αμόνι
εις τον κορμόν τοποθετεί και στο δεξί του χέρι
σφύραν αδράχνει δυνατήν και το διλάβην στ' άλλο.
Κι έπλασε πρώτα δυνατήν ασπίδα και μεγάλην
όλην με τέχνην και τριπλόν λαμπρόν τριγύρω κύκλον
με πέντε διπλές έγινε η ασπίδα και σ' εκείνην
λογιών εικόνες έπλαθε με την σοφήν του γνώσιν.Για τους μυημένους της Επιστήμης των Υλικών οι παραπάνω στίχοι περιγράφουν μια πολύστρωτη κατασκευή (sandwich) από πέντε επάλληλα στρώματα, των οποίων οι μηχανικές ιδιότητες διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, και παρουσιάζουν μέγιστη αντίσταση σε δυναμική διάτρηση. Η συμπεριφορά της ασπίδας περιγράφεται (Υ 259-272) στη μάχη του Αχιλλέα με τον Αινεία. Το δόρυ του τελευταίου αποδεικνύεται ανίκανο να διαπεράσει τη θεϊκή ασπίδα: Κατόρθωσε μόνο να τρυπήσει τα δύο πρώτα στρώματα, ενώ τα τρία που απέμεναν απέκρουσαν το δόρυ. Οι αντικρουστικές ιδιότητες της ασπίδας του Αχιλλέα επιβεβαιώνονται από την περιγραφή της μονομαχίας του με τον Αστεροπαίο (Φ 161-165) και επίσης της μονομαχίας του με τον Έκτορα (Χ 289-291).
Δεύτερο παράδειγμα αποτελεί η ασπίδα του Αίαντα, επίσης μια πολύστρωτη κατασκευή με επτά επάλληλα στρώματα από βόειο δέρμα και ένα εξωτερικό από σκληρό ορείχαλκο (Υ 273-283).
Και οι δύο κατασκευές εντάσσονται στην μεγάλη κατηγορία των λεγόμεων συνθέτων υλικών, που αποτελούν τη βάση των πλέον σύγχρονων κατασκευών υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι οι αεροδιαστημικές κατασκευές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ως παλαιότερη αναφορά σε σύνθετα υλικά εθεωρείτο η περιγραφή των παραπόνων των Εβραίων στον Φαραώ, ότι δεν τους χορηγούσε επαρκείς ποσότητες άχυρου, ώστε να φτιάχνουν πλίνθους από πηλό, που ήταν το κύριο τους έργο, όπως εμφανίζονται στο βιβλίο της Γένεσης.
Αριθμητική και πειραματική μελέτη των ασπίδων

Οι παραπάνω δύο αμυντικές διατάξεις μελετήθηκαν στο Εργαστήριο Τεχνικής Μελέτης με τη βοήθεια αριθμητικών μοντέλων, που αντιστοιχούσαν στους δύο διαφορετικούς μηχανισμούς απορροφήσεως ενέργειας του βλητικού στοιχείου. Για τη δερμάτινη ασπίδα έγινε επί πλέον εκτεταμένη πειραματική μελέτη, που θα περιγραφεί στη συνέχεια.
Και στις δύο διαδικασίες χρησιμοποιήθηκε ενέργεια βλήματος ίση προς την κινητική ενέργεια του ακοντίου ενός σύγχρονου ακοντιστή σε επίπεδο παγκοσμίου ρεκόρ, η οποία είναι ασφαλώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ενέργεια ακοντίου σε μάχη εκ του συστάδην. Επίσης προσδιορίστηκαν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και με βάση τις υπάρχουσες περιγραφές από τα ίδια τα Έπη και από την αρχαιολογική μαρτυρία, οι ιδιότητες των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Έγιναν επίσης παραδοχές ως προς το μέγεθος της ασπίδας και το πάχος των διαφόρων στρωμάτων, κύρια με γνώμονα το μέγιστο βάρος που μπορεί να σηκώσει ένας πολεμιστής, έστω και με σώμα εξαιρετικά ανεπτυγμένο και γυμνασμένο.
Το αριθμητικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τη θεωρητική μελέτη της πρόσκρουσης του δόρατος φαίνεται στο Σχέδιο 1 (μέθοδος πεπερασμένων στοιχείων).


Όπως αναφέρθηκε, χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικά υπολογιστικά μοντέλα για τα αντίστοιχα είδη ασπίδων. Συγκεκριμένα:


(α) Για την ασπίδα του Αχιλλέα: Στα επάλληλα μεταλλικά στρώματα εναλλάσονται το σκληρό υλικό (σκληρός ορείχαλκος κασσιτέρου δηλ. μπρούτζος) και μαλακό υλικό (καθαρός χρυσός). Στη περίπτωση αυτή η ενέργεια του διεισδύτη απορροφάται από την πλαστική παραμόρφωση του μαλακού υλικού. Η διάδοση της ρωγμής κατά το πάχος της ασπίδας αναστέλλεται και η ασπίδα δεν διατρύεται. Η τριβή ανάμεσα στα επάλληλα μεταλλικά στρώματα, καθώς αυτά παραμορφώνονται καμπτικά κατά την κρούση, απορροφά και αυτή ένα μέρος της ενέργειας πρόσκρουσης, δεν είναι όμως ο κύριος μηχανισμός αποσβέσεως, όπως συμβαίνει στην ασπίδα του Αίαντα.
(β) Για την ασπίδα του Αίαντα: Εδώ η ενέργεια της πρόσκρουσης απορροφάται από την τριβή ανάμεσα στα επάλληλα στρώματα βοείου δέρματος που την αποτελούν. Και στις δύο περιπτώσεις απεδείχθη ότι και οι δύο κατασκευές, με δεδομένα υλικά και σύνθεση, εμφανίζουν μέγιστη αντίσταση σε διάτρηση. Η πειραματική μελέτη αφορούσε την ασπίδα του Αίαντα, που η αναπαραγωγή της σύμφωνα με τις περιγραφές της Ιλιάδος βρίσκονταν σε λογικά επίπεδα κόστους. Εδώ χρησιμοποιήθηκε βόειο δέρμα κομμένα σε διάφορα πάχη και κατασκευάστηκε ένας σημαντικός αριθμός δοκιμίων σε διαφόρους συνδυασμούς παχών, με διατήρηση όμως του συνολικού πάχους σε 7mm, π.χ. 4+3, 2+2+1. 4+1+1+1 κ.ο.κ. και συγκρίθηκε η συμπεριφορά τους σε διάτρηση με την περιγραφόμενη κατασκευή των 7 συνολικών στρωμάτων, με πάχος 1 mm το καθένα. Επί πλέον, σε όλες τις περιπτώσεις, έλασμα από σκληρό ορείχαλκο πάχους 1 mm αποτελούσε το πρόσθιο μέρος της ασπίδος. Για τη διάτρηση χρησιμοποιήθηκαν βλήματα από σκληρό ορείχαλκο, που η αιχμή τους φαίνεται στο Σχέδιο 2.Image
Τα δοκίμια είχαν την μορφή επίπεδης πλάκας διαστάσεων 120Χ120mm και στερεώνονταν με ειδική διάταξη, που εκτός από τη σύσφιξη τους κατά την περίμετρο, εξασφάλιζε και τις απαιτήσεις ασφαλείας του πειραματιστή. Τέλος βολή εκτελούσε αεροβόλο κανόνι (Σχέδιο 3), που με την κατάλληλα επιλογή πίεσης αέρα, μάζας βλήματος και μήκους κάνης πληρούσε τις επιθυμητές προϋποθέσεις. Την ταχύτητα του βλήματος μετρούσε με ακρίβεια μια διπλή ακτίνα laser, που μέσω φωτοκυττάρων, τροφοδοτούσε τις διαδοχικές διελεύσεις του βλήματος σε καθολικό παλμογράφο. Τα πειραματικά αποτελέσματα βρέθηκαν σε απόλυτη συμφωνία με τις υπολογιστικές προβλέψεις.
Image

Τέλος τα γενικά συμπεράσματα, που έχουν σε πρώτη φάση προκύψει από την εν λόγω (συνεχιζόμενη) μελέτη, βρίσκονται επίσης σε απόλυτη συμφωνία με τις περιγραφές της Ιλιάδος ως προς την συμπεριφορά στη μάχη των εν λόγω αμυντικών διατάξεων. Σημειώνεται ακόμη ότι είναι δυνατή η εξαγωγή περαιτέρω συμπερασμάτων και ως προς τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες των ασπίδων, (όπως π.χ. αν τα επάλληλα στρώματα των υλικών ήταν καρφωμένα μεταξύ τους και σε τι αποστάσεις) ώστε να επιτυγχάνεται η επιθυμητή κάθε φορά παραμόρφωση τους κατά την πρόσκρουση του διατρητικού στοιχείου, ή σε μεγαλύτερο βάθος μελέτη των ιδιοτήτων των διαθεσίμων υλικών κ.λ.π.


Top
  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 12 Sep 2008, 13:38 
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ - ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΙΣ (1453μ.χ.-1832μ.χ.)
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΩΜΑ (ΙΟΥΛΙΟΣ 1821μ.χ.)


Μπαίνοντας το 1828, τα απομεινάρια του Τακτικού του Φαβιέρου ευρίσκοντο εγκαταλελειμένα στην Χίο ενώ τα πολλά άτακτα σώματα, λειτουργούντα ως ληστοσυμμορίες, εταλάνιζαν την επικράτεια μιά και κάθε έννοια κρατικής διοικήσεως και νομιμότητος είχε καταργηθεί επικρατώντας παντού η αναρχία. Σημειωτέον ότι εκτός Ναυπλίου η Πελοπόννησος ευρίσκετο υπό την κατοχήν των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ, η Στερεά Ελλάς υπό τον Κιουταχή ενώ τα λίγα νησιά του Αιγαίου που απελευθερώθηκαν, ήσαν έρμαια των πειρατών.
Η άφιξις του Καποδίστρια στις 12 Ιανουαρίου 1828 σηματοδοτεί την σημαντικότερη προσπάθεια δημιουργίας τόσο Κράτους όσο και Τακτικού Στρατού. Ο Καποδίστριας αντελήφθη αμέσως την τραγική κατάσταση και σε 16 μόλις ημέρες (28 Ιανουαρίου 1828) συνεκρότισε Πολεμικόν Συμβούλιον υπό την προεδρίαν του ώστε να συγκροτηθούν Κρατικός Τακτικός Στρατός και Πολεμικός Στόλος.
Κατάργηση όλων των "αεικινήτων", δηλαδή των Ατάκτων Σωμάτων.
Σχηματισμός 8 ΧΙΛΙΑΡΧΙΩΝ δυνάμεως 1.200 ανδρών η κάθε μία.
Υποδιαιρέσεις ΧΙΛΙΑΡΧΙΑΣ (διοικητής Αξιωματικός), ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑΡΧΙΑ (διοικητής Αξιωματικός), ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΙΑ (διοικητής Αξιωματικός), ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΑΡΧΙΑ (διοικητής Αξιωματικός), ΔΩΔΕΚΑΡΧΙΑ (διοικητής Υπαξιωματικός), ΠΕΝΤΑΡΧΙΑ (διοικητής Υπαξιωματικός).
Συγκροτείται Στρατόπεδον στην Τροιζήνα όπου θα συγκροτηθούν οι Χιλιαρχίες.
Συγκροτείται Επιμελητήριον Ανεφοδιασμού στον Πόρο.

Ο ίδιος ο Καποδίστριας έδωσε τις Πολεμικές Σημαίες στις Χιλιαρχίες.
Α...υπό τον Στρατάρχη Δημήτριο Υψηλάντη προς εκκαθάρισιν της Ανατολικής Στερεάς.
Β...υπό τον Στρατηγό Τζώρτζ προς εκκαθάρισιν της Δυτικής Στερεάς.

Στις 10 Απριλίου 1828 επιτελείται στρατολογική απογραφή.
Τον Μάιο 1828 καταφθάνουν εκ Χίου στα Μέθανα τα υπολείματα του Τακτικού του Φαβιέρου ο οποίος ανεχώρησε για Γαλλία. Διωρίσθη Διοικητής Τακτικού ο Βαυαρός Συνταγματάρχης Έυντεκ ο οποίος:
Συνεκέντρωσε στο Ναύπλιο τους άνδρες του Τακτικού.
Κατέταξε νέους εθελοντές.
'Ωπλισε όλους με γαλλικά όπλα.
Εθέσπισε ομοιόμορφη κυανή στολή όμοια του Γαλλικού Στρατού.
Συνεκρότησε Επιτροπή Ιματισμού του Τακτικού.
Συνεκρότισε Οικονομικό Συμβούλιο του Τακτικού.

Τον Ιούλιο 1828 εδημιουργήθη η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με διοικητή τον Ιταλό Αξιωματικό Σαλτέλι με 40 Ευέλπιδες υπό αθλίας συνθήκας.
Το διάταγμα της 17ης Αυγούστου 1828 συνέστησε ΤΑΓΜΑ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ από 6 ΛΟΧΟΥΣ με διοικητή τον Συνταγματάρχη Νικόλαο Πιέρρη.
Τον Ιανουάριο 1829 διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων αναλαμβάνει ο Γάλλος Αντισυνταγματάρχης Πωζιέ και η Σχολή λειτουργει εύρυθμα και κανονικά πλέον. Ο ίδιος ωρίσθη και διοικητής ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ.
Ένα έτος από την άφιξη του Καποδίστρια, ο Κρατικός Ελληνικός Στρατός εξεδίωξε τους Τούρκους από την Στερεά Ελλάδα ενώ ο στρατός του Μαιζών, σχεδόν αμαχητί, επέτρεψε στα ελεεινά λείψανα του Ιμπραήμ όχι μόνο να εγκαταλείψουν την Πελοπόννησο αλλά να παραλάβουν μαζύ τους πλήθος σκλάβων Ελλήνων. Κατά την επιβίβαση των Αιγυπτίων στα πλοία οι Γάλλοι του Μαιζών παρουσίαζαν όπλα...
Τον Μάιο 1829 κατετάγησαν στον Ελληνικό Στρατό πολλοί Γάλλοι αξιωματικοί του στρατού του Μαιζών. Ομοίως και 40 υπαξιωματικοί ως εκπαιδευταί με βαθμό Ανθυπολοχαγού. Στην εκπαίδευση ακολουθείται γαλλικό σύστημα και οι στολές ήταν ίδιες με του γαλλικού στρατού.
Διοικητής Ιππικού ωρίσθη ο Γάλλος Συνταγματάρχης Πελλιών. Διοικητής ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΑΣ ωρίσθη ο Γάλλος Αντισυνταγματάρχης Σαμαρτέν.
Με το διάταγμα της 28ης Ιουλίου 1829 ο Γάλλος Λοχαγός Μηχανικού Γκαρνώ συγκροτεί ΣΩΜΑ ΟΧΥΡΟΜΑΤΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΩΝ.
Τον Ιούλιο 1829 ο Έυντεκ παραιτείται για λόγους υγείας και ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ αναλαμβάνει ο Γάλλος υποστράτηγος Τρεζέλ.

ΙΟΥΛΙΟΣ 1829. ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ. ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ
Κατηργήθησαν οι ΧΙΛΙΑΡΧΙΕΣ και εδημιουργήσαν:

3 ΕΛΑΦΡΑ ΤΑΓΜΑΤΑ με αποστολή την φύλαξη των συνόρων. Κάθε ΤΑΓΜΑ απετελείτο από 4 ΛΟΧΟΥΣ ενώ καθιερώθηκαν οι παρακάτω βαθμοί:
ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ
ΥΠΟΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ
ΕΠΙΛΟΧΑΓΟΣ
ΛΟΧΑΓΟΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ
ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ
ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ
ΤΑΞΙΑΡΧΙΚΟΝ ΣΩΜΑ. Απομαχικό σώμα που απετελείτο από περισσεύοντες αξιωματικούς και παλαιούς οπλαρχηγούς. Ελάμβανον μισθούς αναλόγως του βαθμού των δίχως ενεργό υπηρεσία.

Τον Οκτώβριο 1829 εσχηματίσθη Στρατόπεδον Εκπαιδεύσεως στα Μέγαρα.
Τον Νοέμβριο 1829 τα 4 ΤΑΓΜΑΤΑ του ΤΑΚΤΙΚΟΥ διετέθησαν ως εξης:

Α' ΤΑΓΜΑ έδρα ΝΑΥΠΛΙΟΝ
Β' ΤΑΓΜΑ έδρα ΠΑΤΡΑΙ
Γ' ΤΑΓΜΑ έδρα ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
Δ' ΤΑΓΜΑ έδρα ΝΑΥΠΛΙΟΝ
ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΝ έδρα ΝΑΥΠΛΙΟΝ
ΙΠΠΙΚΟΝ έδρα ΑΡΓΟΣ
Από τον Απρίλιο του 1830 οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διοικούνται ως εξής:

ΓΕΝΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

Τον Αύγουστο 1830 ο Γάλλος Στρατηγός Γεράρδ αντικαθιστά τον Τρεζέλ. 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1831 ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ. Έως τον Απρίλιο του 1832, εν μέσω εμφυλίου ανάμεσα σε Αυγουστίνο Καποδίστρια και Κωλέττη, επεκράτησαν οι Κωλεττικοί και εσημειώθη γενική αναρχία. Διελύθησαν τα 13 ΕΛΑΦΡΑ ΤΑΓΜΑΤΑ και μετετράπησαν σε ληστοσυμμορίες. Οι Γάλλοι αξιωματικοί απεχώρησαν και την διοίκηση του ΤΑΚΤΙΚΟΥ ανέλαβε ο Π. ΡΟΔΙΟΣ. Το ΤΑΚΤΙΚΟΝ σύντομα αποσυνετέθη και το Κράτος διελύθη.
Δύο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ υπό τον Στρατηγό Γκενού εγκατεστάθησαν στο ΝΑΥΠΛΙΟ ενώ Διλοχία του ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ εγκατεστάθη στο ΠΑΛΑΜΗΔΙ. Αυτές οι δυνάμεις διετήρησαν στο μέτρον του δυνατού την τάξιν μέχρις ελεύσεως του Όθωνος ενώ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΛΕΟΝ.Ο ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ κατά το 1824μ.χ.Tον Ιούλιο του 1824 συνεστήθη για τρίτη φορά Τακτικόν Σώμα με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέως της κυβερνήσεως Συνταγματάρχου Ροδίου. Το Τακτικόν Σώμα απετελείτο από -1- τάγμα με -6- λόχους συνολικής δυνάμεως 500 ανδρών και 100 πυροβολητές


Διοικητής ΤΑΓΜΑΤΟΣ
Συνταγματάρχης Ροδίου
Διοικητής Πυροβολικού, Βουτιέ, Γάλλος

ΣΤΟΛΗ
Η στολή ήτο ελληνική αποτελουμένη από:
λευκό σαγιάκινο,
κοντή φουστανέλλα,
φέσι
Η συγκρότησις του Τακτικού Τάγματος συνέπεσε με την απόβαση του Ιμπραήμ. Δεν σημειώνεται δράσις του Τάγματος αλλά γίνεται πεποίθησις πλέον ότι μόνο με σοβαρό Τακτικό Στρατό εξασφαλίζεται η νίκη. Οι διεργασίες που ακολουθούν οδηγούν στην δημιουργία σοβαρού κανονισμού και μεγάλου τακτικού σώματος. Τον Ιούλιο του 1825 ο Ροδίου παραδίδει την διοίκηση στον Φαβιέρο και δημιουργείται για 4η φορά Τακτικός Στρατός.Ο ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ κατά τα έτη 1828μ.χ.-1832μ.χ.Μπαίνοντας το 1828, τα απομεινάρια του Τακτικού του Φαβιέρου ευρίσκοντο εγκαταλελειμένα στην Χίο ενώ τα πολλά άτακτα σώματα, λειτουργούντα ως ληστοσυμμορίες, εταλάνιζαν την επικράτεια μιά και κάθε έννοια κρατικής διοικήσεως και νομιμότητος είχε καταργηθεί επικρατώντας παντού η αναρχία. Σημειωτέον ότι εκτός Ναυπλίου η Πελοπόννησος ευρίσκετο υπό την κατοχήν των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ, η Στερεά Ελλάς υπό τον Κιουταχή ενώ τα λίγα νησιά του Αιγαίου που απελευθερώθηκαν, ήσαν έρμαια των πειρατών.

Η άφιξις του Καποδίστρια στις 12 Ιανουαρίου 1828 σηματοδοτεί την σημαντικότερη προσπάθεια δημιουργίας τόσο Κράτους όσο και Τακτικού Στρατού. Ο Καποδίστριας αντελήφθη αμέσως την τραγική κατάσταση και σε 16 μόλις ημέρες (28 Ιανουαρίου 1828) συνεκρότισε Πολεμικόν Συμβούλιον υπό την προεδρίαν του ώστε να συγκροτηθούν Κρατικός Τακτικός Στρατός και Πολεμικός Στόλος.

Το διάταγμα της 3ης Φεβρουαρίου 1828 ώριζε:

Κατάργηση όλων των "αεικινήτων", δηλαδή των Ατάκτων Σωμάτων.
Σχηματισμός 8 ΧΙΛΙΑΡΧΙΩΝ δυνάμεως 1.200 ανδρών η κάθε μία.
Υποδιαιρέσεις ΧΙΛΙΑΡΧΙΑΣ (διοικητής Αξιωματικός), ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑΡΧΙΑ (διοικητής Αξιωματικός), ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΙΑ (διοικητής Αξιωματικός), ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΑΡΧΙΑ (διοικητής Αξιωματικός), ΔΩΔΕΚΑΡΧΙΑ (διοικητής Υπαξιωματικός), ΠΕΝΤΑΡΧΙΑ (διοικητής Υπαξιωματικός).
Συγκροτείται Στρατόπεδον στην Τροιζήνα όπου θα συγκροτηθούν οι Χιλιαρχίες.
Συγκροτείται Επιμελητήριον Ανεφοδιασμού στον Πόρο.
Ο ίδιος ο Καποδίστριας έδωσε τις Πολεμικές Σημαίες στις Χιλιαρχίες.

Εδημιουργήθησαν δύο στρατοί:

Α...υπό τον Στρατάρχη Δημήτριο Υψηλάντη προς εκκαθάρισιν της Ανατολικής Στερεάς.
Β...υπό τον Στρατηγό Τζώρτζ προς εκκαθάρισιν της Δυτικής Στερεάς.
Στις 10 Απριλίου 1828 επιτελείται στρατολογική απογραφή.

Τον Μάιο 1828 καταφθάνουν εκ Χίου στα Μέθανα τα υπολείματα του Τακτικού του Φαβιέρου ο οποίος ανεχώρησε για Γαλλία.

Διωρίσθη Διοικητής Τακτικού ο Βαυαρός Συνταγματάρχης Έυντεκ ο οποίος:

Συνεκέντρωσε στο Ναύπλιο τους άνδρες του Τακτικού.
Κατέταξε νέους εθελοντές.
'Ωπλισε όλους με γαλλικά όπλα.
Εθέσπισε ομοιόμορφη κυανή στολή όμοια του Γαλλικού Στρατού.
Συνεκρότησε Επιτροπή Ιματισμού του Τακτικού.
Συνεκρότισε Οικονομικό Συμβούλιο του Τακτικού.
Τον Ιούλιο 1828 εδημιουργήθη η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με διοικητή τον Ιταλό Αξιωματικό Σαλτέλι με 40 Ευέλπιδες υπό αθλίας συνθήκας.

Το διάταγμα της 17ης Αυγούστου 1828 συνέστησε ΤΑΓΜΑ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ από 6 ΛΟΧΟΥΣ με διοικητή τον Συνταγματάρχη Νικόλαο Πιέρρη.

Τον Ιανουάριο 1829 διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων αναλαμβάνει ο Γάλλος Αντισυνταγματάρχης Πωζιέ και η Σχολή λειτουργει εύρυθμα και κανονικά πλέον. Ο ίδιος ωρίσθη και διοικητής ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ.

Ένα έτος από την άφιξη του Καποδίστρια, ο Κρατικός Ελληνικός Στρατός εξεδίωξε τους Τούρκους από την Στερεά Ελλάδα ενώ ο στρατός του Μαιζών, σχεδόν αμαχητί, επέτρεψε στα ελεεινά λείψανα του Ιμπραήμ όχι μόνο να εγκαταλείψουν την Πελοπόννησο αλλά να παραλάβουν μαζύ τους πλήθος σκλάβων Ελλήνων. Κατά την επιβίβαση των Αιγυπτίων στα πλοία οι Γάλλοι του Μαιζών παρουσίαζαν όπλα...

Τον Μάιο 1829 κατετάγησαν στον Ελληνικό Στρατό πολλοί Γάλλοι αξιωματικοί του στρατού του Μαιζών. Ομοίως και 40 υπαξιωματικοί ως εκπαιδευταί με βαθμό Ανθυπολοχαγού. Στην εκπαίδευση ακολουθείται γαλλικό σύστημα και οι στολές ήταν ίδιες με του γαλλικού στρατού.

Διοικητής Ιππικού ωρίσθη ο Γάλλος Συνταγματάρχης Πελλιών. Διοικητής ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΑΣ ωρίσθη ο Γάλλος Αντισυνταγματάρχης Σαμαρτέν.

Με το διάταγμα της 28ης Ιουλίου 1829 ο Γάλλος Λοχαγός Μηχανικού Γκαρνώ συγκροτεί ΣΩΜΑ ΟΧΥΡΟΜΑΤΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΩΝ.

Τον Ιούλιο 1829 ο Έυντεκ παραιτείται για λόγους υγείας και ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ αναλαμβάνει ο Γάλλος υποστράτηγος Τρεζέλ.

ΙΟΥΛΙΟΣ 1829. ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ. ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ.
Κατηργήθησαν οι ΧΙΛΙΑΡΧΙΕΣ και εδημιουργήσαν:

3 ΕΛΑΦΡΑ ΤΑΓΜΑΤΑ με αποστολή την φύλαξη των συνόρων. Κάθε ΤΑΓΜΑ απετελείτο από 4 ΛΟΧΟΥΣ ενώ καθιερώθηκαν οι παρακάτω βαθμοί:
ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ
ΥΠΟΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ
ΕΠΙΛΟΧΑΓΟΣ
ΛΟΧΑΓΟΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ
ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ
ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ
ΤΑΞΙΑΡΧΙΚΟΝ ΣΩΜΑ. Απομαχικό σώμα που απετελείτο από περισσεύοντες αξιωματικούς και παλαιούς οπλαρχηγούς. Ελάμβανον μισθούς αναλόγως του βαθμού των δίχως ενεργό υπηρεσία.
Τον Οκτώβριο 1829 εσχηματίσθη Στρατόπεδον Εκπαιδεύσεως στα Μέγαρα.

Τον Νοέμβριο 1829 τα 4 ΤΑΓΜΑΤΑ του ΤΑΚΤΙΚΟΥ διετέθησαν ως εξης:

Α' ΤΑΓΜΑ έδρα ΝΑΥΠΛΙΟΝ
Β' ΤΑΓΜΑ έδρα ΠΑΤΡΑΙ
Γ' ΤΑΓΜΑ έδρα ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
Δ' ΤΑΓΜΑ έδρα ΝΑΥΠΛΙΟΝ
ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΝ έδρα ΝΑΥΠΛΙΟΝ
ΙΠΠΙΚΟΝ έδρα ΑΡΓΟΣ
Από τον Απρίλιο του 1830 οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διοικούνται ως εξής:

ΓΕΝΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
Τον Αύγουστο 1830 ο Γάλλος Στρατηγός Γεράρδ αντικαθιστά τον Τρεζέλ. 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1831 ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ. Έως τον Απρίλιο του 1832, εν μέσω εμφυλίου ανάμεσα σε Αυγουστίνο Καποδίστρια και Κωλέττη, επεκράτησαν οι Κωλεττικοί και εσημειώθη γενική αναρχία. Διελύθησαν τα 13 ΕΛΑΦΡΑ ΤΑΓΜΑΤΑ και μετετράπησαν σε ληστοσυμμορίες. Οι Γάλλοι αξιωματικοί απεχώρησαν και την διοίκηση του ΤΑΚΤΙΚΟΥ ανέλαβε ο Π. ΡΟΔΙΟΣ. Το ΤΑΚΤΙΚΟΝ σύντομα αποσυνετέθη και το Κράτος διελύθη.

Δύο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ υπό τον Στρατηγό Γκενού εγκατεστάθησαν στο ΝΑΥΠΛΙΟ ενώ Διλοχία του ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ εγκατεστάθη στο ΠΑΛΑΜΗΔΙ. Αυτές οι δυνάμεις διετήρησαν στο μέτρον του δυνατού την τάξιν μέχρις ελεύσεως του Όθωνος ενώ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΛΕΟΝ.


Top
  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 12 Sep 2008, 13:41 
Ο 1ος ΝΟΜΟΣ περί ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ (1822)
1822
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΟΜΟΣ
ΠΕΡΙ ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Αριθμ. 8 του Κώδικος των Νόμων
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το Βουλευτικόν Σώμα εθεσπίσατο:
-Επειδή η τάξις απανταχού χρήσιμος και επειδή το στρατιωτικόν, μάλιστα με την τάξιν, και ωφελιμώτατον και αναγκαιότατον
-Η διοίκηση γνωρίζουσα τούτο καλώς, αποδέχεται την σύστασιν Τακτικού Στρατού εις την Επικράτειαν και θεσπίζει τα ακόλουθα:

ΤΜΗΜΑ Α'


Α'....Ο Στρατός θέλει συνίσταται από τους ακολούθους οπλισμούς, ήτοι:
-Πεζικόν βαρύ.
-Πεζικόν ελαφρύ.
-Πυροβολικόν Πολιορκίας, ήτοι φρουρίου.
-Πυροβολικόν Πεδιάδος.
-Ιππικόν βαρύ.
-Ιππικόν ελαφρύ.
-Εν Σώμα μηχανοποιών.


Β'....'Εκαστος των ανωτέρω ειρημένων οπλισμών, θέλει διαιρεθεί εις Συντάγματα των οποίων ο Σχηματισμός θέλει διαταχθή ως εξής:
Τάγμα Πεζικού εις τον Πίνακα υπ' αριθμ. 1
Τάγμα Πυροβολικού εις τον Πίνακα υπ' αριθμ. 2
Τάγμα Ιππικού εις τον Πίνακα υπ' αριθμ. 3
Μηχανοποιών εις τον Πίνακα υπ' αριθμ. 4


Γ'....Οι ειρημένοι πίνακες ομού με τον παρόντα Νόμον θέλουσι είναι ως βάσι του Οργανισμού των Συνταγμάτων και δεν θέλουσι μεταβληθή προ της εκδόσεως ετέρου Νόμου.
Εν Κόρινθω την 1ην Απριλίου 1822Ο
Αντιπρόεδρος
Σωτήριος Χαραλάμπης
Προσυπογράφεται ο πρώτος Γραμματεύς του Βουλευτικού

Επικυρούται:
Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος Πρόεδρος
Ο Μινίστρος Αρχιγραμματεύς της Επικρατείας
και των Εξωτερικών Υποθέσεων
Θ. Νέγρης

Σημ: Με τον παραπάνω νόμο θεσπιζόταν επίσης και ότι οι κατατασσόμενοι εθελοντές πρέπει να κατανέμονται στα διάφορα σώματα, απαγορεύοντας τη συγκρότηση ενός Σώματος από κατοίκους της ιδίας περιοχής και ότι οι κατατασσόμενοι υποχρεούνταν σε τριετή θητεία.

Βάσει αυτού του Ψηφίσματος, συνεκροτήθη -1- ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ με διοικητή τον Σ/χη Ταρέλλα Πέτρο, Ιταλό, και υποδιοικητή τον Κουβερνάτι, Ιταλό.
Στο Σύνταγμα -2- ΤΑΓΜΑΤΑ δυνάμεως 280 ανδρών έκαστον.
'Εκαστον Τάγμα παρέλαβε πολεμική σημαία γαλανόλευκη όπως ώρισε η Εθνοσυνέλευσις.
Η δύναμις του Συντάγματος ήτο 560 άνδρες και συμμετείχαν στρατιώτες και αξιωματικοί του διαλυθέντος Τακτικού Σώματος του Παλεσσά καθώς και άλλοι 'Ελληνες και Φιλέλληνες.
Το Σύνταγμα, αμέσως με την συγκρότησή του, ηκολούθησε τον Μαυροκορδάτο στην εκστρατεία Δυτικής Ελλάδος. 'Ετσι, στα τέλη Μαϊου 1822, ανεχώρησε από Κόρινθο και μέσω Πατρών και Μεσολογγίου έφθασε στο Πέτα της Ηπείρου
Στην καταστροφική μάχη του Πέτα, το Τακτικό υπέστη πανωλεθρία αφού έχασε 200 άνδρες εκ των οποίων 80 'Ελληνες και 120 Φιλέλληνες ενώ έπεσε και διοικητής Σ/χης Ταρέλλα.
Από το Πέτα επεχειρήθη ανασύνταξις στην Αθήνα υπό τον υποδιοικητή Κουβερνάτι.
Μετά την ανασυγκρότηση έλαβε μέρος στην καταστροφή του Δράμαλη και πολιορκία του Ναυπλίου.
Διελύθη οριστικώς τον Φεβρουάριο του 1823, όταν άρχισε ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος.
Ο ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ κατά το 1825μ.χ.
Η δύναμις του Τακτικού Στρατού κατά το έτος 1825 ήτο 4.000 άνδρες, η δε σύνθεσή του η ακόλουθη:


Διοικητής
Συνταγματάρχης Κάρολος Φαβιέρος, Γάλλος
παραλαβών την Δ/σιν την 30ην Ιουλίου 1825 παρά του Συνταγματάρχου Ροδίου.

ΠΕΖΙΚΟΝ
Α' Τάγμα (Αθηνών) - 8 Λόχων (120-140 ανδρών έκαστος)
Β' Τάγμα (Ναυπλίου) - 6 Λόχων (120-140 ανδρών έκαστος)
Γ' Τάγμα (Αθηνών) - 8 Λόχων (120-140 ανδρών έκαστος)
Δ' Ημίταγμα - 4 Λόχοι (120-140 ανδρών έκαστος)
Τμήμα Ελαφρού Πεζικού Ανιχνευτών Σταυροφόρων Δυνάμεως 250 ανδρών
ΙΠΠΙΚΟΝ
Διοικητής Tαγματάρχης Ρεννώ, Γάλλος

'Υλη Λογχιστών
'Υλη Καραμπινοφόρων
'Υλη Ανίππων
ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΝ
Διοικητής Λογαγός Εμμανουήλ Καλλέργης
Πυροβολαρχία 200 ανδρών μετά τεσσάρων (4) ορεινών πυροβόλων


ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΝ

Από του Σεπτεμβρίου 1825 ήρξατο λειτουργούν εν Ναυπλίω εργοστάσιον επισκευής παλαιών τυφεκίων και πυροβόλων, ως και κατασκευής πυρομαχικών και βλημάτων πυροβολικού, υπό την διεύθυνσιν του Γάλλου Συνταγματάρχου Αρνώ, αφιχθέντος εκ Γαλλίας με Επιτελείον πυροτεχνουργών και αναγκαιούντων μηχανημάτων.ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Διοικητής/Διευθυντής Λογαγός Μαγιές, Γάλλος
Η Σχολή Αξιωματικών Τακτικού Σώματος ελειτούργησε από τον Οκτώβριο 1825
Πρόκειται για την πρώτη Στρατιωτική Σχολή της Νεωτέρας Ελλάδος
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Διά θεσπίσματος του Βουλευτικού της 11ης Οκτωβρίου 1825 απεφασίσθη η σύστασις των αναγκαίων Νοσοκομείων διά την περίθαλψιν των ασθενών και τραυματιών.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

'Αμα τη συγκροτήσει του, το Τακτικόν Σώμα μετέβη εις Αθήνας την 1ην Οκτωβρίου 1825 γενόμενο ενθουσιωδώς δεκτόν.

Τον Μάρτιο του 1826, ο Φαβιέρος, άνευ διαταγών και με δική του πρωτοβουλία, ωδήγησε το Τακτικόν εις Κάρυστον.όπου ηττήθη από τον Ομέρ Πασά τον Καρυστινό
Ανεσυγκροτήθη εκ ν έου εις Αθήνας και έλαβε νέες στολές.

Αυτές ήταν:


Αμπέχωνο γαλάζιο στολισμένο στα στήθη με αργυρόπλεκα γαϊτάνια

παντελόνι φαιό

κράνος αγγλικό μαύρο, απαστράπτων, με λοφίο από μαύρα και άπρα πτερά

Σπαθιά αξιωματικών με χρυσή λαβή

όπλα στρατιωτών με ξιφολόγχη

δερμάτινος γυλιός
Παρά την λαμπρή εμφάνιση, το Σώμα εστερείτο ηθικού και δεν εσημείωσε αξιόλογη δράση με εξαίρεση την είσοδό του στην πολιορκουμένη υπό του Κιουταχή Ακρόπολη των Αθηνών την 30η Νοεμβρίου 1826.
Η ενίσχυσις των πολιορκουμένων με άνδρες και εφόδια παρέτεινε την πολιορκία έως τις 27 Μαϊου 1827 οπότε υπήρξε συνθηκολόγησις υπέρ των Τούρκων.
Τα λείψανα του Τακτικού ανεσυγκροτήθησαν εις Πόρον και ανεχώρησαν δια την τελευταία εκστρατεία στην Χίο τον Οκτώβριο του 1827.
Η Ελληνική κυβέρνησις, μη δυναμένη να συντηρήση το Τακτικόν, ενέκρινε την εκστρατεία της Χίου διότι τα έξοδα τα ανέλαβαν οι Χιώτες της διασποράς. 'Ετσι, η τελευταία δύναμις στρατού εξέφυγε από τα χέρια της Κυβερνήσεως η οποία, ανίκανη να επιβληθή στην εσωτερική αναρχία, κατέφυγε εις Αίγινα εν αναμονή του Καποδίστρια.


Top
  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 12 Sep 2008, 13:43 
ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ (1832μ.χ.-1897μ.χ.)

ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Ε.Σ. (1833μ.χ.-1835μ.χ.)
6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1833. Η άφιξις του Όθωνος και των Βαυαρών Στρατιωτικών εσήμανε το τέλος της γενικής αναρχίας. Συνθήκη μεταξύ Βαυαρίας και Ελλάδος ώρισε Βαυαρικό Στρατό στην Ελλάδα δυνάμεως 3.500 ανδρών.
ΣΤΡΑΤΑΡΧΙΑ ΒΑΥΑΡΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

ΠΕΖΙΚΟΝ
Α' ΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
Β' ΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
Γ' ΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
Δ' ΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
ΙΠΠΙΚΟΝ
1η ΙΛΗ
2η ΙΛΗ
3η ΙΛΗ
4η ΙΛΗ
5η ΙΛΗ
6η ΙΛΗ
ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΝ
1ος ΛΟΧΟΣ
2ος ΛΟΧΟΣ
3ος ΛΟΧΟΣ
4ος ΛΟΧΟΣ
ΛΟΧΟΣ ΤΕΧΝΙΤΩΝ

Η 5μελής ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΙΑ εφρόντισε αμέσως τα Στρατιωτικά θέματα.
Νόμος της 9ης Φεβρουαρίου 1833 διέαξε γενικό αφοπλισμό και ανετέθη η εποπτεία και εκπαίδευσις του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ στον ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ.
Βασιλικό Διάταγμα της 25ης Φεβρουαρίου 1833 διέλυσε τον ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ. Σε κάθε ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΑΓΜΑ υπήχθησαν 2 ΛΟΧΟΙ ΒΑΥΑΡΩΝ. Οι υπόλοιποι Βαυαροί "τηρούσαν την τάξη" στην Επικράτεια. Στολές των Σωμάτων ωρίσθησαν οι Βαυαρικές.
Τα υπόλοιπα σώματα ωργανώθηκαν ως εξής:
Τα υπόλοιπα σώματα ωργανώθηκαν ως εξής:

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ
1η ΙΛΗ
2α ΙΛΗ
3η ΙΛΗ
4α ΙΛΗ
5η ΙΛΗ
6α ΙΛΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ
ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΝ
ΤΑΓΜΑ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ
1ος ΛΟΧΟΣ
2ος ΛΟΧΟΣ
3ος ΛΟΧΟΣ
4ος ΛΟΧΟΣ
5ος ΛΟΧΟΣ
6ος ΛΟΧΟΣ
ΛΟΧΟΣ ΤΕΧΝΙΤΩΝ
ΤΑΓΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
9 ΝΟΜΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
1 ΛΟΧΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ/ΝΟΜΟ
1ος ΛΟΧΟΣ ΣΚΑΠΑΝΕΩΝ
2ος ΛΟΧΟΣ ΣΚΑΠΑΝΕΩΝ

Βασιλικό Διάταγμα της 2ας Μαρτίου 1833 διέλυσε τα ΑΤΑΚΤΑ ΣΩΜΑΤΑ και εκλήθησαν άπαντες να στελεχώσουν τις νέες δυνάμεις του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. Εδημιουργήθησαν γι' αυτόν τον σκοπό: 10 ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΩΝ ΤΩΝ 4 ΛΟΧΩΝ-ελαφρύ πεζικό και 8 ΤΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΩΝ 6 ΛΟΧΩΝ-βαρύ πεζικό.
Το διάταγμα αυτό έφερε απογοήτευση και αγανάκτηση σε πλήθος παλαιών πολεμιστών οι οποίοι ήταν αδύνατον να ανεχθούν την ευρωπαϊκή στρατιωτική πειθαρχία και κατάργηση της παραδοσιακής ελληνικής φορεσιάς. Δεν εδέχθησαν να καταταγούν και εδημιουργήθη τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με το οποίον η Αντιβασιλεία δεν ησχολήθη. Αυτά που ήσαν αυτονόητα για τον Καποδίστρια ήσαν εντελώς ακατανόητα για τους στενόμυαλους και ανάλγητους Βαυαρούς οι οποίοι κατήντησαν λαομίσητοι χωρίς σοβαρό λόγο. Το Διάταγμα αυτό εθέσπισε το Εθνόσημο το οποίον έφερον στο κάλυμμα της κεφαλής οι στρατιωτικοί.
Το Βασιλικόν Διάταγμα της 3ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1833 ώρισε κανονισμό ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ. Τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ αποτελούσαν:η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΏΝ, το ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (10 Αξιωματικοί) και το ΤΜΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (10 Αξιωματικοί).
Στις 10 Μαϊου 1833 εθεσπίσθη το παράσημον του ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ.
Με Διάταγμα της 20ης Μαϊου 1833 αναδιωργανώθη πλήρως με λεπτομερέστατο κανονισμό η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με 8ετή φοίτηση.
Την 1η Ιουλίου 1833, κατόπιν συνθήκης Ελλάδος-Βαυαρίας συνεφωνήθη η αποστολή στην Ελλάδα ενός βαυαρικού ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ. Συνθήκη μεταξύ Βαυαρίας και Ελλάδος ώρισε Βαυαρικό Στρατό στην Ελλάδα δυνάμεως 3.500 ανδρών.
ΠΕΖΙΚΟΝ
Α' ΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
Β' ΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
Γ' ΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
Δ' ΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
ΙΠΠΙΚΟΝ
1η ΙΛΗ
2η ΙΛΗ
ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΝ
1 ΚΑΝΟΝΟΣΤΟΙΧΙΑ

Τον Δεκέμβριο 1833 συνεστήθη ΣΩΜΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΩΝ με 3 Αξιωματικούς.
Το 1834 το ΣΩΜΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΩΝ αποτελείται από 6 Αξιωματικούς με Αρχηγό τον Συνταγματάρχη Θωμά Γόρδο.
Με τα Βασιλικά Διατάγματα της 25ης Ιανουαρίου 1834 και συμπληρωματικόν της 17ης Μαρτίου 1834 διωρίσθησαν ένας Συνταγματάρχης σε κάθε Νομό του Κράτους με τον τίτλο του ΝΟΜΟΕΠΙΘΕΩΡΗΤΟΥ. Συνολικώς 9 Συνταγματάρχαι. Οι ΝΟΜΟΕΠΙΘΕΩΡΗΤΑΙ διοικούνται και αναφέρουν απ' ευθείας στον ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΣΤΡΑΤΟΥ.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ από ΜΑΡΤΙΟ 1833.
Σε κάθε Νομό, το ΜΗΧΑΝΙΚΟ του Στρατού με ΛΟΧΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ σε κάθε Νομό επιτελούσε κατασκευές Δημοσίων Έργων. Διοικτής του ΛΟΧΟΥ και υπεύθυνος έργων διωρίσθη ένας αξιωματικός του ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ με τον τίτλο "ΝΟΜΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ".


ΣΤΡΑΤΟΣ επί ΟΘΩΝΟΣ (1835μ.χ.-1861μ.χ.)
ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΙΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ
Βασιλικόν Διάταγμα της 18ης Σεπτεμβρίου 1835. Ιδρύεται η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΦΑΛΑΓΞ. 13 ΤΕΤΡΑΡΧΙΕΣ με 63 Φαλαγγίτες εκάστη. Στην Φάλαγγα κατετάγησαν οι παλαιοί οπλαρχηγοί της Επαναστάσεως με βαθμούς από ανθυπολοχαγού έως συνταγματάρχου και μισθό αναλόγως του βαθμού.
Βασιλικόν Διάταγμα της 1ης Ιανουαρίου 1838. Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΦΑΛΑΓΞ διηρέθη εις δύο Φάλαγγες: Α...Η ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΑΛΑΓΞ όπου όλοι ελάμβανον μισθό και Β...Η ΠΡΟΙΚΟΔΟΤΗΜΕΝΗ ΦΑΛΑΓΞ στην οποία μετετέθησαν από την ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ όσοι επιθυμούσαν αντί μισθού να λάβουν χωράφια από το κράτος.
Βασιλικόν Διάταγμα της 27ης Ιουλίου 1839. Ιδρύεται ο ΛΟΧΟΣ ΑΠΟΜΑΧΩΝ. Κατετάγησαν οι ανίκανοι προς στράτευσιν ανάπηροι-τραυματίαι πολέμου αλλά και στρατιώται και υπαξιωματικοί των ατάκτων. Οι καταταγέντες ελάμβανον μισθόν αναλόγως του βαθμού των δίχως να εκτελούν στρατιωτικές υπηρεσίες αλλά εχρησιμοποιούντο ως φύλακες δημοσίων αποθηκών.

ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΣΤΡΑΤΟΥ - ΒΑΣΙΚΗ ΜΟΝΑΣ ΤΟ ΤΑΓΜΑ
Στρατολογία εγένετο δι' εθελοντικής κατατάξεως κι αν δεν επαρκούσε ο αριθμός εθελοντών εκληρούτο από τους απογραφέντες των Δήμων κάθε Νομού συγκεκριμένος αριθμός κληρωτών. 1835-1859 Θητεία 4ετής. 1859-1862 Θητεία 3ετής.
1838. 8 ΤΑΓΜΑΤΑ ΟΡΟΦΥΛΑΚΗΣ. Σύνθεσις 16 Αξιωματικοί και 229 οπλίται ανά ΤΑΓΜΑ. Εδημιουργήθησαν για την ασφάλεια των συνόρων από ληστοσυμμορίες.
1842. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ - 4 ΤΜΗΜΑΤΑ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΝΟΜΟΕΠΙΘΕΩΡΗΤΑΙ 9 ΕΝΑΣ ΑΝΑ ΝΟΜΟ
17 ΦΡΟΥΡΑΡΧΕΙΑ
ΣΩΜΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΩΝ - 6 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΦΑΛΑΓΞ- 13 ΤΕΤΡΑΡΧΙΕΣ - 819 αξιωματικοί
ΠΕΖΙΚΟΝ
5 ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΩΝ (6 ΛΟΧΟΙ ΑΝΑ ΤΑΓΜΑ)
3 ΑΡΧΗΓΕΙΑ ΟΡΟΦΥΛΑΚΗΣ
8 ΤΑΓΜΑΤΑ ΟΡΟΦΥΛΑΚΗΣ (4 ΛΟΧΟΙ ΑΝΑ ΤΑΓΜΑ)
ΙΠΠΙΚΟΝ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΛΟΓΧΙΣΤΩΝ. 2 ΜΟΙΡΕΣ (2 ΙΛΕΣ ΑΝΑ ΜΟΙΡΑ)
ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ. 1 ΤΑΓΜΑ. 5 ΛΟΧΟΙ. ΛΟΧΟΣ ΖΕΥΓΙΤΩΝ.
ΜΗΧΑΝΙΚΟΝ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ. 9 ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΜΙΑ ΑΝΑ ΝΟΜΟ. 1 ΛΟΧΟΣ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΙΣ
ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

1843. ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΝ. Μια ΜΟΙΡΑ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ με ΠΕΔΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΟΣΤΟΙΧΙΑΙ και ΟΡΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΟΣΤΟΙΧΙΑΙ.
ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ. Ιδρύθη το 1843. Απετελείτο από εθελοντές-αμίσθους οπλοφόρους πολίτες 18-14 ετών με στόχο την διασφάλιση της τάξεως από τις διάφορες τοπικές αυθαιρεσίες. Είχαν ειδική στολή. Οι βαθμοφόροι, αρχηγοί-υπαρχηγοί-οδηγοί εξελέγοντο διά ψήφου από τους ίδιους τους εθνοφύλακες. Οι ανώτατοι διοικηταί ήσαν Αξιωματικοί εν ενεργεία διωρισθέντες υπό του Βασιλέως.
1852. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ - 5 ΤΜΗΜΑΤΑ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΝΟΜΟΕΠΙΘΕΩΡΗΤΑΙ 9 ΕΝΑΣ ΑΝΑ ΝΟΜΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΑΙ 2
20 ΦΡΟΥΡΑΡΧΕΙΑ
ΣΩΜΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΩΝ - 6 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΦΑΛΑΓΞ- 13 ΤΕΤΡΑΡΧΙΕΣ - 389 αξιωματικοί
ΠΕΖΙΚΟΝ
2 ΤΑΓΜΑΤΑ ΓΡΑΜΜΗΣ (8 ΛΟΧΟΙ ΑΝΑ ΤΑΓΜΑ)
2 ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΩΝ (6 ΛΟΧΟΙ ΑΝΑ ΤΑΓΜΑ)
4 ΑΡΧΗΓΕΙΑ ΟΡΟΦΥΛΑΚΗΣ (4 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΟΡΟΦΥΛΑΚΗΣ. 2 ΤΑΓΜΑΤΑ ΟΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ανά Σύνταγμα. 2 ΛΟΧΟΙ ΑΝΑ ΤΑΓΜΑ)
ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ
ΙΠΠΙΚΟΝ
ΜΟΙΡΑ ΛΟΓΧΙΣΤΩΝ. 3 ΙΛΕΣ
ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ. ΜΟΙΡΑ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ. 1 ΛΟΧΟΣ ΠΕΔΙΝΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ. 3 ΛΟΧΟΙ ΟΡΕΙΝΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ. ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΝ. ΛΟΧΟΣ ΤΕΧΝΙΤΩΝ. ΕΦΟΡΕΙΑ ΥΛΙΚΟΥ.
ΜΗΧΑΝΙΚΟΝ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ. 9 ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΜΙΑ ΑΝΑ ΝΟΜΟ. 1 ΛΟΧΟΣ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΙΣ
ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

1854. Η ΟΡΟΦΥΛΑΚΗ διελύθη και συνεχωνεύθη με τα ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΩΝ.
1856. Σχηματίζονται ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΠΕΖΙΚΟΥ δυνάμεως ΔΥΟ ΤΑΓΜΑΤΩΝ αλλά διελύθησαν το 1860.
1860. 10 ΤΑΓΜΑΤΑ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ.Ενα για κάθε προτεύουσα Νομού. Σ' αυτά ανήκον για μία 3ετία οι απολυόμενοι από τον τακτικό στρατό. ΙΠΠΑΡΧΙΑ.
1861. Κατά το 1861 υπάρχουν τα παρακάτω Σχολεία:
ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΦΡΟΥΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ (για αξιωματικούς μη προερχομένων από Στρατιωτικές Σχολές).
ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΡΙΠΗΣ (για εκπαίδευση στελεχών του Πεζικού και Πυροβολικού σε βολές).
ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΙΠΠΕΥΤΙΚΗΣ (για τα στελέχη του Ιππικού).
ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ.
ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ.


Top
  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 12 Sep 2008, 13:45 
ΝΕΩΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1897μ.χ.-1941μ.χ.)


ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ εις ΟΥΚΡΑΝΙΑΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος τυπικά τελείωσε στις 11 Νοεμβρίου του 1918 αφού συνετέλεσε σε αυτό και η Ελλάς, με την καθοριστική και ουσιαστική συμμετοχή της στο Ανατολικό Μέτωπο και εκ του οποίου προήλθε η κατάρρευσις της Γερμανίας.
Μετά την λήξιν του πολέμου, το 1919, οι Σύμμαχοι νικηταί του πολέμου απεφάσισαν να εκστρατεύσουν κατά των Μπολσεβίκων της Νοτίου Ρωσσίας και ειδικότερα κατά της Ουκρανίας.
Τις επιχειρήσεις αυτές διηύθυναν οι Γάλλοι και οι εκστρατευτικές δυνάμεις απετελούντο από:

Ρωσσικές αντι-μπολσεβικικές δυνάμεις.


Τμήμα Πολωνικής Μεραρχίας.


1η Γαλλική Ομάς Μεραρχιών.


Ελληνικό Α' Σώμα Στρατού ενισχυμένο από βοηθητικούς σχηματισμούς.


Η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ουκρανική εκστρατεία ήταν μία επιπλέον Ελληνική προσφορά προς τους Συμμάχους.
Πρέπει να τονισθή ότι έχει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον για τους Έλληνες η εκστρατεία αυτή, διότι οι Ελληνικές δυνάμεις, αν και υπέστησαν το κύριο βάρος των επιχειρήσεων, διεκρίθησαν γιά το ηθικό, την πειθαρχία τους και την αποτελεσματικότητά τους επί του πεδίου της μάχης. Ενός πεδίου εντελώς αγνώστου, με αντιπάλους επαναστατημένους κι αδυσώπητους στους αιχμαλώτους σε περιοχές που κινδύνευαν κάθε στιγμή να κυκλωθούν και να εξοντωθούν.
Η Ελληνική συμμετοχή στην Ουκρανική εκστρατεία ξεκινά με την απόβαση, από τα πλοία "Νορμανδία" και "Τίγρις", του 34ου Συντάγματος Πεζικού στην Οδησσό στις 21 Ιανουαρίου του 1919.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Α' ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ
Διοικητές:
υποστράτηγος Κώστας Νίδερ,
υποστράτηγος Ιάκωβος Νεγρεπόντης από τον Ιούνιο 1919.
Έδρες:
Καβάλα στις 25 Οκτωβρίου 1918
Οδησσός Ουκρανίας 13 Μαρτίου 1919
Γαλάζιο Ρουμανίας 28 Μαρτίου 1919
Λάιψινγκ Βεσσαραβίας 14 Μαϊου 1919
Γαλάζιο Ρουμανίας 15 Ιουνίου 1919
Μαγνησία Μικράς Ασίας 26 Ιουλίου 1919
ΠΕΖΙΚΟ

ΙΙα ΜΕΡΑΡΧΙΑ

Διοικητής:
υποστράτηγος Νίκος Βλαχόπουλος
Έδρες:
2 Δεκεμβρίου 1918 Σκάλα Σταυρού Χαλκιδικής
17 Φεβρουαρίου 1919 Οδησσός Ουκρανίας
23 Μαρτίου 1919 Γιόζεφσταλ Ουκρανίας
27 Μαρτίου 1919 Παλάγκας Βεσαραβίας
30 Μαϊου 1919 Αϊνχάιμ Βεσαραβίας
24 Ιουνίου 1919 Γαλάζιο Ρουμανίας
30 Ιουνίου 1919 Μικρά Ασία

Σύνθεσις Μονάδων:

1ο Σύνταγμα Πεζικού (διοικητής αντισυντ. πεζ. Νίκος Ρόκας)
1ο Τάγμα (ταγμ.πεζ. Γιάννης Κωσταντίνου, Στέφανος Σουμίδας)
1ος Λόχος (λοχ. πεζ. Στέφανος Μπακόπουλος)
2ος Λόχος (λοχ. πεζ. Γιώργος Λάβδας)
3ος Λόχος (λοχ. πεζ. Παπαγιαννάκος)
1η Πολυβολαρχία (υπολ. πεζ. Σωτήρης Στεριόπουλος)
2ο Τάγμα (ταγμ.πεζ. Μιχ. Νικολαρέας)
5ος Λόχος (λοχ. πεζ. Ζήσης Μαγκόπουλος)
6ος Λόχος (λοχ. πεζ. Αλέξ. Σπεράντζας)
7ος Λόχος (λοχ. πεζ. Γιώργος Καραβοκύρης)
2α Πολυβολαρχία (υπολ. πεζ. Λεωνίδας Στεριόπουλος, Νίκος Παπανικολάου)
3ο τάγμα (ταγμ.πεζ. Νίκος Βρατσάνος)
9ος Λόχος (λοχ. πεζ. Διονύσης Παπαδόγκωνας)
10ος Λόχος (λοχ. πεζ. Γιώργος Κατσούλης)
11ος Λόχος (λοχ. πεζ. Νίκος Βαμβακόπουλος)
3η Πολυβολαρχία (υπολ. πεζ. Γιώργος Βουρσινάς, Βασίλης Βραχνός)


7ο Σύνταγμα Πεζικού (διοικητής αντισυντ. πεζ. Δημήτρης Καμμένος)
1ο Τάγμα (ταγμ.πεζ. Σπύρος Βρασμάς)
1ος Λόχος (λοχ. πεζ. Πλούταρχος Χατζόπουλος)
2ος Λόχος (λοχ. πεζ. Κώστας Στοφόρος, Μάρκος Παπαδημητρίου)
3ος Λόχος (λοχ. πεζ. Χαράλαμπος Γραβάνης)
1η Πολυβολαρχία (υπολ. πεζ. Α. Παναγιωτάκος)
2ο Τάγμα (ταγμ.πεζ. Γιάννης Κωτούλας)
5ος Λόχος (λοχ. πεζ. Αλέξανδρος Σακελλάρης)
6ος Λόχος (λοχ. πεζ. Χριστόπουλος)
7ος Λόχος (λοχ. πεζ. Αντρέας Κατσαράκης)
2η Πολυβολαρχία (λοχ. πεζ. Βαγγέλης Καλαμπολίκης)
3ο Τάγμα (ταγμ.πεζ. Παναγιώτης Σγουμπάκος)
9ος Λόχος (λοχ. πεζ. Βασίλης Γκίκας)
10ος Λόχος (υπολοχ. πεζ. Στάθης Αρβάλης)
11ος Λόχος (λοχ. πεζ. Σωτήρης Σακελλαρίου)
3η Πολυβολαρχία (υπολ. πεζ. Γιάννης Παπαπέτρου)


34ο Σύνταγμα Πεζικού (διοικ. Συντ. πεζ. Χρήστος Τσολακόπουλος "Ρέμπελος", Πέτρος Καρακασσώνης)
1ο Τάγμα (ταγμ.πεζ. Κώστας Βλάχος-Πράσσος)
1ος Λόχος (υπολ. πεζ. Ηλίας Μαθιός, Νίκος Καπέτος)
2ος Λόχος (λοχ. πεζ. Αντρέας Λαλεχός)
3ος Λόχος (λοχ. πεζ. Γιώργος Θελόπουλος)
1η Πολυβολαρχία (υπολ. πεζ. Λεωνίδας Σπανόπουλος)
2ο Τάγμα (ταγμ. πεζ. Παναγιώτης Μακρής)
5ος Λόχος (λοχ. πεζ. Αγαμέμνων Μεταξάς)
6ος Λόχος (λοχ. πεζ. Κώστας Παπαζαχαρίας)
7ος Λόχος (λοχ. πεζ. Χρήστος Ζυγούρης)
2η Πολυβολαρχία (υπολ. πεζ. Θανάσης Μαντζώρος)
3ο Τάγμα (ταγμ.πεζ. Νίκος Μελέτης)
9ος Λόχος (λοχ. πεζ. Βασίλης Βραχνός, Γιώργος Λάβδας)
10ος Λόχος (υπολοχ. πεζ. Σωτήρης Ζυγόπουλος)
11ος Λόχος (υπολοχ. πεζ. Στέλιος Σπανόπουλος)
3η Πολυβολαρχία (υπολοχ. πεζ. Χρήστος Δέδες)


ΧΙΙΙ ΜΕΡΑΡΧΙΑ

Διοικητής:
---
Έδρες:
2 Δεκεμβρίου 1918 Δράμα
4 Μαρτίου 1919 Οδησσός Ουκρανίας
27 Μαρτίου 1919 Γαλάζιο Ρουμανίας
2 Απριλίου 1919 ʼχεμπετ Βεσαραβίας
9 Απριλίου 1919 Μπέκεντορφ Βεσαραβίας
5 Μαϊου 1919 Ερμόκλεια Βεσαραβίας
28 Μαϊου 1919 Τοκούζι Βεσαραβίας
1 Ιουνίου 1919 Γαλάζιο Ρουμανίας
30 Ιουνίου 1919 Μικρά Ασία

Σύνθεσις Μονάδων:

2ο Σύνταγμα Πεζικού (διοικητής αντισυντ. πεζ. Νεόκοσμος Γρηγοριάδης)
1ο Τάγμα (ταγμ. πεζ. Βασίλης Μητσάκος)
1ος Λόχος (υπολ. πεζ. Κώστας Παλάσκας ανθ. πεζ. Δραμμυτηνός)
2ος Λόχος (υπολ. πεζ. Γιάννης Παπαδημητρόπουλος)
3ος Λόχος (υπολ. πεζ. Γιώργος Τσάμης)
1η Πολυβολαρχία (λοχ. πεζ. Ηλίας Ζαφείρης)
2ο Τάγμα (ταγμ. πεζ. Μιλτιάδης Ανδριτσόπουλος)
5ος Λόχος (λοχ. πεζ. Χρήστος Φιωτάκης)
6ος Λόχος (υπολ. πεζ. Αχιλλέας Σταθάκης)
7ος Λόχος (λοχ. πεζ. Στέφανος Λαγουρός)
2η Πολυβολαρχία (υπολ. πεζ. Γιάννης Βλάχος)
3ο τάγμα (ταγμ. πεζ. Δημήτρης Φλούλης)
9ος Λόχος (υπολ. πεζ. Νίκος Παπασταματιάδης)
10ος Λόχος (λοχ. πεζ. Κώστας Παπαγεωργίου)
11ος Λόχος (υπολ. πεζ. Αβραάμ Λαϊδόγλου)
3η Πολυβολαρχία (υπολ. πεζ. Γεωργούλιας)


5/42 Σύνταγμα Ευζώνων (διοικητής αντισυντ. πεζ. Νικ. Πλαστήρας)
1ο Τάγμα (ταγμ. πεζ. Κώστας Τσαμάκος)
1ος Λόχος (υπολοχ. πεζ. Νίκος Σπένδος)
2ος Λόχος ( υπολοχ. πεζ. Χαράλαμπος Φίλιος)
3ος Λόχος (υπολ. πεζ. Ιγνάτιος Καλλέργης)
1η Πολυβολαρχία (υπολοχ. πεζ. Γιώργος Τζίνης)
2ο Τάγμα (λοχ.πεζ. Δημ. Νικολοδήμος)
5ος Λόχος (υπολοχ. πεζ. Αγησίλαος Γεωργούλιας)
6ος Λόχος (υπολοχ. πεζ. Παναγιώτης Κωστόπουλος)
7ος Λόχος (λοχ. πεζ. Γιώργος Χριστόπουλος)
2η Πολυβολαρχία (υπολ. πεζ. Νίκος Κατηφόρης)
3ο Τάγμα (ταγμ. πεζ. Λεωνίδας Σπαής)
9ος Λόχος (λοχ. πεζ. Νίκος Καραμανόλης)
10ος Λόχος (λοχ. πεζ. Δημήτρης Ματσούκας)
11ος Λόχος (λοχ. πεζ. Σωτήρης Σακελλαρίου, υπολοχ. πεζ. Αλκιβιάδης Μπουρδάρας)
3η Πολυβολαρχία (-)


Ι ΜΕΡΑΡΧΙΑ

Διοικητής:
---
Έδρα:
Καβάλα. Σε επιφυλακή για μεταφορά σε Ουκρανία. Τελικά μετεφέρθη απ' ευθείας στην Μικρά ΑΣΙΑ
ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ
2Α Μοίρα Ορειβατικού Πυροβολικού (ταγμ. πυροβολικού Κων. Μαμούρης)
1η Πυροβολαρχία (υπολ. πυρ/κού Πλούταρχος Χαλόφτης)
2η Πυροβολαρχία (υπολ. πυρ/κού Κώστας Βασιλάκης)


2Β Μοίρα Ορειβατικού Πυροβολικού (ταγμ. πυροβολικού Κων. Ματάλας)
1η Πυροβολαρχία (υπολ. πυρ/κού Δημ. Καπετανόπουλος)
2η Πυροβολαρχία (λοχ. πυρ/κού Δημ. Αναστασάκος)
ΜΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ Βάσις Οδησσού (αντισυντ. πεζ. Στέλιος Γονατάς)
4ο Τάγμα Μετόπισθεν
Α΄ Απόσπασμα Τηλεγραφητών
Β΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο Διακομιδής
5η Μοίρα Υγειονομικών Αυτοκινήτων
6η Μοίρα Υγειονομικών Αυτοκινήτων
8η Μοίρα Υγειονομικών Αυτοκινήτων
1ο Κλιμάκιο Όρχου Αυτοκινήτων
4η Μοίρα Μεταγωγικών Αυτοκινήτων
4η Μεταγωγική Διμοιρία
5η Μεταγωγική Διμοιρία
9η Μεταγωγική Διμοιρία
32η Μοίρα Κλιβάνων
534 Αεροπορική Μοίρα ή 4ος Στολίσκος Αεροπλάνων (υπολ. πυρ/κού Πέτρος Οικονομάκος)


Top
  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 12 Sep 2008, 13:46 
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ εις ΜΙΚΡΑΝ ΑΣΙΑΝ


ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

ΑΠΟΣΤΑΛΕΙΣ ΕΙΣ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ


Α' ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ (3/6/1919 -31/5/1920)

Διοικητής:
υποστράτηγος Κώστας Νίδερ
Έδρες:
Από 3 Ιουνίου 1919 έως 16 Δεκεμβρίου 1919 Σμύρνη
από 17 Δεκεμβρίου 1919 έως 31 Μαίου 1920 Σεβδί κιοϊ
Μονάδες οργανικές:
1η Μεραρχία
2η Μεραρχία
13η Μεραρχία
Μη Μεραρχιακές Ομάδες
Μονάδες μη οργανικές:
Μεραρχία Αρχιπελάγους
Μεραρχία Σμύρνης
3ο Σύνταγμα Ιππικού
9ο Σύνταγμα Πεδινού Πυροβολικού
1η Μοίρα
2η Μοίρα
1 Μοίρα Βαρέως Πυροβολικού
Τάγμα Χωροφυλακής
Τάγμα Ασφαλείας Σμύρνης
533 Μοίρα Αεροπλάνων
1ο Μεραρχιακό Τάγμα Μετόπισθεν
4ο Μεραρχιακό Τάγμα Μετόπισθεν (από τον Νοέμβριο 1919)
2ο Τάγμα Μηχανικού Μετόπισθεν (από τον Νοέμβριο 1919)
Παρατηρήσεις: Το Α' Σ.Σ. αναλαμβάνει τη διοίκηση όλων των μονάδων του Στρατού Κατοχής Μικρασίας στις 3/6/19, ενώ μέχρι τότε τη διοίκηση είχε η 1η Μεραρχία, η οποία προορίζετο για την Ουκρανία, αλλά τελικά διετέθη, πρώτη αυτή, για την κατάληψη της Σμύρνης ή γενικότερα για τη Μικρασιατική εκστρατεία.

ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ (27/11/1919 - 31/5/1920)

Διοικητής:
αντιστράτηγος Δημήτρης Ιωάννου
Έδρα:
Μαγνησία
Μονάδες:
Μεραρχία Αρχιπελάγους
Μεραρχία Σμύρνης
Παρατηρήσεις: Στις 13/12/1919, το Σ.Σ.Σ. υπάγεται στη συγκροτηθείσα Στρατιά Κατοχής Μικρασίας


ΣΤΡΑΤΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ (12/12/1919-15/2/1920)

Διοικητής:
αντιστράτηγος Κ. Μηλιώτης Κομνηνός
Έδρα:
Σμύρνη
Μονάδες
Α' ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ
1η Μεραρχία
2η Μεραρχία
13η Μεραρχία
ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ
Μεραρχία Αρχιπέλαγους
Μεραρχία Σμύρνης
Σύνταγμα Βαρέως Πυροβολικού
3ο Σύνταγμα Ιππικού
533 Μοίρα Αεροπλάνων
1ο Μεραρχιακό Τάγμα Μετόπισθεν
4ο Μεραρχιακό Τάγμα Μετόπισθεν
2ο Τάγμα Μηχανικού Μετόπισθεν

1η ΜΕΡΑΡΧΙΑ
Διοικητής:
Συνταγματάρχης Πυροβολικού Νίκος Ζαφειρίου
Έδρες:
Σμύρνη
Κασαμπά
Αϊδίνιο
Κύριες μονάδες:
4ο Σύνταγμα Πεζικού
5ο Σύνταγμα Πεζικού
1/38 Σύνταγμα Ευζώνων
2η ΜΕΡΑΡΧΙΑ
Διοικητές:
Υποστράτηγος Νίκος Βλαχόπουλος
Κατά καιρούς ο Συνταγματάρχης Πεζικού Παναγιώτης Γαργαλίδης
Έδρες:
Σμύρνη
Τουρμπανλί
Βαϊνδήριο
Οδεμήσιο
Κύριες μονάδες:
1ο Σύνταγμα Πεζικού
7ο Σύνταγμα Πεζικού
34ο Σύνταγμα Πεζικού
13η ΜΕΡΑΡΧΙΑ
Διοικητές:
Υποστράτηγος Ιάκωβος Νεγρεπόντης
Από τον Δεκέμβριο ο Συνταγματάρχης Πεζικού Κώστας Μανέττας
Έδρες:
Σμύρνη
Μαγνησία
Κασαμπά
Κύριες μονάδες:
2ο Σύνταγμα Πεζικού
3ο Σύνταγμα Πεζικού
5/42 Σύνταγμα Ευζώνων
ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ
Διοικητής:
Συνταγματάρχης Πεζικού Χαράλαμπος Τσερούλης
Έδρα:
Πέργαμος
Κύριες μονάδες:
4ο Σύνταγμα Πεζικού Αρχιπελάγους
5ο Σύνταγμα Πεζικού Αρχιπελάγους
6ο Σύνταγμα Πεζικού Αρχιπελάγους
ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΣΜΥΡΝΗΣ
Διοικητής:
Υποστράτηγος Αλέξανδρος Μαζαράκης
Έδρες:
Σμύρνη
Βουτζάς
Μαγνησία
Κύριες μονάδες:
27ο Σύνταγμα Πεζικού
8ο Σύνταγμα Κρητών (αρχικά)
27ο Σύνταγμα Πεζικού τον Οκτώβριο
28ο Σύνταγμα Πεζικού τον Οκτώβριο
29ο Σύνταγμα Πεζικού τον Νοέμβριο
30ο Σύνταγμα Πεζικού το Νοέμβριο
3ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
Μεταφέρεται από την Ρουμανία στην Σμύρνη στις 15/6/1919 και συμμετέχει στην καταδίωξη των Τούρκων νότια του ποταμού Μαιάνδρου, σε καταλήψεις και σ' εκκαθαρίσεις.

4ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
Συμμετέχει στην κατάληψη της Σμύρνης (2/5/1919) και μετά καταλαμβάνει:
στις 4/5 το Σεβδί κιοϊ
στις 14 το Αϊδίνιο
στις 19 το Ομερλού
στις 20 Τσιφτέ Χαν
στις 21 το Ναζλί
στις 20/6 συμμετέχει στην ανακατάληψη του Αϊδινίου, ενώ εκτελεί πολλές αποστολές προφυλακών.
5ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
Συμμετέχει στην κατάληψη της Σμύρνης και καταλαμβάνει:
στις 3/5/1919 το Μπουρνόβα
στις 6 τη στενωπό Μπελ Καβέ
στις 9 τη Μενεμένη
στις 11 το Νυμφαίο
στις 12 τη Μαγνησία
στις 15 το Σαμπαλάρ
στις 16 τον Κασαμπά και το Μιχαηλί
στις 18 τα χωριά Αχμετλί και Αραπλί
στις 20 το Καϊσλάρ και το Τσιφλίκ
στις 23 το Αξάριο
Στις 25/5 εξάλλου εγκαταλείπει το Αχμετλί και το Αραπλί και στις 28 το Αξάριο, ενώ στις 14/6 ανακαταλαμβάνει το Αχμετλί, κι από τότε εκτελεί διάφορες αποστολές απόκρουσης επιθέσεων, προφυλακής, εξερευνήσεων και αντικαταστάσεων, ενώ στις 4/7/1919 συμμετέχει και στην κατάληψη του Ομερλού.

7ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
Μεταφέρεται από τη Ρουμανία στη Σμύρνη στις 30/6/19, κι εκτελεί εκκαθαρίσεις (Μπεστανμί, Τσερελί, Αγιασουλούκ, Τσερκές κιοϊ, Καραδογάν, Ταπάι Ουζουνγί, Ορεινό όγκο Μπολ νταγ ), αποκρούσεις επιθέσεων, καταλήψεις (αυχένα 862) στο Κιούρε, γραμμή Σεμίτ- Μπουτζάκ- Γκιούρτζόβα- Καϊμακτσί, λόφο Σημαίας, υψώματα δυτικά Μπαντεμνίων και αποστολές προφυλακών.

27ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
Συγκροτείτε στις 17-29/6/1919 στη Σμύρνη, κι αφού εκτελεί διάφορες αποστολές καταδιώξεων και αναλαμβάνει την υπηρεσία φρουρών της Σμύρνης, αποχωρεί στις 9/5/1920 για την Θεσσαλονίκη.

28ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
Συγκεντρώνεται στη Σμύρνη στις 7/7/1919 κι εκτελεί αποστολές φρουρήσεως σιδηροδρομικών γραμμών.

30ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
Ανασυγκροτείται στη Θεσσαλονίκη και μεταφέρεται το Νοέμβριο του 1919 στη Σμύρνη, απ' όπου στέλνεται σε διάφορες αποστολές υποστηρίξεως.

31ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
Μεταφέρεται από την Θεσσαλονίκη στην Σμύρνη στις 10/2/1920 και αναλαμβάνει την επιτήρηση των εξόδων της πόλεως.

32ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
Μεταφέρεται από την Πρέβεζα στην Σμύρνη από Φεβρουάριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου του 1920, και είναι συμπληρωματικό.

33ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
Ονομασία την οποία παίρνει από τις 7/2/1920 το σύνταγμα Φρουράς Σμύρνης, έχει αποστολές φρουρήσεως.

34ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
Μεταφέρεται από τη Ρουμανία στη Σμύρνη στις 25/6/1919 και στη συνέχεια συμμετέχει στην κατάληψη του Ομερλού (3-4/7), των υψωμάτων βόρεια του Καϊμακτσί (8/11), των υψωμάτων δυτικά του Κέλες και του Κεμέρ (17/12), ενώ το 1920 εκτελεί αποστολές εκκαθαρίσεων και προφυλακών.

4ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ
Αποβιβάζεται από τη Ρουμανία στο Ντικελί στις 16/6/1919 και συμμετέχει στην εκκαθάριση της περιοχής ΒΑ Περγάμου, στην καταδίωξη και διάλυση τουρκικών ομάδων πέρα από το Καραγάτς και σε διάφορες αναγνωρίσεις..

5ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ
Μεταφέρεται στην Σμύρνη στις 28/5/1919 και συμμετέχει στην ανακατάληψη της Περγάμου, διαλύσεις τουρκικών συγκεντρώσεων, αναγνωρίσεις κι επιτηρήσεις.

6ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ
Αποβιβάζεται στην Σμύρνη στις 5/5/1919 και στις 7/7 ανακαταλαμβάνει την Πέργαμο, ενώ εκτελεί διάφορες άλλες επιθετικές αποστολές.

8ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΡΗΤΩΝ
Μεταφέρεται στις 10/5/1919 από την Αθήνα στη Σμύρνη και 4 μέρες αργότερα παίρνει μέρος στην κατάληψη του Αϊδινίου.
στις 16/5 καταλαμβάνει τις Κυδωνιές
στις 30/5 την Πέργαμο
στις 31/5 το Ντικελί
στις 2/6 εγκαταλείπει την Πέργαμο και στην συνέχεια εκτελεί αποστολές φρουρήσεως σιδηροδρομικών γραμμών, εκκαθαρίσεων και αναγνωρίσεων
1/38 ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΥΖΩΝΩΝ
Συμμετέχει στην κατάληψη της Σμύρνης (2/5/1919) και μετά καταλαμβάνει:
στις 3-4/5 τα επάκτια πυροβολεία (Βουρλά, δυτικά της Σμύρνης)
στις 7 το Τουρμπαλί
στις 9 το Βαϊνδήριο και το Σιβρί Χισάρ
στις 11 το Αγιασολούκ
στις 12 το Αζιζιέ
στις 17 τα Θείρα
στις 19 το Οδεμήσιο
στις 20 το Αντιζεντέ, Μπιρτζέ, Αλάτσατα και Τσεσμέ
Τον Ιούνιο αναλαμβάνει τη φρούρηση σιδηροδρομικών γραμμών και στις 16-23 του μήνα συμμετέχει στους αγώνες του Αϊδινίου, στην εγκατάλειψη και ανακατάληψη της πόλης και στην καταδίωξη των τούρκων νότια του Μαιάνδρου(προς τη Τζίνα). Μετά απ' αυτά συμμετέχει στην κατάληψη του Ομερλού (4/7) κι εκτελεί αποστολές προφυλακών.

5/42 ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΥΖΩΝΩΝ
Μεταφέρεται από τη Ρουμανία στη Σμύρνη στις 16-19/5/1919 κι αποκρούει τουρκικές επιθέσεις στο Παπαζλί, ενώ συμμετέχει και σ' επιθετικές αποστολές.

1ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ
Αποβιβάζεται στη Σμύρνη στις 2/2/1920.

3ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ
Μεταφέρεται από το λιμάνι των Ελευθερών στη Σμύρνη στις 18/5/1919, συμμετέχει στην ανακατάληψη της Περγάμου (3-6/6/1919) και του Αχμετλί (14/6), σε διαλύσεις τουρκικών συγκεντρώσεων στις Σάρδεις και Γενί Τσιφτ ενώ εκτελεί ακόμα αποστολές εκκαθαρίσεων, ασφάλειας και επιτήρησης.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Συγκροτείται στις 4-21/5/1920 από το Τάγμα Εθελοντών Ποντίων, το 1ο Μεραρχιακό Τάγμα και το 5ο Μεραρχιακό Τάγμα. Μετονομάζεται τον Ιούνιο σε 17ο Σύνταγμα Πεζικού.

Συνολικά, στο τέλος Ιουνίου 1919 υπάρχουν στη Σμύρνη:
39 Τάγματα
48 ορειβατικά Πυροβόλα
24 Πεδινά Πυροβόλα,
700 σπάθες
4 αεροπλάνα
Στα τέλη Ιουλίου 1919 η δύναμη του Α' Σ.Σ. είναι
1.189 αξιωματικοί
34.542 οπλίτες
η δύναμη της ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ είναι:
304 αξιωματικοί
10.375 οπλίτες
η δύναμη της ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ είναι:
302 αξιωματικοί
7.628 οπλίτες

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι η δύναμη του ελληνικού στρατού στη Μικρασία το καλοκαίρι του 1919 είναι 1795 αξιωματικοί και 52.545 οπλίτες. Στο μεταξύ, η κατάληψη της Σμύρνης και των πόλεων Περγάμου, Αϊδινίου, Κυδωνιών και Μαγνησίας, δημιουργεί όπως είναι φυσικό προστριβές μεταξύ των ελληνικών τμημάτων και των Τούρκων ατάκτων, καθώς και των τμημάτων του ταχτικού στρατού που αντιδρούν στην Ελληνική κατοχή.
Ο ανώτατος θρησκευτικός αρχηγός της Τουρκίας, Σεϊχ Ουλ Ισλάμ, παραπονιέται στους Συμμάχους, που αποφασίζουν να συγκροτήσουν μια ανακριτική επιτροπή από 4 στρατηγούς, για να εξετάσει τα γεγονότα. Ο Βενιζέλος απαιτεί και πετυχαίνει να οριστεί και Έλληνας αξιωματικός, σαν παρατηρητής των εργασιών της, χωρίς δικαίωμα ψήφου και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στη σύνταξη των πορισμάτων της επιτροπής.
Ορίζεται λοιπόν ο Αλέξανδρος Μαζαράκης και η Επιτροπή (που αποτελείται από το Γάλλο στρατηγό Μπινούστ, τον ʼγγλο στρατηγό Χίαρ, τον Ιταλό στρατηγό Νταλόλιο και τον Αμερικανό ναύαρχο Ρόμπεκ), διατάζεται από το Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο ν' ασχοληθεί με τα γεγονότα από τη μέρα της κατάληψης της Σμύρνης, μέχρι τις 20 Ιουλίου 1919. Χρέος της επιτροπής θα είναι να κατανέμει τις ευθύνες και να υποβάλει το γρηγορότερο δυνατό έκθεση με τα συμπεράσματά της στο Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο (αυτό θα γίνει τελικά στις 11/10/1919).


Top
  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 12 Sep 2008, 13:58 
[align=center]ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ[/align]ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ - ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΙΣ (1453μ.χ.-1832μ.χ.)Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΔΙΕΜΟΡΦΩΘΕΙ ΤΟ 1829

ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟΙ (GB)1. ΕΛΒΕΤΙΑ


ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟΣ
Ενετάγη στον Στόλο το 1829
Παρωπλίσθη το 1833.
Η ονομασία ΕΛΒΕΤΙΑ δεν είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σ' άλλο πλοίο του ναυτικού.

Η Κανονιοφόρος ΕΛΒΕΤΙΑ είχε τα παρακάτω Τεχνικά ΧαρακτηριστικάΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Πλήρωμα 23 άτομα
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ
1 Πυροβόλο

ΜΕΔΟΥΣΑΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟΣ.
Ιστιοφόρο το οποίον ενετάγη το 1829.
Παρωπλίσθη το 1833.
Εχρησιμοποιήθη ως φορτηγίς.
Η ονομασία ΜΕΔΟΥΣΑ δεν είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σ' άλλο πλοίο του ναυτικού.

Η Κανονιοφόρος ΜΕΔΟΥΣΑ είχε τα παρακάτω Τεχνικά Χαρακτηριστικά


ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Πλήρωμα 12 άνδρες
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ
1 Πυροβόλο


ΙΣΤΙΟΦΟΡΟΣ ΚΟΡΒΕΤΤΑ (KORVET)ΣΠΕΤΣΑΙΚΟΡΒΕΤΑ.
Ενετάγη στον Στόλο το 1828.
Πρώην ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ.
Πλοίο του Αγώνος ιδιοκτησία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.
Αγοράστηκε από την κυβέρνηση Καποδίστρια για τον Στόλο.
Πυρπολήθηκε τον Ιούλιο του 1831 από τους στασιαστές του Μιαούλη κατά το αντικαποδιστριακό κίνημα.
Η Ιστιοφόρος Κορβέττα ΣΠΕΤΣΑΙ είναι το 1o κατα σειρά από τα 5 πλοία που έχουν αυτό το όνομα
Τα άλλα πλοία ήταν τα εξής:
2... Η Ατμoβάρις ΣΠΕΤΣΑΙ που ενετάγη το 1881 και το 1889 μετωνομάσθη σε ΑΚΤΙΟΝ.
3... Το Θ/Κ ΣΠΕΤΣΑΙ που ενετάγη το 1889 και παρωπλίσθη το 1929.
4... Το Α/Τ ΣΠΕΤΣΑΙ (τύπου DARDO) που ενετάγη το 1933 και παρωπλίσθη το 1945.
5... Η Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑΙ τύπου ΜΕΚΟ 200ΗΝ ελληνικής κατασκευής που ενετάγη το 1996
ΨΑΡΑΚΟΡΒΕΤΑ.
Ενετάγη στον Στόλο το 1829.
Τον Δεκέμβριο του 1833 μετωνομάσθη σε ΠΡΙΓΚΙΨ ΜΑΞΙΜΙΛΙΑΝΟΣ προς τιμήν του διαδόχου της Βαυαρίας, αδελφού του Όθωνος.
Η Ιστιοφόρος Κορβέττα ΨΑΡΑ είναι το 1o κατα σειρά από τα 5 πλοία που έχουν αυτό το όνομα
Τα άλλα πλοία ήταν τα εξής:
2... Η Ατμoβάρις ΨΑΡΑ η οποία ενετάγη το 1880 και το 1890 μετωνομάσθη σε ΚΑΝΑΡΗΣ.
3... Το Θ/Κ ΨΑΡΑ το οποίον ενετάγη το 1890 και παρωπλίσθη το 1932.
4... Το Α/Τ ΨΑΡΑ (τύπου DARDO) το οποίον ενετάγη το 1933 και εβυθίσθη με 36 νεκρούς το 1941.
5... Η Φ/Γ ΨΑΡΑ η οποία ενετάγη το 1998.


ΦΡΕΓΑΤΕΣ (FR)ΕΛΠΙΣ


ΦΡΕΓΑΤΑ.
Ωνομάσθηκε ΕΛΠΙΣ από το αρχικό όνομα ΗΟΡΕ που είχε λάβει κατά την περίοδο κατασκευής της στις ΗΠΑ.
Εναυπηγήθη για λογαριασμό της Ελληνικής Επαναστατικής Κυβερνήσεως στην Νέα Υόρκη έναντι 750.000 δολ.
Κατέπλευσε στο Ναύπλιο με ξένο πλήρωμα τον Νοέμβριο 1826 και ενετάγη στον Ελληνικό Στόλο με κυβερνήτη τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΝΑΡΗ.
Μετωνομάσθη σε ΕΛΛΑΣ
Η ονομασία ΕΛΠΙΣ δεν είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σ' άλλο πλοίο του ναυτικού.

Η Ιστιοφόρος Φρεγάτα ΕΛΠΙΣ είχε τα παρακάτω Τεχνικά Χαρακτηριστικά


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Μήκος 54.85μ.
Πλάτος 13.7μ.
Εκτόπισμα 2.300τόν.
Χωρητικότης 1.600 κόροι
ΟΠΛΙΣΜΟΣ
32 πυροβόλα των 32 λιβρών.
32 καρρονάδες των 42 λιβρών


ΑΤΜΟΚΟΡΒΕΤΕΣ (STCOR)
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ


ΑΤΜΟΚΟΡΒΕΤΤΑ. Ατμοκίνητη, τροχήλατη
Ωνομάσθηκε από μετάφραση της αρχικής αγγλικής ονομασίας ENTERPRISE.
Αγοράσθηκε το 1826 με μεσολάβηση του Φιλελληνικού Κομμιτάτου με χρήματα του δανείου των 150.000 λιρών. Όλες οι φιλελληνικές οργανώσεις εντέχνως διοικούντο από αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών.
Η κατασκευή του ήτο σκοπίμως αθλία ώστε να μην ανατραπούν άρδην υπέρ της Ελλάδος οι συμφέρουσες την Αγγλία ισορροπίες μεταξύ Ελλήνων-Οθωμανών.
Kατά τις δοκιμές του 1826 παρ' ολίγον να ανατραπή εξ αιτίας ελλείψεως ευσταθείας και να καή λόγω εκρήξεως του λέβητος.
Τελικώς κατέπλευσε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1827 και συμμετείχε στις τελευταίες επιχειρήσεις του Αγώνος στο Ιόνιο.
Λόγω της κακής κατασκευής του παρέμεινε ελιμενισμένο στον Πόρο ως το 1832 οπότε και εξεποιήθη έναντι 14.991 δραχμών.
Η ονομασία ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ δεν είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σ' άλλο πλοίο του ναυτικού.
Του ιδίου τύπου ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΟΣ .

Η Ατμοκορβέτα ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ είχε τα παρακάτω Τεχνικά Χαρακτηριστικάτύπου Ακαταμάχητος

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Μήκος 30.5μ.
Πλάτος 4.88μ.
Βύθισμα 1.5μ.
Εκτόπισμα 400τον.
ΠΡΟΩΣΙΣ
Ατμομηχανή 50 ίππων
Καθημερινή κατανάλωση 4.5τόν. άνθρακος
ΟΠΛΙΣΜΟΣ
2 πυροβόλα 68 λιβρών
4 καρρονάδες 68 λιβρών
1 πυροβόλο 32 λιβρών


Top
  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 12 Sep 2008, 14:04 
ΚΑΡΤΕΡΙΑΑτμοκορβέτα.
Τροχήλατη με 4 ιστούς και ημιολική ιστιοφορία. Υπήρξε το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό σκάφος της Ελλάδος.
Εναυπηγήθη στην Αγγλία το 1825 στα Ναυπηγεία Brent του Deptford.
Πρώτος πλοίαρχος ο Frank Abney Hastings ο οποίος ανέλαβε μέρος των εξόδων και επιμελήθηκε της κατασκευής της.
Κατά την διάρκεια του ταξειδίου στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1826 εξερράγη πυρκαϊά η οποία αχρήστευσε τις μηχανές. Εσυνέχισε με ιστία.
Ελαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις του Αγώνα. Στις 11 Μαϊου 1827 απέθανε ο κυβερνήτης Hastings στο Βασιλάδι Μεσολογγίου.
Παρωπλίσθη το 1830.
Η Τροχήλατη Ατμοκορβέτα ΚΑΡΤΕΡΙΑ είναι το τρίτο του Πολεμικού Ναυτικού που φέρει την ονομασία αυτή.
Η Ατμοκορβέτα ΚΑΡΤΕΡΙΑ είναι το 1o κατα σειρά από τα 3 πλοία που έχουν αυτό το όνομα
Τα άλλα πλοία ήταν τα εξής:
2... Το Ναρκαλιευτικό ΚΑΡΤΕΡΙΑ που ενετάγη το 1943 με κυβερνήτη τον Υποπλοιάρχο Πύρρο Σπηρομήλιο και παρωπλίσθη το 1973.
3... Η Κ/Φ ΚΑΡΤΕΡΙΑ τύπου Thetis -Klasse 420- η οποία ενετάγη το 1992 και παρωπλίσθη το 2004.


Η Ατμοκορβέτα ΚΑΡΤΕΡΙΑ είχε τα παρακάτω Τεχνικά Χαρακτηριστικά
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ολικό μήκος 38.5 μ.
Μέγιστο πλάτος 7.6 μ.
Εκτόπισμα 233 τ.
ΠΡΟΩΣΗ
2 ατμομηχανές των 85hp
4 ιστοί με ημιολική ιστιοφορία
Ταχύτης 7 κόμβοι
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ
4 πυροβόλα των 68 λιβρών.
4 καρρονάδες Paixhans των 68 λιβρών
ΠΛΗΡΩΜΑ
17 Αξιωματικοί
22 Υπαξιωματικοί
32 Πυροβοληταί
110 Ναύται
4 Μάγειροι-υπηρέται


ΕΡΜΗΣΑΤΜΟΚΟΡΒΕΤΤΑ
Έν εκ των 5 τροχήλατων πλοίων τα οποία παρηγγέλθησαν το 1825 από την Επιτροπή Φιλελλήνων της Μ. Βρετανίας με χρήματα του δανείου των 150.000 λιρών.
Κατά την ναυπήγηση ωνομάσθη MERCURY ενώ τα ιδίου τύπου DASHER και ALERT δεν καθειλκύσθησαν ποτέ..
Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 18 Σεπτεμβρίου 1828.
Δεν έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις και εχρησιμοποιήθη για βασικώς κρατικές μεταφορές.
Παρωπλίσθη το 1841 και το σκάφος του εχρησιμοποιήθη ως τροπιστήριον για το καρενάρισμα πλοίων
Η μηχανή του ετοποθετήθη στο ΜΑΞΙΜΙΛΙΑΝΟΣ.
Η Ατμοκορβέτα ΕΡΜΗΣ είναι το 1o κατα σειρά από τα 4 πλοία που έχουν αυτό το όνομα
Τα άλλα πλοία ήταν τα εξής:
2... Το Βοηθητικό Εύδρομον ΕΡΜΗΣ που ενετάγη το 1919 και διεγράφη από την δύναμη του Στόλου το 1922.
3... Το Συνοδό Ναρκαλιευτικών ΕΡΜΗΣ το οποίο έδόθη δανεικό, ενετάγη το 1946 και επεστράφη στην Αγγλία το 1973.
4... Το Συλλογής Πληροφοριών ΕΡΜΗΣ το οποίον ενετάγη το 1988 και παρωπλίσθη το 2003.


Η Ατμοκορβέτα ΕΡΜΗΣ είχε τα παρακάτω Τεχνικά ΧαρακτηριστικάΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ολικό μήκος 30,5μ.
Μέγιστο πλάτος 4,9μ.
Βύθισμα 0.9μ.
Εκτόπισμα 254 τόννοι.
ΠΡΟΩΣΗ
2 ατμομηχανές Galloway 20hp η μία
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ
4 πυροβόλα των 68 λιβρών
ΜΠΕΛΟΥ (BELOU)ΜΠΕΛΟΥ (BELOU)


Αγνώστου τύπου
ΕΛΕΝΗ
ΝΑΥΠΛΙΑ
ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ
ΔΙΩΝΗ
ΑΜΒΡΑΚΙΑ
ΣΑΠΦΩ
ΚΑΛΥΨΩ
ΚΑΛΥΔΩΝ
ΑΣΠΑΣΙΑ
ΑΡΙΑΔΝΗ
ΝΗΡΗΙΣ
ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ

ΠΕΡΑΜΑ (PERAMA)


ΣΦΑΙΡΟΣ


ΜΠΟΓΟΣ (BOGOS)


ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙΟΝ


ΜΠΡΙΚΙ (BRIKI)


ΚΙΜΒΡΟΣ
ΑΝΤΙΖΗΛΟΣ
ΑΡΗΣ
ΑΘΗΝΑ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ


ΓΑΒΑΡΑ (GABARA)


ΗΡΑΚΛΗΣ


ΜΙΣΤΙΚΟ (MISTIKO)ΡΟΔΟΝ
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΥΔΩΝΙΑΙ


ΓΟΛΕΤΑ (GOL)


ΛΗΔΑ
ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
ΑΡΓΟΣ
ΣΜΥΡΝΑ


Top
  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 12 Sep 2008, 14:10 
ΝΕΩΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1832μ.χ.-1941μ.χ.)

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΔΙΕΜΟΡΦΩΘΕΙ ΤΟ 1862
ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟΙ (GB)


τύπου Μιαούλης
ΜΙΑΟΥΛΗΣ

ΙΣΤΙΟΦΟΡΟΣ ΚΟΡΒΕΤΤΑ (KORVET)


KORVET-ARIADNI
ΑΡΙΑΔΝΗ
ΠΑΤΡΑΙ


Αγνώστου τύπου
ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ
ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙΟΝ
ΑΤΜΟΔΡΟΜΩΝ-ΑΤΜΟΦΡΕΓΑΤΕΣ (STFR)


τύπου Αμαλία
ΑΜΑΛΙΑ
ΕΛΛΑΣ
ΑΤΜΟΠΛΟΙΟ (STSHIP)


Αγνώστου τύπου
ΟΘΩΝ
ΑΘΗΝΑΙ


Αγνώστου τύπου
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΜΠΕΛΟΥ (BELOU)


τύπου Αμφιτρίτη
ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ
ΚΥΜΟΘΟΗ
ΔΕΛΦΙΝΙΑΑΤΜΟΗΜΙΟΛΙΕΣ (STIMIO)


τύπου Αφρόεσσα
ΑΦΡΟΕΣΣΑ
ΠΛΗΞΑΥΡΑ
ΣΦΕΝΔΟΝΗ
ΝΑΥΠΛΙΟΝ


τύπου Πανόπη
ΠΑΝΟΠΗ
ΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΑΛΟΣ
ΣΑΛΑΜΙΝΑΜΠΡΙΚΙ (BRIKI)


Αγνώστου τύπου
ΟΡΦΕΥΣ
ΠΕΡΣΕΥΣ
ΑΘΗΝΑΚΕΡΚΟΥΡΟΣ - ΚΟΤΤΕΡΟΝ (CUTTER)


τύπου Γλαύκος
ΓΛΑΥΚΟΣ
ΝΑΥΤΙΛΟΣ


Αγνώστου τύπου
ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ
ΒΟΝΙΤΣΑΛΕΜΒΟΣ (LEMΒOS)


Αγνώστου τύπου
ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ
ΟΥΡΑΝΙΑΓΟΛΕΤΑ (GOL)


τύπου Ανδρούτσος
ΜΥΚΑΛΗ

Αγνώστου τύπου
ΝΑΥΠΛΙΑ
ΚΥΘΝΟΣ

Αγνώστου τύπου
ΜΕΘΩΝΗ
Αγνώστου τύπου
ΜΑΤΘΙΛΔΗ
ΑΡΓΟΣ


Top
  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 12 Sep 2008, 14:12 
+1 emman82, ιδέα δεν είχα για την εκστρατεία στην ουκρανία...ευχαριστώ.


Top
  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 12 Sep 2008, 14:13 
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΔΙΕΜΟΡΦΩΘΕΙ ΤΟ 1941

ΘΩΡΗΚΤΑ (BB)


ΑΒΕΡΩΦ
ΑΒΕΡΩΦ Γ.
ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΑ (DD)


AETOS
ΑΕΤΟΣ (D-01)
ΙΕΡΑΞ (D-36)
ΛΕΩΝ (D-50)
ΠΑΝΘΗΡ (D-72)

τύπου "Dardo"
ΣΠΕΤΣΑΙ (D 83)
ΥΔΡΑ (D 97)
ΨΑΡΑ (D 98)
ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (H 07)

τύπου Greyhound
ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (D-14)
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ (D-15)τύπου ΝΙΚΗ
ΝΙΚΗ
ΑΣΠΙΣ


THIELA
ΘΥΕΛΛΑ
ΣΦΕΝΔΟΝΗ

ΑΤΜΟΒΑΡΙΔΕΣ (AB)


τύπου 'Aκτιον
ΣΠΕΤΣΑΙ
ΥΔΡΑ

ΤΟΡΠΙΛΟΒΟΛΟ (TORP)


Αγνώστου τύπου
ΚΙΟΣ
ΠΕΡΓΑΜΟΣ
ΚΥΔΩΝΙΑΙ
ΚΥΖΙΚΟΣ
ΠΡΟΥΣΑ

Αγνώστου τύπου
ΑΡΕΘΟΥΣΑ
ΑΙΓΛΗ
ΑΛΚΥΟΝΗ
ΔΩΡΙΣ

Αγνώστου τύπου
Τ-1
Τ-2

ΚΑΤΑΔΙΩΚΤΙΚΟΝ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ (SF)


Αγνώστου τύπου
ΚΑΤΑΔΙΩΚΤΙΚΟΝ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ A-1
ΚΑΤΑΔΙΩΚΤΙΚΟΝ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ A-2
ΚΑΤΑΔΙΩΚΤΙΚΟΝ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ A-3
ΚΑΤΑΔΙΩΚΤΙΚΟΝ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ A-4

Αγνώστου τύπου
ΚΑΤΑΔΙΩΚΤΙΚΟΝ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ A-5
ΚΑΤΑΔΙΩΚΤΙΚΟΝ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ A-6

Αγνώστου τύπου
ΚΑΤΑΔΙΩΚΤΙΚΟΝ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ A-32

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ (SSK)


τύπου Κατσώνης
ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Y1)
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (Y2)


τύπου Πρωτεύς
ΝΗΡΕΥΣ (Y4)
ΤΡΙΤΩΝ (Y5)
ΓΛΑΥΚΟΣ (Y6)

ΦΟΡΤΗΓΙΣ (FORT)


Αγνώστου τύπου
ΑΞΙΟΣ

ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΑ ΦΑΡΩΝ (AGL1)


Αγνώστου τύπου
ΩΡΙΩΝ
ΤΕΝΕΔΟΣ

ΦΟΡΤΗΓΟ (CUR)


Αγνώστου τύπου
ΜΑΡΙΤ ΜΕΡΣΚ

ΡΥΜΟΥΛΚΑ (AR)


Αγνώστου τύπου
ΗΡΑΚΛΗΣ
ΤΙΤΑΝ
ΚΥΚΛΩΨ
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΝ (AXT)


Αγνώστου τύπου
ΑΡΗΣ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΑ (AO)


Αγνώστου τύπου
ΑΡΓΩ
ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ
ΝΑΡΚΟΘΕΤΙΚΑ (MM)


Αγνώστου τύπου
ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΙΟΣ
ΝΑΡΚΑΛΙΕΥΤΙΚΑ (MSC)


MERCEY
ΑΞΙΟΣ
ΑΛΙΑΚΜΩΝ
ΝΕΣΤΟΣ
ΣΤΡΥΜΩΝ


Αγνώστου τύπου
ΧΡΗΣΤΟΣ
ΘΑΛΕΙΑ
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΕΒΑΣΤΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
ΥΔΡΟΦΟΡΟΙ (YT)


Αγνώστου τύπου
ΑΥΡΑ

ΑΤΜΟΠΛΟΙΟ (STSHIP)


Αγνώστου τύπου
ΙΘΑΚΗ
ΑΛΜΠΕΡΤΑ
ΚΑΤΕ

ΑΤΜΟΗΜΙΟΛΙΕΣ (STIMIO)


τύπου Αηδών
ΚΙΧΛΗ

ΠΛΩΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (SH)


Αγνώστου τύπου
ΕΛΛΗΝΙΣ
ΕΣΠΕΡΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΤΤΙΚΗ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΠΑΤΡΙΣ
ΠΟΛΙΚΟΣ
ΕΠΙΤΑΚΤΟΝ (EPITAK)


Αγνώστου τύπου
ΘΕΟΔΩΡΑ Β

ΠΛΩΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ (RS)


HFAISTOS-A328
ΗΦΑΙΣΤΟΣ (A 328)

ΜΕΤΑΓΩΓΙΚΟΝ (TRANSPORT)


Αγνώστου τύπου
ΦΩΚΙΩΝ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΜΕΛΑΣ
ΣΑΜΟΣ
ΛΕΣΒΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΟΠΛΙΤΑΓΩΓΟ (ARM)


Αγνώστου τύπου
ΙΩΝΙΑ
ΚΟΡΙΝΘΙΑ
ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΑ (RES)


Αγνώστου τύπου
ΒΙΚΙΝΓΚ
ΜΙΜΗΣΒΟΗΘΗΤΙΚΟ (AUX)


Αγνώστου τύπου
ΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΑΡΑΛΟΣ
ΠΛΕΙΑΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΛΑΜΗΓΟΣ (ROYAL)


AMFITRITI-1895
ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ
ΓΟΛΕΤΑ (GOL)


τύπου Ανδρούτσος
ΜΥΚΑΛΗ


Αγνώστου τύπου
ΜΑΤΘΙΛΔΗ
ΑΡΓΟΣ


Top
  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 12 Sep 2008, 14:22 
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ

ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΛΗΜΝΟΥ (5-1-1913)Ο Ελληνικός στόλος αποκλείσας ευθύς εξ αρχής τον Τουρκικόν στόλον εντός των στενών των Δαρδανελλίων διεξήγαγε την κυριαχίαν του Αιγαίου ανενόχλητος μέχρι των αρχών του Δεκεμβρίου. Οπόταν υπό την πίεσιν της κοινής γνώμης εν Τουρκία ο Τουρκικός στόλος απεφάσισε να εξέλθη των στενών και μετά τινας ατυχείς αποπείρας, την πρωίαν της 3ης Δεκεμβρίου εξήλθε και προεκάλεσε τον Ελληνικόν. Αποκρουσθείς δε και υποστάς μεγάλας ζημίας επανήλθεν είς τα στενά ατάκτως. Τα κατά την ναυμαχίαν ταύτην αφηγούνται τά επόμενα επίσημα ανακοινωθέντα:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
Κατά τηλεγραφήματα του υποναυάρχου Αρχηγού του Στόλου του Αιγαίου αποσταλέντα δια Τενέδου σήμερον την πρωί εγένετο ναυμαχία μεταξύ του Τουρκικού στόλου και του Ελληνικού παρά την είσοδο του Ελλησπόντου και προ της 'Ιμβρου.
Η ναυμαχία ήρχισεν την 9 και 25 και διήρκεσε περί ώραν, του εχθρικού στόλου πυροστεύοντος καθ' όλην την διάρκειαν αυτής υπό την άμεσον προστασίαν των φρουρίων. Ο εχθρικός στόλος ου αί ζημίαι είναι άγνωστοι εισέπλευσεν εν αταξία εις τον Ελλήσποντον. Ο ημέτερος στόλος μεθ' όλων των πλοίων και των αντιτορπιλλικών εξηκολούθησεν ελισσόμενος εις απόστασιν βολής από των φρουρίων τα οποία δεν έβαλλον μέχρι της 3ης ώρας και 1/2 μεθ' ό μετεωρίσθη προς το πέλαγος.
Κατά την 3ην και 40μ.μ. τρία αντιτορπιλλικά Τουρκικά επειράθησαν να εξέλθωσιν του Ελλησπόντου, αλλά καταδιωχθέντα υπό των ημετέρων αντιτορπιλλικών εισήλθον και αύθις. Αι ζημίαι των ημετέρων ανέρχονται εις τους ελαφρώς τετραυματισμένους ανθυποπλοίαρχον Μαμούρην και τρείς ναύτας επί του "ΑΒΕΡΩΦ" ένα δε επί της "ΥΔΡΑΣ". ( 'Εκ του υπουργείου των Ναυτικών ).

ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ
Παρά του μεγάλου αγγλικού τηλεγραφικού Πρακτορείου "Central News" διενεμήθη η επόμενη γραφικωτάτη περιγραφή της ναυμαχίας ταύτης.
"Καθ' όλην την νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατον, Τουρκικόν καταδρομικόν συνοδευόμενον και παρ' αντιτορπιλικού, έκαμε αναγνωρίσεις περί την είσοδον των Δαρδανελίων αναζητούν τον 'Ελληνικόν στόλον, ο οποίος όμως ευρίσκετο εν αναμονή κεκρυμμένος εις Λήμνον.
Τα δύο Ελληνικά ανιχνευτικά, τα οποία εφρούρουν παρά την είσοδον με φανούς εσβεσμένους ώστε να μη τα διακρίνει το Τουρκικόν καταδρομικόν, ανεκοίνωσαν διά του ασυρμάτου τα συμβαίνοντα εις την Ελληνικήν ναυαρχίδα.
'Οταν το Τουρκικόν καταδρομικόν πεισθέν τελείως εκ της αναγνωρίσεως την οποίαν ενήργησεν, ότι ο Ελληνικός στόλος δεν υπήρχεν ουδαμού, αποπλεύσας προφανώς εις καταδιώξιν του τολμηρού "Χαμηδιέ" το οποίον τρεις ημέρας πρότερον είχε βομβαρδίσει την Σύρον, ανήγγειλεν εις τον εντός των στενών Τουρκικόν στόλον, ότι ο Ελληνικός δεν διεκρίνετο πουθενά και ως εκ τούτου την επομένην πρωίαν όλη η Τουρκική αρμάδα έκαμε την εμφάνισίν της πρό των Δαρδανελλίων.
Ολίγον κατόπιν η αρμάδα συνισταμένη εκ των θωρηκτών "Τουργούτ Ρέις", "Βαρβαρόσσας", "Μεσσουδιέ", "Ασσάρι-Τεφήκ" και του καταδρομικού "Μετζητιέ" μαζύ με 13 άλλα αντιτορπιλλικά και τορπιλλοβόλα, αφήκε δια πρώτην φοράν την σκέπην των φρουρίων και έπλευσε βορειοδυτικώς προς την 'Ιμβρον, είτα δ' έστρεψε πρώραν προς νότον προς την Λήμνον.
Ηγουμένων των θωρηκτών "Τουργούτ-Ρέις" και "Βαρβαρόσσας", των λοιπών αποτελεσάντων την δευτέραν γραμμήν, ο Τουρκικός στόλος έφθασε εις σημείον τι νοτιοδυτικώς της Τενέδου, όταν ο Ελληνικός στόλος αφήκε το αγκυροβόλιόν του πλέων προς συνάντησιν του εχθρού.

Image

Ναύαρχος ΚουντουριώτηςΟ 'Ελλην ναύαρχος κ. Κουντουριώτης διά σήματος από της ναυαρχίδος του ανεκοίνωσεν εις τα επιτελεία και τα πληρώματα ότι "το παν εξαρτάται εκ του αποτελέσματος της σημερινής ημέρας δια την αγαπημένην πατρίδα. Φανήτε λέοντες". Τα τέσσερα Ελληνικά θωρηκτά "ΑΒΕΡΩΦ", "ΥΔΡΑ", "ΣΠΕΤΣΑΙ" και "ΨΑΡΑ" απετέλεσαν την πρωτοπορείαν με οκτώ ανιχνευτικά και αντιτορπιλικά τον "ΛΕΟΝΤΑ", τον "ΠΑΝΘΗΡΑ", τον "ΙΕΡΑΚΑ", τον "ΑΕΤΟΝ", την "ΣΦΕΝΔΟΝΗΝ", την "ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑΝ", την "ΑΣΠΙΔΑ" και την "ΝΙΚΗΝ" ερχόμενα κατόπιν.
Με πυκνόν μαύρον καπνόν προερχόμενον από τας καπνοδόχους των, ο οποίος ημαύρωσε τον κρυστάλλινον ουρανόν, εκεί όπου η βαθυκύανος θάλασσα του Αιγαίου στίζεται υπό των νήσων της Λήμνου και της Τενέδου, οι στόλοι του Σταυρού και της Ημισελήνου ώρμων κατ' αλλήλων διεκδικούντας ο εις από τον άλλον την νίκην.
Τα δύο Ελληνικά αντιτορπιλλικά "Λέων" και "Ασπίς", τα οποία είχον διαταγήν να ευρίσκονται εις επαφήν μετά του εχθρού, αλλ' εκτός βολής πάντοτε, εθεάθησαν διευθυνόμενα προς την Ελληνικήν ναυαρχίδα καταδιωκόμενα υπό του καταδρομικού "Μετζητιέ".
Αλλά και τούτο όταν έφθασεν εντός βολής από του Ελληνικού στόλου, εσταμάτησε και ανέμενε τα Τουρκικά θωρηκτά συνοδευόμενα υπό των δύο καταδρομικών και επτά αντιτορπιλικών, ενεφανίσθησαν και έλαβαν θέσεις πλέοντα παραλλήλως προς τας του Ελληνικού στόλου.
Την πρώτην βολήν έρριψαν οι Τούρκοι ακριβώς την 11 και 30', εξ αποστάσεως εννέα χιλιομέτρων και δύο λεπτά κατόπιν απήντησεν η Ελληνική ναυαρχίς.
Η μάχη ήρχισεν από της πρώτης στιγμής με πείσμα ασύνηθες, και βρονταί των βαρέων πυροβόλων καθίσταντο από στιγμής εις στιγμήν ισχυρότεραι, όσον το πυρ επυκνούτο επί πλέον καθιστάμενον μάλλον καταστρεπτικόν ως εκ της πλησιεστέρας αποστάσεως. Ο 'Ελλην ναύαρχος είχε δώσει εκ των προτέρων διαταγάς εις τα τρία άλλα θωρηκτά να φυλάσσουν τάς βολάς των, μέχρις ότου φθάσουν εις απόστασιν εκ της οποίας θα έφερον αποτελέσματα.
Πολλαί οβίδες έπεσαν επί της Τουρκικής ναυαρχίδος και του "Βαρβαρόσσα", αμφότερα δε τά σκάφη επί ώραν ήσαν κεκαλυμμένα υπό καπνού προερχομένου από τάς εκρήξεις και την πυρκαϊάν.
Το ταχύ και ευθύ πυρ των Ελλήνων πυροβολητών απεδείχθη καταστρεπτικώτατον διά τους Τούρκους, εις τρόπον ώστε την 12 και 38' ο εχθρός έκαμε προς δεξιά διευθυνόμενος εν πάση ταχύτητι αλλά και εν μεγίστη αταξία προς τα στενά, καταδιωκόμενος δε υπό των νικητών Ελλήνων.
Ο Τουρκικός στόλος οριστικώς και τελεσιδίκως ενικήθη και υπεχώρει εν αναπήρω καταστάσει εκάστου πλοίου χρησιμοποιούντος παν δυνατόν μέσον όπως διαφύγη και φθάση υπό την σκέπην των φρουρίων μόνον δε που και που έβαλον με τα τηλεβόλα της φυγής.
Η Ελληνική ναυαρχίς ηγείτο της καταδιώξεως, αναπτύσσουσα όλην αυτής την ταχύτητα και βάλλουσα διαρκώς, με καταστρεπτικά δε αποτελέσματα, κατά των υποχωρούντων Τουρκικών πλοίων, τα οποία, τώρα πλέον έτρεχαν απηλπισμένα ποίον να πρωτοφθάση τα στενά. Μετά καταδίωξιν δίωρον τα Τουρκικά πλοία κακώς έχοντα έφθασαν εις Δαρδανέλλια διαφυγόντα την πλήρη καταστροφήν χάρις μόνον εις την προστασίαν των φρουρίων της ξηράς.
Η σπουδαιότης των ζημιών ας υπέστη ο εχθρός, αποδεικνύεται εκ της αξιοθρηνήτου αδυναμίας του να επιχειρήση σύγχρονον, έστω και υποχωρητικήν επίθεσιν κατά της Ελληνικής ναυαρχίδος, η οποία ένεκα της διαφοράς της ταχύτητός της από τ' άλλα Ελληνικά θωρηκτά, κατεδίωκε κυριολεκτικώς μόνη επί μίαν και ημίσειαν ώραν, ολόκληρον τον Τουρκικόν στόλον, μέχρις ότου έφθασεν εις ακτίνα βολής από των φρουρίων.
Ο 'Αγγλος ανταποκριτής τονίζει εν τέλει ότι αι μέγιστοι υλικαί ζημίαι, ας υπέστη ο Τουρκικός στόλος ισοφαρίζουν μόνον προς την ζημίαν του ηθικού η οποία κατεμαρτυρήθη εκ της ατάκτου υποχωρησεώς των η οποία μικρόν και κατ' ολίγον εξελίχθη εις πανικόν, καθ' ον ο καθείς προσεπάθει να σώση τον εαυτόν του.ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ Π.Ν.

1. Η ΠΥΡΠΟΛΗΣΙΣ ΠΛΟΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΑΟΥΛΗ (1831)


http://rapidshare.com/files/144643491/miaoulis.pdf.html2. ΥΠΟΘΕΣΙΣ ΔΟΝ ΠΑΣΙΦΙΚΟ (1849 - 1850)


http://rapidshare.com/files/144643638/pasifiko.pdf.html3. ΠΟΡΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ


http://rapidshare.com/files/144643740/p ... o.pdf.html4. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ (1828)


http://rapidshare.com/files/144643853/p ... s.pdf.html


Top
  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 12 Sep 2008, 14:28 
[align=center]ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ[/align]


Image


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Αετός και κύκλοι σήματος.

ΡΗΤΟ: ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: Πάντοτε να κυριαρχείς εις τα ύψη.

ΣΧΟΛΙΟ: Η φράση αυτή αποδίδεται στον Αντισμήναρχο (αργότερα Υποπτέραρχο) Σπύρο Παπασπύρο, Διοικητή του Κέντρου Κατάταξης στη Βάση της Γάζας, ο οποίος, στην Ημερήσια Διαταγή της 5ης Οκτωβρίου 1941, καλωσόρισε στην Αίγυπτο το προσωπικό της Μοίρας 335, της πρώτης ελληνικής μοίρας μαχητικών αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή.

ΙΔΡΥΣΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (1930μ.χ.-1940μ.χ.)

Η ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας ως ξεχωριστού Σώματος αναξαρτήτου από τον Στρατό και το Ναυτικό ουσιαστικά ξεκινά στις 5 Δεκεμβρίου 1929 όταν η κυβέρνησις του Ελευθερίου Βενιζέλου κατέθεσε στην Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση του Υπουργείου Αεροπορίας. Ο Βενιζέλος απέδιδε ιδιαίτερη σημασία στο νεοσύστατο υπουργείο για αυτό και ανέθεσε την οργάνωσή του στον έμπειρο Θεσσαλονικέα αεροπόρο Αλέξανδρο Ζάννα. Έτσι από την 1η Ιανουαρίου 1930 περιήλθαν στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Αεροπορίας όλες οι σχετικές υπηρεσίες που μέχρι τότε ήταν κατανεμημένες στα άλλα υπουργεία. Επίσης σημαντικά έργα επεκτάσεως και βελτιώσεως έγιναν σε πολλά αεροδρόμια, ενώ ταυτόχρονα κατασκευάσθηκαν και πολλά νέα επαρχιακά αεροδρόμια. Η οργανωτική διάταξη της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με το Ν.Δ. 23/9/1930, ήταν η ακόλουθη :Image

Οι πρώτοι 11 "ΙΚΑΡΟΙ" εισάγονται στην νεοσυσταθείσα Σχολή ΙΚΑΡΩΝ στις 2/12/1931. Τα στελέχη του νέου αυτού Σώματος θα αναζητηθούν ανάμεσα στους εμπείρους και εκπαιδευμένους αξιωματικούς των Αεροποριών του Στρατού και του Ναυτικού. Μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι από αυτό το σημείο ξεκινά η χιονοστιβάδα μιας άνευ προηγουμένου καταστροφής της Αεροπορίας. Η καταστροφή ξεκινά όταν το Υπουργείο Στρατιωτικών αρνείται να μετατάξη Αξιωματικούς στην Αεροπορία. Σαν λογικό επακόλουθο το Υπουργείο Αεροπορίας επανδρώνει τις κενές θέσεις με Αξιωματικούς του Ναυτικού τους οποίους διέθεσε πρόθυμα το Υπουργείο Ναυτικών.
Η πλειοψηφία των ναυτικής προελεύσεως αξιωματικών δημιουργεί στους μειοψηφούντες εκ στρατού αεροπόρους ανασφάλεια με αποτέλεσμα "συνωμοτική" κομματική δράση, "φάγωμα" του Υπουργού Αεροπορίας και έτσι τον Νοέμβριο του 1932, όταν εξελέγη ο Τσαλδάρης εις βάρους του Βενιζέλου, έφτασε η αεροπορία στο παρά-πέντε της διαλύσεως. Οι στρατιωτικοί και οι ναυτικοί κτυπούν με κάθε τρόπο την αεροπορία αλλά ο Τσαλδάρης επείσθη τελικώς για το Εθνικό ασύμφορο της καταργήσεώς της και την έσωσε κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή.
Η χώρα διέρχεται τεράστια πολιτική κρίση η οποία κορυφώνεται με την απόπειρα δολοφονίας κατά του Βενιζέλου στις 6/6/1933. Εξη μήνες μετά αποδεικνύεται ότι σε αυτήν συμμετείχαν και αεροπόροι. Η άνευ προηγουμένου αναστάτωση έχει σαν αποτέλεσμα την μετάταξη σε στρατό και ναυτικό των 77 απο τους 98 αξιωματικούς της Αεροπορίας, σημειώνοντας ουσιαστικά την διάλυσή της. Μόνο η Σχολή Ικάρων δεν διελύθη αν και η τρίτη σειρά εισήχθη μόλις τον Ιανουάριο του 1934. Οι μεθοδεύσεις προς διάλυση ακόμα και της Σχολής θα συνεχισθούν με απόφαση να παρθούν τα εκπαιδευτικά α/φ απο την διοίκηση της Σχολής και να υπαχθή το προσωπικό της κάτω απο την διοίκηση του στρατοπέδου Τατοΐου. Μετά απο σκληρούς αγώνες λίγων αξιωματικών, η μεθόδευση πέφτει στο κενό. Το εκπαιδευτικό έργο της Σχολής βρίσκει εμπόδια και περιορίζεται στο ελάχιστο. Οι μαζικές αποστρατείες του 1933 αποστερούν απο την Αεροπορία την πλειονότητα των εναπομεινάντων ικανών αξιωματικών και προκαλούν απότομη καθίζηση στο Σώμα. Την ίδια χρονιά περνά στην Αεροπορία η 4η Μοίρα Στρατιωτικής Συνεργασίας με α/φ Potez 25 T.O.E. και με έδρα το Αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ.
Η πολιτική αναστάτωση αποστερεί απο την Αεροπορία το δικαίωμά της να ανανεώση τον πεπαλαιωμένο αεροστόλο της. Χρησιμοποιούνται αεροσκάφη του 1920 και 1922 τα οποία είναι σε οικτρή κατάσταση, καθώς και λίγο νεώτερα που πλέον έχουν καταστεί επικίνδυνα. Απο το 1932 μέχρι και το 1934 μεσολάβησαν 10 υπουργοί Αεροπορίας με χρόνο θητείας που δεν επέτρεπε την υλοποίηση κανενός προγράμματος. Η τέταρτη σειρά Ικάρων εισάγεται στη σχολή το 1934. Η χρονιά αυτή όμως πρόκειται να οδηγήση την Αεροπορία στο χαμηλότερο σημείο της ιστορίας της. Γενική αποδιοργάνωση, αποστρατείες, αποτάξεις, μετατάξεις, παραιτήσεις, υπονομεύσεις και κάθε είδους ελλείψεις σε υλικά, δίνουν την εικόνα της Αεροπορίας. Πολεμική εκπαίδευση δεν εγένετο λόγω ελλείψεως μαχητικών α/φ.
Τα πολιτικά προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και την 1/3/1935 αρχίζει το κίνημα του Βενιζέλου έχοντας τον Στόλο μαζί του. Η Αεροπορία αναλαμβάνει δράση εναντίον του Στόλου χωρίς σχεδόν κανένα αποτέλεσμα. Μετά τις αποτυχίες, στις 8/3/1935 αποφασίζεται η άμεση (εντός της σήμερον) αγορά 5 καταδιωκτικών τύπου Avia BH.33E από την Γιουγκοσλαβία. Επίσης αποφασίζεται η προμήθεια 1300 βομβών, αλεξιπτώτων και φυσιγγίων. Με την λήξη του κινήματος ακολουθούν μαζικές αποστρατείες στην Αεροπορία όλων όσων είχαν χαρακτηρισθεί "Βενιζελικοί". Σαν να μην ήταν αρκετό αυτό οι 3 Σμήναρχοι της Αεροπορίας προάγονται σε Υποστρατήγους (26-3-35). 'Ετσι η Ελλάς διέθετε τότε περί τα 40 α/φ για 3 Στρατηγούς αλλά μαχητική ικανότητα μηδέν. Οι Στρατηγοί διεμαρτυρήθησαν στον πρωθυπουργό ότι ΔΕΝ υπάρχει Αεροπορία ούτε πρόγραμμα προμήθειας υλικού. Καταθέτουν προϋπολογισμό 600 εκατομμυρίων αλλά ενεκρίθησαν μόνο τα 250. Τελικά εδώθησαν μόνο τα 125. Με αυτά τα χρήματα αγοράσθηκαν 18-20 νέα εκπαιδευτικά α/φ Avro 621 Tutor, διότι το εκπαιδευτικό έργο της σχολής Ικάρων χαροπάλευε. Απο το 1932 μέχρι το 1940 αγοράθηκαν επίσης και 22 α/φ προκεχωρημένης εκπαίδευσης Avro 626 / Prefect. Ετσι με σχετικά ομαλές συνθήκες εισάγεται η νέα σειρά Ικάρων τον Οκτώβριο του 1935.
Η πολιτική αστάθεια συνεχίζει μέχρι την 4η Αυγούστου 1936. Στις 18 Αυγούστου 1936 δωρίσθηκαν από τον ομογενή κ. Κουταρέλη 2 Avia B.534-III. Μετά την ηρεμία που ακολουθεί, εμφανίζεται η αλήθεια για το στράτευμα. Πλήρης αταξία και ακαταλληλότης του υλικού. 'Απο τα μέσα Απριλίου ήδη ο Μεταξάς εμπεδώνει την πειθαρχία και αρχίζει τους πολεμικούς σχεδιασμούς. Δημιουργούνται νέα προγράμματα εκπαιδεύσεως, προγραμματίζεται η προμήθεια πτητικού υλικού και εξοπλισμού εδάφους. Ουσιαστικά οι 'Ικαροι του 1936-1937 ακολουθούν την πλήρη εφαρμογή του αναθεωρηθέντος και εκμοντερνισθέντος προγράμματος. Το 1937 δημιουργείται στο ΣΕΔΕΣ, Μοίρα Διώξεως με α/φ PZL P.24F/G. Ο Μεταξάς δημιουργεί επιτροπή εράνου για Αεροπορία. Το 1937 ο Αιγυπτιώτης ομογενής Στυλιανός Σαρπάκης, προσφέρει 2 μαχητικά α/φ Gloster SS.37 Gladiator Mk I, τα καλύτερα της εποχής. Η άνευ προηγουμένου επιτυχία του εράνου δίνει το δικαίωμα για αισιόδοξες σκέψεις. Η Αεροπορία ενισχύεται με 36 Πολωνικά PZL P.24F/G, 9 Γαλλικά Bloch MB.151, 10 Γαλλικά Potez 633 GREC, 10 Βρεττανικά Bristol Blenheim Mk IV, 12 Βρεττανικά Fairey Battle, 9 Βρεττανικά Avro 652A Anson Mk I, 12 Γερμανικά Dornier Do 22kg, 16 Γερμανικά Henschel Hs 126A-1. Με αυτά τα α/φ εξοπλίζονται οι μοίρες Διώξεως και Βομβαρδισμού καθώς και η Αεροπορία Ναυτικού. Με αυτά τα α/φ η Αεροπορία μπόρεσε να ανταπεξέλθη του πολέμου του 1940.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟ 1940

ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΔΙΩΞΕΩΣ

ΜΟΙΡΑ ΠΟΣΟΤΗΣ ΤΥΠΟΣ
21 Μ.Δ. 9 PZL P.24F/G
21 Μ.Δ. 2 Gloster SS.37 Gladiator Mk I
22 Μ.Δ. 9 PZL P.24F/G
23 Μ.Δ. 9 PZL P.24F/G
24 Μ.Δ. 9 Bloch MB.151
ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥ

ΜΟΙΡΑ ΠΟΣΟΤΗΣ ΤΥΠΟΣ
31 Μ.Β. 10 Potez 633 GREC
32 Μ.Β. 10 Bristol Blenheim Mk IV
33 Μ.Β. 12 Fairey BattleΟΜΑΔΕΣ ΜΕΡΑΡΧΙΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ

ΣΩΜΑ/ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΟΣΟΤΗΣ ΤΥΠΟΣ
Α'ΣΣ - 1η Μ.Π. 10 Breguet Bre.19
Β'ΣΣ - 2η Μ.Π. 8 Breguet Bre.19
Δ'ΣΣ - 4η Μ.Π. 12 Potez 25 Τ.Ο.Ε.
ΤΣΔΜ - 3η Μ.Π. 16 Henschel Hs 126A-1
VIII - Μ.Π. ΑΣΠ 4 Breguet Bre.19
ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

ΜΟΙΡΑ ΠΟΣΟΤΗΣ ΤΥΠΟΣ
11η Μ.Ν.Σ. 9 Fairey IIIF
12η Μ.Ν.Σ. 12 Dornier Do 22kg
13η Μ.Ν.Σ. 9 Avro 652A Anson Mk I
Το τραγικό σημείο είναι οτι ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ και λόγω του πολέμου (;) δεν παρεδόθησαν, ακόμη 139 α/φ τελευταίας τεχνολογίας.

ΠΙΝΑΞ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ 1938-1939 ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΕΔΟΘΗΣΑΝ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΜΗ ΠΑΡΑΔΟΘΕΝΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

ΧΩΡΑ ΠΟΣΟΤΗΣ ΤΥΠΟΣ
ΓΑΛΛΙΑ 13 Potez 633 GREC
ΓΑΛΛΙΑ 16 Bloch MB.151
ΑΓΓΛΙΑ 24 Spitfire
ΑΓΓΛΙΑ 24 Bristol Blenheim IIIF
Η.Π.Α. 30 Grumman F-4F Wildcat
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 32 Henschel Hs 126A-1Τα α/φ που αγόρασε η Ελλάς στους 50 μήνες του καθεστώτος Μεταξά, αντιστοιχούν σε κατά μέσο όρο εντάξεως άνω των 2 νέων α/φ τον μήνα. Αν δε, οι ξένοι πωλητές ήταν συνεπέστεροι και παρέδιδαν τα 139 προπληρωθέντα α/φ, ο μέσος όρος θα έφτανε στο φανταστικό αριθμό 4,5 α/φ το μήνα. Αρκεί κανείς να αναλογισθή την επιτυχία που θα είχε η Αεροπορία το 1940 αν διέθετε αυτή την τρομερή αεροπορική μηχανή την οποία, σύμμαχοι και μη, μας απεστέρησαν. Η ειρωνία είναι οτι στις 3/11/1940 και στις 5/11/1940 οι Αγγλοι θα στείλουν προς ενίσχυσή μας 12 τουλάχιστον α/φ ελαφρού βομβαρδισμού τύπου BLENHEIM IIIF, σαν αυτά που ήδη είχαμε πληρώσει. Αυτά πέταξαν σαν Αγγλικά, με Αγγλικά πληρώματα. Οι "σύμμαχοί μας" βέβαια, μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους (και χειρότερη) ταπεινωτική αντιμετώπιση.


Top
  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 12 Sep 2008, 14:30 
Β' Π.Π. - ΕΜΦΥΛΙΟΣ (1940μ.χ.-1952μ.χ.)
Το Νοέμβριο του 1940 δημιουργούνται νέες διοικήσεις λόγω αναγκών του πολέμου. Αυτές είναι:
Διοίκησις Αεροπορικής Διώξεως (Δ.Α.Δ.) η οποία συντονίζει αποτελεσματικότερα το έργο της 21ης Μ.Δ. της 22ας Μ.Δ. και της 23ης Μ.Δ.
Διεύθυνσις Αντιαεροπορικής Αμύνης (Δ.Α.Α.) στην οποία υπάγεται η 24η Μ.Δ. με α/φ Bloch MB.151Περισότερο αναλυτικά η οργανωτική διάρθωση της Αεροπορίας Στρατιάς και της Αεροπορίας Ναυτικού, λίγο πριν το πόλεμο, ήταν η ακόλουθη:
ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ AEΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ (Διοικητής Σμήναρχος ΤΗΛΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ)
A...ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΔΙΩΞΕΩΣ (Διοικητής Αντισμήναρχος ΚΕΛΑΪΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ)
21 M.Δ. 9 PZL P.24F/G Bοεβόδα Βασιλικής Τρικάλων (Διοικητής Σμηναγός ΚΕΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ)
22 M.Δ. 9 PZL P.24F/G Σέδες (Διοικητής Σμηναγός ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ)
23 M.Δ. 9 PZL P.24F/G Aμπελών Λάρισα (Διοικητής Επισμηναγός ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ)
24 M.Δ. 9 Bloch MB.151 Eλευσίς (Διοικητής Υποσμηναγός ΔΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ)
B...ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥ (Διοικητής Σμήναρχος ΚΑΖΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ)
31 M.Ε.Β.Α. 10 Potez 633 GREC Nιάματα Aγιάς Λάρισα (Διοικητής Σμηναγός ΚΑΡΝΑΒΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ)
32 M.B. 10 BLENHEIM Bοεβόδα Βασιλικής Τρικάλων (Διοικητής Επισμηναγός ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ)
33 M.B. 10 FAIREY BATTLE Nέα Αγχίαλος (Διοικητής Σμηναγός ΚΟΥΔΟΥΝΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ)
Γ...ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
ΤΣΑΜ (Διοικητής Αντισυνταγματάρχης ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ)
ΤΣΔΜ (Διοικητής Επισμηναγός ΤΖΟΥΒΑΛΑΣ ΣΠΗΛΙΟΣ)
ΟΜΑΣ ΜΕΡΑΡΧΙΩΝ (Διοικητής Επισμηναγός ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)
A'ΣΣ (Διοικητής Αντισμήναρχος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΧΑΡΑΛ.)
B'ΣΣ (Διοικητής Αντισμήνρχος ΙΣΜΑΗΛΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛ.)
Γ'ΣΣ (Διοικητής Επισμηναγός ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ)
Δ'ΣΣ (Διοικητής Αντισμήναρχος ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔ.)
Ε'ΣΣ (Διοικητής Επισμηναγός ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ)
ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΜΟΙΡΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
1η MOIΡA ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΣ 10 Breguet Bre.19A.2/B.2 Kοζάνη (Διοικητής Επισμηναγός ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ)
2α MOIΡA ΠAΡATHΡHΣΕΩΣ 8 Breguet Bre.19A.2/B.2 Λάρισα (Διοικητής Σμηναγός ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΗΛΙΑΣ)
3η MOIΡA ΠAΡATHΡHΣΕΩΣ 14 Henschel Hs 126A-1 Βέρροια (Διοικητής Σμηναγός ΜΑΝΟΥΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ και ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Θ.)
4η MOIΡA ΠAΡATHΡHΣΕΩΣ 12 Potez 25 T.O.E. Aμυγδ. Καβάλλα (Διοικητής Σμηναγός ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓ.και ΠΑΠΑΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ)
ANEΞΑΡΤΗΤΟΝ ΣMHNOΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΣ-VIII MEΡΑΡΧΙΑ 4 Breguet Bre.19A.2/B.2 Kατσικά Ιωάννινα (Διοικητής Σμηναγός ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ)
ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ
ΒΑΣΙΣ ΣΟΥΔΑΣ (Διοικητής Επισμηναγός ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ)
ΒΑΣΙΣ ΛΑΡΙΣΣΗΣ (Διοικητής Σμήναρχος ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ)
ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΘΗΝΩΝ (Διοικητής Αντισμήναρχος ΧΩΡΕΜΗΣ ΒΛΑΣΙΟΣ)
ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΡΙΣΣΗΣ (Διοικητής Σμηναγός ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΟΜ.)
ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Διοικητής Αντισμήναρχος ΘΕΜΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ)
ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΒΑΛΛΑΣ (Διοικητής Επισμηναγός ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ)
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (Διοικητής Επισμηναγός ΚΟΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ)
ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ (Διοικητής Αντιμήναρχος ΒΗΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)
ANΩΤΕΡA ΔΙΟΙΚΗΣΗ AEΡΟΠΟΡΙΑΣ NAYTIKOY
11η MOIΡA NAYTIKHΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Fairey IIIF Bαλτούδι Παγασ.
12η MOIΡA NAYTIKHΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 12 Dornier Do 22Kg Παλούκια Σαλαμίς
13η MOIΡA NAYTIKHΣ ΣYNEΡΓΑΣIAΣ 12 Avro 652A Anson Mk I Τατόι


Τον Δεκέμβριο του 1940 προσγειώνονται 12 νέα Gloster SS.37 Gladiator Mk I, τα οποία υπάγονται στην 21η Μ.Δ. Στις 10 Δεκεμβρίου η Δ.Α.Δ. μεταφέρεται στο Αεροδρόμιο Πτολεμαϊδας με την 22α Μ.Δ. και 23η Μ.Δ. Στις 23 Δεκεμβρίου η 21η Μ.Δ. μεταφέρεται στο Αεροδρόμιο Κατσικά Ιωαννίνων. Στις 30 Δεκεμβρίου η Δ.Α.Δ. με τις 22α Μ.Δ. και 23 Μ.Δ. μετακομίζουν στην Αεροπορική Βάση ΣΕΔΕΣ Θεσσαλονίκης.
Στις 2 Ιανουαρίου 1941 η 22α Μ.Δ. μεταφέρεται στο Αεροδρόμιο Κατσικά Ιωαννίνων και επανέρχεται στο ΣΕΔΕΣ στις 27 Ιανουαρίου. Στις 25 Ιανουαρίου η 23η Μ.Δ. μετασταθμεύει στην Λάρισα. Στις 8 Φεβρουαρίου η 22α Μ.Δ. μετασταθμεύει στην Παραμυθία. Τον Μάρτιο του 1941 η Δ.Α.Δ. με τις 22 και 24 Μ.Δ. επιχειρούν από το ΣΕΔΕΣ ενώ η 21η Μ.Δ. επιχειρεί από την Πτολεμαίδα και η 23η Μ.Δ. από τον Αμπελώνα Λάρισσας.
Με την κήρυξη του πολέμου από την Γερμανία στις 8 Απριλίου 1941, η 22α Μ.Δ. και η 24η Μ.Δ. μεταστάθμευσαν στο Αεροδρόμιο Βασιλικής Τρικάλων. Η κατάσταση των Μοιρών Διώξεως, δύο μέρες μετά την Γερμανική επίθεση είναι:ΜΟΙΡΕΣ ΔΙΩΞEΩΣ

ΜΟΙΡΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΥΠΟΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
21 Μ.Δ. 9 GLOSTER GLADIATORS MkI Πτολεμαίδα
22 Μ.Δ. 7 PZL-P24F/G Βασιλική Τρικάλων
23 Μ.Δ. 8 PZL-P24F/G Αμπελώνας Λάρισας
24 Μ.Δ. 3 BLOCH MB151 Βασιλική ΤρικάλωνΣτις 16 Απριλίου η Δ.Α.Δ. με τα εναπομείναντα α/φ διώξεως (11 PZL-24, 8 Gloster SS.37 Gladiator Mk I, 2 Bloch MB.151) συγκεντρώνονται στην Αμφίκλεια και από εκεί στις 17 Απριλίου στο Αργος όπου και καταστρέφονται επί του εδάφους εν όψει της Γερμανικής κατοχής.
Ο πόλεμος μεταφέρεται στην Μέση Ανατολή.
Τον Ιανουάριο του 1945 επαναλειτουργεί στην Ελλάδα το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ το οποίο περιλαμβάνει:


ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΛΑΡΙΣΑ
ΣΕΔΕΣ
335
336


ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Μοίρα Βομβαρδισμού Vickers Wellington G.R. Mk XIII

Τον Μάρτιο του 1946 η κατάσταση στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ έχει ως εξής:
ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
1ος Κλάδος
2ος Κλάδος
3ος Κλάδος
4ος Κλάδος


ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΤον Ιούλιο του 1946 η ΑΝΩΤΑΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ περιλαμβάνει:
ΣΕΔΕΣ
Δ.Α.Υ.
Μ.Δ.
ΛΑΡΙΣΑ
Δ.Α.Υ.
Μ.Δ.
ΕΛΕΥΣΙΣ
Δ.Α.Υ.
Μ.Δ.
Μ.Β.
Στις 10 Αυγούστου 1949 υπάρχουν πέντε (5) ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ:
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
2 Μ.Δ με SPITFIRE
1 Σ.Μ. με C47-DAKOTA
1 Ομάδα Φωτογραφικών
1 Σμήνος Αναγνωρίσεως με T-6 HARVARD
1 Σμήνος Μεταφορών με L-17 RYAN NAVION και AVRO-ANSON
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ
1 Μ.Δ. με SPITFIRE
1 Σμήνος Αναγνωρίσεως
1 Σμήνος Συνεργασίας με Πυροβολικό στα Αεροδρόμια του 'Αργους Ορεστικού και της Φλωρίνης.
2 Αεροσκάφη L-17 RYAN NAVION για τα επιτελεία του Α' Σ.Σ. και Β' Σ.Σ.
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΔΕΣ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ


Top
  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 12 Sep 2008, 14:34 
ΝΕΩΤΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1952μ.χ.-Σήμερα)

Η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία, όπως ονομαζόταν τότε, συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας με σμήνος 9 μεταγωγικών α/φ Douglas C-47D Dakota / Skytrain. Στις 13 Οκτωβρίου 1950, συνεκροτήθη το 13ο Σ.Μ. με τα 9 μεταγωγικά α/φ. Το 13ο Σ.Μ. προήλθε από την 355 Μ.Τ.Μ. που στάθμευε στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας. Εφυγε για την Κορέα στις 11 Νοεμβρίου 1950 και επέστρεψε στην Ελλάδα στις 23 Μαΐου 1955. Προσγειώθηκαν στην Ελευσίνα 5 αεροσκάφη από τα 9 που έφυγαν. Συνολικά 12 Ελληνες αεροπόροι έχασαν την ζωή τους και έμειναν για πάντα στην Κορέα.
Σήμερα οργανωτικά το Γ.Ε.Α. περιλαμβάνει 4 Διοικήσεις:

Image


Και 4 Κλάδους:

Image

ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ


ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΟΡΕΑΣ

13ο Σ.Μ.

Στις 13 Οκτωβρίου 1950, συνεκροτήθη το 13ο Σμήνος Μεταφορών με 9 μεταγωγικά α/φ Douglas C-47D Dakota. Το 13ο Σ.Μ.προήλθε από την 355 Μ.Τ.Μ. με βάση την Ελευσίνα. Στις 11 Νοεμβρίου το 13ο Σ.Μ. απεγειώθη για Κορέα. Το δρομολόγιό του ήταν Ελευσίνα - Κύπρος - Σαουδική Αραβία - Πακιστάν - Ινδία - Ταϋλάνδη - Ινδοκίνα - Φιλιππίνες - Οκινάουα και άφιξη στην αεροπορική βάση Itazuki στο Kyushu της Ιαπωνίας την 1η Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά την άφιξή του το σμήνος διετέθη στην 21η Μοίρα της 374 Πτέρυγας Μεταφορών, λόγω της αναγκαίας άμεσης συμμετοχής του σμήνους στις επιχειρήσεις συνεπεία της κρίσιμης καταστάσεως που δημιούργησε η ταχεία επέλασις των κινεζικών δυνάμεων. Επειδή η 21η Μοίρα -η οποία αργότερα μετονομάσθηκε σε 6461η Μοίρα Μεταφορών- δεν είχε κάποια μόνιμη βάση επιχειρήσεων στην Κορέα, αλλά μετεκινείτο συνεχώς από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο αναλόγως των αναγκών, έγινε γνωστή με το όνομα Kyushu Gypsy Squadron.


Αφού το Σμήνος μετεκινήθη στο αεροδρόμιο Hungnam (Κ-27) της Β. Κορέας, ανέλαβε από την 4η Δεκεμβρίου του 1950, αποστολές ρίψεως εφοδίων και αερομεταφορών από και προς το πεδίο της μάχης, όπως μεταφορά τραυματιών της εγκλωβισθείσας στην περιοχή Koto-Ri 21ης Αμερικανικής Μεραρχίας Πεζοναυτών. Αργότερα, λόγω καταλήψεως της Hungnam, διετάχθη εγκατάλειψη του αεροδρομίου και το σμήνος μετεφέρθη στο αεροδρόμιο Κ-9, κοντά στο λιμάνι Pusan της Ν. Κορέας. Την 4η Ιανουαρίου 1951 το υπ’ αριθμόν 92617 αεροσκάφος, κατά την προσγείωσή του στο Yonju, κατεστράφη κατά την προσγείωση και πυρπολήθηκε για να μην περιέλθη στον εχθρό ο οποίος κατέλαβε την περιοχή σε λίγες μέρες. Από τον Ιανουάριο του 1951 η έδρα του σμήνους μετεκινήθη στην βάση Tachikawa στην Ιαπωνία όπου έμεινε μέχρι το τέλος του Ιουλίου 1951. Ταυτόχρονα, κλιμάκιο του σμήνους δυνάμεως 4 αεροσκαφών, προωθήθηκε στο αεροδρόμιο Κ-2 της Ν. Κορέας κοντά στην πόλη Τaegu, απ’ όπου επιχειρούσε μέχρι την 13η Μαΐου 1951 που μετεστάθμευσε στο αεροδρόμιο Κ-14 κοντά στο Κimpo.


Στις 26 Μαΐου 1951, το αεροσκάφος υπ’ αριθμόν 92612, πετώντας από το αεροδρόμιο Κ-2 (Τaegu) προς το Κ-5 (Τaejon) σε πολύ χαμηλό ύψος κάτω από τα νέφη, λόγω κακής ορατότητος προσέκρουσε σε λόφο και ανετινάχθη. Περί τα τέλη Ιουλίου, όλο το σμήνος ανασυντάχθηκε στην αεροπορική βάση Αshiya της Ιαπωνίας, από όπου συνέχισε την εκτέλεση αποστολών μέχρι την 15η Ιουλίου 1952. Από τις 15 Ιανουαρίου 1952, η έδρα του σμήνους μετεκινήθη στο αεροδρόμιο Κ-16 κοντά στη Seoul, πρωτεύουσα της Ν. Κορέας. Την 22 Δεκεμβρίου 1952, στο αεροδρόμιο Κ-13 (Suwon), ένα αμερικανικό Lockheed F-80 συγκρούσθηκε με το ελληνικό 92616 και λόγω της σφοδρότατης συγκρούσεως ανετινάχθησαν.Στις 27 Δεκεμβρίου 1952, το 92632 αεροσκάφος εκτελώντας νυκτερινή αποστολή, αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Κ-10 (Sinhae) παρέκλινε αριστερά λόγω κράτησης του κινητήρα σε ύψος 150 ποδών και αφού κτύπησε σε κορυφές δένδρων και σε δύο οριζώνες, σύρθηκε στο έδαφος και ανετινάχθη. Την 11η Ιουνίου 1954, μετεστάθμευσε και πάλι στο Κ-14 (Κimpo) την τελευταία βάση του στην Κορέα.
Κατά τα τέλη Μαρτίου 1955 διετάχθη η επάνοδος του σμήνους στην Ελλάδα. Την 1η Απριλίου μετεκινήθη στην αεροπορική βάση Αshiya της Ιαπωνίας, όπου έγιναν οι απαραίτητες ετοιμασίες για την επιστροφή. Στις 8 Μαΐου το σμήνος απεγειώθη και μετά σειρά ενδιάμεσων σταθμών έφθασε στην Ελλάδα στις 23 Μαΐου 1955. Προσγειώθηκαν στην Ελευσίνα 5 αεροσκάφη από τα 9 που έφυγαν.Οι αποστολές που ανέλαβε το σμήνος ήταν: μεταφορές υλικών και εφοδίων σε προκεχωρημένες περιοχές του μετώπου, μεταφορές προσωπικού, τραυματιών, αιχμαλώτων και νεκρών, ρίψεις πυρομαχικών και εφοδίων σε προκεχωρημένα ή εγκλωβισθέντα τμήματα και μεταφορά ταχυδρομείου. Αλλου τύπου αποστολές ήταν η νυκτερινή αναγνώριση βαθιά στο εχθρικό έδαφος, πτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές του εχθρού για εκφώνιση ανακοινώσεων προπαγάνδας και νυκτερινή υποστήριξη με φωτιστικά, μαχόμενων τμημάτων. Οι επιχειρήσεις γινόταν κάτω από όποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες ημέρα και νύκτα.
Στατιστικά, το σμήνος εξετέλεσε 2.916 πολεμικές αποστολές σε 13.777 ώρες πτήσεως κατά τις οποίες μετέφερε 70.568 επιβάτες, 9.243 τραυματίες, 11.104.550 λίμπρες υλικών και πραγματοποίησε ρίψεις εφοδίων βάρους 17.000 λιμπρών. Τα 5 εναπομείναντα αεροσκάφη ήταν τα ΖΕΥΣ 92620, ΗΡΑ 92637, ΑΡΗΣ 92630, ΕΡΜΗΣ 92618, ΠΟΣΕΙΔΩΝ 92622.


Top
  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 12 Sep 2008, 14:45 
ΚΥΠΡΟΣ 1974Εισαγωγή

Την 'Ανοιξη του 1974 η Ελληνική δικτατορική Κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε παραγγελίες συγχρόνων οπλικών συστημάτων, το συνολικό ύψος των οποίων υπερέβαινε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια της εποχής. Στις παραγγελίες περιελαμβάνοντο 200 περίπου αεροσκάφη διαφόρων τύπων (F-4, A-7, Mirage F-1 κ.λ.π.), ελικόπτερα, πυραυλάκατοι, υποβρύχια νέου τύπου, σύγχρονα άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβόλα και άλλο υλικό. Τις κρίσιμες ημέρες του Ιουλίου 1974 είχαν παραληφθεί 130 άρματα μάχης ΑΜΧ-30, οχήματα ΑΜΧ-10, 16 μαχητικά αεροσκάφη F-4E, 4 υποβρύχια Τύπου 209, και 4 πυραυλάκατοι Combattante II.
Η Πολεμική Αεροπορία σε σχέση με την Τουρκική Αεροπορία υστερούσε σε αριθμούς, με μία αναλογία σε μαχητικά 1:1,4 αλλά διατηρούσε την ποιοτική υπεροχή. Το έμψυχο δυναμικό ήταν ανώτερο, η δύναμη των μαχητικών είχε ενισχυθεί με τα νέα Phantom, που άν και ολιγάριθμα και με πληρώματα μετρίως εκπαιδευμένα, προσέδιδαν ποιοτική υπεροχή, ενώ η υπάρχουσα υποδομή σε καταφύγια αεροσκαφών εξησφάλιζε την επιβίωσή τους στο έδαφος έναντι των τουρκικών μαχητικών που δεν διέθεταν αντίστοιχη υποδομή. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τον Μάιο του 1974 πέντε πολεμικές μοίρες είχαν αξιολογηθεί από το ΝΑΤΟ με την υψηλότερη βαθμολογία.
Τα Phantom, τα πρώτα απο τα οποία παρεδόθησαν στις 5 Απριλίου, αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος της Π.Α. Επανδρωμένα με ιπτάμενο προσωπικό που μόλις είχε συμπληρώσει εξάμηνη εκπαίδευση στις ΗΠΑ κι έχοντας ασύγκριτα μεγαλύτερες δυνατότητες απο τα F-84F, ολοκλήρωναν εκείνο τον καιρό την επιχειρησιακή τους ένταξη στο δυναμικό της Π.Α. Βασικό τους πλεονέκτημα ήταν η μεγαλυτερη αυτονομία που εξασφάλιζε την επιστροφή τους από την Κύπρο. Υπελογίζετο ότι θα μπορούσαν να καλύψουν την απόσταση από την Κρήτη στην Κύπρο σε 40-45 λεπτά και κατόπιν σε χρονικό διάστημα 10-15 λεπτών να εκτελέση το καθένα 3-4 προσβολές.
ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗ το 1974
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φαίδων Γκιζίκης στρατηγός
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ: Ευστάθιος Λατσούδης αντιστράτηγος
ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ: Γρηγόριος Μπονάνος, στρατηγός


ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ το 1974
ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΑ: αντιπτέραρχος Αλέξ. Παπανικολάου. "Εξελέγη" πτέραρχος παρανόμως διότι από την κατά την "εκλογή" του απουσίαζαν τόσο ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης όσο και ο Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων. Η "εκλογή" έγινε με διαταγή του αρχηγού του πραξικοπήματος της 17ης Νοεμβρίου 1973 και λίγο μετά την εδραίωση του πραξικοπήματος. Δεν ήτο απόφοιτος της Σχολής Ικάρων.

ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΑ: υποπτέραρχος Ιωάννης Κοτσολάκης
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α' ΚΛΑΔΟΥ ΓΕΑ (πολεμικές επιχειρήσεις): ταξίαρχος Νικόλαος Παγώνης. Μυημένος στο πραξικόπημα του Ιωαννίδη από το 1969. Η μύησις ξεκίνησε από την οικία του γαμπρού του Ιωαννίδη (του εβραίου γιατρού-ιδιοκτήτου του ΚΥΑΝΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Ζακ Αλαζράκη) υπό την υψηλή εποπτεία του Μοσέ Νταγιάν.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Β' ΚΛΑΔΟΥ ΓΕΑ: ταξίαρχος Βασίλειος Ζβόλης
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Γ' ΚΛΑΔΟΥ ΓΕΑ: ταξίαρχος Ευστάθιος Παπαευσταθίου
ΑΡΧΗΓΟΣ 28ου ΑΤΑ: υποπτέραρχος Περικλής Οικονόμου
ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΗΣ ΑΤΑ: ταξίαρχος Ηρακλής Ναούμ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: ταξίαρχος Διογένης Χαρλάφτης
ΑΡΧΗΓΟΣ 30ης ΔΑΥ: υποπτέραρχος Χριστόδουλος Μέγγουλης


ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΚΥΠΡΟΥ τον ΙΟΥΛΙΟ 1974
ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ (ΔΑΙΔΑΛΟΣ)
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: Καραστατήρας Ιωάννης, σμήναρχος ΙΓΥ (Ιπτάμενος Γενικών Υπηρεσιών)
ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: Κόλλιας Φίλιππος, αντισμήναρχος ΙΓΥ
ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ: Μπέλλος Χρήστος επισμηναγός Ηλεκτρονικός, Πουλημένος Σπύρος επισμηναγός Στρατολόγος, Βορδώνης Αθανάσιος σμηναγός Τεχνικός, Τασσόπουλος Κων. σμηναγός Ελεγκτής Εναερίου Κυκλοφορίας πρώην ΙΓΥ, Παπαδογούλας Κων. σμηναγός Στρατολόγος, Θανάσαινας Νικόλαος υποσμηναγός Ελεγκτής Αναχαιτήσεων, Ευθυμιάδης ......., Αδάμ ........

ΡΑΝΤΑΡ ΚΟΡΜΑΚΙΤΗ (ΙΚΑΡΟΣ-1)
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: Ρηγάκος επισμηναγός Ναυτίλος
ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ: Κοτσώνης σμηναγός, Λαμψάνης, σμηναγός
ΡΑΝΤΑΡ ΚΑΝΤΑΡΑΣ (ΙΚΑΡΟΣ-2)
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: Ορφανός, επισμηναγός ΙΓΥ
ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ: Ακρίβος Αλ. σμηναγός Ελεγκτής Αναχαιτίσεων, Στάικος ανθυπασπιστής, Μουσονίτης ανθυπασπιστής, Χρυσοχοΐδης ανθυπασπιστής
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΝ ΤΥΜΠΟΥ μόνο για ελαφρά ελικοφόρα. ΚΕΝΤΡΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΣΜΗΝΙΤΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: Βαΐτσης Ελευθερόνικος, Προστασία Αεροδρομίων
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΝ ΛΑΚΑΤΑΜΙΑΣ μόνο για μικρά ελικοφόρα
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: Ζαραφωνίτης Αλέξανδρος, ΙΓΥ


Σύντομο χρονικό των ημερών του Ιουλίου του 1974
Στις 7 Ιουλίου 1974 η Κυπριακή Κυβέρνηση απεφάσισε να περιορίση την δύναμη της κυπριακής εθνοφρουράς (της οποίας η πλειοψηφία των αξιωματικών ήταν Ελλαδίτες) απο 11.000 άντρες σε 4.500.
Την Δευτέρα, 15 Ιουλίου 1974 στίς 08:00 εξεδηλώθη το πραξικόπημα και η απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου που όμως απέτυχε και ο εμφύλιος πόλεμος ξεκίνησε.Νεκροί 400-650 άνδρες.
Την Τετάρτη, 17 Ιουλίου 1974, τουρκικά πολεμικά πλοία και ο κύριος όγκος των αποβατικών συγκεντρώνονται στο λιμάνι της Μερσίνας και επιβιβάζονται σ'αυτά στρατιωτικά τμήματα που περίμεναν εκεί από την Δευτέρα. Στην Νέα Υόρκη στην έδρα του ΟΗΕ ο σοβιετικός αντιπρόσωπος κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιδιώκει την προσάρτηση της Κύπρου, ενώ λέγεται ότι η Βουλγαρία συγκεντρώνει στρατεύματα στην ελληνική μεθόριο.
Την Πέμπτη, 18 Ιουλίου 1974 οι πληροφορίες που έρχονται στο αρχηγείο Στρατού από το ΝΑΤΟ/Σμύρνης, αναφέρουν ότι οι Τούρκοι θα επιτεθούν εναντίον της Κύπρου σε 48 ώρες. Ο αρχηγός της αεροπορίας Παπανικολάου διατάσσει το όπλο να μπή σε διάταξη μάχης (στις 13:15). Διάταξη Μάχης του Σχεδίου "Κ"/ΑΑ (περί Κύπρου).
Την Παρασκευή, 19 Ιουλίου 1974, ο πρόεδρος Μακάριος παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να καταγγείλει τα γεγονότα στην Κύπρο και εζήτησε ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΙΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ως εγγυητρίας δυνάμεως. Στην Αθήνα ο Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος Παπανικολάου με πρότασή του που έγινε αποδεκτή απο το συμβούλιο των αρχηγών των τριών κλάδων, εζήτησε την "κήρυξιν μερικής επιστρατεύσεως εφέδρων". Αργότερα ανεκοινώθη και ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΙΣ. Ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας στην Αγγλία κ. Περδίκης τηλεφωνεί στο Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων ειδοποιώντας ότι ΑΠΕΠΛΕΥΣΕ ΠΡΟΣ ΑΠΟΒΑΣΙΝ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ. Οι αρχηγοί μιλούν για τουρκικά γυμνάσια.
Το Σάββατο 20 Ιουλίου 1974 από τις 04:39 αρχίζει η απόβασις των Τούρκων ενώ οι μονάδες της Εθνικής Κυπριακής φρουράς βάλλονταν απο αέρα και θάλασσα. Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει ανενόχλητη διότι τα ελληνικά αντιαεροπορικά έχουν ρητές διαταγές να μην ανοίξουν πυρ. Ο Έλλην αξιωματικός του ΓΕΕΦ Κύπρου, ενημέρωσε τον συνάδελφό του στην Αθήνα για τίς ενέργειες των Τούρκων καθώς και για τις εμφύλιες συγκρούσεις με τους οπαδούς του Μακαρίου που εσυνεχίζοντο. Τελικά η Εθνική Φρουρά της Κύπρου διέταξε την εφαρμογή του Σχεδίου Αμύνης στις 07:00 και χωρίς διαταγή των Αθηνών. Στην Αθήνα με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας (στρατηγού) Φαίδωνα Γκιζίκη συνεκροτήθη Πολεμικό Συμβούλιο στις 08:00. Στο συμβούλιο αυτό ο Α/ΓΕΑ ζήτησε την γενική επιστάτευση της Ολυμπιακής αεροπορίας και ο Πρωθυπουργός Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος το ενέκρινε. Επίσης ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις:
της Γενικής Επιστρατεύσεως.
την διπλωματική ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης.
την ανάκληση του Έλληνα πρέσβη απο την ʼγκυρα.
την ανάκληση των Ελλήνων αξιωματικών απο την Σμύρνη (κλιμάκιο του ΝΑΤΟ).
την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο διάστημα αυτό παρατηρείται αυξημένη αεροπορική δραστηριότης της RAF σε περιοχές μεταξύ Κύπρου-Ρόδου-Κρήτης, όπως άλλωστε και των αεροσκαφών του 6ου Στόλου, δύναμη του οποίου ευρίσκετο στην περιοχή μεταξύ 100-150 ΝΜ Νότια με ΝΔ της Κύπρου. Από την μεριά των Σοβιετικών στην περιοχή βρίσκονταν τα συνηθισμένα πλοία συλλογής πληροφοριών και λίγες μονάδες κρούσεως, αλλά με την εισβολή η παρουσία πλοίων αυξάνεται.

Κινήσεις της ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ (Επιστρατευμένη υπό τας διαταγάς της Πολεμικής Αεροπορίας)
Τα δύο Β-707 της Ολυμπιακής αεροπορίας, SX-DBA και SX-DBC των οποίων οι πτήσεις 259 προς Λονδίνο και 201 προς Παρίσι ματαιώθηκαν, απογειώθηκαν στις 13:50 για την Σμύρνη με αποστολή την παραλαβή των γυναικοπαίδων και ανδρών του Διπλωματικού Σώματος καθώς και των γυναικοπαίδων και αξιωματικών του εκει κλιμακίου του ΝΑΤΟ, όπου και έφτασαν σε 35 λεπτά. Το πλήρωμα του SX-DBA ήταν οι Ζορμπάς (κυβερνήτης), (+)Καβάσιλας (συγκυβερνήτης), Θύμιος Καρδάσης (ιπτάμενος μηχανικός) ενώ του SX-DBC ήταν οι Πούλιος Ζαφειρόπουλος (κυβερνήτης), Μίλτος Χατζηγιαννάκης (συγκυβερνήτης), Γιώργος Φιλιππίδης (ιπτάμενος μηχανικός). Στις 16:40 απεγειώθη το πρώτο με 140 επιβάτες και το δεύτερο με 135 αντίστοιχα. Μετά απο πτήση 45 λεπτών προσεγειώθησαν στο Ελληνικό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Νο1. Σάββατο 20 Ιουλίου 1974.
Το ζητούμενο στην αποστολή αυτή ήταν η μεταφορά από την Θεσσαλονίκη στην Λευκωσία της 2ης ΜΚ, περίπου 400 καταδρομών με τον ατομικό οπλισμό τους καθώς και η μεταφορά του βαρέως οπλισμού του τάγματος. Τα μόνα κατάλληλα επιβατικά αεροσκάφη την δεδομένη χρονική στιγμή ήταν τα Β-707. Η πτήση από Αθήνα προς την Θεσσαλονίκη έγινε στο κανονικό ύψος και η τελευταία προσγείωσις έγινε στις 16:10. Τα καύσιμα ήταν αρκετά για ταξίδι Θεσσαλονίκης-Κρήτης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 1 SX-DBC. Κυβερνήτης ο (+) Ιωάννης Μυσσίρης, συγκυβερνήτης ο Μιλτιάδης Ήτουνας, ιπτάμενος μηχανικός ο (+) Διονύσιος Μεταξάς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2 SX-DBP. Κυβερνήτης ο Γιώργος Τζουτζουράκης, συγκυβερνήτης ο Ευθύμιος Αποστολόπουλος, ιπτάμενος μηχανικός ο Ηλίας Καραστατήρης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 3 SX-DBB. Κυβερνήτης ο Ζαφείρης Ρουσσίδης, συγκυβερνήτης ο Αντώνης Γιαλούρης, ιπτάμενος μηχανικός ο Σπύρος Κορακιανίτης, τεχνικός εδάφους (μηχανικός) Πρόδρομος Παπαϊωάννου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 4 SX-DBE. Κυβερνήτης ο (+) Νίκος Ανδριανάκης, συγκυβερνήτης ο Λουκάς Γραμματικός, ιπτάμενος μηχανικός ο Νίκος Καϊμάκης, τεχνικός εδάφους (μηχανικός) ο Νίκος Χρυσικόπουλος.
Ο διοικητής της 2ης Μοίρας καταδρομών ήταν ο ταγματάρχης Γιώργος Ζβόλης και υποδιοικητής ο ταγματάρχης Δεμέστιχας. Αργά το απόγευμα απεγειώθησαν για τον αερολιμένα των Χανίων προς ανεφοδιασμό. (Ο χώρος που έχει δοθεί στην ΥΠΑ για εξυπηρέτηση απο την 115 Π.Μ. είναι πολύ μικρός, ικανός να φιλοξενήσει μόνο 2 επιβατικά αεροπλάνα.) Ο σχηματισμός ακολουθώντας την διαδρομή μέσω Ηπείρου, Κερκύρας, Ζακύνθου, Αράξου, Καλαμάτας προσγειώθηκε στην Σούδα στους παρακάτω χρόνους: Το Αλέξανδρος 1 στις 21:23 και εστάθμευσε στην θέση Νο 1. Το Αλέξανδρος 2 στις 21:25 και εστάθμευσε στην θέση Νο 2. Το Αλέξανδρος 4 στις 21:40 και εστάθμευσε στον μικρό τροχόδρομο που οδηγεί από τον κυρίως διάδρομο στην πίστα. Το Αλέξανδρος 3 στις 21:45 και εστάθμευσε απέναντι από τον μικρό τροχόδρομο, δεξιά του κυρίως διαδρόμου , απ'οπου ξεκινά ο μεγάλος τροχόδρομος που οδηγεί στους χώρους σταθμεύσεως των μαχητικών αεροσκαφών. Αυτός ο τροχόδρομος είχε μεγάλη κλίση και ήταν ακατάλληλος για στάθμευση. Ετοποθετήθησαν τροχοεμποδηστήρες, από ένας σε κάθε αεροσκάφος αντί για δύο, λόγω ελλείψεως. Το Αλέξανδρος 3 λόγω βάρους (μετέφερε τον βαρύ οπλισμό), κατηφόρας και βλάβης (διαρροή της metering valve του συστήματος φρένων) εκύλησε προς τα πίσω προς τον αεροδιάδρομο 110. Το αεροσκάφος εκύλισε στα χαλίκια που υπάρχουν στα πλάγια του διαδρόμου και εκτύπησε στους ανασχετήρες (Barriers) με αποτέλεσμα να εκραγούν 2 ελαστικά του, να ακινητοποιηθή και να βγή εκτός πτητικής ικανότητος. Με την άμεση κινητοποίηση των τεχνικών και των καταδρομέων απελευθερώθηκε ο διάδρομος και επαναφορτώθηκε ο οπλισμός στα υπόλοιπα 3 αεροσκάφη. Τα τρία αεροσκάφη ήταν έτοιμα απο καύσιμα οπλισμό και καταδρομείς στις 24:30. Το κάθε ένα Β-707 είχε μέσα από 130 καταδρομείς και το Αλέξανδρος 4 είχε 140. Ο διοικητής της 2ης ΜΚ απέτρεψε την άμεση απογείωση και μεταφορά στην Κύπρο κωλυσιεργώντας διαρκώς. ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΗΤΟ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΣ.
Tην Κυριακή, 21 Ιουλίου 1974, το Αλέξανδρος 1 μπήκε στον διάδρομο 290 στις 01:50 και περίμενε άδεια για απογείωση. Τα άλλα δύο θα ήταν έτοιμα σε 10 λεπτά λόγω υπάρξεως μίας μόνο γεννήτριας για την εκκίνηση των κινητήρων. Η άδεια ήρθε αλλά ήταν για την Θεσσαλονίκη γιατί ο διοικητής της 2ης ΜΚ εζήτησε και επέτυχε την ματαίωση της αποστολής λόγω της μή επαρκείας χρόνου. Το Αλέξανδρος 1 απεγειώθη στις 02:00 και σε 40 λεπτά προσεγειώθη στην Θεσσαλονίκη. Το Αλέξανδρος 2 το ακολούθησε σε μία ώρα. Το Αλέξανδρος 4 επέστρεψε στην Αθήνα για αντικατάσταση του πληρώματος. Το Αλέξανδρος 3 παρέμεινε στη Σούδα όπου έγινε πρόχειρη επισκευή και προωθήθηκε στην Αθήνα στις 20:00.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Νο2.
Στο Β-707 που προσεγειώθη στο Ελληνικό έγινε αλλαγή πληρώματος με τους Κυβερνήτη τον Ιωάννη Καλεντέρη, συγκυβερνήτη τον Δημήτρη Δουκάκη, ιπτάμενο μηχανικό τον Δημήτρη Καλιπόζη. Επίσης απεφασίσθη η αποστολή ενος αεροσκάφους YS-11A στη Θεσσαλονίκη με τους κάτωθι για αντικατάσταση των εκεί πληρωμάτων των Β-707. Κυβερνήτη τον Σπύρο Κατσιλέρο, συγκυβερνήτη τον Γιώργο Κοντέο, ιπτάμενο μηχανικό τον Αποστόλη Χαλικιά. Κυβερνήτη τον Σπύρο Χωραφά, συγκυβερνήτη τον Γιώργο Αλεβιζάκη, ιπτάμενο μηχανικό τον Χρήστο Οικονόμου. Λόγω αρχαιότητας ο Κατσιλέρος ωρίσθη αρχηγός σχηματισμού των Β-707. Στις 15:00 είχαν προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη, και στις 18:00 έγινε συμβούλιο για το σχέδιο πτήσεως. Απεφασίσθη να πάνε έως την Κρήτη πετώντας πάνω από ελληνικό έδαφος σε κανονικό ύψος όχι πάνω από 24.000 πόδια και μετά πετώντας στα 500 πόδια και χρησιμοποιώντας τα ραντάρ του αεροσκάφους σε διαμόρφωση χαρτογράφησης να προσεγγίσουν την Κύπρο απο νότια. Θα περνούσαν δηλαδή πάνω απο την Λάρνακα σε πολύ χαμηλό ύψος έχοντας κάθετο διαχωρισμό 200 πόδια και οριζόντιο μισό ναυτικό μίλι. Στις 20:00 τα τρία Β-707 (Αλέξανδρος 1,2,3) ήταν έτοιμα για την αποστολή. Ο κατεστραμμένος κύριος διάδρομος του Αεροδρομίου ΛΕΥΚΩΣΊΑΣ ΔΕΝ επέτρεπε προσγείωση. Στις 20:40 η αποστολή εματαιώθη και η δύναμις των καταδρομών απεβιβάσθη και στις 21:35 τα τρία Β-707 διετάχθησαν να αναχωρήσουν για Κέρκυρα και ʼραξο για να μην αποτελούν εύκολο στόχο της Τ.Α. Ούτως ή άλλως ΔΕΝ υπήρχε αεροδρόμιο στην Κύπρο για να προσγειωθούν.
111 Π.Μ. (Ν.Αγχίαλος) Την πρώτη ημέρα του πολέμου, Σάββατο 20 Ιουλίου, 20ΝΜ βόρεια του Αγ. Νικολάου Κρήτης, εκτός του ελληνικού FIR, αναγνωρίζονται από αεροσκάφη της Π.Α. μαχητικά της RAF τα οποία κατά την αναγνώριση έλαβαν επιθετική θέση. Επίσης αεροσκάφη του 6ου Στόλου εκτελούν ασυνήθιστες πτήσεις εκτός του ελληνικού FIR σε απόσταση 60ΝΜ Νότια και Ανατολικά της Κρήτης μέχρι την Ρόδο, που δημιουργούσαν ένα είδος "φράγματος" μεταξύ του ελληνικού και του κυπριακού FIR. Ζεύγος μαχητικών F-5 της Π.Α. εμπλέκεται σε αερομαχία με ζεύγος αμερικάνικων F-4 στην περιοχή της Μήλου. Τα ελληνικά ευρέθησαν σε πλεονεκτική θέση 2 φορές και ζήτησαν άδεια εκτελέσεως βολών, που δεν ενεκρίθη. Η 337 ΜΑΗ (Μοίρα Αναχαιτήσεως Ημέρας) ήταν εφοδιασμένη με αεροσκάφη F-5Α/Β (Freedom Fighters). Την 2η ημέρα του πολέμου, Κυριακή 21 Ιουλίου 1974, το ζεύγος αναχαιτήσεως ετοιμότητος απετελείτο από τους: Υποσμηναγό Ιωάννη Δινόπουλο Α/φος Νο1 Αρχηγό ζεύγους και Ανθυποσμηναγό Θωμά Σκαμπαρδώνη Α/φος Νο2 με χαρακτηριστικό κλήσεως Μοίρας ghost (φάντασμα). Στις 12:00 εδόθηκε scramble. Ο Νο1 (Δινόπουλος), διεπίστωσε ότι δεν λειτουργούσε ο ασύρματός του. Λόγω όμως υπερβάλλοντος ζήλου, ακμαιοτάτου ηθικού και πολεμικής διεγέρσεως, το απέκρυψε και έδωσε την πρώτη θέση του σχηματισμού στον Νο2 αφού με χειρονομίες του εξήγησε το πρόβλημα. Απεγειώθησαν και ο Νο2 ήταν μπροστά ακολουθώντας τις οδηγίες του ραντάρ εδάφους Τζόκερ, με το Νο1 να διατηρή οπτική επαφή. Το Τζόκερ ειδοποίησε τον Νο2 για εχθρικό σχηματισμό 2 αεροσκαφών. Μεταξύ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου έγινε οπτική επαφή με το ζεύγος των τουρκικών μαχητικών τύπου F-102 ενώ είχαν ταχύτητα περίπου 450 μίλια. Ακολούθησε εμπλοκή με το Νο2 να βρίσκεται σε δύσκολη θέση και με τα τουρκικά αεροσκάφη να εξαπολύουν εναντίον του πύραυλο ΦΑΛΚΟΝ, τον οποίο ο Νο2 απέφυγε με πολύ δύσκολο χειρισμό. Τα εχθρικά προσπαθούσαν και τα δύο να παγιδεύσουν τον Νο2. Ο Νο1 επενέβη αποφασιστικά και εξαπέλυσε έναν πύραυλο που αστόχησε λόγω μη προθερμάνσεως του συστήματος αλλά ο δεύτερος που εξαπέλυσε κατέστρεψε το τούρκικο F-102. Το δεύτερο τούρκικο F-102 λόγω ελλείψεως καυσίμων συνετρίβη κατά την φάση της αναγκαστικής προσγειώσεως ενώ και οι δύο τούρκοι χειρισταί δεν επεβίωσαν.... Μετά την επιστροφή στην Αγχίαλο, και οι δύο συνελήφθησαν και ωδηγήθηκαν σε ανακριτικές διαδικασίες. Σε κανέναν από τους δύο πιλότους δεν ανεγράφη στα μητρώα τους η πολεμική αυτή αποστολή και δεν τους εδόθη καμία ηθική ανταμοιβή. Ο Δινόπουλος, όντας ήρως προς μίμηση εκρίθη υπό της αναξίου και απαξιωτικής ηγεσίας ως ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ και απεστρατεύθη σαν αντισμήναρχος το 1987. Ο Σκαμπαρδώνης απεστρατεύθη σαν ταξίαρχος λίγο αργότερα. Αξίζει να σημειωθή η προσπάθεια της Τουρκικής προπαγάνδας για αποσιώπηση των καταρρίψεων των τουρκικών αεροσκαφών. Διέδιδαν παντού ότι τα τουρκικά αεροσκάφη κατέρριψαν τα Ελληνικά. Μετά από χρόνια ο Σκαμπαρδώνης υπηρετούσε στο ΝΑΤΟ όταν συναντήθηκε με έναν Τούρκο αεροπόρο ο οποίος προπαγανδίζοντας ισχυρίσθηκε πως στην αερομαχία τότε κατερρίφθησαν τα ελληνικά αεροσκάφη. Ο Σκαμπαρδώνης τότε τον ερώτησε αν μοιάζει με φάντασμα, εξηγώντας ότι αυτός ήταν στην αερομαχία και ο Τούρκος αισθάνθηκε εντελώς ηλίθιος με τα ψέμματα της προπαγάνδας της φασιστικής πατρίδος του. Αλλά όταν μέσα από εφημερίδες (Ελεύθερος Τύπος 18 Μαρτίου 1997) και περιοδικά (ΠΤΗΣΗ τεύχη 81-85) η παραπάνω αερομαχία έγινε ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ γνωστή στον ελληνικό λαό, η τουρκική προπαγάνδα κατεχώρησε πληρωμένη διαφήμιση στο αγγλικό περιοδικό COMBAT AIRCRAFT, τον Νοέμβριο 1997, στην οποία έχουν φωτογραφία τουρκικού F-102 με λεζάντα ότι αυτό κατέρριψε 2 ελληνικά αεροσκάφη το 1974!!!
112 Π.Μ. (Ελευσίνα) Στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα υπήρχαν εκτός απο την 354 με τα Νοράτλας, η 355 Μοίρα Μεταφορών με Ντακότα και η 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας με 'Αλμπατρος. Διοικητής της 112 Π.Μ. ήταν ο σμήναρχος Νίκος Μάγειρος και υποδιοικητής ο σμήναρχος Γιώργος Χατζηδάκης. Στην 112 Π.Μ. τα εκεί ευρισκόμενα Νοράτλας είχαν εφοδιαστεί με λάδια και καύσιμα και ήταν επιχειρησιακά και ετοιμοπόλεμα. Τα περισσότερα αεροπλάνα (12) ευρίσκοντο διασκορπισμένα σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας και εκτελούσαν τις μεταφορές των πολεμικών Μοιρών. Στην 354 Μοίρα Μεταφορών στην Ελευσίνα, είχαν ενεργοποιηθεί περί τα 45 Νοράτλας και λόγω των επιστράτων που προσήλθαν, έγιναν 30λεπτες πτήσεις εξοικειώσεως σ' όσους υπήρξαν κυβερνήτες. Τα διαθέσιμα πληρώματα ήταν 20.
114 ΠΜ (Τανάγρα) Την Δευτέρα 22 Ιουλίου ο ανθυποσμηναγός Δημήτριος Χατζηαντωνίου, ετών 26, της 343, μετά από αναχαίτιση τουρκικού σχηματισμού εκτελεί αναγκαστική προσγείωση λόγω απωλείας καυσίμων. Το αεροσκάφος αναφλέγεται και καταστρέφεται ολοσχερώς φονεύοντας τον


Last edited by emman82 on 12 Sep 2008, 14:47, edited 1 time in total.

Top
  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 12 Sep 2008, 14:46 
Το "ΝΙΚΗ 6" μόλις που απέφυγε σύγκρουση με αεροπλανοφόρο του 6ου Αμερικάνικου στόλου. Το "ΝΙΚΗ 7" κτυπήθηκε από αντιαεροπορικά στην άτρακτο και τους κινητήρες με αποτέλεσμα να κάνη αναγκαστική προσγείωση εντός όμως του αεροδρομίου. Στο κατεστραμμένο πλέον αεροσκάφος υπήρχαν 2 νεκροί και 11 τραυματίαι καταδρομείς. Το πλήρωμα επανεπατρίσθη με το "ΝΙΚΗ 5".
Οι 2 υπέρ πατρίδος πεσόντες ήταν οι:
Νόμπελης Σπυρίδων, καταδρομέας, από Αιγάλεω Αττικής
Οικονομάκης Κωνσταντίνος, καταδρομέας, από Ζάρο Ηρακλείου

Και οι 11 τραυματίες ήταν οι:


Λαντζουράκης Γ., έφεδρος λοχίας καταδρομών, από Κλήμα Ηρακλείου
Τσιόγκας Π., έφεδρος λοχίας καταδρομών, από Κρόκο Κοζάνης
Αντωνόπουλος Γ., καταδρομέας, από Αγρίνιο
Φύσσαρης Ι., καταδρομέας, από Μυρωδάτο Ξάνθης
Θεοδωρόπουλος Σ., καταδρομέας, από Πύργο Ηλείας
Γκόγκος Κ., καταδρομέας, από Κέρκυρα
Τσαγκαρόπουλος Δ., καταδρομέας, από Καλαμάκι Ζακύνθου
Ξεφτύλης Κωνστ., καταδρομέας
Παπαευσταθίου Ευστ., καταδρομέας
Μαυρουδής Γεώργιος, καταδρομέας
Πετρόπουλος Αντρέας, καταδρομέας


Το "ΝΙΚΗ 8" στις 01:20 περίπου ανεχαιτίσθη από αγγλικό αεροσκάφος τύπου LIGHTNING. Το "ΝΙΚΗ 9" έλαβε προειδοποίηση στα ελληνικά από τον 6ο Στόλο να τηρή σιγή ασυρμάτου. Το "ΝΙΚΗ 12" προσεγειώθη στην Λευκωσία στις 03:25 χωρίς καύσιμα και κατακτυπημένο από τα αντιαερπορικά. Παρέμεινε και κατεστράφη. Το "ΝΙΚΗ 13" των διοικητών προσεγειώθη στην Ρόδο αφού χάθηκε λόγω βλάβης της πυξίδος. Το "ΝΙΚΗ 14" αν και έφθασε στη Λευκωσία γύρω στις 4:10 δεν προσεγειώθη αλλά επέστρεψε προς την Ρόδο.
Τα άλλα αεροσκάφη που ακολουθούσαν υπέστησαν σημαντικές ζημιές. 'Ολα τα αεροπλάνα που ακολουθούσαν προσεγειώθησαν επιτυχώς, απεβίβασαν τους καταδρομείς και απεγειώθησαν για την επιστροφή, αφού έμειναν πίσω 3 απο αυτά που είχαν υποστεί ζημιές και δεν μπορούσαν να απογειωθούν (Νίκη 3, Νίκη 7, Νίκη 12). Τα αεροπλάνα αυτά κατεστράφησαν, για να μην υπάρχει μαρτυρία που θα φανέρωνε την ελληνική παρουσία στον εχθρό.
Παρακάτω φαίνονται οι χρόνοι των περισσοτέρων Νοράτλας:
1. Το 135 'Νίκη 1' εξετέλεσε την αποστολή του και στις 06:20 προσεγειώθη στην Σούδα
2. Το 140 'Νίκη 2' εξετέλεσε την αποστολή του και στις 06:30 προσεγειώθη στην Σούδα.
3. Το 234 'Νίκη 5' προσγειώθηκε στη Λευκωσία στις 02:15 απεγειώθη στις 02:35 περίπου και στις 07:00 προσεγειώθη στην Ρόδο με σχεδόν άδειες δεξαμενές καυσίμων.
4. Το 220 'Νίκη 6' προσγειώθηκε στη Λευκωσία στις 02:10 απεγειώθη στις 02:30 και στις 06:40 προσεγειώθη όχι στην Σούδα αλλά στο Ηράκλειο Κρήτης λόγω ελλείψεως καυσίμων.
5. Το 144 'Νίκη 8' προσγειώθηκε στη Λευκωσία στις 03:12 απεγειώθη στις 03:30 και στις 05:45 προσεγειώθη στη Ρόδο με άδειες δεξαμενές καυσίμων.
6. Το 142 'Νίκη 9' προσγειώθηκε στη Λευκωσία στις 02:50 απεγειώθη στις 03:00 περίπου και στις 07:15 προσεγειώθη στο Ηράκλειο Κρήτης
7. Το 222 'Νίκη 10' εξετέλεσε την αποστολή του.
8. Το 189 'Νίκη 11' εξετέλεσε την αποστολή του.
9. Το 187 'Νίκη 15' προσεγειώθη στην Λευκωσία στις 04:20 απεγειώθη στις 04:55 και στις 07:30 προσεγειώθη στο Ηράκλειο Κρήτης
10. Το πλήρωμα του ΝΙΚΗ 12 επανεπατρίσθη μετά από 15 ημέρες με το πλοίο ΣΑΠΦΩ.
Την 1 Αυγούστου 1974 από τον Δ/τη της 112Π.Μ. με ημερησία διαταγή προετάθησαν για την απονομή ΧΡΥΣΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΟΥ ανδρείας όλοι οι άνδρες της αεροπορίας που έλαβαν μέρος στην αποστολή Νίκη. Το 1997 ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης απένειμε στους νεκρούς αεροπόρους το ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Την ίδια περίοδο ο δήμαρχος του Αγρινίου κ .Ε. Σόκος αφιέρωσε μία πλατεία και ένα αγαλμάτινο μνημείο στον αντισμήναρχο Βασίλειο Παναγόπουλο. Επίσης ο δήμαρχος Κρωπίας έδωσε το όνομα του Δάβαρη σε ένα δρόμο της πόλεως. ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΙΚΗ.
Δευτέρα 22 Ιουλίου 1974. Το πρωί όλα τα εν ενεργεία ΝΟΡΑΤΛΑΣ προσγειώνονται στην Ελευσίνα. Το απόγευμα ελήφθη απόφασις επαναλήψεως της αποστολής ΝΙΚΗ σε μικρότερη κλίμακα και με 4 μόνο αεροσκάφη λόγω βλαβών των περισσοτέρων. Η αποστολή θα ήτο μεταφορά και ρίψις εφοδίων στην περιοχή Πάφου. Ως πληρώματα θα εχρησιμοποιούντο όσο το δυνατόν νέα και ξεκούραστα και που δεν μετείχαν της αποστολής ΝΙΚΗ το προηγούμενο βράδυ. Εθελονικά, στο πρώτο αεροσκάφος ως πλήρωμα-κυβερνήτης εδήλωσε ο μοίραρχος της 354 Βασίλειος Νικολάου με ιπτάμενο μηχανικό τον Βασίλη Γκορέζη. Αυτοί οι δύο ήταν πλήρωμα του ΝΙΚΗ 13 και λόγω βλάβης στην πυξίδα δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν την αποστολή τους και προσεγειώθησαν στην Ρόδο. Τελικώς, ώρα 18:00 η αποστολή εματαιώθη λόγω επερχομένης ανακωχής.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΙΚΗ
Η αποστολή ΝΙΚΗ, εκτός της ηθικής και ηρωικότατης πλευράς της, δηλαδή της διασώσεως κατά κάποιο τρόπο του γοήτρου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, είχε και πρακτικά αποτελέσματα. Το ουσιωδέστερο αποτέλεσμα ήτο η δυνατότης αμύνης και τελικώς διατηρήσεως του ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ. Το πρωί της Δευτέρας 22 Ιουλίου 1974, οι αλεξιπτωτιστές-καταδρομείς της Α' Μ.Κ. μετεφέρθησαν με κάθε μυστικότητα στον χώρο της Ιερατικής Σχολής Λευκωσίας. Το βράδυ συνεφωνήθη ανακωχή. Το πρωί της Τρίτης 23 Ιουλίου 1974 διετάχθησαν να υπερασπίσουν το ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ λόγω πληροφοριών ότι οι Τούρκοι, ύπουλα όπως πάντα και επωφελούμενοι της ανακωχής, πρόκειται να επιχειρήσουν κατάληψή του. ʼμυνα του αεροδρομίου ήταν μία μικρή δύναμις της ΕΛΔΥΚ (120 άνδρες) και μία μικρότερη της Εθνοφρουράς με ένα ΠΑΟ 106χιλ. και πέντε παλαιά τεθωρακισμένα Μ-8.
Α' ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ. ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Παπαμελετίου, ταγματάρχης πεζικού
1. 41ος Λόχος Διοικητής Πλάτων Κολοκοτρώνης
2. 42ος Λόχος Διοικητής Δημοσθένης Ρούκας
3. 43ος Λόχος Διοικητής Ιωάννης Κιουτσούκης
Από την Ιερατική Σχολή η μοίρα μετεφέρθη με λεωφορεία της συγκοινωνίας, με κάθε μυστικότητα και με τους καταδρομείς να κρύβονται ώστε να μην φαίνονται απ' έξω. Τα λεωφορεία διέτρεξαν παραπλανητικές διαδρομές ώστε να μην κινήσουν υποψίες αλλά τελικά κατέληξαν στο αεροδρόμιο. Ο λόγος της μυστικότητος ήτο ότι οι ʼγγλοι καθώς και οι Καναδοί του ΟΗΕ λειτουργούσαν ως κατάσκοποι υπέρ των Τούρκων. Με την μυστική άφιξή τους στο αεροδρόμιο έλαβαν αμέσως τέτοιες θέσεις μάχης ώστε να προστατεύουν από παντού τον χώρο. Οι Τούρκοι, νομίζοντας ότι το αεροδρόμιο διέθετε περί τους 150 άνδρες και μη γνωρίζοντας την άφιξη της Α' Μοίρας, έστειλε δύναμη 700 περίπου ανδρών οι οποίοι τελικώς εξοντώθησαν. Οι Καναδοί επληροφόρησαν τους Τούρκους περί των Ελλήνων Καταδρομέων και ο αγών έγινε σκληρότατος αφού οι Τούρκοι έρριψαν στην μάχη άλλους 2.000 άνδρες. Οι τουρκικές απώλειες ήταν τεράστιες. Τελικώς, κατόπιν επιμόνων και αυστηρών διαταγών του ΓΕΦ, την Τετάρτη 24 Ιουλίου 1974 το αεροδρόμιο παρεδόθη στον ΟΗΕ και παρέμεινε μη τουρκικό υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ μέχρι σήμερα. Απώλειες Ελλήνων: αρχιλοχίας τεθωρακισμένων Φωτόπουλος Αθανάσιος, ηρωικώς πεσών και καταδρομέας Ανδρουλάκης με καταστροφή του δεξιού χεριού του από ριπή Καναδών!!! Η Α' Μ.Κ. παρέμεινε στην Κύπρο και πολέμησε τον ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ σαν 35η Μ.Κ.

ΑΤΤΙΛΑΣ ΙΙ

Η Πολεμική Αεροπορία δεν είχε καμμία πολεμική δράση αλλά είχε τις παρακάτω απώλειες από ατυχήματα.
1. Ράλλης Ιωάννης του Δημητρίου ετών 37, Ανθυπασπιστής Οπλουργός (ΣΤΥΑ). Σκοτώθηκε από έκρηξη ρουκέτας στις 19 Αυγούστου 1974.
2. Μαργαρόπουλος Γεώργιος του Νικολάου ετών 26, Αρχισμηνίας Οπλουργός (ΣΤΥΑ). Σκοτώθηκε από ανάφλεξη αεροσκάφους F-84F της 340 Μοίρας στις 19 Αυγούστου 1974.
3. Ρουκουνάκης Αντώνιος του Αριστομένους ετών 21, Σμηνίας Οπλουργός (ΣΤΥΑ). Σκοτώθηκε από έκρηξη βλήματος στις 16 Αυγούστου 1974


Top
  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 12 Sep 2008, 14:51 
ΜΟΙΡΕΣ - ΠΤΕΡΥΓΕΣ - ΣΜΗΝΑΡΧΙΕΣ - ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ


ΜΟΙΡΕΣ - ΣΜΗΝΗ


330 Μ - ΚΕΡΑΥΝΟΣ 331 Μ.Π.Κ. - ΑΙΓΕΑΣ 332 Μ.Π.Κ. - ΓΕΡΑΚΙ

335 Μ.Β. - ΤΙΓΡΗΣ 336 Μ.Β. - ΟΛΥΜΠΟΣ 338 Μ.Δ.Β. - ΑΡΗΣ

339 Μ.Π.Κ. - ΑΙΑΣ 340 Μ.Β. - ΑΛΕΠΟΥ 341 Μ - ΒΕΛΟΣ

343 Μ - ΑΣΤΕΡΙ 346 Μ.Δ.Β. - ΙΑΣΩΝ 347 Μ - ΠΕΡΣΕΥΣ

348 Μ.Τ.Α. - ΜΑΤΙΑ 351 Μ.Α.Ε. - ΔΗΜΗΤΡΑ 353 Μ.ΝΑ.Σ. - ΤΡΙΑΙΝΑ

354 Μ.Τ.Μ. - ΠΗΓΑΣΟΣ 355 Μ.Τ.Μ. - ΗΦΑΙΣΤΟΣ 355/1 Σ.Τ.Μ. - ΑΤΛΑΣ

356 Μ.Τ.Μ. - ΗΡΑΚΛΗΣ 358 Μ.Ε.Δ. - ΦΑΕΘΩΝ 360 Μ.Α.Ε. - ΘΑΛΗΣ

361 Μ.Ε.Α. - ΠΕΛΟΨ 362 Μ.Ε.Α. - ΝΕΣΤΩΡ 363 Μ.Ε.Α. - ΔΑΝΑΟΣ

364 Μ.Ε.Α. 380 Μ.Α.Σ.Ε.Π.Ε. - ΟΥΡΑΝΟΣ 383 M.E.E.A. - ΠΡΩΤΕΑΣ

384 Μ.Ε.Δ.

ΠΤΕΡΥΓΕΣ


110 Π.Μ. - ΛΑΡΙΣΑ 111 Π.Μ. - Ν. ΑΓΧΙΑΛΟΣ 112 Π.Μ. - ΕΛΕΥΣΙΝΑ

113 Π.Μ. - ΜΙΚΡΑ / ΣΕΔΕΣ 114 Π.Μ. - ΤΑΝΑΓΡΑ 115 Π.Μ. - ΣΟΥΔΑ

116 Π.Μ. - ΑΡΑΞΟΣ 117 Π.Μ. - ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ 120 Π.Ε.Α. - ΚΑΛΑΜΑΤΑ

123 Π.Τ.Ε. - ΔΕΚΕΛΕΙΑ 124 Π.Β.Ε. - ΤΡΙΠΟΛΗ 129 Π.Υ. - ΕΛΕΥΣΙΝΑ

350 Π.Κ.Β. 359 Μ.Α.Ε.Δ.Υ. - ΔΕΚΕΛΕΙΑ ΚΕ.Α.Τ. Π.Μ. - ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ


ΣΜΗΝΑΡΧΙΕΣ


126 Σ.Μ.- ΗΡΑΚΛΕΙΟ 128 Σ.Ε.Τ.Η. - ΚΑΒΟΥΡΙ 130 Σ.Μ. - ΛΗΜΝΟΣ

131 Σ.Μ. - ΑΚΤΙΟ 132 Σ.Μ. - ΑΓΡΙΝΙΟ 133 Σ.Μ. - ΚΑΣΤΕΛΙ

134 Σ.Μ. - ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 135 Σ.Μ. - ΣΚΥΡΟΣ 138 Σ.Μ. - ΤΥΜΠΑΚΙ

140 Σ.Η.Π. ΜΟΥΣΕΙΟ Π. Α.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ - ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ


ΑΡΑΞΟΥ ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΘΡΙΑΣΙΟΥ (ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ) ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΣΕΔΕΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ


ΣΧΟΛΗ ΙΚΑΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΡΑΔΙΟΝΑΥΤΙΛΩΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

ΚΕΝΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ


1ο ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 2ο ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 3ο ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ


ΜΟΙΡΕΣ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ


1η Μ.Σ.Ε.Π. 2η Μ.Σ.Ε.Π. 3η Μ.Σ.Ε.Π.

4η Μ.Σ.Ε.Π. 5η Μ.Σ.Ε.Π. 6η Μ.Σ.Ε.Π.

7η Μ.Σ.Ε.Π. 8η Μ.Σ.Ε.Π. 9η Μ.Σ.Ε.Π.


ΠΟΛΕΜΙΚΑ Α/Φ


Bombardier Canadair CL-215 Bombardier Canadair CL-415 Bombardier Canadair CL-415MP

Cessna T-37B/C Cessna T-41D Mescalero Dassault-Breguet Mirage 2000BG

Dassault-Breguet Mirage 2000EG Dornier Do 22Kg Dornier Do.28D-2 Skyservant

Douglas C-47D Dakota Embraer EMB-145H General Dynamics F-16C Fighting Falcon

General Dynamics F-16D Fighting Falcon Grob G.103 Twin Astir Grumman G.159 Golfstream I

Grumman/Schweizer G.164 Ag-Cat L.T.V. A-7H Corsair II L.T.V. TA-7H Corsair II

Lockheed Martin C-130H/B Hercules Lockheed Martin P-3B/C Orion Lockheed-Alenia C-27J Spartan

McDonnell Douglas F-4E II Phantom McDonnell Douglas RF-4E II Phantom North American T-2E Buckeye

PZL Mielec M18 Dromader Raytheon T-6A Texan II

ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ


Super Puma AS-332C-1


ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣΜΟΙΡΕΣ - ΣΜΗΝΗ


12 Μ.Κ.Β. 13η Μ.Β. 13η Μ.ΝΑ.Σ.

13ο Σ.Μ. 221 Μ.Ε.Ε. 222 Μ.Ε.Ε.

24η Μ.Δ. 28η ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΩΣ 28η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΩΣ

31η Μ.Β. 32η Μ.Β. 334 Μ - ΤΑΛΩΣ

337 Μ - ΦΑΝΤΑΣΜΑ 33η Μ.Β. 342 Μ.Π.Κ. - ΣΠΑΡΤΗ

344 Μ.Δ.Β. 345 Μ.Β. - ΛΑΙΛΑΨ 349 Μ.Α.Η. - ΚΡΟΝΟΣ

357 Μ.Ε. 366 Σ.Ε.Ε. - ΕΥΡΙΠΟΣ 367 Σ.Ε.Ε.

370 Σ.Ε.Ε. - ΠΙΝΔΟΣ ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΑ ΣΜΗΝΗ Σ.ΜΕΤ. F-5A/B - ΑΣΣΟΣ

ΣΜΗΝΟΣ Τ33 / Κ.Ε.Ε.Π.ΠΤΕΡΥΓΕΣ


121 Π.Ε. - ΔΕΚΕΛΕΙΑ 142 Π.Α.Ε.

ΠΟΛΕΜΙΚΑ Α/Φ


Armstrong Whitworth Atlas Auster Taylorcraft A.O.P. Mk III Avia B.534-III

Avia BH.33E Avro 504N/O Avro 621 Tutor

Avro 626 / Prefect Avro 652A Anson Mk I Blackburn T.3A VELOS

Bloch MB.151 Breguet Bre.19A.2/B.2 Bristol Blenheim Mk I

Bristol Blenheim Mk IV Bristol F.2B(R) Fighter Convair F-102A Delta Dagger

Convair TF-102A Delta Dagger Curtiss SB2C-5 Helldiver Dassault-Breguet Mirage F.1CG

De Havilland DH.60G Moth De Havilland DH.82A Tiger Moth Fairey Battle

Fairey IIIF Gloster Gladiator Mk II Gloster Mars VI Nighthawk

Gloster SS.37 Gladiator Mk I Grumman HU-16B(ASW) Albatros Grumman HU-16C Albatros

Hanriot HD-17 Hawker Horsley II Hawker Hurricane Mk I

Hawker Hurricane Mk IIb Hawker Hurricane Mk IIc Henschel Hs 126A-1

Junkers G24he Junkers Ju52/3m Lockheed F-104G/RF-104G Starfighter

Lockheed RT-33A Lockheed T-33A Silver Star Lockheed TF-104G Starfighter

Martin Baltimore Mk V Morane - Saulnier MS.137 Morane - Saulnier MS.147

Morane - Saulnier MS.230 Morane - Saulnier MS.35EP2 NAMC YS-11A

Nord N2501D Noratlas North American F-86D Sabre Dog North American F-86E(M) Sabre

North American T-6D/G Τexan Northrop F-5A Northrop F-5B

Northrop RF-5A Potez 25 T.O.E. Potez 633 GREC

PZL P.24F/G Republic F-84F Thunderstreak Republic F-84G Thunderjet

Republic RF-84F Thunderflash Saab 340H AEW&C Argus Savoia-Marchetti S.M.79-I Sparviero

SuperM Spitfire Mk IXe/s LF/HF SuperM Spitfire Mk Vb/Vc SuperM Spitfire Mk XVI

SuperM Spitfire PR Mk XI / XIII Vickers Wellington G.R. Mk XIII Κ.Ε.Α. Χελιδών


Top
  
 
 Post subject:
Unread postPosted: 12 Sep 2008, 15:10 
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣImage


Σημαία της πόλεως του Βυζαντίου κατά την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η ημισέληνος είναι το έμβλημα της Θεάς Εκάτης.Image


Σημαία πόλεων στα παράλια της Μικράς Ασίας με τον ήλιο Ακτινοβολούντα
ΣΗΜΑΙΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥImage


Σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας επί Ισαακίου Κομνηνού. Ο δικέφαλος Αετός προέρχεται από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Παφλαγονία και υπήρχε στο οικογενειακό του οικόσημο. Έκτοτε χρησιμοποιείται με μικρές παραλλαγές.

Image


Σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας επί Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Περιλαμβάνει όλα τα σύμβολα της Αυτοκρατορίας.
Image


Σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας επί Φραγκοκρατίας (1204 μ.Χ.) με έδρα την Νίκαια. Ο Αετός κρατάει στο δεξί πόδι ρομφαία και στο αριστερό την υδρόγειο με σταυρό στην κορυφή.
Image


Σημαία του Μιχαήλ Παλαιολόγου, ιδρυτού της τελευταίας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εκυμάτιζε μέχρι την άλωση της Βασιλεύουσας. Τα δύο στέμματα συμβολίζουν της δύο πρωτεύουσες, την Κωνσταντινούπολη και την Νίκαια.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1483-1821ImageΤην σημαία αυτή ύψωσε ο Κορκόνδειλος Κλαδάς το 1464 μ.Χ. Ηταν η πρώτη σημαία μετά την άλωση. Παρόμοια σημαία ύψωσε και ο Χρήστος Μιλιώνης.
Image


Απο το 1815 μ.Χ. έως το 1864 μ.Χ. τα Επτάνησα τέθηκαν υπό Αγγλική προστασία. Η σημαία με το βενετσιάνικο λέοντα ίσχυσε ξανά από το 1817 μ.Χ. με την προσθήκη της Βρεττανικής σημαίας.
Image


Σημαία των Χειμαρριωτών με τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Image


Οι Κρήτες πριν το 1453 και σ' όλη την διάρκεια της τουρκοκρατίας χρησιμοποιούσαν κόκκινη σημαία με την εικόνα του προστάτη της νήσου Αποστόλου Τίτου.
Image


Η β' όψη της ίδιας σημαίας με τον Κωνσταντίνο και την Ελένη.
Image


Παραλλαγή της ίδιας σημαίας για πλοία νηολογίου Σμύρνης.Image


Σημαία της Υδρας κατά την επανάσταση του 1821.
Image


Σημαία της Σάμου κατά την επανάσταση του 1821. Υψώθηκε στο Βαθύ στις 17-4-1821.
Image


Η πρώτη επίσημη σημαία της ελεύθερης ελληνικής πολιτείας είναι η σημαία της Επτανήσου πολιτείας (1800 μ.Χ.). Ισχυσε μέχρι το 1807 μ.Χ. οπότε τα Επτάνησα παραχωρήθηκαν στην Γαλλία.
Image


Οι ιππείς της Ηπείρου είχαν την άδεια να χρησιμοποιούν δική τους σημαία μέχρι την Πίνδο. Ηταν λευκή με γαλάζιο σταυρό και τον Αγιο Γεώργιο.
Image


Σημαία του Αθανάσιου Διάκου με τον Αγιο Γεώργιο. Ομοια σημαία χωρίς την επιγραφή ύψωσαν και οι Εμμανουήλ Παππάς, ο Λιακόπουλος και άλλοι αγωνιστές.Image


Σημαία του Α. και Δ. Υψηλάντου λίγο πριν την επανάσταση του 1821. Με την σημαία αυτή αγωνίστηκαν οι Ιερολοχίτες. Απο την α' όψη είχε τον Φοίνικα.Image


Ψαρά - Επανάσταση 1821. Ο Σταυρός εσυμβόλιζε την ιερότητα του Αγώνα, το Φίδι την δικαιοσύνη και η Κουκουβάγια την φρόνησηImage


Σημαία των Σπετσών κατά την επανάσταση του 1821.Image


Η λεγόμενη Γραικοθωμανική παντίερα κατά την τουρκοκρατία.


Top
  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post a new topicPost a reply Page 1 of 1   [ 20 posts ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
suspicion-preferred